ENSZ határozat kötőereje


kispali2 # 2005.09.01. 21:20

Kedves Big, a kimerítő választ, + elviselést kösz.

A kettővel alábbi bírósági döntésekre - ha szabad - megkérdhetem, hogy könyből, vagy van ilyen CD, amiben lehet keresgélni.
Azért kérdem, mert magam okulására érdekelne a hozzáférhetés, és a módszeres keresési mód, s ha van CD-n, könyvtár, vagy egyéb helyen könnyebb kérni.

Köszönet.

dr Zákányi Csaba # 2005.09.01. 17:15

És akkor most bármely közösségen belüli bíróság döntése bármely EU-s államban precedensértékű, vagy űbereli a helyi jogszabályt?

the big cat # 2005.09.01. 16:07

Így van, én is kikerestem őket:

A bíróság a közvetlen hatályt (és saját joghatóságának kiterjesztését) a a Van Gend & Loos v. Tariefcommissie ügyben mondta ki. Ezen ügyben mondta ki azt is, hogy nemzeti bíróságok előtt is hivatkozható a közösségi jog.

A Lütticke v. Haupzollamt ügyben mondták ki, hogy magánszemélyek (beleértve a jogi személyeket) is alanyai az EU jogának, közvetlenül hivatkozhatnak rá.

A Defrenne v. SABENA ügyben mondta ki, hogy a közösségi jogot a nemzeti jog hiányában alkalmazhatják.

A Walrawe v. Association Cycliste ügyben mondta ki, hogy magánszemélyek egymás közti jogvitájában is hivatkozható a közösségi jog.

A közösségi jog elsőbbségét a Costa v. Enel ügyben mondta ki a bíróság.

A Bizottság v. Olaszország ügyben a bíróság megtiltotta, hogy a az Eu által hozott rendeletekre a nemzeti kormányok végrehajtási jogszabályokat alkossanak, ezzel erősítve azok közvetlen hatályát. Ugyaneze ügy kapcsán kimondta, hogy a közösségi joggal szemben semmiylen a baelső jogszabályi hierarchiában helyet fogalló nemzeti jogra nem lehet hivatkozni, így egy ország Alkotmánya sem lehet ellentétes a közösségi joggal.

Aztán van egy halom részletező döntés, stb.

Rexor # 2005.09.01. 14:46

Itt közvetlen hatályról van szó leginkább ha jól értem. Kapcsolódó joganyagok: Van Gend en Loos (C-26/62, Van Duyn). Mi mindenre jó a közelgő szakvizsga.. Na jó bevallom puskáztam :)

the big cat # 2005.09.01. 14:14

Eléggé. Habár ugye a kógencia az nem éppen a közvetlen hatályt jelenti.

A nemzetközi magánjogból nem vezethető le az EU jogával kapcsolatos kollíziós kérdés, tekintve, hogy az EU jogával kapcsolatban a kollíziós jog nem alkalmazható.

Hazamegyek és előkeresem neked a megfelelő EU-s döntéseket, fejből már nem tudom őket sorolni, amikkel a Bíróság kiterjesztette az EU jogának hatályát.

dr Zákányi Csaba # 2005.09.01. 13:38

Big !
Nemrégiben kedves joghallgató ismerősön nemzetközi magánjogból vizsgázott, és nagy okoskodva feltettem neki azt a kérdést, hogy az EU-s jogszabályok kogensek-e Mo-n. Õ pont az ellenkezőjét válaszolta mint amit Te erről írtál. Azt mondta, hogy nem lehet hazai bíróságokon EU-s jogszabályokra hivatkozni.
Kb. azt mesélte el, amit Te az ENSZ határozatairól írtál. Eszerint tévedett ?

the big cat # 2005.08.30. 07:24

Az ENSZ h a t á r o z a t o k nem nemzetközi szerződések, azok csak az ENSZ tagjaira kötelezőek, azokat jogszabályban talán soha nem hirdetik ki. Azt jelenti, hogy Mo-nak ahhoz a határozathoz kellene tartania magát, és ha szükséges jogot alkotni. Mondjuk az ENSZ BT határozatot hozott, hogy Kuvaitot nemzetközi erőkkel fel kell szabadítani, erre minden állam a megfelelő jogi aktusokat megtette, ki kormányhatározatot, ki rendeletet, ki elnöki rendeletet, ki országgyűlési határozatot, ki törvényt alkotott miszerint katonáit a nemzetközi erők rendelekzésére bocsátja. Volt aki csak pénzt adott, volt aki semmit. Az utóbbi ellen azon ország polgára semmit sem tehetett volna, ha akart volna sem jogi úton.

A nemzetközi szerződések, akár az ENSZ égisze alatt köttetnek, akár nem más tészták. Azt ratifikálni kell, onnantól a többi ország (a nemzetközi jog alanyai) kikényszeríthetik (elvileg) hogy Mo. a területén lévőkkel szemben ezt betartsa, de a maguk a személyek jog hiányában bíróság előtt nem hivatkozhatnak rá. A magyar dualista jogrend szerint érvényes belső joggá a kihirdetéssel válik, ha a kihirdetés retroaktív, akkor visszamenőleg is hivatkozható, ha nem akkor nem. a ratifikáció időpontja ezt nem befolyásolja.

Tehár a ratifikációval a ratifikálónak a többi részes állammal szemben támad kötelezettsége vagy joga, míg a kihirdetéssel a polgáraivel szemben.

A nemzetközi jog (mint minden jogág) csak az adott jog alanyainak ad jogokat és kötelezettségeket, magánszemélyek szinte soha nem alanyai a nemzetközi jognak.

Az EU joga ma már nem nemzetközi jog, hanem egy korlátozott szuverenitás belső joga, amely az alárendelt jogokat felülírja, közvetlenül hatályos, és jogokat és kötelezettségeket ad az EU szuverenitásán élőknek az EU-val, a nemzetállamokkal és egymással szemben (szokták szupranacionálisnak is nevezni, de ez semmivel sem mond többet róla).

A politikai felelősség nem csak itt, hanem minden esetben azt jelenti, hogy az állam polgárai az államban szokásos módon a politikai hatalom gyakorlóit a hatalom gyakorlásában megerősíthetik vagy kiszoríthatják attól függően mennyire elégedettek a politikai hatalom gyakorlásának aktuális módjával és eredméyneivel. Demokráciákban ez a különböző szintű választásokon zajlik.

A jogi felelősség azt jelenti, hogy az állam bizonyos szerveinek jogszabályokban lefektetett jogai és egyben kötelezettségei vannak, és ha ezeket nem teljesíti akkro a jogszabályokban lefektetett szankciókkal lehet élni velük szemben.

A fentiekből világos, ha nincs jogszabály, nincs kötelezettség és nincs jog sem, következésképp szankció sincs.

kispali2 # 2005.08.29. 17:12

Köszönöm a választ. Amit viszont szeretnék még kérdezni, az a következő:
Írod, hogy:
A határozatok alapján az államoknak esetleg saját jogot kell alkotni (és nem jogszabállyal kihirdetni, mint a nemzetközi egyezményeket a dualista rendszerekben), de ezen jogalakotás elmaradása csak politikai felelősséget vet fel, jogit nem az államnak polgáaival szemben.
Ugyanakkor elő-előfordul, hogy kihirdetnek újabban tv.-el nemzetközi szerződést, és általában az indokolásban benne van, hogy azt Mo. mikor ratifikálta, és ! hogy Mo-ra nézve mikortól kötelező. (Előfordul, hogy évtizedekkel a kihirdetési időpontot megelőzőleg már az.)
Így - ilyen esetben - ababn amit írsz, mit jelent a politikai, és a jogi felelősség közti különbség ... az állampolgár vonatkozásában? (Bocs az értetlennek tűnő kérdésért.)
Tehát lehet az, h. Mo-ra nézve kötelező ugyan, de az állampolgárra, peres eljárásra nem?

((Az egészet azért kérdeztem, mert egy Mo-ról szóló pár éves jelentésben olvastam hivatkozást, hogy kb. a jogvédelem/jogsegéyl-, és az orvosi etika terén mik a jogi képviselethez jutási jogosultságok, ... és ebben van olyan, h ha vkivel szemben felmerül pl. peres eljárásban a cselekvőképtelenség kérédése, akkor annak megállapításáig megilleti jogsegély, pártfogó, és mindez egy ENSZ határozat mellékletében, MO-ra nézve kötelezőnek mondva.))

the big cat # 2005.08.29. 12:52

Az ENSZ határozatok a nemzetközi jog alanyait kötik, azaz az államokat, rendszerint az államok állampolgára még saját bíróságaik előtt sem hivatkozhatnak rájuk. A határozatok alapján az államoknak esetleg saját jogot kell alkotni (és nem jogszabállyal kihirdetni, mint a nemzetközi egyezményeket a dualista rendszerekben), de ezen jogalakotás elmaradása csak politikai felelősséget vet fel, jogit nem az államnak polgáaival szemben.

Mo.-on egyébként a nemzetközi egyezményekkel kapcsoltban dualista jogrendszer van, azaz ki kell hirdetni magyar jogszabály formájában a nemzetközi egyezményeket ahhoz, hogy érvényesek és hivatkozhatók legyenek. Ez alól kivétel az EU joganyaga, amely minden további kihirdetés nélköl közvetlenül hatályos, és az ellentmondó nemzeti jogot lerontja, és a nemzeti bíróság előtt hivatkozható, a bíróság alkalmazni köteles a nemzeti joggal szemben is.

kispali2 # 2005.08.29. 12:28

Kérdezni szeretném, hogy elvben elképzelhető-e, hogy egy ENSZ határozat Mo-ra nézve kötelező erővel bírjon, annak dacára, hogy itthon (tudomásom szerint) nincs kihirdetve, vagy jogszabba (tv.-be) foglalva?

Ha igen, honnan lehet arról meggyőződni, hogy annak mi a pontos szövege, és hogy kötelező-e Mo-ra? Ki jogosult felvilágosítást adni?
Esetleg van-e hozzáférhető keresőbázis, ami a jónépnek nyitott, és ott keresgélhet, ... szerencsés esetben különösebb díj nélkül?