Halálos beteg


Nnagyi # 2005.09.22. 17:41

Az ún. "egészségügyi adatvédelmi tv." 7. § szerint:
(1) Az adatkezelő - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel -, továbbá az adatfeldolgozó az orvosi titkot köteles megtartani.
(2) Az adatkezelő mentesül a titoktartási kötelezettség alól, ha

  1. az egészségügyi és személyazonosító adat továbbítására az érintett, illetve törvényes képviselője írásban hozzájárult, az abban foglalt korlátozásokon belül, valamint
  2. az egészségügyi és személyazonosító adat továbbítása törvény előírásai szerint kötelező.

(3) Az érintett (törvényes képviselője) jogosult tájékoztatást kapni a gyógykezeléssel összefüggésben történő adatkezelésről, a rá vonatkozó egészségügyi és személyazonosító adatokat megismerheti, az orvosi dokumentációba betekinthet, valamint azokról - saját költségére - másolatot kaphat.
(4) A (3) bekezdés szerinti jog

  1. az érintett ellátásának időtartama alatt az általa írásban felhatalmazott személyt,
  2. az érintett ellátásának befejezését követően az általa teljes bizonyító erejű magánokiratban felhatalmazott személyt

illeti meg.
(5) A beteg életében, illetőleg halálát követően az érintett házastársa, egyeneságbeli rokona, testvére, valamint élettársa - írásbeli kérelme alapján - akkor is jogosult a (3) bekezdés szerinti jog gyakorlására, ha

  1. az egészségügyi adatra

aa) a házastárs, az egyeneságbeli rokon, a testvér, illetve az élettárs, valamint leszármazóik életét, egészségét befolyásoló ok feltárása, illetve
ab) az aa) pont szerinti személyek egészségügyi ellátása céljából
van szükség, és

  1. az egészségügyi adat más módon való megismerése, illetve az arra való következtetés nem lehetséges.

(6) Az (5) bekezdés szerinti esetben csak azoknak az egészségügyi adatoknak a megismerése lehetséges, amelyek az (5) bekezdés a) pontja szerinti okkal közvetlenül összefüggésbe hozhatóak.
(7) Az érintett halála esetén törvényes képviselője, közeli hozzátartozója, valamint örököse - írásos kérelme alapján - jogosult a halál okával összefüggő vagy összefüggésbe hozható, továbbá a halál bekövetkezését megelőző gyógykezeléssel kapcsolatos egészségügyi adatokat megismerni, az orvosi dokumentációba betekinteni, valamint azokról - saját költségére - másolatot kapni.

Tehát a hozzátartozók jogai eléggé korlátozottak...


aki jogásznak még csak kezdõ

dr Zákányi Csaba # 2005.09.21. 12:17

Lewho!
Kérdésedre egyetlen válasz létezik, természetesen az 1, az erősebb, hiszen az eü.-i adatokkal elsősorban maga a beteg rendelkezik, akiről ezek az adatok létrejöttek. Ez nyilván az önrendelkezési jogból származtatható, s mint ilyen alapjog, melyet a hozzátartozók joga nem überelhet, ha egyáltalán van a kegyeleti jogon kívül bármihez joguk.

lewho # 2005.09.21. 06:11

és szerintetek mi az erősebb?:
1,a betegnek/öngyilkosnak az a joga, hogy csak az általa megjelölt kört tájékoztatssák a betegségéről/halálának okáról/öngyilkosságáról(rendelkezés az eü. adatokkal/-ról)

2,vagy a hozzátartozónak az a joga, hogy megtudja, pontosan miben/mi miatt halt meg a rokon?

ObudaFan # 2005.09.20. 21:06

Valóban volt a XIX. században hazánkban is példa arra, hogy az öngyilkosság bűncselekménynek minősült. Így még a befejezett öngyilkosságot is büntették: a büntetés az eltemetés megtagadása volt.
Azonban a Btk. éppen azért tartalmazza az öngyilkosságban közreműködést, mint felbújtáshoz, illetve bűnsegédlethez hasonló magatartást, mert maga az öngyilkosság nem bűncselekmény. Ha az lenne, akkor az öngyilkosságban közreműködés törvényi tényállása felesleges lenne, hiszen ezek a cselekmények egy bűncselekmény részesi alakzatai lennének.

Legislator # 2005.09.20. 09:56

Majd összelapátolok valamit a jóerkölcsről+ BH-k.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.09.20. 09:55

A jóerkölcs tényleg furcsa madár. Meg a közérdek is ilyen.


Sunshine after the rain.

dr Zákányi Csaba # 2005.09.14. 21:34

Érdekes fogalom ez a "jóerkölcs". Már a Tocsik-ügy kapcsán is hallottuk. Szeretnék valami értelmeset is megtudni róla, mire értik?
A konkrét kérdésedre azonban van egyszerűbb válasz is. Ha van olyan jogszabály, hogy minden rendkívüli halálesetben kötelező a (hatósági) boncolás, akkor nyilván érvénytelen egy ezt megtiltó nyilatkozat. Márpedig egy öngyilkosság tutira rendkívüli halálnak minősül.

lewho # 2005.09.14. 08:52

hát mást nem igen lehetne ráhúzni, csak a jóerkölcsöt szerintem is.
tehát semmis.

akkor tehát mindenféleképp boncolnak?
/összegezve: öngyilkosságot elkövető nem tilthatja meg azt, hogy felboncolják ha gyógyszerrel végez magával?/

dr Zákányi Csaba # 2005.09.14. 08:21

Akkor semmis?

Legislator # 2005.09.13. 12:26

A 4. jóerkölcsbe ütközik.


Sunshine after the rain.

lewho # 2005.09.13. 06:36

üdv!

ok. egyetértünk.
azt megtilthatja-e valaki hogy felboncolják? a tiltakozás teljes érvényű-e, pl.: ha feltehető, hogy bűncselekmény áldozata lett?
(mert szerintem nem)

ha a fenti eset áll fenn (tehát bcs) akkor is megtilthatja, h a hozzátartozók tudomást szerezzenek a halálokról? pl.méreg, milyen méreg

illetve gyógyszerrel elkövetett öngyilkosságnál gondolom, ha nem egyértelmű milyen szerrel végzett magával csak felboncolják, nem?tiltakozása ellenére is? és akkor a rokonoknak mit mondanak?

  • xy. ezel a szerrel öngyilkos lett.

1,xy kérheti, h a rokonokat hagyják ki belőle?
2,xy kérheti-e h ne boncolják fel, ha előtte nyilatkozik arról, h ő biz' ezzel a szerrel öngyilkosságot fog elkövetni ekkor meg ekkor?

dr Zákányi Csaba # 2005.09.12. 15:06

Átrágtam magam az általad idézett AB határozaton, szvsz. minden kérdésedre választ ad.
Az ember tehet olyan jognyilatkozatot amely a halála utánra vonatkozik, hiszen végrendelkezhet, miért lenne jogellenes, ha - bizonyos formai kötöttségek mellett - azt is meghatározná, hogy kinek adjanak felvilágosítást a halálokokról. Ha nincs ilyen, akkor a hozzátartozók - az általános és ezért gondolom jogszerű gyakorlat szerint - megkaphatják a boncjegyzőkönyvet, ill. a teljes eü. dokumentációt.
Sücy természetesen tévedett, amikor azt hitte, a Btk bünteti az öngyilokot - az persze jogos kérdés, hogy az önártalomnak miért pont ezt a formáját nem szankcionálják, másokat meg igen. (lásd. drog v. alkohol és nikotin - öngyilok v. kötelező biztonsági öv és bukósisak)

lewho # 2005.09.12. 13:38

senki?

lewho # 2005.09.09. 10:28

.

Sücy # 2005.09.09. 09:20

Rendben, meggyőztél!

lewho # 2005.09.09. 08:41

és megfordítva a hozzátartozónak van-e joga tudni mi okozta a rokon halálát? betekinthet-e a boncolási jegyzőkönyvbe?

lewho # 2005.09.09. 08:40

senki?
szerintetek van az öngyilkosnak ahhoz joga, hogy azt kérje, a hozzátartozók ne tudják meg, hogy öngyilkos lett? pl.:a boncolás eredményét ne közöljék velük?

lewho # 2005.09.09. 08:19

.

lewho # 2005.09.09. 07:55

Sücy! Most meggyőzlek:)

"A gyógyíthatatlan beteg döntése arról, hogy életének a rá váró szenvedésekkel teli hátralévő részét nem akarja végigélni, a beteg önrendelkezési jogának része, így vonatkoznak rá az Alkotmány 54. § (1) bekezdésének rendelkezései. A saját haláláról való döntés ugyanis mindenkit megillet, függetlenül attól, hogy egészséges vagy beteg, és ha beteg, betegsége az orvostudomány szerint gyógyítható-e vagy nem. Egyebek mellett ebből is következik, hogy eltérően a régebbi koroktól, amikor a jog az öngyilkosságot sok helyütt szankciókkal sújtotta: az öngyilkosságot elkövetőket haláluk után hátrányos intézkedések érték (pl. testüket a temetőn kívül földelték el, vagyonukat elkobozták), a korszerű jogrendszerek, így a magyar jog sem tilalmazza az öngyilkosságot, csak az ahhoz nyújtott segítséget bünteti.

22/2003 Ab.hat.!!
tatattatám
:)

tehát van öngyilkossághoz való jog, a kérdéseim változatlanok!

lewho # 2005.09.09. 07:46

na alakul a fórum...

de most hagyjuk az eutanáziát.

(ott 2 fél van szerintem mindig. Aktívnál a "sértett" és aki átsegíti a halálba, passzívnál a "sértett" és aki hagyja meghalni.)

jelen esetben egy fél van, az öngyilkos. Aki elhatározta, h végez magával.

/Sücy itt megállhatunk egy picit, mert én még mindig azt mondom, h nem büntetendő cselekmény ha vki megöli magát, vagy megkísérli, Te meg épp ellenkezőleg. az én Btk.-ban nincs ilyen bcs. szerintem nézz utána majd Te is, ha megtalálod írd le a szakasz számát kérlek. amíg ebben meg nem állapodtunk nem tudunk tovább vitatkozni szvsz/ vki esetleg beszállhatna meggyőzni vmelyik felet:)

tehát ha van öngyilkossághoz való jog, akkor az a kérdés merül fel bennem, h lehet-e érvényesen nyilatkozni úgy, hogy kijelentem h adott időben és helyen öngyilkos leszek. Ez kötelezettségvállalás ugyi? na ez a Ptk. szerint semmis nyilatkozat-e azon a címen h jóerkölcsbe ütközik (vagy más címen?)

Sücy # 2005.09.09. 07:30

A Btk-ban szerintem benne van, de nincs előttem a joganyag...
Büntetendő cselekmény, bár kicsit necces, mert ugye könnyen lehet bizonyítani a beszámíthatatlanságot... (Persze sikertelenség esetén...) Nem mondhatsz le az élethez való jogodról. Ez viszont már valóban alkotmányi kérdés, és ez igencsak az eutanázia kérdése. (Ha lemondhatnál, akkor nem lenne az sem bűncselekmény, hogy eutanáziában közreműködsz. Akár passzívban, akár aktívban.)

lewho # 2005.09.09. 07:29

Sücy írta:
"Efelől kérdezd a jogászokat, de biztos, hogy nincs öngyilkossághoz való jog. Sőt, még a sikertelen öngyilkosság elkövetése is büntetendő. Btk-t nézd meg... Sajnos előttem most nincsen. "
eltévesztetted a fórumot:)

megnéztem a Btk.-t
. ami nekem van nem tiltja az öngyilkosságot, csak az öngyilkosságban való közreműködést.
vagyis azt mondod, hogy ha vki felakasztja magát, és észreveszik, levágják, újraélesztik, akkor nyomás a rendőrségre feljelenteni???

fura lenne....

lewho # 2005.09.09. 07:12

akkor nincs öngyilkossághoz való jog?

lewho # 2005.09.09. 07:09

az öngyilkosság törvénybe ütköző cselekedet? mely törvénybe ütközik?
/most lehet nagyon égetem magam:)de sebaj:)/

lewho # 2005.09.09. 07:07

Semmis a nyilatkozata, mert - mivel arra kötelezi magát, h öngyilkos lesz - jóerkölcsbe ütközik?

mire gondoltál Sücy?