nemesi címek és előnevek eltörlése


cintia2638 # 2015.04.28. 17:15

Tiszteletem!
Aziránt szeretnék érdeklődni,hogy a nemesi címről hol szerezhetnék igazolást?Válaszukat köszönöm.

B.i.L # 2015.02.02. 18:18

Tisztelt Fórumozók !
Érdemben kérek tanácsot,segítséget - Gróf Széchenyi család kapcsán!
Olyanok jelentkezését várom,aki érdemben,illetékességet,akár hírnevet is,de feltétlenül hagyomány és Magyar vonatkozásban,segíteni szeretnek,nemzetközi vonal is szerepel.
A többit más formációban - kizárólag sikerorientált, "baráti"kapcsolattartás címen : billiebillbillie@gmail.com email címen várom.
ui:kicsit búvárkodtam,így találtam a fórumra
B.i.L

Báró Bodóczki Imre # 2013.07.25. 12:02

Nem is fog hallani mert szerintem sem volt. A kérdést csak azért tettem fel így hogy hamarabb kapjak választ.
De azért köszönöm nagyon a választ.

Mezőbándi # 2013.07.19. 20:37

Tisztelt Bodóczki Úr!

Bár Magyarországon "tilos" használni a nemesi előneveket és rangokat, ez ma már csak annyit jelent, hogy a hivatalos iratokba nem jegyzik be.

Minden más fórumon nyugodtan használhatja.

A külföldi "bejegyzés" kérdése nehezen értelmezhető. Sok külföld van, sokféle szabállyal. A hivatalos iratokban való feltüntetésnek az a feltétele, hogy az adott ország a.) törvényileg engedélyezze a nemesi rang használatát, és b.) engedélyezze a _külföldi_ nemesi rangok hazai használatát.

Ez utóbbira is eltérő szabályok vonatkozhatnak még a nemesi rangokat egyébként elismerő országokban is. Erre a kérdésre tehát leginkább a konkrét ország törvényeinek ismeretében lehetne válaszolni. Amennyiben az adott ország rendelkezik hazánkban nagykövetséggel, akkor ők is biztosan tudnak segíteni.

Egyébiránt javaslom megkeresni a Magyar Történelmi Családok Egyesületét: http://www.nobilitas.hu/kapcsolat.html
Ők minden bizonnyal részletesebb információval tudnak szolgálni.

Másfelől, soha nem hallottam Bodóczki bárói családról, így nem egészen értem, hogy Ön mivel tudná igazolni a bárói rang viseléséhez való jogát. Mikor, melyik uralkodótól részesült az Ön egyenesági férfi felmenője rangemelésben?

Amennyiben egyetlen magyar uralkodó sem adományozott bárói rangot az Ön egyetlen Bodóczki-ősének sem, úgy az ön rangját akkor sem jegyeznék be Magyarországon, ha még királyságban élnénk.

Természetesen könnyen lehet, hogy csak az én tudatlanságomról van szó és szívesen fogadom a helyreigazítást.

Tisztelettel:

Mezőbándi

Báró Bodóczki Imre # 2013.07.01. 15:59

Üdvözlet a nemes hölgyeknek/uraknak!

A kérdésem az hogy bár Magyarországon tilos használni de ha külföldre költözöm akkor ott bejegyeznek mint bárót ha igazolom a származást? (Emiatt nem költözök csak kérdezem)

Tisztelettel:
Báró Bodóczki Imre

Legislator # 2010.02.10. 21:46

Viszont ettől önmagában a tiltó szabályt nem értelmezhetjük engedő jogként.


Sunshine after the rain.

Sz.Márton # 2010.02.10. 21:07

Kedves Bagdy Úr!

Ott és akkor viseli ahol csak akarja, nem büntetik érte, ez már természetes! Láthatja már a közintézmények is gyakran a grófok teljes neveit használják: gróf Andrássy, Széchenyi, Széchényi stb.

De: a hatályos szabályozás szerint (úgy tudom még a 1982. évi 17. tvr.)és ez a lényeg; a személyi okmányaiba, egy "DR" -nél, plusz előjelzőként, többet a hivatalos igazgatási szervezet (azt is csak hivatalos oklevél alapján) nem jegyezhet be. Ezek alapján bármelyik állami intézmény is hivatalos okmányaiba így tesz. Az más, hogy a többi dr-t, ill. PhD. stb.-t sem, pedig , a 2005. évi CXXXIX. törvény alapján a feljogosítottak névtáblákon, névkártyáikban, írásaikban stb. (személyi okmányaik kivételével) közintézményekben is viselhetik őket.

Az is más, hogy az igazi nagy embereket, még a jogászoknál is csak simán a nevükön nevezték, pl: Grosschmid béni, vagy Szászy István, Nizsalovszky Endre nevét soha nem kellett a doktori jelzővel sem említeni, mert a rendkívüli munkásságuk miatt, külön már furcsán hangzana: dr. Grosssscmid Béni azt mondta, hogy.(....) Az, hogy ön egy névkártyán leírja és magánszemélyek között használja, a nemesi címét senki sem fogja megbüntetni. Legfeljebb komlyabb vagyon és birtok nélkül csak megmosolyogni, de ez is az adott társaságon múlik. Így lehet már nemesi bálon vitéz ,gróf, márki, herceg (nagyképű nemesek a nyald-márki címet is használhatják az üsd-márki testőrséggel)

Üdv:

páncélos vitéz, szőr-gróf, felső aljasi, kőbányai, demokrata lelkületű, liberál-konzervatív Sz. Márton

Bagdy Bálint # 2010.02.10. 20:20

Kedves Mindenki!

Köznemesi családból származom. Ebből már eleve következik, hogy álláspontom szerint nem történne semmi, ha visszaadnák az elvett családneveket.

Egy ideje foglalkozom már a témával, ezért ha valakit érdekel akkor az alábbiakról tudom az Olvasókat tájékoztatni:

Az Alkotmánybíróság 2 ízben is foglalkozott a kérdéssel: Először érintőlegesen az 1231/E/2007 ABH, másodszor pedig 1161/B/2008 ABH-ban részletesen.

A Törvény jelenleg is hatályos, büntetése a kihirdetéskor a Kbtk. 45. §-a alapján történt (hamis név vagy rendjel használat stb.)
A Kbtk. hatályon kívül helyezésével elvileg, ahogy azt már más említette lex imperfectává vált.

Üdvözlettel: Bagdy Bálint

dr Zákányi Csaba # 2010.01.13. 12:19

Un petit malheur, azt hittem a rezsim csak nőnemű lehet.
Legislator
Nem kívánhatom tőled, hogy részletekbe menő elemzést adj, valóban, de az talán jogos kérdésként vetődik fel, hogy aki kiszeret a demokráciából, miért gondolja, hogy a rendi társadalom boldogabbá tenné? Az én kérdésem csak ez volt, és távol áll tőlem, hogy a jelenlegi "áldemokratikus", "globalista", "markukba röhögő wallstreet-i gonoszak által irányított" "igazi értékek nélküliségbe nyomorított" kapitalista, ista pista, stb világunk apologétája legyek.

Legislator # 2010.01.09. 12:15

Helyesen: ancien régime, mert a főnév hímnemű, és egyeztetni kell vele a melléknevet.

Egyebekben maradjunk abban, hogy a régi rend, és a mostani is súlyos hibákban szenved, majd ha lesz időm, leírom bővebben is.


Sunshine after the rain.

dr Zákányi Csaba # 2010.01.09. 12:04

helyesen : anciénne regime
bocs

dr Zákányi Csaba # 2010.01.09. 12:03

Nos kedves Legislator a mobilitásra ua. vonatkozik, mint az esélyegyenlőségre, csak a vágyak szintjén van ez is persze. De az, hogy egy "normális" társadalomban ezekre az értékekre kell törekedni, az széles körben konszenzus, és aki a rendi társadalmat ajnározza, annak legalábbis valamiféle indokkal kellene alátámasztania véleményét. Megjegyzem, az az érzésem, hogy Impossible részéről ez inkább csak valamiféle meggondolatlan kijelentés volt és nem kiérlelt álláspont.
"ami most van,az mobilitás?" Igen, nagyon nagy mértékben az, ha összehasonlítjuk az ancieme remime-mel.

Legislator # 2010.01.08. 11:59

Miért, ami most van, az mobilitás?


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.12.28. 16:14

Értekezés helyett elintézem ezt annyival, hogy nem jobb a helyzet, hanem más a helyzet. Ideális társadalmi berendezkedés nincsen, de sokféle berendezkedésnek vannak előnyei. A rendi társadalom előnyei nekem jobban tetszenek a mai társadalom előnyeinél. A véleményem persze függ attól is, hogy én melyik rétegnek lettem volna tagja, de ez ugyanígy van a mai helyzet megítélése esetén is (azaz nem lehet teljesen elszakadni attól, ami elve adott; mindentől függetlenül magyarázni a függéseink miatt nem tudhatunk).

dr Zákányi Csaba # 2009.12.28. 12:23

"Eléggé egyoldalúan durva képet vázoltál fel" - írja Impossible, pedig a rendi társadalom lényegét véltem megadni. (persze nem a korbácsolásra reflektálok)
És nagy figyelemmel olvasnám soraidat, melyekben az "előnyös dolgai"-ról értekezel, persze szemben a modern, funkcionális társadalom "előnyös dolgai"-val.
Segítségül néhány címszó:

  • a társadalom spirituális egysége vs. gondolat és vallásszabadság
  • társadalmi stabilitás vs. mobilitás (az nem az, ha néhány jobbágygyereket kitanítanak)
  • születési előjogok vs. esélyegyenlőség (legalábbis a célkitűzés szintjén)

Érdemes elolvasni Molnár Tamás Amerikában működő kp. híres konzervatív filozófus Ellenforradalom című könyvét, melyben az ancieme regime mellett teszi le a garast, de hogy miért az nem derül ki az ő könyvéből sem. Legalábbis számomra nem.

Legislator # 2009.12.27. 09:35

Gyúrhatunk:-D.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.12.26. 21:50

gyúrunk, vazze? :DDD

Legislator # 2009.12.26. 08:57

Nem költözök:-DDD. Egyébként yo ötletek. Többségében:-D. Az edzőterem csak kifogás volt, oda csak tervezem, hogy egyszer majd visszatérek:-DDD.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.12.26. 00:44

Viszel be egy felfújható matracot. Nekem sincs ágyam, a földön alszom egy vékony ágybetéten. Zuhanyzó nem kell, csap van, wc is van a folyosón, csak egy kis kreativitás kell még, és meg van oldva. Edzőterem is van helyben, ott van több száz kg könyv. Kajálni meg lejársz egy utcányival odébb, de ha más is jár, hozathatod vele a kaját, és ki sem kell mozdulnod. Az irodahelyiség egyik felét pedig kiadhatod külföldi egyetemistáknak valamivel olcsóbban mint a Hilton. :D

Legislator # 2009.12.25. 22:27

Nincs ágy. Se zuhanyzó. Se edzőterem:-D.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.12.25. 20:21

Szerintem lakhatnál az irodádban, senki sem veszi észre, hogy ott alszol...jó csöndes hely, ráadásul akkor be sem kell járni a munkahelyre, mert már eleve ott vagy, és lakást sem kellene venned, a félretett pénzből meg lehetne dorbézolni. :D

Legislator # 2009.12.25. 19:22

Nem nagyon van rá keret:-D.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.12.25. 17:36

Ezzel arra próbáltam célozni, hogy hozzál. :DD

Legislator # 2009.12.25. 16:29

iMPIBOY ÍRTA: "Pár üveg aszúesszencia után nagy lesz az egyetértés. lol"

Az finom lesz:-D.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.12.25. 15:39

Akkor már se írásban, se szóban nem kell, elég lesz a ráutaló magatartás. :DDD