Pannon (GSM) botrány! Segítséget kérünk!!!


pannon-help # 2006.02.26. 10:44

A következő botrányos helyzetről szeretnék nektek beszámolni:

A Pannonnál a nagy változások egyike az, hogy március végétől a Pannon kiszervezi a bemutatótermeket is, vagyis nem a Pannon lesz a munkáltató, hanem XY Kft. aki frencsájzban működteti a bemutató termet.

A gond ezzel a változással az, hogy az új tulajdonos nem hajlandó ugyan azokat a kondíciókat biztosítani, mint a Pannon arra hivatkozva, hogy ő már nem nagy multi és ezért csak jóval kevesebbet tud fizetni. Sok kollegával beszéltünk az ország minden pontjáról és úgy tűnik, hogy mindenhol ez a helyzet. A leendő új tulajdonosok már most fenyegetik a munkatársakat, hogy ha nem írják alá márciusban az új munkaszerződést, akkor felmondanak nekik.

Az EU-s és a magyar munkajogi szabályok szerint ez a kiszervezés munkáltatói jogutódlásnak minősül, amelynek keretében az új munkáltató köteles az összes munkavállalót a jogutódlást megelőző kondíciókkal átvenni tekintettel arra, hogy jogutódlásnál nem szűnik meg a munkaviszony, hanem csak a munkáltató személye változik. Ebből kifolyólag új munkaszerződéseket sem kell kötni, mivel a munkaviszony a munkajogi szabályok értelmében érintetlen marad.

Az új munkáltatók a bércsökkentésen kívül azt is jelezték, hogy nem kívánnak átvenni ennyi embert, ezért a Pannon már most elkezdte kirugdosni az embereket. Számos kollegának távoznia kellett, mert állítólag nincs rá szükség. Volt olyan kollega, akit pénteken kirúgtak és hétfőn jött a helyére egy új munkatárs, akit a Pannon kevesebb pénzért foglalkoztat munkaerő-kölcsönzésen keresztül.

Elképesztő, hogy már nem csak a külföldi multik, hanem már a hazai nagy cégek is minden jogsértést elkövetnek, hogy keresztül tudják vinni az érdekeiket.

Minden esetre a Pannonon belül nagy ellenállásra készülnek az alkalmazottak, azaz minden jogellenes felmondás, bércsökkentés, munkaszerződés-módosítás perhez fog vezetni, amit a Pannon, vagy a jogutódja nagy bizonnyal el fog bukni. Ha esetleg vannak a topic-olvasók között olyan kollegák, akiket a változás a fent említett módon érint, csak biztatni tudjuk, hogy nem jogszerű a Pannon és az új munkáltató eljárása. Javasoljuk, hogy ilyen esetben feltétlenül menjetek el ügyvédhez.

Amúgy a legtöbb esetben az új munkáltató a jelenlegi bemutatóterem főnöke lesz, vagyis a Pannon a jelenlegi bemutatóterem főnököknek segít gazdasági társaságot alapítani, majd ezek kiválnak a Pannonból és független cégként átveszik a bemutatótermeket új munkáltatóként.

Tényleg sok helyről érkezetek ilyen hírek, de buzdítani akarok minden kollegát, hogy ne hagyja magát megzsarolni, és ne fogadjon el rosszabb kondíciókat. Ha emiatt felmondás a nóta vége, akkor pereljetek. Az ilyen esetek 100%-át el fogja bukni a munkáltató, ráadásul a munkajogi pereknél illeték-feljegyzési jog érvényesül, azaz a pervesztes fél (nagy valószínűséggel a munkáltató) fogja utólag kifizetni a per illetékét, tehát anyagilag nem kockázat. Forduljatok ügyvédhez!

Kérem a médiát és mindenkit, aki tud nekünk segíteni, hogy álljanak mellénk! Segítséget kérünk. Ne hagyjuk, hogy ezt a Pannon megtehesse velünk!