Zaklatás


Kovács_Béla_Sándor # 2006.01.17. 22:37

LOL
A "mutogatja magát" mint jogi terminus technicus.... Ez jó!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.01.17. 22:38

De az se rossz, amikor valaki nem a "nemi vágyainak kielégítése végett" maszturbál.

godsgreatbananaskin # 2006.01.18. 09:46

Ki kell javítanom magamat:
szeméremsértés esetén a passzív alany szemérmének megsérülése valóban feltétele annak, hogy a bűncselekmény a befejezettség stádiumába jusson. Úgyhogy osztom Nick Name és KBS véleményét.

Kérdésem:
megállapítható-e a kísérlet, ha a fenti eredmény nem következik be, azaz a passzív alany nem ad annak hangot, hogy szemérmét megsértve érzi?
(Pld.: ha a topikban felvetett magatartást mindössze harsány kacajjal nyugtázza)

Egyébként ha jól értem, itt egy olyan hivatalból üldözendő bűncselekményről van szó, ami miatt a passzív alanynak a a szemérme megsértésére vonatkozó nyilatkozata nélkül nem indulhat eljárás. Ha ugyanis nyilatkozik az esetről, de nem minősíti azt a fenti szempont szerint, akkor nem áll fenn a meglapozott gyanú.
Vagy mégsem?:-)

godsgreatbananaskin # 2006.01.18. 10:00

Szeméremsértés:
200 éve - ha lett volna akkor büntetőkódexünk - még a női boka célzatos kivillantása is megvalósította volna ezt a bűncselekményt, a kor erkölcsi és/vagy öltözködési normáit alapul véve. Ennek alapján szerintem az adott kor közízlése és közerkölcse határozza meg azt, hogy mi a szemérem sérülése.

Ha az ügyből tárgyalás lenne, akkor a fenti logika alapján a bírónak a közerkölcsre vonatkozó meggyőződése lesz a mérlegelés alapja. Akkor viszont jobb is, ha az ügy megindítása előtt bírókat szondáztatok, hogyan látják ezt.

Vagy mégsem?:-)

ObudaFan # 2006.01.18. 18:02

A szeméremsértés nem eredmény-bűncselekmény, nem szükséges, hogy sértve érezze magát az, aki látja. Így nem kísérlet, hanem befejezett bűncselekmény valósul meg akkor is, ha a szemlélő csak röhög, és elvileg az eljárás megindításához sem kell az ő nyilatkozata, csak gyakorlatilag ekkor nem jut a hatóság tudomására.
Nem a bíró meggyőződése, hanem a társadalomban az adott időpontban elfogadott mérce szerint kell megítélni. Ez nem egyedülálló dolog, pl. becsületsértésnél ugyanez a helyzet.

Nick Name # 2006.01.18. 19:49

Így van, és nem a szemérem sérülésének létrejötte szükséges, hanem az arra való alkalmasság. Mint pl. a garázdaságnál a riadalomkeltésre való alkalmasság.


Nick Name

godsgreatbananaskin # 2006.01.20. 11:41

Kedves Obudafan, Nick Name, K.B.S., drpici!

Köszönöm értő hozzászólásaitokat, a választ megkaptam!

Zubbonyos # 2006.02.20. 07:47

Egy érdekes promblémára keresek megoldást.
A volt élettársam folyamatosan zaklat mind telefonon mind otthon. Már három barátnőmet sikerült elüldöznie. Egyfolytában azzal jön hogy addíg nem nyugszik míg vissza nem szerez és mindent megtesz annak érdekében hogy tönkretegye az összes kapcsolatomat. Tudom hogy érdekes ez a szituláció hiszen általában a zaklatás forddítva szokott lenni ha jól tudom. Sajnos a problmát nem tudom megoldani. Van egy hat éves kisfia, nem vele törődik hanem azzal hogy én milyen utakat járok és egyfolytában próbál követni autóval, persze mindíg sikerese lerázom, de félek hogy egyszer ebből még baleste is lehet, hiszen ilyenkor mindketten ingerültek vagyunk. Sokszor ha nem veszem fel a telefont feljön a lakásomra és kopogtat, csenget hiába nem nyitom ki. Ez a szituláció a szomszédok miatt is kellemetlen mert panellakásban lakom. Sajnos másik probléma hogy mivel munkatársak vagyunk szinte mindennap találkoznom kell vele és már a munkahelyemen is nevetség tárgya vagyok, viszont a munkahelyemet nem fogom miatta megváltoztatni mert szeretem a munkámat, jól kijövök a főnökömmel és megbecsül. Szerencsére ő tudja milyen a lány, így megérti a problémámat de elküldeni ne akarja mert jó munkaerő. Egyszerűen fogalmam sincs hogy hogy rázzam le. A hívásait nem veszem fel, az smseit már régóta olvasás nélkül törlöm hogy fel se húzzam magam rajta, mert akkor vlaszolok neki, és abból nem sok jó lesz megint. Gondoltam már arra hogy feljelentem zaklatásért, de azzal mit érek el? Akkor a gyámhatóság picit odafigyel rá? Mert akkor talán megilyedne. Ön szerint mit lépjek? Kérem ha tud valami jó megoldást akkor írja meg!

vendég # 2006.02.20. 09:19

Szerintem pl.első lépésnek ÜLJ LE VELE átbeszélni a helyzetet!
Mond meg neki normálisan,hogy VÉGLEG VÉGE,törődjön bele!S ha mégsem hallgat rád,közöld vele,hogy x időn belül komolyabb lépéseket fogsz tenni az ügy érdekében!
Rendőrségen pl.FELJELENTHETED,ami azért lesz jó megoldás,mert erről KIÉRTESÍTIK -gondolom- s ha előbb nem is, de ettől biztos leáll!!!
Vegye készpénznek amit mondasz!
Légy híggadt mindenképpen szerintem.:)

Zubbonyos # 2006.02.20. 09:37

A belszélgetéseken már túl vagyunk. Sokszor komolyan mondtam neki hogy bejelentem a rendőrségen, de erre azt mondta hogy a melóhelyemen elmeséli mit csináltam. Persze ez szánalmas mert magát tapossa a porba, de ő nagyon primitív egy nőszemély, sajnos viszont az időt nem tudom visszapörgetni, és kihagyni azt a találkozást. Szóval ő erről kap értesítést? Ezt nem tudtam eddíg. Jó a következő lépés ez lesz.

ObudaFan # 2006.02.20. 10:28

Mivel amit eddig leírtál, az sem nem bűncselekmény, sem nem szabálysértés, a rendőrség erre semmit sem fog csinálni. Az az "értesítés", amit kapni fog, az a feljelentés elutasítása lesz, ami egy újabb győzelem neki. A gyámhatóságot ez akkor fogja érdekelni, ha pl. nem engedi, hogy a gyermekkel tartsd a kapcsolatot, vagy ha a gyermek nevelésére alkalmatlan, bár ez utóbbi esetben is az elhelyezés megváltoztatása bírói hatáskör. Még a legtöbb, amit tehetsz, az az, hogy személyiségi jogi pert indítasz ellene, de sok értelme annak sincs.

Zubbonyos # 2006.02.20. 10:38

A gyerek nem az enyém, csak szeretném ezzel megfogni. Valamit csak tehetek!? Vagy semmit? Ezt nem hiszem el. A pofozkodás meg messze áll tőlem. Zaklassam én is? Vagy várjak nyugodtan és hagyjam míg abbahagyja? A barátnőm meg kikészüljön? Nem hiszem el hogy nincs megoldás!

vendég # 2006.02.20. 13:43

Obudafan már bocsánat,de nem hiszem el,hogy ha bemegyek a rendőrségre s elmondom,hogy zaklat a volt párom...nem tehetek ellene konkrét feljelentést!?áááá ez kizárt,hogy ez nem működne!
Én a feljelentésről való értesítést gondoltam,hogy átadják a csajnak...
Zubbonyos!
Miazhogy a "melóhelyemen elmondja,hogy mit csináltam..."? Mit???
Ha a feljelentésre gondol a csaj...hát akkor tényleg totál primitív!Mondja el,igen mondja el,hogy FELJELENTETTED!És akkor mi van?:)Róla fognak eztazt gondolni,nem rólad!szerintem.
Nő vagyok,de hallkan megjegyzem...lehet,hogy kéne 1-2 saller a csajnak,hogy magához térjen végérvényesen!Mondjuk nem a legjobb megoldás,de lehet,hogy hatákony.:)
Más 5letem nincs sajnos.

vendég # 2006.02.20. 13:47

Ez utóbbi a páromnál bejött!
Mármint amikor az ő exét kellett valahogy leszerelni...:)
Õ is zaklatott minket és engem külön is hosszú hónapokon át!Ráküldtünk egy ismerős rendőrt is!Ezt követően pedig a párom személyesen "lerendezte"mert a Rendőri egyenruha sem volt rá kellő hatással.Nagynehezen, de...lekopott a csaj!
Mindenesetre a jelenlegi Barátnődnek végtelenül szeretnie kell,hogy képes legyen eltűrni a "múltad kísértését"még egy darabig!:)

obsitos # 2006.02.20. 14:11

Részleges megoldás lenne új telefonszám és annak egyből titkosítása. Így legalább "csöngetni" sem tud nálad.

Egyébíránt titkosítottal is lehet telefonbeszélgetést eszközölni: hívom a tudakozót és kérdezem XY-nak van-e telefonja? Erre a központos - aki tudja a helyes választ - rácsörög XY-ra és megkérdezi: lenne egy hívása valakitől, fogadja-e a hívását? Ha igen, összekapcsolja őket, ha nem, a központos nemleges választ ad az érdeklődőnek az alapkérdésre.

ObudaFan # 2006.02.20. 14:12

vendég! Pedig akár hiszed, akár nem, ez önmagában nem bűncselekmény. Amit te elkövettél, illetve az általad említett rendőr, illetve, amit javasoltál, az viszont az, még ha az 1-2 pofon csak magánvádas vétség is.
Zubbonyos!
Ha bemegy a lakásodba tiltásod ellenére, magánlaksértés szabálysértés (esetleg vétsége), ha becsületsértésre alkalmas tényállítást tesz rólad (pl. valamelyik új barátnő előtt), rágalmazás, ha becsületsértő kifejezést használ, becsületsértés szabs./vétsége miatt tehetsz feljelentést. Amíg viszont csak telefonálgat, meg folyton kopog az ajtódon, addig hiába mész a rendőrségre.

Zubbonyos # 2006.02.20. 16:07

Na ez faja! Pofozkodni nem fogok, egyrészt azért mert gyűlölöm az erőszakot, másrészt meg azért mert a barátai csendben figyelnek. Õk is hülyének nézik viszont ha pofozkodásra kerülne sor, akkor azt hiszem elszabadulna a pokol és csak a látleletvételek sora jönne mind az ő mind az én barátaim részéről... A lakásomba nem tud bejönni mert nem engedem be, este 10 után meg nem jön, így hát ez is ugrott :( Viszont kaptam egy érdekes emilt amiben egy ügyvédi felszólító levelet említenek. Tudom hogy ez még "semmi" de lehet hogy elrettentésnek jó. Mármint a következő becsületsértésig. A telefonomat megoldottam hívásszűréssel, egyenlőre jó. ha névtelenül hív és felveszem, amint meghallom a hangját lenyomom. Az smseit meg olvasás nélkül törlöm.

Zubbonyos # 2006.02.20. 16:11

Vendég! Igazad van. Tényleg nagyon szerethet :) De így csak a negatív érzelmeket váltja ki belőlem, még esélye sincs arra (amúgy sincs) hogy így mint szép emlék legalább megmaradjon. Nőt pedíg nem ütök meg. elvből...

vendég # 2006.02.21. 07:24

A jelenlegi barátnődre gondolta,hogy kell,hogy nagyon kitartó legyen ilyen zaklatós szituban!Nem a volt-ra!!!:)
Obudafan!Valószínű igazad van,de tudod amikor a 3éves Fiammal nyugodtan sétálgatok,s egyszercsak kipattan egy taxiból egy félőrültnő aki a volt kalandja volt anno a páromnak,s nekem esik fenyegető ilyen/olyan szavakkal...TÖBB ESETBEN,TÖBB HELYEN!...szóval nem hinném,hogy ezek után állatira érdekelne a TÖRVÉNY!!!
Meg amikor a lakótelepi lakásom ablaka alatt ordít,mint az állat akkor amikor tudja,hogy NINCS OTTHON az ő áhitott,-de mostmár-AZ ÉN PÁROM!!!Szóval többször zaklatott,s csak így lehetett leállítani!és sikerült is!!!!

vendég # 2006.02.21. 07:32

Még annyit,hogy az a rendőr a barátunk volt,és nem ő kevert le a csajnak,hanem a párom!A rendőr csak felkereste,mint hivatali személy,és megkérte,FEJEZZE BE A ZAKLATÁSAIT!
Persze,nem szép dolog verekedni...de ha már minden kötél szakad,és már alig mertem kilépni az utcára,mert sosem tudhattam mikor?honnan?bukkan elő a csaj,hogy rám támadjon?!!Ez volt.Mi így oldottuk meg a szitut!

waszy # 2007.12.24. 12:17

Engem is zaklatnak és úgy hallottam,hogy január 1-től ez már bűncselekmény lesz.

Engem egy olyan srác zaklat,akivel évekig haverok voltunk /semmi sem történt köztünk/ és kb fél éve kitalálta, hogy szerelmes belém. Azóta napi kb 5 sms-t kapok meg hívogat is. Időközben számot cseréltem, a régi számomra azóta is napi rendszerességgel írogat. Vidéki vagyok, de fél éve pesten lakom. Vidéken a családom háza előtt naponta elmegy kocsival, amikor véletlen pont otthon voltam, volt olyan, hogy nem volt bezárva az ajtó és bejött a házba...Múlt héten feljött pestre és reggel 8 órától du 5-ig ült a munkahelyemen és várt, hogy menjek dolgozni. Végül a rendőrök elvitték.

Sok sms-t nem tud tárolni a telefonom, ezért már több mint 2 hónapja begépelem az összeset. Nem tudom ez mennyire számít maj bizonyítéknak?

A kérdésem az lenne, hogy ezek alapján január 1-től, ha feljelentést teszek mennyi esély van rá, hogy legalább távoltartó végzést adjanak ki ellene?

Válaszát előre is köszönöm!

kitcat82 # 2008.01.03. 15:16

Kedves Waszy, a magyar büntetőjog úgy működik,hogy ami az elkövetés idején nem volt bűncselekmény,azért az elkövető nem büntethető.Csak akkor jelentheted fel,ha a zaklatás már bűncselekmény lesz és ő az erre vonatkozó büntetőtörvényi rendelkezés után is zaklat téged.üdv!k.

Zewa # 2008.01.11. 01:03

Másik topicban a véleményem...

GoldFishGirl # 2008.01.23. 15:48

És a zaklatásról szóló rendeletet hol lehet elolvasni? Hogy pontosan hogyan fogalmazták meg, és hogy mivel jár?

ObudaFan # 2008.01.23. 17:17

www.magyarkozlony.hu

Tartalomjegyzék

2008-as Magyar Közlönyök

És ott valamelyik decemberi szám.