családon belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszám


kissember # 2007.12.19. 21:37

Szeretnék véleményeket kérni a következő dologban.
Immár jogerős végzéssel a kezemben sem értek több dolgot gyermekelhelyezés és járulékai ügyében. Az exfeleségem kb havi 53000 Ft rokkantnyugdíjat kap. A bíróság ugyan bekérte a jövedelemigazolást részéről, de nem érkezett meg, kimentették azzal, hogy mindenki tudja, hogy a nyugdíjak mennyivel emelkednek minden évben. Tőlem jövedelembevallást kértek, Apeh által jeggyzett jövedelemigazolást küldtem helyette, 2 évvel ezelőtt sem volt ez gond, gondoltam jobb ha hivatalos. A bíró még akkor berekesztette a tárgyalást, közölte hogy a jövedelmemet mérlegeléssel fogja megállapítani, mert nem azt kapta amit kért, ugyanis egyéni vállalkozóknál több leírási lehetőség van stb indokkal. Csakhogy én betéti társaság vagyok. Megállapította, hogy havi legalább 100000 Ft-ot megkeresek, ezáltal képes vagyok házastársi tartást is fizetni, exfeleségem arra pedig rászorul munkaképtelen lévén. Így most fizetek havi 20000 tartásdíjat, 10000 Ft házastársi tartás mellett. Havonta 2000 km-t utazom a kapcsolattartás miatt, így az havi létminimum közeli összegbe kerül. Összesen kb 90000 Ft a kiadásom, bírói mérlegelés alapján, minimum 10000 ft marad saját megélhetésemre. Tehát ha már a mérlegeléssel megállapított jövedelmet veszem alapul, akkor sem engedhetném meg magamnak a házastársi tartás fizetését, hiszen jómagam is rászorult lennék, de ha ezt a tételt kihagynánk még akkor is. hHiába angsúlyoztuk, hogy magasak a kapcsolattartás költségei, jövedelmem mérlegelésénél még csak számításba sem vették. Félreértés ne essék, nem a rokkantnyugdíjat sokallom, hiszen paradoxon, hogy a magyar állam szerint a munkaképtelen rokkantnyugdíjnak nem kell elérnie a létminimumot. Viszont a létminimum sem sokkas több és szintén mindenki tudja, hogy mennyivel emelkedik évente. Világos, hogy a kapcsoalattartás költségei az arra jogosultat terhelik, de egy létminimum közeli költség azért nem vicc.
Kérdéseim lennének:
1. Joga van e a bírónak úgymond felülbírálni és rászorultságnak minősíteni egy szavatolt, rendszeres nyugdíjjárulékot, amikor egyszer a társadalombiztosítási rendszer szerint az elegendő?

2. Joga van e a bíróságnak szabad mérlegeléssel megállapítani a jövedelmemet, és a Tb hiányosságait ráterhelni a volt házastársra? Az még rendben lenne hogy önhibáján kívül rászorult, de már csak házastársi tartásnak sem lehet nevezni, hiszen a válást is kimondták. Lehet e a volt házastársat gyakorlatilag egy életen át tartó "rabszolgaságra" ítélni házastársi tartás címén, amikor nem felróható neki sem, hogy a volt felesége önhibáján kívül lett rokkant?

3. Lehet e megtenni azt, hogy jövedelem és a járulékok megállapításánál figyelembe sem veszik a kapcsolattartás költségeit? Számomra úgy tűnik, a bíróságot ebben az esetben nem érdekli, hogy törvényadta jogom és kötelességem e vonatkozásban hogyan teljesítem.
Világos számomra, hogy a szülő kötelessége akár saját rovására is kiskorú gyermekét tartani, de azt már nem értem, hogy miért csak a kapcsolattartásra jogosult szülő a szülő, a nevelőszülő pedig nem. Ha jog szerint a gyermeknek joga van mindkét szülőjéhez kapcsolattartás szempontjából is, akkor mindkét szülő kötelessége lenne az, hogy biztosítsa a gyermeknek a kapcsolattartás lehetőségét. Akár a nevelőszülő is a saját rovására. Nem is értem, hogy a törvénykezés hogyan tudja ilyen ordító gazdasági helyzetben csak úgy homokba dugni a fejét. Ugye?

csufi99 # 2007.10.17. 23:00

Lehetne folytatni a témát itt vagy máshol? Engem nagyon érdekelne a változtatásra vonatkozó elképzelés, végigolvastam a leírtakat, s azzal egyetértek a rendszer igenis pazarló.
Egy halom AB határozatot is most olvastam végig, még ülepszik bennem, alapvetően értem őket, logikusak, alátámasztottak. Ezzel semmi bajom, a rendszerrel már nekem is van, ám nem jogász vagyok, csupán - mondjuk sokat olvastam..
Nem akartam példátírni, de most mégis megteszem. Egy elem a szociális biztonsághoz, legyen a közgyógyellátás rendszere, melyhez évtizedek után hozzányúltak végre, ami politikai döntés.Talán ebben egyetértünk. Létrejött egy újnak tekinthető rendszer, aminek fenntartása nem tudom mennyibe kerül, de biztosan jóval többe, mint a korábbi, agyonbürokratizált, több szervet és személyt leköt, s amenyi ismeretem van a korábbi keret nincs tovább. Néhány potyautas kiesett, mégsem tud többet adni a rászorulóknak.
Más példát is hozhatnék, de nem ez a célom.

Nem szándékom leszűkíteni a kérdést, valóban édekel milyen rendszer képzelhető el, mely nem tekinthet el a gazdasági, költségvetési helyzettől, mégis jobb a jelenleginél.

the big cat # 2007.06.05. 04:30

Még mindig hiánylom a szakmai érveket az eredetelige feltett kérdésemre. és most már szereném azt is látni, hol is akartam én ignorálni a szociális biztonsághoz, vagy az élethez való jogot, és at, hogy ezek milyen összefüggésben vannak közvetlenül a passzív táppénzzel.

Érdekes lesz ha megtalálod ezeket a részekete, mert explicite az ellenkezőjét írtam, igenis nagyobb és hatékonyabb szociális biztonságot akarok, ez elég világos abból amit írtam, arról nem tehetek, hogy a felkészületlenséged a szövegértést akadályozza.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.04. 20:35

Tényleg brilliáns módon érvelsz. :)
Tudod az úgy van, hogy aki egy jogszabály alkotmányellenességére hivatkozik, annak meg kell jelölnie, az alkotmány mely szakaszait sérti a támadott norma. Aki azt mondja, a jogszabáyl alkotmányos, annak nincs ilyen kötelezettsége.

Amely alkotmányi szabályt egyébként te megjelöltél, arról egy egész alkotmánybíróság mondta ki, hogy nem ellentétes vele a passzív táppénz hatályos szabályozása. Elég rendesen meg is indokolták.

Hogy mi köze az élethez való jognak a 45 nap táppénzhez... Szerintem azt már te sem tudod.

Anthony # 2007.06.04. 19:52

Hivatkozz már végre egy konkrét alkotmányos rendelkezésre. Én megtettem. Hát te? Tudod, ha az Alkotmányt félresöpröd, élethez való jog, szociális jog szerinted smafu, akkor mit kapunk? DIKTATÚRÁT. Úgy látszik ennek a híve vagy.

the big cat # 2007.06.01. 07:05

Nem kérdezném, tudom hová lett, most is tudom, a mai befizetésemből a mai nyugdíjakat fizetik, és az ő akkori befizetéseikből az akkori nyugdíjakat fizették. Ismét megkérlek, némi szakmai előképzettséggel kezdj el vitatkozni, és az ilyen demagóg-emocionális kérdéseket vidd a politikai fórumokra, jogilag ez a kérdés világos.

Arra is megkérnélek, hogy ne tereld a témát és ne hazudozz arról, hogy én miket írtam. Ostoba demagóg vagy, aki a joghoz semmit nem ért, szociálpolitikához, vagy gazdasághoz még kevésbé, és az egyetlen ellenérve a változásra, hogy azzal a vádolja a változást szorgalmazókat, hogy ők eltörölnék a szociális ellátást. ha egyáltalán vetted volna a fáradságot az olvasásra, akkor rájöhettél volna, hogy nem a szociális ellátást akarom eltörölni, hanem megváltoztatni, hogy mindenkinek jobb legyen. És még mielőtt újabb fröcskölődésbe kezdenél, amiről én beszélek az lézető, működő rendszer, amely a társadalom minden tagja számára jobb ellátást biztosít, mint a Mo-ot megnyomorító kádárista maradvány.

És te tudod miért alacsonyabb a minimálnyugdíj mint a létminimum? Pedig Mo-on a GDP arányában (és a személyi jövedelmekhez viszonyítva is) magasabb a járulékfizetés, mint pl. Németországban, Svájcban vagy Franciaországban. Nem tudod? De vitatkozol róla? Elárulom neked miért: mert a rendszer rossz, ami felzabálja a járulékokat, és nem a rászorulóknak juttatja.

És ez a szakmai véleményem, neked meg egyenlőre olyan nincs.

És ugye ismét a vitakultúrád: az utolsó mondatottad azt mondtad: a rendszer ugyan rossz, de mivel én is csak szenvedek tőle, ezért ezt ne hozd fel érvként.

Azaz szakmai érved ugyan nincs, te is úgy gondolod, hogy a rendszer rossz, de akkor se változtassunk rajta, mert az egyetlen változtatási lehetőség, hogy eltöröljük a szociális ellátás, gyökerestül kiirtjuk.

Elég siralmas kitekintés.

Anthony # 2007.05.30. 20:52

Valamit félreértettél, mert én azt sose írtam, hogy ez a rendszer jó. Abban is egyetértek, hogy változtani kell. De nem a korábbi előzmények teljes figyelmen kívül hagyásával. Most őszintén, ha a Te hozzátartózóidtól (akik feltehetően dolgoztak, korábban befizettek) elvonnánk a nyugdíjat, Te se tapsolnál. Inkább megkérdeznéd, hová lett az általuk húsz év alatt befizettett zsuga. Azt már nem is feltételezem, hogy kedves nyugdíjas édesanyádnak, aki felnevelt majd azt mondod, bocs, ne kapj nyugdíjat, ehhez én nem járulok hozzá. Te is hozzájárulnál. Maradjunk annyiban, hogy én csak azokra figyelemmel szólaltam fel, akik nem fognak fórumozni, de több mint húsz évig tisztességgel dolgoztak, befizettek, felneveltek téged. Lehet, hogy átélték a háborút, ötvenes éveket stb. Legalább ezekre tekintettel ne írj olyat, hogy milyen terhes neked őket eltartani. A vonatkozó jogszabályokat meg nem ismered, pl. tudod pl. mennyi ma a minimálnyugdíj? Annyi, hogy a KSH által kozmetikázott létminimum értéket se éri el. Vagy tudod-e pl. hogy a minimálnyugdíjat hála neked és eszmetársaidnak, el kívánják törölni? Nem vagy szoci, de ehhez tapsolsz ugye? Azt esetleg hallottad, hogy hazánk biztosítja az élethez való jogot? Benne van az Alkotmányban. Ebből pedig az következik, hogy senki se halhatna éhen... Mivel ez egy jogi fórum, az ország gazdasági helyzetével ne gyere, a költségvetésbe én is csak beteszek, nem én tapsoltam el milliárdokat.

the big cat # 2007.05.29. 06:07

Amit te leírsz, az egyáltalán nem cáfolja mit én mondtam, de ha te tényleg vennéd a fáradságot és elolvasnád a jogszabályokat, számodra is kiderülne, hogy kizárólag a nyugdíjak egy kisebb részét folyósítják felhalmozás alapján, így amit írsz, az a tények elferdítése, demagógia. majd az egész ország felhalmozás nélkül kap nyugdíjat, Téged egyáltalán nem zavarnak a tények? Az egész ország felhalmozás nélkül kap egészségügyi ellátást, a mindenkori járulék befizetések (és egyéb adók) terhére. Az, hogy miből számítják ki ezt, annak az égvilágon semmi köze a finanszírozáshoz. Ugyanígy az idealisztikus megközelítésnek sem, hogy de előtte meg az ő pénzét rabolta ki ugyanez a rendszer, tehát megérdemli, hogy ő is kapjon belőle valami alamizsnát, mikozben a rendszer lenyeli az 40%-át, annak amit ő is majdan, és a mostaniak is állítólag azért fizetnek, hogy a mostani rászorulókat ellásák. Nem saját magukat majd később, ahogy te állítod. Tehát hol van az ellentételezés szerinted? Hol a kapcsolat a befizetések, sé a kapott jutatás között? Sehol. Pusztán a ma megszerezhető jogosultság van kapcsolatban azzal, hogy a mai jogszabályok mit értékelnek a múltadból jogosultságnak, és ez folyamatosan változik.

Megismétlem, egyáltalán nem vagy tisztában a rendszer jogszabályi és gazdasági működési hátterével, de azért védsz egy súlyosan pazarló, a teljes társadalmat megnyomorító, egyébként nem is hatékony, iszonyúan korrupt, és gazdaságilag fenntarthatatlan rendszert. miközben működnek sokkal jobb, hatékonyabb rendszerek, és az embereknek ott sem kell éhen halniuk. Egyébként az is nevetséges, hogy szerinted a szociálpolitika céljának annak kellene lennie, hogy az emberek ne halljanak éhen, mert ez az európai gondolat. Hát nem, ez annak a szociális rendszernek a célja, amelyik mást már nem képes adni a rászorulóknak, mert alapvetően hibás. Az ilyen rendszert mindenestül ki kell dobni, és helyette olyat csinálni, ami működik, és a rászorulóknak eleget tud adni hogy ne az éhhalál szélén kelljen táncolni, de a többiek az öngondoskodásukkal fedezzék a jövőbeni igényeiket.

Persze gondolom egyszerűbb úgy szociálisan érzékenynek lenni, hogy demagóg frázisokat puffogtatunk, és mondjuk a következő választás előtt ígérünk a nyugdíjasoknak 30000 Ft-t.

Anthony # 2007.05.28. 18:47

Nem akarlak elkeseríteni, de járulékfizetés igen régóta van hazánkban. Tudod, az adózás se tegnap kezdődött. Talán megnézhetnéd a társadalombiztosítási jogszabályokat, mielőtt szólsz.Tudod, az elmúlt korszakban a járulékok befolytak a nagy közös államkasszába. Tényleg nem volt egyéni számla, de befizetési kötelezettség és annak kikényszerítése volt. Gondolkodj már egy kicsit, ha a szülő nő házastársa élettársa, apja stb. befizető és valőszínűleg a szülő nő is korábban dolgozott, járulékokat fizetett. A tőbbség tartja el a kissebséget -tőlgondolat pedig nem más, mint demagógia. A nyugdíjat pl. igen régóta a szolgálati idő és kereset figyelembevételével állapítják meg. Jelenleg pl. az 1987-től elért keresetek számítanak. Hol van az a tömeg, aki befizetés ellentételezése nélkül kap nyúgdíjat?

the big cat # 2007.05.28. 18:10

A mai nyugdíjasok elsöprő többsége és a betegek 100%-a nem járulékfizetéssel alapozta meg a folyósított ellátást, mert nincs egyéni számlájuk, a befizetéseik nem a saját jövőbeni ellátásukat, hanem a befizetés időszakában rászorultak elátását szolgálják. Még ennyit sem tudsz a rendszerről, de azért vitatkozol róla. És egyébként a rendszer legnagyobb hibája ez. Ez egy tudományosan felosztó-kirovónak nevezett rendszer, amelyben a működései elvei miatt kódolva van az összeomlás, rendkívül pazarló, a rendszeben nincsennek ösztönzők a hatékonyságra sem makró szinten (mivel a költségvetés pótolja a hiányát automatikusan az adófizetők más befizetéseiből), sem mikro szinten, mivel a nincsennek egyéni megtakarítások.

A rendszerrel éppen nem az a baj, hogy olyanok is kapnak ellátást, akik nem fizettek be soha semmit, hanem, hogy a befizetések 40% !!!!! a rendszer működtetésére megy el, és nincsennek benne ösztönzők az öngodoskodásra. Pontosan az a baj a rendzserrel, hogy akik képesek lennének a saját ellátásukra, azok sem teszik ezt meg, haszonélvezői lehtenek egy pazarló rendszernek, így a ténylegesen rászorulókat, akik a valódi társadalmi szolidaritás alapján tényleg morális alapon is haszonélvezői lehetnének (csak a példálódzás kedvéért: terhes, és kisgyermekes anyukák, fizikailag vagy mentálisan hátrányos helyzetűek, betegek, nagycsaládosok, és még sok más csoport) ma csak az éhenhaláshoz elég alamizsnát kapnak, mert ilyen a rendszer, és a hozzád hasonlók ész nélkül ezt támogatják.

A vitastílusod ismét lenyűgözött, nézzünk utána, te nem fejted ki az érveidet...köszi, de ebből nyilván te is tudod mi jön le...

Anthony # 2007.05.28. 17:21

Hogy ki kit tart el arról is beszélhetnénk, pl a nyugdíjasok, betegek (akik táppénzen vannak) azok járulékfizetéssel alapozták meg a részükre folyósított ellátást. Nem vitatom, hogy vannak olyan személyek, akik járulék vagy egyéb közteher befizetési előzmény nélkül részesülnek valamilyen ellátásban, pl. gyermekgondozási segélyben. Ezek egy részének a hozzátartozói keresők, így betesznek a nagy közösbe. Az "európai godolkodás" (vagy nevezzük kedvetek szerint keresztény etikának) szerint senki sem halhat éhen.

Anthony # 2007.05.28. 17:11

Már leírtam, de bizonyára nehezen érthető, hogy az arányszám kérdésében több indítvány van előterjesztve, melyeket az AB fog elbírálni. Szerintetek az arányszám alkotmányos, szerintem meg nem. Az európai gondolkodás a szociális jogok terén keresztény valláserkölcs tanain alapul, pl. adakozz a szegényeknek stb., vagy szociáldemokrata-szocialista felfogást tükröz.Részletesebben nem fejtem ki, nézzetek utánna.

the big cat # 2007.05.28. 16:50

Anthony, te mégis hol tanultál ilyen brilliánsan érvelni? Kit nem engedtek én megszólalni? Hát itt szólalsz meg folyamatosan, ezt mégis hogyan akadályozhatnám meg? Vagy neked a szólásszabadságodba tiprás, ha valaki te véleményeddel ellenkező álláspontot fejt ki? Hogy az alkotmányjognál maradjunk.

És, ha nem haragszol, egy ország gazdaságát nem lehet úgy nézni, hogy csak költeni kell, és a cehhet nem kell állni. A te fajtád miatt tart ott az ország, ahol, és te fajtád miatt lehetnek rossz demagógók ennek az országnak a vezetői, mert beveszel minden hülye maszlagot, amivel tömnek.

Elhiheted, létezik olyan szociális rendszer is, amiben nem kell a lakosság 80%-át tökéletesen fölöslegesen (mert nem hatékony) a 8%-nak eltartani, hanem csak 20-25% részesül a másodlagos elosztásból, a befizetőknek sokkal kevesebb adót kell fizetni, sokkal kisebb bürökráciát eltartani, és mégis,aki rászorul, az többet és jobban kap a szociális rendszertől. Én képes vagyok egy ilyen rendszert elképzelni, és csak azért mert nem osztom a gyerekes vagy demagóg nézeteidet a végtelenül pazarló szociális ellátási rendszerről, még nem jelenti azt, hogy ne lennék szociálisan érzékeny. Sőt veled ellentétben akinek úgy tűnik egyáltalán nem fontos, hogy a rendszer működjön is, ne csak papíron létezzen, és arányszámokon lehessen vitatkozni,l ahelyett, hogy az döntenénk el, először, mire van pénz, és nem azt mire költünk, engem valóban érdekel, hogy a társadalmi nyugalom hogyan tartható fenn, és ennek a kulcsa egy jól működő szociális rendszer, ami viszont a mai rendszer alapvető hiányosságait kellene pótolja.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.27. 14:05

OFF
LOL „Európai gondolkodás....

Tessék mondani, hogy kell ezt érteni? Földrajzi fogalomként? Akkor a józsefvárosi piacon árusító kínai gondolkodása európai? Esetleg származási-vérségi alapon? Akkor Soros György gondolkodása európai, de Zinadine Zidané nem? Vagy hogy?
Arra már rákérdezni sem merek, hogy hogyan lesz egy rendelkezés azonos ezzel a nem egészen tisztázott mibenlétű európai gondolkodással.
Isten bizony megnevetettettél...
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.27. 14:00

Abból, jogtár keresője találatokat ad az Alkotmányban a "szociális " szóra, még távolról sem következik, hogy a topik témájául szolgáló arányszám alkotmányellenes lenne.

(A jogi képzésben a szocilis jog önálló tárgy, a választási jog meg nem az.)

Anthony # 2007.05.27. 12:23

Csak egy rendelkezést kívánok idézni:
Alkotmány 70/E § (1) bekezdés " A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz, öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon belül bekövetkezett munkanáélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak."De idézhettem volna az Alkotmány 66. § (2) vagy 67. § (1) bekezdéseit is. Ezek az európai gondolkodással azonos konkrét rendelkezések, azt hiszem, hogy azt a szelliméséget tükrözik, amit eddíg kifejtettem. Maradjunk ennyiben. Tudom én is, hogy a jogi oktatásban ezek a rendelkezések nem kapnak olyan hangsúlyt, mint a választójog stb. de azért léteznek.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.26. 10:31

Az alkotmányban alkotmányos rendelkezések foglaltatnak. Ami politikai és nem jogi jellegű belőle, az a preambulum.

A rovatot _EMBER_ az arányszám alkotmányellenességet megvitatandó nyitotta, nem pediglen azért, hogy a szociálpolitikai szempontú értékelését adjuk.

Anthony # 2007.05.26. 10:27

Bocsi, de azért a "családon belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszám" szociálpolitikai megfontolásokból kerül meghatározásra, valamint az energia támogatás, melynek kapcsán felmerült szintén. Az Alkotmánynak nincsenek szociális tárgyú rendelkezései?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.26. 07:52

Ez egy alkotmányjogi topik. A szociális jog két sarokkal odébb van. A politikai meg egy másik fórumon.

Anthony # 2007.05.25. 18:36

A keresztény valláserkölcs is unalmas számodra, mi vagy te, mohamedán? Nem vagy európai? Bocsánatot kérek a muzulmánoktól, hogy téged hozzájuk hasonlítalak,mert úgy tudom a Korán is adakozásra buzdít. Egyébként furcsa, hogy egy szociálpolitikai tárgyú topikból száműzni kivánod a szociálpolitikát. Tudod, nekem meg az az unalmas, hogy szerintem hazánk lakosságának kb 80 %-a vagy azért mert szocialista, vagy azért mert keresztény szellemiségű, nem utasítja el a rászorulók támogatását, de ennek ellenére ilyen véleményt nem engedsz megszólalni. Van egy nem jó hírem, márpedig engem nem tudsz levakarni.

Anthony # 2007.05.25. 15:56

Néhány dolgot azért figyelmen kívül hagysz. Egyrészt nem csak a szociálisták akarják támogatni a rászorulókat, de létezik keresztény valláserkölcs is, mely szintén az adakozásra ösztönöz. Olyat már le se merek írni, hogy van emberség, humánum is... Én nem akarlak a földbe döngölni azért mert más nézeten vagy, de amit képviselsz tőlem idegen, bízom benne, hogy ebben az országban nem vagyok egyedül. Ennyi. A teherviselésről beszélhetnénk, szerintem erre érdemes lenne nyitni egy másik topikot. Rögtön részletesen kifejteném, hogy nem a szociális segélyezés eredményez hazánkban deficitet. Tudod, sokan egész életükben befizetők az államkasszába, egyszer aztán önhibájukon kívül elesetté válnak, kérnek. De nem kapnak... Bárki kerülhet ilyen helyzetbe, soha se lehet tudni.

the big cat # 2007.05.25. 15:37

Nem nem lehet állítani, hogy szociálisan érzékeny lennék, ha az azt jelenti, hogy a lakosság 8%-tól befolyó pénzeket kell a 75%-nak szétosztani. És attól tartok, hoyg egyenlőre te vagy itt abban a tévedésben, hogy szerinted csak az ltalad hangoztatott vélemény lehet egyáltalán megemlíteni. Az általad hangoztatott ész nélküli szociális demagógia, a teherviselőképesség figyelmen kívül hagyása, és a kádásrista maszlag viszaböfögése meg egy kicsit már unalmas.

Anthony # 2007.05.24. 21:10

Bocsi, a társadalompolitikát a kormányzat határozza meg. Azt meg nem Te, hanem az Alkotmánybíróság dönti el, hogy alkotmányellenes-e a jogszabály. Mindenki véleményét illik tiszteletben tartani, aki nem kötekedni, hanem jobbítani akar. Szerintem utóbbi az indítványozók szándéka. Nagyvonalú legyél, úri gesztussal engedd meg az indítványozóknak, hogy máshogy vélekedjenek mint Te. Szerintem azért azt nem lehet állitani, hogy szociálisan túl érzékeny vagy.

the big cat # 2007.05.24. 19:15

És itt szó sincs a dögöljön meg a szomszéd tehene mentalitáról. Sokkal inkább arról a helyzetről van szó, hogy ha a szomszédnak nincs tehene, akkro az enyém is dögöljön meg. A lakosságnak azt a 8%-át akit az adókkal sarcolnak, kivéreztetik, miközben a kb 75% akinek a sarcot szétosztják, gyakorlatilag semmits em érez meg belőle.

A szociális demagógia a társadalmi és gazdasági bajaink elsődleges oka.

the big cat # 2007.05.24. 19:12

Az arányszám helyessége nem alkotmányjogi kérdés, de szerintem számodra, és mindenki számára ugyanolyan világos a valóban fair megoldás. Fizesse meg mindenki a piaci árat a fogyasztása után, fogyasszon annyit, amennyit anyagilag elbír.
Miért pont a gázárat kell tágatni? At áramot miért nem? Az ételeket miért nem? És még sorolhatnám.