Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

Gabicsek # 2011.02.20. 20:13

latakacs!
Ha valaki ellen büntetőeljárás folyik, nem a bűntettesek nyilvántartásában szerepel. Erkölcsi bizonyítvány kérésnél pedig nincs olyan rublika, hogy szerepel-e a büntetőeljárás alatt állók nyilvántartásában. Magyarul: Ha valaki ellen büntetőeljárás folyik (akár előzetesben is volt), de még nem szűnt meg ellene bármilyen módon az eljárás, tiszta erkölcsit fog kapni. Erről korábban már más topicban voltak nagy nézeteltéréseink, és ez lett a végén kiderítve. (én személy szerint ezzel nem értek egyet, mert a munkáltatót marhára át lehet ezzel verni, akár folyhat ellenem emberölés miatt is eljárás, ha még nem mondtak ki bűnösnek és nincs jogerős ítélet, simán megkapnám az erkölcsit)

2009. évi XLVII. törvény
a bűnügyi nyilvántartási rendszerről, az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásáról, valamint a bűnügyi és rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásáról

74. § (1) Valamely eljárásban, valamint jogviszony létesítéséhez, fenntartásához szükséges vagy egyéb, törvényben előírt feltételeknek való megfelelés igazolására - az igazolás alanyának kérelmére - a bűnügyi nyilvántartó szerv hatósági erkölcsi bizonyítványt állít ki. A hatósági erkölcsi bizonyítvány érvényességi ideje a kiállításától számított kilencven nap.

(2) A hatósági erkölcsi bizonyítvány a kérelemnek megfelelően a 72. § (2) bekezdés a), b), c) vagy d) pontjában meghatározott adatokat tartalmazhatja.

72. §
(2) Az adattovábbítási kérelemnek tartalmaznia kell azt, hogy a kérelmező a következők közül mely tény igazolására kéri a bűnügyi nyilvántartási rendszerben tárolt adatainak továbbítását:

1. a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel, valamint - ha a kérelem erre is kiterjed - nem áll közügyektől, meghatározott foglalkozástól, járművezetéstől eltiltás vagy intézkedés hatálya alatt,
  2. a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel, valamint - ha a kérelem erre is kiterjed - a közügyektől, meghatározott foglalkozástól, járművezetéstől eltiltás vagy intézkedés hatálya alatt áll,
  3. büntetett előéletű, és - ha a kérelem erre is kiterjed - nem áll közügyektől, valamely meghatározott foglalkozástól, járművezetéstől eltiltás vagy intézkedés hatálya alatt,
  4. büntetett előéletű, és - ha a kérelem erre is kiterjed - közügyektől, meghatározott foglalkozástól vagy járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll,

Tehát: az e.) pontot nem, ami így szól:

1. büntetőeljárás hatálya alatt áll vagy büntetőeljárás hatálya alatt nem áll.
welness66 # 2011.02.22. 19:14

Guba! Az igen választ nekem szántad?
Kössz.

Mororito # 2011.02.23. 11:30

Tisztelt szakértő.
2002-ben kábítószerrel visszaélés büntette miatt, 2 év letöltendő büntetést kaptam, 4 évre felfüggesztve, ill. 4-5 hónapot előzetesben is voltam. A kérdésem az lenne, hogy az erkölcsiben szerepel-e valami, ezzel az üggyel kapcsolatban, és tűzoltósághoz, katasztrófavédelemhez vagy katonasághoz felvehetnek-e?
Köszönettel: M
Csak megjegyzés: A helyi bíróság épületében voltam érdeklődni ue-t, úgy elküldtek a "kapunál", mintha halovány fogalmuk sem lenne, hol adnak erről felvilágosítást!! Köszönöm

Gabicsek # 2011.02.23. 11:45

Nem vagyok szakértő, de:

Btk.
A törvényi mentesítés
102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

1. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meghaladó, de öt évnél nem hosszabb szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő öt év elteltével;

Tehát: Tiszta erkölcsit kaphatsz, viszont: elképzelhető, hogy megnézik a bűntettesek nyilvántartását és ha ott szerepelsz, nem fognak felvenni.

Gabicsek # 2011.02.23. 11:47

Ha jól számolom, idén mentesülsz (a hónap, napot nem tudom, melyik hónapban és napon járt le 2006-ban a felfüggesztetted).

lakatosviktor # 2011.02.23. 11:53

Kedves Mororito!

A felfüggesztés próbaideje leteltével tekinthető büntetlen előéletűnek, ettől az időponttól Ön "tiszta" erkölcsi bizonyítványt kap.

Katonák:

A Hszt. 41.§ (2) bekezdése értelmében nem létesíthető szolgálati viszony azzal,

1. aki büntetett előéletű,
  2. aki büntetlen előéletű, de bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen egy évet meghaladó tartamú, végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alóli mentesülésétől számított három évig, ...

Tehát Ön a felfüggesztés próbaideje alatt büntetett előéletű, szolgálati jogviszony Önnel nem létesíthető. Ezt követően azonban igen.

Rendőrök, tűzoltók:

Hszt. 37/A. § (1) bekezdése szerint nem létesíthető szolgálati viszony azzal aki büntetett előéletű, vagy pedig büntetlen előéletű, de de a bíróság bűncselekmény elkövetése miatt büntetőjogi felelősségét jogerős ítéletben megállapította szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, végrehajtásában felfüggesztett vagy részben felfüggesztett szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított nyolc évig.

Ez bonyolultan hangozhat, a törvény szerkesztése nem biztos, hogy a laikust elsőre eligazítja. A lényeg:

Amíg a felfüggesztés próbaideje nem telik le, nem lehet Önnel jogviszonyt létesíteni. Ezt követően is csak akkor, ha az ún. "mentesítés" (tehát amikortól Ön büntetlen és "tiszta" erkölcsi bizonyítványt kaphat) időpontjától nyolc év eltelt.

Ha tehát 2006-ban mentesült, 2014-ben lehet tűzoltó.

Még egy kiegészítés: Részesült Ön ún. "előzetes mentesítésben?" Nem gondolnám, mert a kábítószerrel visszaélés nem az a kategória általában, de ha mégis, Ön attól a naptól tekintendő büntetlennek, nem pedig a felfüggesztés próbaidejének leteltétől.

Remélem érthető, amit írtam és tudtam segíteni.

Üdvözlettel,
LV

Dr. Lakatos Viktor ügyvéd

Freebird # 2011.02.25. 06:58

Kedves Fórumozók.

Segítséget szeretnék kérni tőletek.
Szeretnék elvégezni egy Biztonsági őr tanfolyamot ,de kell hozzá fedhetetlenségi bizonyitvány.Pár éve(2006) már próbáltam ugyan ezt a tanfolyamot de 2004.01.30.-án kaptam egy Megrovást.
2006-ban ezért nem tudtam elvégezni a tanfolyamot ,de a fedhetetlenségin rajta van a Megrovás alatt ,hogy selejtezés 2007.01.30.
Mivel még fiatal korú voltam amikor elkövettem ezért 1 évig pártfogóhoz kellett járnom, 2007.03.21-2008.03.21 között.
A kérdésem az lenne hogy ez a megrovás törlödik e valamikor a fedhetetlenségimből ,vagy semmisnek számit e.
És ha igen akkor mikor.

Előre is nagyon szépen köszönöm.

Freebird.

lakatosviktor # 2011.02.25. 07:47

imike36: De. A nyomozó hatóság, ügyészség, bíróság akkor is látni fogja, ha újabb büntetőeljárás indul.

Üdövözlettel,
LV

lakatosviktor # 2011.02.26. 09:06

Köszönöm a tanácsot, ez felvillanyozta a napomat! :-))

Mororito # 2011.02.26. 14:09

Köszönöm a segítségeteket, természetesen teljesen érthető volt a válasz. További szép napot, Üdv.

Mororito # 2011.02.26. 14:11

Jaa, a mentesítésnek utánanézek, köszi lv!!!

Sotetmult # 2011.03.01. 19:46

Tisztelt Hozzaertok!
Eloszor is bocsanat az ekezetek miatt, de Franciaorszagbol irok. A tortenetem roviden: jarmu onkenyes elvetele miatt kaptam 1 ev 4 honapot, 2001 februar 9-tol 2002 februar 9-ig voltam bent, 4 honap kedvezmennyel szabadultam. Kozben feny derult meg egy dologra (rablas), amiert 3 ev 6 honapot kaptam. 2005 marcius 16-an szabadultam kedvezmennyel es a felteteles 2006 januar 31-en jart le.
Olyan kerdesem lenne, ha haza megyek Magyarorszagra es megkerem az erkolcsit, lesz e valami arrol benne, hogy voltam buntetve?
Van e arra eselyem, hogy magyarorszagi cegen keresztul elvegezzek biztonsagi or, vagy testor tanfolyamot es megkapjam a munkavallalashoz szukseges papirokat? Ha igen, mennyi idonek kell eltelnie?
Koszonettel!

onom # 2011.03.03. 17:28

Még elég sokára fog selejteződni az anyag, esélytelen, hogy vagyonőr legyen mostanában.A tanfolyamot elvégezhetné, ha akarná, de az engedélyt nem kapja majd meg.Talán előzetes mentesítést kérhet a bíróságtól és akkor rövidül az idő, nem sokkal azonban, de talán érdemes egy próbát megér.

guba # 2011.03.03. 18:33

2026 januártól lehetsz biztonsági őr.

Sotetmult # 2011.03.03. 19:27

Koszonom a valaszokat es a segitseget. A mentesites fogalmaval nem vagyok teljesen tisztaban. En ugy ertelmeztem, hogy 2011 februar 1-tol kaphatok tiszta erkolcsit es ezutan meg 15 evet kell varnom, hogy az aktamat hatrebb toljak a belugyminiszteriumnal. Igy van?
Az a furcsa az egeszben, hogy jelenleg is katona vagyok, es itt senkinek semmi eloitelete nincsen velem szemben. Rendesen el tudom latni a feladatomat, semmiben nem korlatoznak. Ha szeretnek Franciaorszagban, vagy akar Angliaban biztonsagi or, vagy testor tanfolyamot elvegezni es munkat vallalni, nem kell mast tennem, erkolcsi bizonyitvanyom lefordittatni a nagykovetseggel es, ha tiszta, elkezdthetem a karrieremet.
Sajnos elkovettem fiatal felnottkent hibakat, amik ezek szerint Magyarorszagon jovatehetetlenek. Azt a tanulsagot azonban le tudom vonni az egeszbol es javasolni is tudom a velem hasonlo cipoben jaroknak: fel a fejjel, nyelvtanulas es irany kulfold!

guba # 2011.03.03. 19:46

En ugy ertelmeztem, hogy 2011 februar 1-tol kaphatok tiszta erkolcsit es ezutan meg 15 evet kell varnom, hogy az aktamat hatrebb toljak a belugyminiszte­riumnal. Igy van?

Igen.

Sotetmult # 2011.03.03. 20:24

Guba! Koszonom valaszod meg egyszer.

sarah01 # 2011.03.06. 09:14

Kedves Fórumozók!

Csalás vádjaként folyik ellenem büntető eljárás, már több mint 3 éve. De ugye valahogy meg kell élni valamiből, így hát csak olyan munkákat vállaltam eddig, ahol nem kértek erkölcsit. Most viszont egy komolyabb céghez felvettek( csak azért jelentkeztem mert nem volt elvárás az erkölcsi bizonyítvány).
De telefonon értesítettek, hogy készen vannak a papírok, mehetek dolgozni, de ne felejtsem az erkölcsi bizonyítványomat elhozni!!!! Itt megállt bennem az élet!
Szerintetek mennyi az esélye annak, hogy tiszta erkölcsit kapjak?
Olvastam más fórumokon, hogy ilyenkor az áll benne, hogy "Büntetőeljárás alatt áll", ez igaz?
Gondolom ez kizáró ok!
Nagyon kétségbe vagyok esve! Az előző munkahelyemen már felmondtam, és azt hittem minden jobbra fordul az új helyen!

Hozzászólásotokat előre is köszönöm!

lakatosviktor # 2011.03.06. 10:08

Az fog benne szerepelni, hogy "büntetőeljárás hatálya alatt áll".

cukri # 2011.03.06. 13:27

hghj

cukri # 2011.03.06. 13:41

Elnézést.

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni hogy 2010. július 19-én hoztak végzést lopás bűntette miatt,én harmadrendű vádlott vagyok,pénzbűntetést kaptam aminek az utolsó részletét most ápril.isban fizetem ki.Ezelőtt soha nem tettem ilyet távol állt tőlem.
Nagyon megbántam a dolgot, egy rossz társaságba keveredtem.
Azóta normálisan élek munkát is találtam most,
Ez hogyan fog szerepelni a bizonyítványban? Ez miatt nem is fognak felvenni?
Nagyon aggódom ezért. Fontos számomra,minden nap ezen stresszelek..

Válaszaitokat előre is köszönöm.

attlasz # 2011.03.06. 13:53

sziasztok!!
az lenne a kéedésem,hogy kaptam 1 év próbárabocsátást ami a hszt szerint 3 éven belül élévül szeretnék jelentkezni a rendészetire,de 2012ben fogok mentesülni szóval kérdésem az,hogy a próba idö fele már letelt és az eljáró biróságtól lehet e kérvényezni,hogy hamarabb lejárjonó,vagy valahonnan más honnan?

köszönöm.

attlasz # 2011.03.06. 14:01

ja,és azt elfelejtettem mondani,hogy az erkölcsm tiszta,de a hatósági bizonyitványomban benne van a próbára bocsátás. szóval ezt lehet e kérvényezni,hogy hamarabb lejárjon

vykyke # 2011.03.08. 16:29

Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy nekem 2003-ban volt egy kis értékű lopás miatt szabálysértésem, mely miatt figyelmeztettek. A jelenlegi párom viszont olyan helyre menne dolgozni, hogy a környezetében mindenkinek megnézik, hogy volt e már büntetve, stb. Elutasíthatják azért mert nekem volt egy ilyen hülyeségem? Erkölcsi bizonyítványban szerepeltetik e az elévült szabálysértéseket?
Előre is köszönettel: Vykyke

Éva59 # 2011.03.16. 14:20

Tisztelt Fórum!

Egy közeli ismerősöm büntetett előélet alóli felmentést szeretne kérni. Hová forduljon?