Bolti lopás

Duruka # 2012.05.24. 07:48

"Előírás, hogy a hatóság köteles értesíteni az ügyfelet az eljárás megindításáról. Ez azért fontos, mert ha az ügyfél nem értesül arról, hogy vele kapcsolatosan (akár hivatalból, akár másik ügyfél kérelmére) eljárás indult, nem tud részt venni az eljárásban, nem képes már az eljárás kezdetétől képviselni a saját érdekeit (pl. nyilatkozatok, bizonyítási indítványok előterjesztésével).
A szabálysértési eljárás megindítása: - A szabálysértési eljárás, feljelentés, magánindítvány, illetve a szabálysértési hatóság észlelése alapján indul. - A magánindítványt attól a naptól számított harminc nap alatt lehet előterjeszteni, amelyen a sértett az eljárás alá vont személy kilétéről tudomást szerzett. A határidő elmulasztása
jogvesztő hatállyal bír, és igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

• A feljelentést és a magánindítványt, a sérelmet szenvedett fél szóban, vagy írásban teheti

meg.- A feljelentésnek tartalmaznia kell a szabálysértést elkövető személy személyi adatait (kivéve az ismeretlen elkövető) az elkövetett cselekmény helyének, idejének és lényeges körülményeinek leírását az ahhoz kapcsolódó bizonyítékok megjelölésével. A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény, valamint a 218/1999. (XII. 28.) Kormányrendelet, illetve az önkormányzati rendeletek. - A szabálysértési hatóság a rendelkezésre álló iratok, illetve a különböző bizonyítási eszközök alapján dönt a szabálysértési ügyben. - A szabálysértési hatóság szükség esetén meghallgatást tart. - A szabálysértési hatóság az eljárás befejezésekor az ügyben határozatot hoz. A határozat marasztaló, vagy megszüntető lehet. Ügyintézési határidő: 30 nap, amely 30 nappal meghosszabbítható. Nincs helye felelősségre vonásnak, ha a cselekmény elkövetése óta 6 hónap eltelt(elévülés)

Gabicsek # 2012.05.24. 08:35

a rendőrségnek 30+30 (azaz két hónap!!) napja van arra, hogy az eljárást megindítsa.

Ezt írtad, erre válaszoltam.

A biztonsági szolgálatnak 72 órája van arra, hogy a rendőrségnek megküldje az ott felvett jegyzőkönyvet

A biztonsági szolgálat nem sértett, úgyhogy nem értem a magánindítvánnyal kapcsolatos írásod.

De jól megy ez neked, úgy látom, úgyhogy nem értem, miért kérdezel.

Duruka # 2012.05.24. 08:45

En mindossze azt furcsallom, hogy itt emberek fel even belul par nappal kapnak egy birosagi idezest anelkul, hogy kapnanak egy hivatalos ertesitest arrol 30 (+ 30 nappal meghosszabbithato) hogy "szabalysertesi eljaras indult On ellen". Amikor 2 eve kozuti szabalysertest kovettem el (valamivel tobbel mentem) en kaptam ilyen papirt a rendorsegrol, de a szomszed "kisfiu" aki 1 narancsot es 1 kiflit tulajdonitott el a Tescobol, O is kapott. Az edesanyja mondta, hogy a biztonsági szolgalat mondta neki, hogy 72 oran belul elkuldik a rendorsegnek a jegyzokonyvet, akik (vagy ha nem ok a birosag) fognak ertesitest kuldeni egy vagy max. ket honapon belul, hogy szabalytalansagi eljaras indul. Ha ez nem tortenik meg, jogveszto a törtenet. Ezert is izgulnak sok kozuti sertest elkovetoek, hogy a 60 nap elteljen.... Szoval ez a fiu is kapott ilyen papirt, viszont az itt forumozok azt irjak: "fel evvel ezelott tortent hogy elloptam ezt - azt, majd fel ev mulva jott az idezes a birosagrol. Ezek az emberek a rendorsegen nem voltak es papirt sem kaptak (ket honapon belul) hogy megindult az eljaras ellenuk. Nekem ez ellentmondasos.

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # 2012.05.29. 05:25

3 honappal ezelott a DM-ben eltulajdonitottam valamit 2400 Ft ertekben. A biztonsagi or jegyzokonyvet vett fel es azt mondta, tovabbitani fogjak a rendorsegre. Azota sem tortent semmi, pedig vartam h a rendorseg lepjen valamit. A kerdesem az lenne, hogy a rendorseg fog nekem kuldeni valamit, hogy megindittak az eljarast vagy kerik hogy menjek be ujlenyomatot adni vagy azt hogy ok is felvegyek a jegyzokonyvet vagy barmi.. Vagy ez ugy tortenik, hogy egybol a birosagtol fogok idezest kapni? Aki volt mar ilyen cipoben vagy tudna hasznos infot adni, megkoszonnem valaszat.

Véleményem # 2012.05.29. 11:43

Majd értesít a rendőrség, ha egyáltalán a jegyzőkönyvet elküldték oda... Ujjlenyomat nem lesz! Bíró dönti el hogy mi lesz a sorsod, így lehet majd csak oda kell menni.

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # 2012.05.29. 14:56

Köszi "Vélemény" a válaszodat. Végre valaki, válaszol is:) Nem vagyok ám mazochista:), de mi van azzal a szöveggel, hogy a rendőrségnek két hónapja lenne tájékoztatni, hogy eljárást indítottak ellenem különben jogvesztővé válik.. A közlekedési szabálysértésnél legalábbis így van ez. Aztán lehet a lopásra ez nem vonatkozik, nem tudom, sötétben tapogatózom, itt embereknek a rendőrségtől sem két hónapon belül sem utána nem jött semmi, hanem 5-6 hónap (ahogy olvasom) egyből bíróság. Kár, hogy ennek nincs hivatalos menete, nem kellene fórumon tájékozódni, hanem a neten elolvasom az erre vonatkozó törvényt és ahhoz tartom magam. De erre úgy tűnik semmi leírt szabályzat, gyakorlat nincs, ami ha nem úgy teljesül, pl. kicsúszik a szerv a határidőből akár meg is úszhatná valaki. Itt lehet hogy nincs is eljárás megindítására vonatkozó két hónap határidő, ahogy valaki itt előttem/alattam felvetette, tehát hogy lopásra nem az vonatkozik mint a közlekedési szabálysértésre. Ezek szerint eltérő a "menet" közlekedési és lopás szabálysértésre vonatkozóan. Ott tudsz érvelni, ott várhatod hogy teljen le a két hónap, lopásnál meg találd ki hogy mikor és a rendőrségtől és/vagy bíróságtól. Vicc :-))))))

Gabicsek # 2012.05.29. 20:12

rendőrségnek két hónapja lenne tájékoztatni, hogy eljárást indítottak ellenem különben jogvesztővé válik.

Ilyen nincs.

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # 2012.05.30. 08:44

Én elhiszem neked, de látod, a közúti vétség is szabálytalansági kihágás, ahogy a 20e ft alatti lopás és náluk alkalmazzák a határidőt: "A közúti közlekedésről szóló törvény írja elő a 60 napos bírságkiszabási határidőt. Az egyik megyei bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha a hatóság 60 napon belül nem szabja ki a bírságot, akkor ezt később nem teheti meg - ezt hívják a jogászok jogvesztő határidőnek. Azzal érveltek, hogy a nulla-tolerancia csak akkor érvényesülhet, ha a szabályszegők gyorsan elnyerik a büntetésüket. Ugyanakkor más bíróságok a 60 napot ügyintézési határidőnek fogták fel, amelyet meg lehet hosszabbítani.
A két álláspontot érdekesen közelítette egymáshoz jogegységi határozatában a Legfelsőbb Bíróság. Először is kimondta, hogy a 60 napos határidő nem jogvesztő, hanem ügyintézési határidő, tehát azon túl is kiszabható a bírság. Ugyanakkor a 60 napos határidő túllépése olyan eljárási szabálysértésnek minősülhet, amely kihat az ügy érdemére is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha túl sok idő telik el a szabálysértési döntés meghozataláig, akkor az sérti a tisztességes ügyintézéshez való jogot. Ekkor hathat ki ez az eljárási szabálysértés az ügy érdemére, vagyis a bírságra. Ennél konkrétabban nem fogalmaz a határozat".

Szanux # 2012.05.30. 09:58

Nem vagyunk már az őskorban. Ha közigazgatási, szabálytalansági, büntető eljárás van ellened, kutyaköteles az adott hatóságnak vagy szervnek értesíteni erről írásban a megkezdésről. A lezárásról szintén. Mindegyiknek van határideje. Mi halandó emberek ebbe kapaszkodunk, hogy a hivatal csússzon ki a határidőből. Ha valaki ennek idejével nincs tisztába, az vakon megfélemlítve megy a bíróságra és fizet. A törvények nem csak a szabálysértőkre, hanem a hatóságra is kötelezőek. Ha a hatóság megszegte a törvényt, kicsúszott a határidőből, ezzel a bírság behajtásra már nincs mód. A hatósági törvényszegés, szerintem sokkal súlyosabb megítélés alá kell(ene) vonni, mert aki másokkal akarja betartatni a törvényt, az azzal mutasson példát, hogy saját maga nem szegi meg.

Astra29 # 2012.05.31. 10:41

Ezt kivételesen meg tudom erősíteni, január 20-án telt le a 60 nap /belefutottam egy radarba lefotoztak/ én még úgy életemben nem paráztam és amikor letelt a két hónap, rá 7 napra kaptam egy papírt és az állt benne, hogy megszüntették a határozatot határidő túllépés miatt. Elég korrektek voltak. A lopásnál nem tudom hogy van. Nincs olyan, hogy lopás szabálysértés?:) Közúti van, az biztos. Ügyvédet kellene megkérdezni, az csak jobban tudja. Sajnálom a kis értékű lopásos egyéneket, mert őket bíróság elé citálják, meghurcolják, én meg max ott kicsengetek ha megállítanak x ezret.

Véleményem # 2012.05.31. 15:26

Astra29

Az új szabálysértési törvény alapján, lopásnál is lehet helyszíni bírságolni. Nem kötelező az illetőt bíróság elé hurcolni meg egyebek...

Latina (törölt felhasználó) # 2012.06.02. 17:46

Szeretnék vmivel kapcsolatban tanácsot kérni.
Olyan dolog történt velem ma,mint még soha.A tegnapi nap folyamán egy ruházati üzletben szerettem volna vásárolni,aminek már évek óta rendszeres vásárlója vagyok+még önéletrajzot is adtam be hozzájuk,mert nemrég végeztem el egy eladói tanfolyamot és ebben szeretnék elhelyezkedni....
Az üzletben sok felsőt,ill blúzt próbáltam fel,igy a próbafülkébe egyszerre többet is bevittem.A bevitt ruhadarabokat próba után visszaadtam az eladónak majd távoztam-ma reggel pedig kapok egy levelet az egyik közösségi oldalon,ahol fentvannak nekem ismerösömként,hogy felvették a bolti kamerák,amint én loptam,vigyem vissza a hiányzó blúzt,ha nem teszem rögtön,akkor hétfőn a felvételt küldik a rendőrségre.
Ledöbbentem,de mivel ártatlan vagyok visszamentem az üzletbe,hogy utánajárjak mi ez az egész,nem értettem semmit.Az üzletvezető közli velem az eladótérben,hogy én tegnap bevittem a felsőket,viszont egy eltűnt,a kamera felvette miket vittem be és miket hoztam ki,eltűnt egy 10 ezer ft értékű blúz,adjam vissza,vagy fizessem ki az árát,különben a felvétel megy a rendőrségre.Teljesen megdöbbentem,meg is kérdeztem az eladólánytól,melyik felső volt az hátha emlékszem rá,persze utólag emlékszem,mert részletesen elmondta hogy nézett ki,de az biztos hogy én nem loptam el.Próbáltam őket meggyőzni,sőt mondtam azt is,hogy nem gondolják,hogy esetleg benthagyhattam véletlenül és az utánam próbáló vitte el esetleg??????
Erre az volt a válasz,elő a felsővel vagy a 10 ezer ft-tal,különben nemcsak rendőrsére megy az eset,még ki is plakátoltatja az üzlet vezetője a "fejemet"-ahogy fogalmazott,na ez kiverte nálam a biztosítékot és inkább kifizettem nekik ugy a 10ezer ft-ot h közben ártatlan vagyok,majd otthagytam őket:(
Hanem azóta mindenféle szörnyűség jár a fejemben,mi van,ha ennek ellenére is megteszi,csupán szemétségből,akkor nekem végem van.Az életben nem fogok nemhogy munkát találni hanem még a városból is kinéznek, egy boltba nem mehetek majd be vásárolni,ha esetleg ez megtörténne,mit tehetek,hogyan védekezhetek???????
kérem segítsenek előre is köszönöm

Gabicsek # 2012.06.02. 19:09

Te tudod, hogy elvitted vagy sem. Ha van felvétel, az egyértelműen megmutatja, hogy mi történt, tehát te tudod a legjobban, hogy mi történt.
Miért nem kérted, hogy megnézhesd? Hogy lehet úgy odaadni 10.000.-Ft-ot, hogy arról semmi számlát nem kaptál?
Ha pedig nem vitted el, minek alapján fizettél és nincs semmi félnivalód a rendőrségtől?

Véleményem # 2012.06.02. 20:22

Latina

Ha igaz amit írsz, akkor butaság volt oda adni a pénzt!
Ezek után nincs mivel védekezni. Ha nem loptál akkor egyszerűen lehúztak téged, átvertek.
Azzal hogy kifizetted, elismerted előttük hogy loptál és bűnősnek érzed magad...

Latina (törölt felhasználó) # 2012.06.03. 07:41

Gabicsek,úgy látom,nem érted a dolgot.Minden ellenem szól,ha tényleg megvan a felvétel.És szted nem az volt az első dolgom hogy kértem,hogy megnézhessem????
csak ő azzal érvelt hogy neki otthon megvan...na most én ezzel mit kezdjek???
És persze hogy azok tután félek,hogy megfenyegetett:kiplakátoltatja a fejemet!!!!szted???lefagytam teljesen,odavágtam neki a pénzt és szó szerint menekültem onnan.Ráadásul még más vásárlók előtt mondja nekem mindezt kint,az eladótérben.....túl sok volt a nyomás,és akivel még ilyen nem történt persze hogy lefagy,mert sztem egy rutinos tolvaj másképp élte volna meg ezt az egészet meg másképp reagált volna az egészre----

Latina (törölt felhasználó) # 2012.06.03. 07:50

Véleményem

Ön pedig ne haragudjon rám,de nem a kérdésemre válaszolt.
Mint ahogy írtam,ártatlan vagyok,nem loptam sem ezelőtt sem azóta és soha semmikor !!!!!
Én azt kérdeztem,mit tehetek akkor,ha mégiscsak kiplakátoltat vagy mit csinál ez a szemétláda,én csak emiatt aggódom ugyanis szakmabeli vagyok,mint már írtam.
Az meg hogy átvertek és lehúztak 10 ezerrel persze hogy bosszant,de úgy gondolom,ez már az egész cirkuszban a legkisebb "kellemetlenség".
És perzse hogy számomra is nyilvánvaló,hogy azzal hogy fizettem a nem létező bűnösségemet ismertem el ugymond,de az az egész szituáció borzalmas volt.
Nem vagyok tolvaj és nem is vagyok rászorulva arra,hogy ellopjak egy 10 ezer ft-os felsőt,ráadásul ki az a bolond,aki olyan helyen próbál meg lopni,ahol az egész helyiség be van kamerázva?????Ahhoz már tényleg nagyon ostobának kellene lenni.
Nos akkor még 1x kérdezném,mit tenne a helyemben és mivel védené meg magát ha esetlegesen szükség lenne rá???
válaszát előre is köszönöm.

Gabicsek # 2012.06.03. 22:25

csak ő azzal érvelt hogy neki otthon megvan

Na, ez volt a rizsa.

Ha mégis kiplakátol azzal, hogy loptál, szedj le egy plakátot, és feljelentheted rágalmazásért, méghozzá a minősített esetéért.
(helyi bíróságnál lehet megtenni a magánindítványt)

Btk.
Rágalmazás
179. § (1) Aki valakiről, más előtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást

1. aljas indokból vagy célból,

b) nagy nyilvánosság előtt,
c) jelentős érdeksérelmet okozva
követik el.

Véleményem # 2012.06.03. 23:18

Latina

Túl izgulsz mindent. Simán lehúztak egy tízessel, szerintem ennyi volt.
Ha mégis az lesz amit mondott a bolti eladó akkor meg tedd azt amit Gabicsek írt!

ius latratus # 2012.06.04. 06:01

Ja, persze.
Mindig, mindenki ártatlan.

1. Ha már voltam akkora barom, hogy elloptam, akkor kvázi nem ismerem be azzal -ti a lopást-, hogy utólag kifizetem a kárt.
  2. Ha nem loptam el, akkor pláne nem vagyok akkora idióta, hogy kifizetem.
  3. Én tudom mit tettél tavaly nyáron, de 10.000 Ft-ért nem plakátolom ki a várost, ahol élsz.

Én így tettem volna fel a kérdést: Rajtam maradt egy ruha, másnap kifizettem, szerintetek még így is lehet valami bajom az ügyből?
De nem, megy a rizsa...

Mano28 # 2012.06.04. 07:47

Sziasztok! Kérlek adjatok tanácsot. Január 23-án 3e Ft elkövettem egy lopást. Azóta sem jött papír, de 'várom'. A fél év július 23-án fog letelni. Július 15- augusztus 20ig a bíróság "be lesz zárva". A bátyám azt mondta, hogy ez az idő is beleszámít a határidőbe, mert csak ítélkezési szünet lesz, attól még dolgoznak. legfeljebb a tárgyalást majd szeptemberre teszik de hogy beszámít a határidőbe ez az időszak is amikor ítélkezési szünet van. Ti hogy tudjátok?

Latina (törölt felhasználó) # 2012.06.04. 09:08

Ius latratus

Én úgy gondolom,nem kell az ártatlanságomat bizonygatnom neked egy ismeretlennek,úgyhogy maradjunk annyiban nekem nyolc hogy mit hiszel,ha tolvajnak akarsz hinni,hát tedd.

Véleményem és Gabicsek:
köszönöm szépen a választ és ha esetleg megtörténne amivel fenyegetőzött EZT FOGOM TENNI amit tanácsoltatok.
még egyszer köszönöm.......

Gabicsek # 2012.06.04. 20:00

Nem hiszem, hogy meg merné tenni.

Mano28 # 2012.06.05. 08:47

Sziasztok! Kérlek adjatok tanácsot. Január 23-án 3e Ft elkövettem egy lopást. Azóta sem jött papír, de 'várom'. A fél év július 23-án fog letelni. Július 15- augusztus 20ig a bíróság "be lesz zárva". A bátyám azt mondta, hogy ez az idő is beleszámít a határidőbe, mert csak ítélkezési szünet lesz, attól még dolgoznak. legfeljebb a tárgyalást majd szeptemberre teszik de hogy beszámít a határidőbe ez az időszak is amikor ítélkezési szünet van. Ti hogy tudjátok?

arsenal # 2012.06.12. 05:55

Joreggelt!
18 eves fiú vagyok és loptam egy boltból tavaly december elején. Jött egy értesítés h tárgyalást tűztek ki. Az elkövetés és a tárgyalás között több mint fel év volt. Ugy hallottam h fel év után elevul az ugy. Ez baromság ??? És mire számítsak ? A lopott értek maximum 400ft és ez volt az első botlasom :( nagyon megbántam. Nincsen állandó keresetem.

Véleményem # 2012.06.12. 11:49

arsenal

Könnyen lehet ebből egy figyelmeztetés...