Nagyszerű, szóval intézkedés, ez kiderült, de akkor még valahol utánna kell járnom, hogy ez befolyásol-e valamit utazási szándékomban. Mert hiába néztem meg a BTK-ban, hogy mit ír a próbára bocsátással kapcsolatban. De tényleg az áll benne, hogy ezt büntetés helyett szablyák ki.
A segítségemre voltatok, köszönöm szépen. Továbbá kiderítem, hogy ez korlátoz-e a szándékomban.
Pacsi mindenkinek!
Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány
elvileg utazhatsz, csak azt nem tudom, hogy bírálják el, ha szerepel a próbára bocsátás.
Tisztelt Mindenki!
19 éves vagyok így előttem az élet épp ezért fordulok segítségért. 5 éve csináltam egy nagy hülyeséget, 8 hónap fiatalkorúak fegyháza lett volna de ebből két év felfüggesztett lett. Mivel fiatalkorú voltam így nem került be az erkölcsi bizonyítványomba. Mára már rettenetesen megbántam, amit tettem. A lényeg hogy katona szeretnék lenni és nem tudom hogy így lehetek-e. Egyszer már jelentkeztem rendőrnek, de akkor még tartott a felfüggesztettem igaz a tanév kezdetére le is járt volna. A felfüggesztettem 2010. Június 20-án járt le. Előre is köszönöm a segítséget. Szép napot!
Gabicsek, igen, intézkedés, tehát nem büntetés.Így nem szerepel az erkölcsiben, mert az erkölcsiben büntetlenséget kell igazolni, mivel az a rublika ott van, célszerű nem beikszelni. Nyilván.Mellesleg aggályos kissé az a rublika, hiszen erkölcsi a büntetlenséget igazolja és nem adhat számot intézkedésről.Én mindenkinek azt ajánlom, ne ikszelje azt. Nem valószínű, hogy bármely munkáltató ezt tudja, hány iksznek kell ott lennie.
Madman, mostanában nem lesz katona, mert attól még, hogy lejárt a felfüggesztés, ott marad a nyilvántartásban egy darabig még.És katonának lenni több feltételnek meg kell felelnie.Bár a bcs nem derült ki, de ha valami vagyoni vagy emberellenes bcs-t követett el, akkor felejtős.
Köszönöm!
onom!
Az erkölcsit (és ebben az intézkedéseket is) nem az alapján fogják kiállítani, amit a kuncsaft beír, hanem lekérdezik a nyilvántartást is. Gondolom, nem hiába van ott a rublika a kérdésse, hogy áll-e intézkedés alatt.
Tehát le lehet tagadni, de a nyilvántartás ki fogja hozni.
Madman!
A te problémádra azt tudom mondani, ha voltál valaha is büntetve, nem vagyok biztos, hogy katonának elmehetsz (rendőrnek biztos nem). Ugyanis bármely rendőrt bármi miatt a bíróság bűnösnek mondja ki, (akár gondatlan, akár szándékos), kirúgják. Innen gondolom, hogy aki büntetve volt, fel sem veszik.
Nem tudom, katonáknál mi a helyzet, ott is ugyanilyen szigorú-e a méltatlansági eljárás.
GAbicsek, esküszöm nem kötözködöm:) Szóval ha páciens nem ikszel, a nyilvántartó NEM hozhatja fel az intézkedést!Mert ha kérelemtől eltérően állít ki, akkor fellebbez az ügyfél és nyer.
Persze ahol kell intézkedést jelölni, nincs menekvés, azonban NINCS olyan szakma, ahol számot kellene adni egy intézkedésről, ahol viszont van pl. katonáknál, ott nem erkölcsit kérnek a delikvenstől, ott hazudni nem lehet, pontosabban lehet, de az adatokat a Hjt szerint adják ki például, tehát ha az adattovábbítási kérőlapon megjelöli a célt, akkor ikszelhet amit akar, azt kapja amit a Hjt előír de bármi más pl. Ktv, Kjt, biztonsági őrös tv.
De az erkölcsi más.
Ott egy cég kér adatot, és nem feltétlenül kell tudnia, hogy áll-e intézkedés hatálya alatt vagy sem.Így ha reszkírozik adott esetben és nem ikszel, nem derül ki.Ha kiderül, pech, de őszintén honnan derülne ki, hogy valakit pl. próbára bocsátottak-e vagy sem.
üdv. jelenleg érvényben van felfüggesztett börtönbüntetésem, amíg a próbaidő le nem jár, felfognak venni egyetemre? vagy ez kizáró ok amíg le nem telik?
onom!
Szerencsére életemben egyszer kellett erkölcsit kérni, még kislány koromban, amikor elkezdtem dolgzni (igen rég volt), én csak gondoltam, ha valaki beadja, és itt-ott ikszel, azt a nyilvántartásban le is ellenőrzik. Távol is áll tőlem a vita természetesen, lehet, hogy Te jobban otthon vagy a témában.
Tisztelt Fórumozók!
Az lenne a kérdésem,hogy az egyik rokonom szeretne Ausztriában munkát vállalni,amihez erkölcsi is kell.3 éve csinált egy hülyeséget,amiért 166 napot kapott,amit pénzbírsággal kiváltott,emiatt sikerül neki a munkavállalás?
Köszönöm aki válaszol
zizi80!
PBH-nál nincs gond az erkölcsivel- a rokonod kérje ki, emiatt tiszta lesz, oszt' jó munkát neki.
Tisztelt Fórum!
Halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt 1,5 év letöltendő fogházbüntetést kaptam. Az ítélet 2008.12.04.-én született, 2009.03.04.-én kezdtem meg, kedvezménnyel 2009.12.04.-én szabadultam, a tényleges büntetés pedig 2010.09.03.-ig tartott volna.
Kérdésem hogy mikor kaphatok tiszta erkölcsi bizonyítványt, melyik rubrikákat x-eljem, mit fogadnak el a munkáltatók?
Nagyon megnehezíti az álláskeresést, hogy sem jogosítványom, sem erkölcsim nincs, pedig nem vagyok bűnöző, nyelvvizsgákkal, diplomával rendelkezem.
Köszönettel: Hencsillag
Btk.
A törvényi mentesítés
102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés
- gondatlan vétség miatt kiszabott szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltésének, illetőleg végrehajthatósága megszűnésének napján;
Köszönöm! Hencsillag
Egy állást szeretnék megpályázni. A kérdésem az lenne, hogy az erkölcsi bizonyítvány fénymásolható e, vagy az eredetit kell elküldeni? És ha több helyre szeretném benyújtani a pályázatot akkor mindig ki kell kérnem az erkölcsit? ( tudom hogy 90 napig érvényes )
Tisztelt fórmuzok!
Erkölcsivel Kapcsolatban szeretnék érdeklödni.
2007 ben biroság csalás büntette miat 90000ft pénz büntettés szabot rám.:(Akkori helyzetemben nehezzen de kifizettem igaz a UTOLSÓ RÉSZLET ÉPPEN HOGY BE LETT FIZETVE FELSZÓLITÁSKOR!most 2010 ben volt egy balesetem és a rendörörsön mikor kihalgatak akkor kérdezték hogy voltam e börtönben .én mondtam nem,és mégegyszer rá kérdeztek hogy bizos e mert ö azt látják hogy nem lett be fizzetve és ezért börtön.
pedig nem volt!
de nem is ez a lényeg !sajna decembertöl nincs munkahelyem és biztosági tanfolyamot szeretnék elvégezni de ahhoz kell tiszta erkölcsi?.én kaphatok e ?erkölcsit ehhez a tanfolyamhoz ami kell hozzá!meg ahogy olvastam itt a fórumot van pár kérdéz mikor be adom a erkölcsi kérelmet az ugyan kell nekem ki tölteni a én esetemben!!
Elöre is köszönöm a válaszokat!!
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy kaphatok-e hatósági bizonyítványt (nem az erkölcsi), úgy hogy 1 év 2 hónap fogház letöltendő börtönbüntetést kaptam, mint fiatalkorú és ebből 8 hónapot töltöttem Tökölön a fiatalkorúak börtönében előzetesben és végül is utána született meg az 1 év 2 hónap ítélet, amit utána kedvezményesen elengedtek jó magaviseletért. Utána hogy 8 hónap után szabadultam 1 évig jártam pártfogóhoz. Most tűzoltó szeretnék lenni és ahhoz hatósági bizonyítvány kell, de nem tudom hogy kaphatok-e??? Fontos lenne a pontos hozzá értő válasz, mert tűzoltó szeretnék lenni és érdekelne, hogy egy fiatalkori botlás miatt eltekinthetek ettől vagy sem. Ami még fontos lehet, hogy 2008 végén jöttem ki az előzetesből. Nagyon köszönöm a válaszokat előre is!
Sziasztok!barátnőmnek szeretnék segíteni.Postai kézbesítőként alkalmi munkát vállalna.Csak 1984-ben volt másfél év letöltendő börtönbüntetése.Megszülte gyermekét,aki elhalálozott.Erkölcsi bizonyítványt kér a posta.Kérdésem lenne,hogy ez elévült e már?-és megkaphatja e az erkölcsit? Köszönöm a választ.
Igen.
Bűncselekményenként van előírva a selejtezés ideje. 5 év után biztos, hogy nem selejtezik, esetedben vagy 20-25 év, ha jól rémlik, sok, az biztos.
Kedves imike68!
Sajnos Ön téved, a bűnügyi nyilvántartásban szerepel és onnan soha nem fog kikerülni. Ez nem érinti azt a körülményt, hogy köznyelven szólva "tiszta erkölcsi bizonyítványt" kap, tehát egy állásért ugyanolyan feltételekkel tud versenyezni, mint az, akit soha nem ítéltek el.
Két külön dologról van tehát szó. Ön nem tartozik számot adni erről az elítéléséről a munkáltatójának, sem másnak. Viszont egy esetleges újabb büntetőeljárás során a nyomozó hatóság, az ügyész, a bíróság ezen elítélést látni fogják a nyilvántartásban és Ön bűnismétlőnek tekintendő.
A selejtezés nem a fentiekkel függ össze, az lehet akár 5 év elteltével is. Amint rátaláltam, hogy esetében ez mennyi, megírom.
LV
Dr. Lakatos Viktor ügyvéd
16. § (1) A bűntettesek nyilvántartásába felvett adatokat - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel -
- a szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek esetén a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés (a továbbiakban: mentesítés) beálltától számított tizenöt évig,
- a szándékos bűncselekmény miatt közérdekű munkára, illetőleg pénzbüntetésre ítéltek esetén a mentesítés beálltától számított öt évig,
- a gondatlan bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek esetén a mentesítés beálltától számított öt évig,
- a gondatlan bűncselekmény miatt közérdekű munkára, pénzbüntetésre ítéltek esetén a mentesítés beálltától számított három évig,
- fiatalkorúak esetén legfeljebb 30. életévük betöltéséig, feltéve, hogy eddig az időpontig mentesültek,
- a főbüntetés helyett mellékbüntetésre ítéltek esetén a büntetés végrehajtásának befejezésétől számított öt évig,
- a megrovásban részesítettek, illetve azok esetén, akiknek terhére az egyes különleges eljárások között meghatározott elkobzásra irányuló eljárás során elkobzást alkalmaztak, a határozat jogerőre emelkedésétől számított három évig,
- a próbára bocsátottak esetén a próbaidő, illetőleg meghosszabbítása esetén a meghosszabbított próbaidő elteltétől számított három évig,
- az eljárási kegyelemben részesítettek esetén a határozat keltétől számított három évig,
- azok esetén, akikkel szemben az ügyész a vádemelést elhalasztotta, a vádemelés elhalasztása tartamának elteltétől számított három évig,
- javítóintézeti nevelés esetén az intézkedés végrehajtásának befejezésétől számított három évig,
- azok esetén, akikkel szemben az eljárás megszüntetése mellett elkobzást, illetőleg vagyonelkobzást rendeltek el, továbbá akikkel szemben a vád alól felmentés mellett kényszergyógykezelést, elkobzást, illetőleg vagyonelkobzást rendeltek el, a megszüntető végzés, illetve a felmentő ítélet jogerőre emelkedésétől számított három évig
kell kezelni.
(2) Annak a személynek az adatai, aki többszörösen van nyilvántartva, akkor törölhetők, ha minden adatra vonatkozóan eltelt az (1) bekezdés szerinti nyilvántartási idő.
Ez a te esetedben azt jelenti, hogy a jogerőre emelkedéstől számított 5 év elteltével töröltek a nyilvántartásból is.
Tisztelt Fórumozók!
Ahhoz, hogy felvegyek valakit dolgozni a cégemhez, a belső szabályzatunk erkölcsi bizonyítványt kér, melyben elég ha a "bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel" megfogalmazás szerepel, másra nem vagyunk kíváncsiak. Az illető személyt tavaly év derekán meggyanúsították, előzetesben is volt, majd miután kiderült ártatlansága, kiengedték. Nem az illető személy hibája, hanem a további, az üggyel kapcsolatos vizsgálódás miatt az ügy azóta sem záródott le.
2011.02.04-én az illető személy beadta az erkölcsi bizonyítvány iránti kérelmet, de még nem történt semmi. Ügyvéd barátaim szerint, mivel az ügyben bírósági elmarasztalás nem történt, - és remélhetőleg nem is fog,- megkapja a személy a kért erkölcsit.
Lehet, hogy mégsem? Miért húzódhat az erkölcsi kiadása? Mi van akkor, ha valaki szerepel a nyilvántartásban, akkor ő kap erről valamilyen értesítést, vagy az erkölcsi bizonyítványában a nem szerepel helyett a szerepel lesz látható?
Várom a válaszokat!
Köszönettel
imike36!
Ha gondolod, megpróbálok utána nézni, hogy pontosan mi szabályozza, melyik bűncselekmény esetén hány éven keresztül kell a levéltárban őrizni. Ezt azok tudják megmondani, akik iktatóban dolgoznak, mert különböző kódok vannak az őrzési időre.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02