Zaklatás


godsgreatbananaskin # 2006.01.16. 10:52

Hogyan minősül büntetőjogi szempontból a munkahelyén közös irodában, négyszemközt, férfi kollegája előtt, annak beleegyezése nélkül önkielégítő hölgy kolléga magatartása?:-)

Zoltán György # 2006.01.16. 11:07

Izgatás???

drpici # 2006.01.16. 11:48

Talán inkább szeméremsértés...

208. § Aki magát nemi vágyának kielégítése végett más előtt szeméremsértő módon mutogatja, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Kérdés, h pontosan hogyan történt, a kommentár szerint ugyanis „lényegében a lemeztelenített nemi szerv mutogatását jelenti, gyakorlatban kizárólag férfiak részéről.

Bízzunk benne, h a mondat 2. fele nem okozhat problémát...

godsgreatbananaskin # 2006.01.16. 11:59

És ha nem mutogatja?

godsgreatbananaskin # 2006.01.16. 12:04

A mondat 2. fele valóban nem okzhat értelmezési problémát. A "gyakorlatban" fordulat azt jelentené, hogy hogy a kommentár nemek szerinti büntethetőségi differenciálást ír elő? A "lényegében" fordulat alatt értsem azt, hogy előfordulhat az általános magatartásmintához képest kivételes, speciális elkövetési mód? Hm?

Nick Name # 2006.01.16. 12:59

Ha mindezt felöltözve csinálja, akkor aligha bűncselekmény a dolog. A további minősítést a hölgy kinézetétől tenném függővé... :))


Nick Name

godsgreatbananaskin # 2006.01.16. 14:21

Szerintem a bűncselekmény tényállásszerű megvalósulásánál hagyatkozzunk a - drpici által is idézett - jogszabályhely értelmezésére.
A kommentár meg hasznos dolog, csakhogy... Az aggályaimat lent megírtam ezzel kapcsolatban.
Azért lefordítom:

  1. "lényegében a lemeztelenített nemi szerv mutogatását jelenti": na és nem lényegében? Korunk szexuális szmogjában ez mit jelent? Hadd ne részletezzem már.
  2. "gyakorlatban kizárólag férfiak részéről. ": miért is ?

Nick Name hozzászólására:
az erekció elég a megalapozott gyanúhoz?:-)

drpici # 2006.01.16. 16:06

Érdekes eset, az biztos.
A kommentár nem ír elő semmit, csak leírja az eddigi gyakorlatot, ami persze változhat.
Valószínű, h kevesebb a mutogatós néni, mint bácsi... :)
Másrészről lehet, h a férfiak ritkábban jelentgetik fel a hölgyeket, akik esetleg megpróbáltak szeméremsértően viselkedni...Úgy veszem ki a szavaidból, Neked sem okozott maradandó lelki sérüléseket az eset... :)

Szerintem a bíróság is hasonló véleményen lenne. És nem a ruházat megléte/hiánya lenne a lényeges kérdés.

ObudaFan # 2006.01.16. 16:11

Azért a ruha megléte/nem léte alapvető fontosságú, hiszen az elkövetőnek saját magát kell szeméremsértő módon mutogatni.

Az, hogy a gyakorlatban kizárólag férfiak részéről, azt akarja jelenteni - véleményem szerint - hogy az eddigi joggyakorlatban csak ez került bíróság elé.

Nick Name # 2006.01.16. 18:24

Ez igaz, de a gyakorlatban nem tudom elképzelni a szeméremsértő magamutogatást legalább a nemiszerv lemeztelenítése nélkül.


Nick Name

Kovács_Béla_Sándor # 2006.01.17. 06:41

Megbocsáss Nick, de ez nem vall túl színes fantáziára. ;)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.01.17. 07:09

De hogy érdemben is...
Véleményem szerint a tényállásban megfogalmazott "magát mutogatja" kifejezés azon értelmezése, amelyet a kommentár a kialakult gyakorlatnak tulajdonít, indokolatlanul leszűkítő. (Ami valószínűleg összefügg a felsőbb bíróságok sajátos összetételével, de az erről szóló anekdotát majd később.) A Magyar értelmező kéziszótár szerint ugyanis: "~: többször a jó ízlést sértve mutatkozik. pl.: Hálóingben mutogatja magát." Tehát mint az a szótári példából is kiviláglik, a szóban forgó magatartásnak nem szükségszerű eleme a test lemeztelenítése. (Közbevetés: a szótár értelmezése sem teljes, ugyanis a -gat, -get gyakorító képző nem csak többszöri, hanem egyszeri, huzamosabb ideig tartó cselekvést is jelölhet. Vö: "Zenét hallgat". Ugyanakkor a tényállásnak lényeges eleme a "szeméremsértő módon" történő megvalósítás. A használt nyelvi forma ellenére ez a kitétel tulajdonképpen nem az elkövetés módját, hanem a cselekmény akaratlan szemtanúinak tudattartalmát ragadja meg. Vagyis a bűncselekmény megvalósulása a tényállásszerű magatartás tanúsításán túl attól is függ, hogy ezen magatartás alkalmas-e arra, hogy a szemlélő szeméremérzetét sértse. További tényállási elem a sajátos célzat.
Az adott - meg kell jegyeznem: nem éppen életszerű - esetben a "magamutogatás" megvalósult, amennyiben az elkövető tudatában volt annak, hogy magatartásának tanúja van, és a cselekmény jellege miatt a "nemi vágyának kielégítése" célzat sem igen vitatható. Kérdésessé mindössze a férfikolléga szemérmének a sérülése tehető.

godsgreatbananaskin # 2006.01.17. 12:59

Tisztelt Kovács Úr!

Köszönöm érdemi hozzászólását, eddig Ön volt az első jogász, aki partner volt a gondolatmenet következetes végig vezetésében. Hozzáteszem: több, komoly tudású szakember sem tartotta megvitatásra érdemesnek a kérdést. (és itt nem erre a fórumra gondolok).

A ruházat ill. a lemeztelenítés kérdésében az Ön és drpici véleményét osztom., egyébként a más fórumon tapasztalt véleményeltérések ezen kérdés körül keletkeztek.

Másrészt szerintem a férfikolléga szemérmének sérülése nincs befolyással a magatartás minősítésére, hiszen a szeméremsértés tényállása sértettről nem ír.

-

Na és van-e valakinek álláspontja arra nézve, hogy mi az elhatárolási szempont a Btk. 180.§ (1) bek. a/ pont szerinti, a sértett munkakörének ellátásával összefüggésben, a becsület csorbítására alkalmas egyéb cselekmény útján elkövetett becsületsértés és a szeméremsértés között - a jelen esetben?

(Ha csak az nem, hogy a két tényállás mintha az általános-speciális viszonyában állna egymással. Én - erre alapozva - a szeméremsértés mellet voksolok, de kíváncsi lennék a véleményekre.)

Nick Name!

Visszatérve a hölgy kinézetére: a további minősítést a hölgy kinézetétől tette függővé.
Tehát: ha csúnya, akkor elítéljük, ha csinos - felmentjük ?:-).

Egyébként arra is kíváncsi voltam, hogy a kérdéses magatartás egyéb körülmények megvalósulása nélkül is alkalmas-e büntetőjogi tárgyú vizsgálatra.

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!

Nick Name # 2006.01.17. 14:11

Kedves K.B.S.!

Első - nekem címzett - megjegyzéseddel valószínüleg igazad van, de mit tegyek, el vagyok kényeztetve! :)

A továbbiakat illetően nem biztos, hogy az értelmező kéziszótár mindig megfelelő büntetőjogi tényállások értelmezéséhez, annyiban azonban pontosítanám az eredeti álláspontom, hogy ha nem is a nemiszerv lemeztelenítése, de láttatni engedése (pl. akár egy átlátszó hálóingen keresztül) feltétele a szeméremsértés vétségének. És éppen azért, amit a továbbiakban írsz; így lehet alkalmas arra, hogy a szemlélő szeméremérzetét sértse. Az ugyanis hosszúnevű kollégánk álláspontjával szemben feltétele a bcs.-nek: ugyanis nem elég az elkövetőnek magát mutogatnia,m de szeméremsértő módon kell tennie azt. Itt meg visszajutunk az eredeti ponthoz és az én szegényes fantáziámhoz.


Nick Name

Nick Name # 2006.01.17. 14:15

"Visszatérve a hölgy kinézetére: a további minősítést a hölgy kinézetétől tette függővé.
Tehát: ha csúnya, akkor elítéljük, ha csinos - felmentjük ?:-). "

Így is lehet érteni, de én arra gondoltam, hogy - mivel szerintem nincs bűncselekmény - előbbi esetben rohanunk a főnökhöz, a szakszervezethez és az ombudsmanhoz, míg utóbbi esetben bátorítjuk a hölgyet, elbeszélgetünk a probléma eredetéről és felajánljuk a segítségünket...:)


Nick Name

Kovács_Béla_Sándor # 2006.01.17. 16:37

Kedves Nick!
Egyelőre kitartanék a véleményem mellett. Nem szükséges a nemi szerveknek a "láttatni engedése" a tényállás megvalósulásához. Végezzünk el egy egyszerű kísérletet. (Elnézést, ha a nyelvezet ezúttal egyáltalán nem lesz jogászi.) Állj ki egy forgalmas közterületre kifogásolhatatlanul felöltözve: cipő, nadrág, ing, pulóver! Az arra járó hölgyeknek félreérthetetlen mozdulattal - mondjuk a megmarkolásával, és nadrágostul való előrehúzással - kínáld fel a két lábad közti csomagot! Aztán számolj be róla, indult-e ellened eljárás, és elítéltek-e
közszeméremsértésért!

Kedves Hosszúnick!
Az inkriminált bűncselekmény megállapításához nagyon is szükséges, hogy a szemlélő szemérmét az adott magatartás sértse. Ha nem így volna, úgy nap mint nap bíróság elé kellene állnunk, mivel "nemi vágyaink kielégítése végett" "mutogatjuk magunkat".

Kovács_Béla_Sándor # 2006.01.17. 16:44

Ígértem az anekdotát arról, hogy a bírósági szint hogyan befolyásolja az ítéletet magát. Íme.
Egy férfit nemi erőszakkal vádolnak. A sértett hölgy a vallomása szerint egy házibuliban két percre kettesben maradtak egy sötét szobában, ez idő alatt történt meg a dolog. A városi bíróság első fokon simán rávarrja a vádlottra a nemi erőszakot. Másodfokon a megye bíróság megváltoztatja a minősítést, mondván, hogy két perc egy közösülés megvalósítására nem elegendő, ezért csak a kísérletet látja bizonyítottnak. Végül a felülvizsgálati eljárásban a tanács bűncselekmény hiányában felmentő ítéletet hoz; mert - idézem - "két perc egy közösülésnek nem hogy a kísérletére, de még az előkészületére is kevés".

ObudaFan # 2006.01.17. 16:49

Véleményem szerint olyan jogi fogalmak esetén, amelyeknek kialakult (bírói, ügyészi) gyakorlata van, teljesen felesleges értelmező szótárra hivatkozni. A gyűlöletre uszít kifejezést is hiába próbálod a szótári értelme alapján magyarázni, az immár több, mint 100 éves bírói gyakorlat alapján fogják megítélni. Ugyanígy a nagy nyilvánosságtól kezdve a tömegszerencsétlenségig. És akkor még csak a büntetőjog területén maradtunk. Amíg nincs kialakult bírói gyakorlata egy új tényállásnak, addig lehet a szótári értelemmel próbálkozni, amikortól van, nem. A jogalkotó ha büntetni kívánja a nemi szerv lemeztelenítése nélküli magatartást is, majd úgy fogalmazza meg a törvényi tényállást.

A becsületsértés és a sz.e.erőszak közötti elhatárolás már csak is fontos, mert az utóbbi nem magánindítványos bűncselekmény. Ugyanakkor a sz.e.erőszakot "magát nemi vágyának kielégítése végett " célzattal lehet csak elkövetni. Ez a célzat becsületsértés esetén nincs meg. A Kovács_Béla_Sándor 2006.01.17. 17:37:24 hozzászólásban leírt magatartás éppen ezért becsületsértés, nem sz.e.erőszak.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.01.17. 16:59
  1. Próbáld ki, meglátjuk.
  2. A jogszabályok értelmezésekor - mint tudjuk - egyaránt el kell végezni a grammatikai, a logikai, a sziszztematikai és a történeti elemzést. A grammatikai elemzés alapjául nehezen tudok jobb eszközt elképzelni, mint a MTA által kiadott értelmező szótárt.

A joggyakorlatnak meg megvan az a jó tulajdonsága, hogy a pozitív jog változtatása nélkül is képes követni a társadalmi változásokat.

ObudaFan # 2006.01.17. 17:09
  1. Nem próbálom ki, de ez a jelenlegi gyakorlat szerint becsületsértés. E mellett a törvényszöveg nyelvtani értelmezése szerint is az lenne, mert igen nehéz lenne arra következtetni, hogy magát nemi vágyának kielégítése végett mutogatta az illető.
  2. Az MTA ért.szótára rendkívül alkalmas egy nyelvészeti vitára, jogi vitára legfeljebb akkor, ha nincs az adott szónak sajátos jogi értelme. Így a közig. perekben valóban gyakran hasznos, büntetőperekben - még a Btk. ilyen gyakori módosítása mellett is - általában sehová sem vezet. Lehet ezzel a joggyakorlattal egyet nem érteni, csak szerintem fejlett dogmatikával rendelkező jogágakban továbbra sem nyelvészek fognak bíróságra járni, hanem jogászok. Ezzel szemben az értelmező szótárt nyelvészek állítják össze. Így érdemesebb ebben a kérdésben a jogi gondolkodást megismerni, mint a szótárkészítők logikáját.
Nick Name # 2006.01.17. 17:59

Kedves K.B.S.!

Az Általad mondott kísérlet esetén természetesen a magukon uralkodni nem bíró hölgyek lerohannának, és a keletkezett forgalmi káoszban a rendőrök a közelembe sem férnének! :)) Komolyra fordítva a szót, ha ezért szeméremsértésért elítélnének, akkor az jogtalan lenne. Budapesten pl. 500 % lenne, hogy nem ítélnének el!

Viszont a példád nagyon jó, mert pontosan rámutat, hogy adott esetben becsületsértés lehet ez a magatartás, ObudaFannel tökéletesen egyetértek. Az eredetileg feltett példa nem, de az Általad írtak lealacsonyító gesztust valósítanak meg a felkínálással érintettek tekintetében, így a tettleges becsületsértés tökéletesen megáll.

A bírósági szintekkel kapcsolatos példádat nem érem. A Legfelsőbb a jogerős ítélet tényállása alapján vizsgálja meg a bűnösség megállapításának helyességét. Most vagy volt közösülés vagy annak kísérlete a tényállásban, vagy nem, de ő nem módosíthatja a tényállást.


Nick Name

ObudaFan # 2006.01.17. 18:27

Hadd ne értsek teljesen egyet: a tettleges becsületsértés akkor valósul meg, ha az elkövető közvetve, vagy közvetlenül testi kontaktusba is kerül a sértettel. Az ilyen mutogatás az "egyéb ilyen cselekményt követ el" alá vonható, ami nem tettleges becsületsértés. (Aminek a gykorlatban pl. a befejezett bcs/kísérlet elhatárolásnál lehet jelentőssége).

Persze a Nick által leírt forgalmi káosz adott esetben a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménybe is torkollhat, így kerülendő! :)

Nick Name # 2006.01.17. 18:57

De egyetértesz velem, mert ezt elírtam, mint egyesek 17:49-kor a szeméremsértést! :))

Btk 180.§ /1/ bek a./ pont II. fordulat, egész pontosan.


Nick Name

ObudaFan # 2006.01.17. 19:02

Ja, az én elírásom még nem is mindegy. Akkor ismét egyezzünk ki a döntetlenben. :)

Nick Name # 2006.01.17. 19:19

Ráadásul b./ pont, most látom, ez nem az én napom. De mivel ez még elmegy önellenörzésnek, elfogadom a döntetlent! :)


Nick Name