Mi legyen az önkormányzatokkal?


Vadmacs # 2006.07.14. 20:19

Szia Legislator! Hát pontosan ez zavar engem is, hogy másodéves joghallgatónak is feltűnne a hiányosság. Kiváncsi leszek a köztársasági elnök mit tesz majd.


Üdv néktek

Legislator # 2006.07.12. 14:01

Nekem az tetszett, hogy az országgyűlési vitában egyszer sem hangzott el sem a strassburgi helyi önkormányzati alapjogokról szóló Charta, sem a madridi egyezmény a határon átnyúló önkormányzati együttműködésről (ennek még részes állama sem vagyunk, ha jól tudom). Pedig ott ült a közigazgatást kutató nagyember, de általában csak felolvasta az Ötv. szövegét. (Néha azért volt önálló gondolata is).


Sunshine after the rain.

Vadmacs # 2006.05.28. 20:10

Szia Sad But True! A Népszabadság honlapján már fent van az Ötv. módosítására a javaslat.
Egy két pontjában eléggé ellentétesnek tűnik az alkotmánnyal, nem beszélve a társulási szabadsággal és egyéb az Önkormányzati Chartában foglaltakkal. Olvassátok el, kiváncsi vagyok a véleményetekre!


Üdv néktek

Sad But True # 2006.05.28. 18:47

Sziasztok!

Ahhoz képest, hogy milyen horderejű kérdéskörről van szó, feltűnősen kevés konkrétumot tudunk. Sőt, gyakorlatilag semmit. Nézegettem a BM honlapján, van valami IDEA nevű program, hát inkább csak mindenféle kerettanulmányok
, meg vitairatok vannak.

Kiváncsi leszek, hogyan fog KONKRÉTAN kinézni a koncepció, mert most még nehezen tudom magam elé képzelni. Esetleg, ha tud valaki plusz infót...

Vadmacs # 2006.05.18. 18:27

Az elektronikus ügyintézéshez talán a jogi szabályozásokat is egyszerűsíteni kellene. A túlzott centralizáció viszont - főleg az önkormányzati igazgatásban - hordoz magában némi demokrácia ellenességet is. Vagy nincs igazam?


Üdv néktek

monalisa1 # 2006.05.16. 21:25

A centralizációval...

monalisa1 # 2006.05.16. 21:24

A centralizálizációval kapcsolatban anno akkor még a "blokkon" innen voltunk, sőt idegen NAGY ország fővárosában mondták- írták elő a dolgokat.

Mostanság már lehet a Lajtántól nyugatabbról is tippet - ötletet átvenni, adaptálni.

Az a lényeg, hogy korszerűbb, modernebb közigazgatás jönnön létre.

Áldozatok mindig voltak és lesznek...

Az internet korában nem mi utazunk az ügyeink intézésére, hanem e-mailban majd minden eszközölhető lesz, illetve egyes nagyvárosinkban már meg is valósult ennek lehetősége.

Vadmacs # 2006.05.16. 20:16

.....visszaolvasva az eddigi véleményeket a centralizációval kapcsolatosan azért vannak ennek az országnak rossz emlékei....


Üdv néktek

Vadmacs # 2006.05.16. 20:13

Egyetértek Rexorral! Túl sok a pici önkormányzat (Somogyban van 66 fős település is!) A reformprogram valóban legalább 10 éves lehet (IDEA), de csak a szakmában volt lekommunikálva igazán, ezért beszélnek úgy, mintha feltalálták volna a spanyolviaszt. Tökmindegy ilyen szempontból ki van kormányon, meg kell csinálni és kész. Csak azt nem értem miért tököltek vele ennyit. A Rexor által felhozott kérdéseket - szubszidiaritás elve és társai - is érinti a dolog, ezért mondom azt, hogy nem lesz kis munka. Hát tessék, itt a kihívás....


Üdv néktek

Rexor # 2006.05.16. 07:31

A közigazgatási reformot meg kell csinálni, szóval ezt már nem lehet tovább tolni. Valószinűleg lesznek nehézségek az önkormányzati tv. és az alkotmány módosításával, de az ellenzéknek is együtt kell működnie a kormánnyal ebben a kérdésben. Teljesen felesleges 3200 önkormányzatot saját képviselőtestülettel fenntartani, ahhoz hogy az emberekhez "közel" legyen a döntéshozatal, más módon is megoldható. Kétségtelen, hogy kemény harcok lesznek, különösen a kiskirályként működő polgármesterekkel szemben.

csufi99 # 2006.05.15. 18:41

Mindenhol ezek hallatszanak, én csupán azt nem értem, évtizedes kérdések, halogatások, tanulmányok, koncepciók. Elő kelene veni őket, nem most alkottattni egy elkapkodott verziót.. a hatása nem csupán annyi lépünk egyet előre vagy hátra.. Amihez ma hozzányúlik, visszaépíteni sokkal nehezebb.
Én még emlékszem a korszerűsítés nagy terveire, voltak benne jó dolgok, s volt nagyon jó ágazati programok, most úgy tesz mindenki, mintha ki kellene találni az egészet..
Hát, ha ezt diktálják ki kell találni, s büszkék leszünk rá, mint az elfogadott KET-re.
Az embereket pedig nem igazán az érdekli fentebb mi történik, csak, ha közvetlen dolga van, az érdekli az ő ügyét minél közelebb , s minél gyorsabban intézzék el.
Az érdekek mindig győztek még.... fent is működik vagy szinte csak fent az érdekek érvényesítése.. bár ne legyen igazam.

Vadmacs # 2006.05.15. 17:45

Hát igen.... mindig a fránya választások. Én már azt várom, mikor lesz már olyan államvezetésünk, amelyik elsősorban szakmai szempontok alapján dönt alaposan előkészített és körüljárt javaslatok alapján. Véleményem szerint azonban a feladatokat is meg kellene nyirbálni ahhoz (pl. minek 200 lelkes önkormányzatnak pl. óvodát fenntartani) hogy valóban eredményes legyen az átalakítás és valóban államháztartási kiadáscsökkenéssel járjon. Nem lehet a maradó köztisztviselői rétegre rányomni még öt munkakört per kopf. ....


Üdv néktek

dr Zákányi Csaba # 2006.05.15. 17:05

Jól írod "a feladatellátás struktúráltságát" fogják átalakítani. Nyilván a "feladatok" megmaradnak, csak amennyire tudom nem megyei szinten, hanem valamiféle regiogális szinten fogják megoldani őket. De hát mi van a decentralizálással, mint pozitív céllal, azzal, hogy a döntéseket minél inkább ott hozzák, ahol a problémák keletkeznek.., sb.stb? Na szóval lesz itt grimbusz, meg tüntetés, meg tiltakozás, szvsz. Most kell gyorsan, határozottan lépni, hiszen most még megvan a kormány népszerűségének lendülete, ami nyilván el fog olvadni a szükséges "népsanyargató" intézkedések hevében. A ciklus második felében meg már a következő választásokra kacsingatnak, népszerűtlen, támadási felületet adó intézkedéseket már nem nagyon fognak hozni.

Vadmacs # 2006.05.14. 21:54

Köszi a véleményeket. Tulajdonképpen tényleg az a kérdés, hogy az alkotmányt tudják e módosítani, illetve a kétharmados törvényeket. Ha már az önkormányzatoknál tartunk, akkor a feladatellátás strukturáltságát is át kell alakítani, és persze hozzá kell igazítani az ágazati törvényeket. Hát nem irigylem a törvényelőkészítő köztisztviselőket. Felköthetik az alsóneműt. Politikától függetlenül tényleg át kell alakítani az egész rendszert, de a hangsúly az akarat kérdésében nem igazán az ellenzéken lesz - szerintem - hanem azokban a körökben, ahol nagyon nagy érdeksérelmek lesznek.... Lásd kórháztörvény anno ésatöbbi


Üdv néktek

monalisa1 # 2006.05.13. 15:24

A bányákat privatizálták és aztán sorra bezárták, ez is érdeksérelemmel járt.

monalisa1 # 2006.05.13. 15:17

Köztudomású, hogy a hivatalokban elég lassan mennek a dolgok = a népek véleménye leginkább az, hogy túl sokan vannak és csak ülnek a fenekükön...

Persze ez így nem igaz.

Teszik a dolgukat ők is, kétségtelenül, de egy karcsusítás áldozzal jár: ha az államháztartást kell rendbe tenni végre, akkor közáldozatokkal.

Az biztos, hogy az első írőkben lesz majd összevisszaság (...), de bizonyára kialakulnak a dolgok majd szépen.

Ja, az ellenzék is csak megszavazza a Parlament létszámának csökkentését, így ellenérvük a közigazgatás dolgánál remélve úgyszintén nem lesz majd.

dr Zákányi Csaba # 2006.05.13. 13:07

Bennem az akérdés vetődött fel, vajon igaza van-e azoknak, akik szerint a helyi önkormányzatok számának csökkentésével sérülnek-e a lakosság alkotmányos jogai?
A karcsúsítással azt hiszem mindenki egyetért, de arra azért kíváncsi vagyok, h. az ellenzék megszavazza-e az ehez szükséges kétharmados tv-eket.
Meg persze arra is, hogy tudják majd legyőzni a "megye" ellenállását, ami biztosan heves lesz alátámasztva a lakosság széles körének "regional"-patriotizmusával.

monalisa1 # 2006.05.13. 11:57

Valamikor voltak a járási hivatalok - rég nincsenek már.

Az internet használata mind szélesebb körben általánossá válik, egyúttal kényelmes is: lehet vásárolni, bankolni stb.

És már vannak olyan magyar városok - pl. Pécs, Veszprém stb. - ahol a közigazgatás már elektronikusan IS történik., otthon és/vagy a munkahelyről e-mailban elküldhető egy egy beadvány, melyre úgyszintén ekként érkezik a válasz. Kényelmes és gyorsabb lesz az ügyintézés mint eddig volt.

monalisa1 # 2006.05.13. 11:22

Természetsen az átszervezésekkel lesznek személyes áldozatok, akár több tízezer ember válik feleslegessé országosan - sajnálatosan.

monalisa1 # 2006.05.13. 11:20

Az EU-ban már sok orászgában ekként jártak el és Brüsszelben nekünk magyaroknak is ezt javasolják - írják elő.

Tehán ez nem a régi/új kormány találmánya, és a változásokért nem őt kell szídni vagy dicsőiteni majd, hanem a közigazgatás modernizálásának egy lényeges dolga, melyet meg kell lépni.

kisst42 # 2006.05.13. 11:11

Ez így igaz. De nemcsak a megyei önkormányzatokat, hanem a közig. hivatalokat is összevonják és sok más megyei szerv is ugyanerre a sorsra fog jutni APEH, TB... stb. /az átalakítás régiós szintre alapozott és komoly centralizációval társul/ Én úgy tudom, már készítik az ezzel kapcsolatos törvénytervezeteket, /legalábbis az Én minisztériumom így tesz.../ 2007 folyamán fogják részletesen megvitatni, de ezek hatályba lépni 2008.jan. 1 -jével fognak.


Dat veniam corvis, vexat censura columbas.

Vadmacs # 2006.05.13. 07:12

Sziasztok! A napokban hallottam egy olyan hírt, hogy a megyei önkormányzat megszünetéséről gondolkodnak egyesek a nagy átfogó reform címén. Kiváncsi vagyok a véleményetekre!


Üdv néktek