Az Egyesült Államoknak van Alkotmánybírósága?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.23. 12:58

Ezzel most mit akartál mondani? Kétségbe vonod, hogy eladták az ingyenesen kapott mosóport, ráadásul mélyen áron alul? Vagy csak annyit szerettél volna közölni, hogy megérted, hogy eladták?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.23. 12:59

szintén: lényeges az, hogy szubkultúrának etnikumnak vagy vallásnak tekintjük a cigányságot?

Ősztintén: lényeges. Sőt: nagyon lényeges.

kaméleon # 2011.05.23. 13:12

Ezzel most mit akartál mondani?
Ha nem egyértelmű, akkor úgy tűnik, nekem sem volt sem fülem, sem "farkam”. :))

„szintén: lényeges az, hogy szubkultúrának etnikumnak vagy vallásnak tekintjük a cigányságot?”
Ősztintén: lényeges. Sőt: nagyon lényeges.

Ha (deviáns) szubkultúrának, valóban lényeges, mert akkor van értelme az ilyen besorolásnak,ha az előítéleteink jogosságát akarjuk alátámasztani. Márpedig, jogos előítélet (egy egész népcsoporttal szemben), nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.23. 13:27

Az előítélet általánosított tapasztalat, és segít elkerülni a veszélyhelyzeteket.

Egyébként ha én eleve nem etnikai, hanem szociológiai kategóriának tekintem a cigányokat, ahol a csoportképző tulajdonság a jellegzetes deviancia, akkor kizárt, hogy az általánosításom hibás legyen. Hiszen már a fogalomalkotáskor kivettem a csoportból mindenkit, akire nem jellemző ez az életmód. (Másképpen: én nem ismerek rendes cigányokat is. Azok ugyanis nem cigányok számomra.)

kaméleon # 2011.05.23. 13:50

Biztosan feltűnt, imádok vitatkozni. Meg bizonyos fokig kötekedni is. Ilyen mondatok után azonban meg kell állnom: „(Másképpen: én nem ismerek rendes cigányokat is. Azok ugyanis nem cigányok számomra.)
Nem azért, mert úgy gondolom, vesztettem. Pont fordítva.

cat981 # 2011.05.23. 13:56

"Azt hagyjuk ... hogy szerintünk mire költik az 1000 Ft-ot ..."
jah..., a lényeget hagyjuk...

kaméleon # 2011.05.23. 14:09

Kedves cat, kis szövegértési gyakorlat kéne még. :))
Hogy asszongya: lehet-e különbség a között, amit valóban csinálsz, meg a között, amit szerintem csinálsz.
Vagy, van-e különbség a között, hogy az általad nem ismert, nem látott ember az ezresét konkrétan mire költi, és a prekoncepció között, amivel látatlanban meg akarod mondani, hogy mire költi. Nna, lehet, hogy bonyolultabb lett. :)

cat981 # 2011.05.23. 14:19

lásd kbs 2011.05.23. 15:27 írását.

u.i.: nem akarlak megbántani, mert jó embernek tűnsz, de Te melyik bolygón élsz? Te pl. a politikusokban is megbízol ennyire, hogy Te javadra fordítják az adóforintjaidat? Valószínűleg... Vagy velük szembe se legyenek előítéleteink?

Legislator # 2011.05.23. 14:24

„Ez a fiú, szinte szomjazza a sikert ellenem. :))))”
Ennek a kijelentésnek azért erősen „leg”-es színezete lett. (bár, igaz, nem pont azt mondod, hogy irigy rád :))

:-D :-D :-D

Sunshine after the rain.

cat981 # 2011.05.23. 14:30

?
én írtam volna valami rosszat Leg? :) (az idézetet nem ismerem, de gyanús hogy nekem akartál üzenni vele valamit, csak nem értem :), vagy ha nem akkor ok :))

kaméleon # 2011.05.23. 14:41

Én voltam cat, ne aggódj, nem Te. :)

Kacsa1111 # 2011.05.23. 14:55

Kedves kbs,

Az előítélet általánosított tapasztalat, és segít elkerülni a veszélyhelyzeteket.

én ezt úgy szoktam mondani, hogy az előítélet azért remek találmány, mert egy csomó időt meg lehet vele spórolni...:)

Kacsa11

Legislator # 2011.05.23. 15:06

cat, kaméleon: nincs gond:-D.
Kacsa: némi előítélet és paranoia szükséges az életben maradáshoz:-D.

Sunshine after the rain.

Berényi Miki # 2011.05.23. 17:10

Az a baj, hogy mi itt filozófiai/szociológiai problémát csinálunk a kérdésből. De ha a szomszédban egy "fészekrakó" család ébredezne éppen, hogy belekezdjen a hajnalig tartó mulatozásba, más lenne a helyzet, és senki se ítélné el az előítéleteseket.

Az megint más kérdés, mi lenne, ha egy fészekrakó, mint ügyfél kopogtatna az ügyvédi iroda ajtaján.....

cat981 # 2011.05.23. 18:17

Leg, nem haragudtam volna akkor sem, csak nem értettem :)

kbs és kacsa pedig a számból veszik ki a szavakat...

(nekem k..-ra elment a kedvem legfőképp az utóbbi évek tapasztalatai alapján a kísérletezéstől, meg a na adjunk még egy (nem tudom hányadik) lehetőséget és nézzük el (nem tudom hanyadik) utoljára ennek meg annak ezt és azt...). Én minden területen jelentős számba veszem az előítéleteket (más szóval a tapasztalatot, gyakorlati tapasztalatot, valószínűséget, kockázatot) és nem érdekel hogy ez nem humánus és hogy ezzel nem leszek túl népszerű (persze ezt azért nemis hangoztatom így ennyire mint itt most névtelenül :))

na kaméleon most leszek a kedvenced :)

kaméleon # 2011.05.24. 08:30

na kaméleon most leszek a kedvenced :)
Cat, nem meglepetés, a nézeteidet kifejtetted már korábban (gondolom, emlékszel, a holokauszt „valódi” hátterét akartad megosztani velünk). Hacsak azt nem közlöd egyszer, hogy a damaszkuszi úton neked is sikerült leesni a lovadról, az írásaidat többnyire a „vigyázat, egészségre káros” előítélettel kezelem. Mert én is előítéletes vagyok. :))

cat981 # 2011.05.24. 11:14

igen akkor még kételyeim voltak az egész felől, illetve hogy minden úgytörtént ahogy állítják, de annak már több mint 1 éve is, hogy rájöttem valóban butság és ostobaság volt ezt hinni és azóta már meg vagyok győződve hogy minden úgy történt ahogy a tankönyvekbe és a hivatalos kutatásokban leírnak. (Szóval ez a téma le is zárható, elimerem Neked volt igazad és ezt többet így már nem illik felhánytorgatni se.)

kaméleon # 2011.05.24. 12:31

Örülök, :)) mert végülis, tényleg nem az lehet a legtiszteletreméltóbb, aki szerencsésen, kezdettől fogva jól tud valamit, hanem az, aki sok fejtörés után képes elfogadni, hogy addig marhaságot gondolt, és hajlandó az egészet ledönteni, majd újraépíteni.

Berényi Miki # 2011.05.24. 16:02

Vagy a Btk. meggyőzte, igaz, Cat? :)

cat981 # 2011.05.24. 19:40

azért még mielőtt nagyon büszke lennél rám, tudj a sorok között olvasni :)

cat981 # 2011.05.24. 19:42

namost látom csak hogy Miki lelőtte a poént :)

cat981 # 2011.05.24. 19:44

akarom mondani: nem értem Miki miről beszélsz (?)

kaméleon # 2011.05.25. 09:24

még mielőtt nagyon büszke lennél rám
Büszke?
Meg kell ismételnem: „Kedves cat, kis szövegértési gyakorlat kéne még. :))
(Részemről, visszavonulok, mert szorongatnak a vizsgák /többek között romológia :)/, de látom, az előzőekről több szót úgysem érdemes ejteni, míg arról az említett lóról valóban le nem pottyansz. :))

Dr.Attika # 2011.05.26. 18:45

Gyöngyöspatai események fejleménye.A települést két oldalról lehet megközelíteni. Egyik Gyöngyös város felől, a másik a 21-es útról. Mind a két irányból érkezőket rendőrök ellenőrzik . Okmány és gépkocsi átvizsgálás. Ami a "szebb". Szolnoki megyei bíróságon folyó büntetőügyben gyöngyösi lakos vádlott házi őrizetben. Eddig gyöngyösi rendőrök ellenőrizték. A gyöngyöspatai események miatt szinte minden gyöngyösi rendőrt kivezényelték Patára. A házi őrizetben lévő személy ellenőrzését máshonan vezényelt személyek vették át. Egy a terhelt lakhelyéhez hasonlító, de másik címre mentek ki. Nem találták a terheltet. Ezt közölték a bírósággal, amelyik megszüntette a házi őrizetet és elrendelte az előzetes letartóztatást a házi őrizet szabályainak megszegése miatt. Be is gyűjtötték a delikvenst. Fellebbezés kapcsán az ítélő tábla visszaállította a házi őrizetet és indoklásban kiemelte, hogy a gyöngyöspatai sajnálatos események miatti idegen (helyismerettel nem rendelkező) rendőrök intézkedése miatt került sor az eljárásra.