Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Tartozás elévülés 5 év után létezik?

sáraBB # e-mail 2019.02.18. 15:02

drbjozsef,

Köszönöm a válaszát, én is így gondoltam, de szükségem volt megerősítésre. Tértivevényről vagy ajánlott levélről tudnék, mindig átveszem, tisztába vagyok a következményeivel. :)
Szép napot!
Sára

drbjozsef #   2019.02.17. 16:37

Mikortól kezdődik az elévülési idő?

Az esedékességtől. Az első esedékesség (vagyis hátralékba kerülésed) 2,5 éves, szóval ez még messze nem évült el. Ekkora összegnél oda is fognak figyelni, hogy ne is évüljön el.

Tudják e a banktól bármilyen módon érvényesíteni a 2 millios tartozást a fentiek tekintetében?

Nem tudhatjuk, de minden bizonnyal. Amint elindul a végrehajtás, valszeg a fizetésed 33%-át letiltják, ha látnak valamit a bankszámládon, azt leinkasszózzák. Ekkora tartozásnál, olyan késedelmi kamattal jó esélyed van, hogy havi több tízezer forint levonás mellett is folyamatosan nőjön a tartozásod. Hosszú távon nagyon fog ez még neked fájni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2019.02.17. 11:30

Csak óvatosan és szerényen a feltételek diktálásával. Ha vagyon nincs (szerinted) , fedezetül meg mindig ott van maga a vásárolt autó.

Andii02 # e-mail 2019.02.17. 11:01

Jó napot!

2009-ben 5 millió forint értékű új autót vásároltam, ebből 4 millió hitelként került felvételre. A deviza hitelek bedőlesekor én is érintett voltam, a 40 ezer forintos törlesztő 65 ezerre emelkedett. 10 év futamidő alapján most járt volna le a hitel, azonban fizetési nehézség miatt 2,5 éve nem fizetem a törlesztő részletet. Az eredetileg felvett 4 millios hitel+kamatok 500.000 Ft híján megfizetésére került, azonban az arfolyam növekedés további 2 milliót jelentett..amit nem fizetek meg és nem is szándékozom (nem is tudnék) A bank többször keresett, most kintlévőség kezelő cég bombáz kamatmentes ajánlatokkal. Felajánlottam hogy az eredetileg szerződött összegből ki nem fizetett 500 THUF-ot egy összegben megfizetek ha eltekintenek a további kovetelestol. Vagyontargyam nincs, a gyermekemnel lakom, 130 THUF nettó jövedelemmel.
Kérdésem a következő:
Mikortól kezdődik az elévülési idő? Tudják e a banktól bármilyen módon érvényesíteni a 2 millios tartozást a fentiek tekintetében?

Köszönettel

gerbera317 # e-mail 2019.02.16. 16:09

Az attól függ, hogy hová adtad be, milyen szándékkal, és hogy ezt velük is közölted-e.

kerekani # e-mail 2019.02.16. 14:55

Üdvözlök mindenkit
Be adtam a saját hiteljelentesem még a keddi napon és e-mailben kertem ,de eddig semmi . Mennyi idő amíg küldik ??

drbjozsef #   2019.02.15. 17:53

(ha nem történt olyan... akkor elévült)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.02.15. 17:52

sáraBB,

Az, hogy elévült-e a követelés senki nem tudhatja. Ha nem történt a fizetési meghagyás után olyan cselekmény ami megszakította az elévülést (az engedményezés önmagában nem szakítja meg az elévülést, csak ha értesítettek róla, lehetőleg igazolható módon), akkor nem évült el.

A leírásod alapján inkább elévült, mint nem, ilyenkor szokott a faktoringnál landolni a követelés, aki ilyen last minute ajánlatokkal zaklat - általában ők is tudják, hogy csak próbálkoznak, hátha fizetsz magadtól.

De biztosra nem mehetsz. Ha önhibádból nem vetted át/nem tudsz az engedményezésről, és ezt igazolni is tudja az MKK, akkor perköltségestül kell majd fizetned.

Én a magam részéről nem fizetnék, legfeljebb közölném velük, hogy álláspontom szerint a követelés elévült, és nagyon figyelnék, hogy ha fizetési meghagyást küldenek, akkor azt átvegyem, és 15 napon belül ellentmondjak neki. Akkor a perben a jogosultnak kell bizonyítania az elévülés megszakadását. És semmiképpen nem írogatnék nekik, és telefonon sem kommunikálnék, nehogy tartozáselismerésnek vegyenek valamit.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oligaliga # e-mail 2019.02.15. 16:23

johnessss

A jelzálogjoggal biztosított adótartozás nem évül. Az ebev lekérdezés csak az adó és járuléktartozásokat hozza fel, az adók módjára behajtandó köztartozásokat nem. Eladásnál javasolt előbb a törlést kérni.

johnessss # e-mail 2019.02.15. 14:47

Tisztelt fórumozók,
segítségeteket szeretném kérni a következőben:
egy Nav tartozás elévülése érdekelne,mégpedig a következő helyzetben.
Az ebev lekérdezésben a tartozás időközben minimálisra csökkent,de egy ingatlanon jelzálogjog van bejegyezve(ahol más összeg szerepel).
A kérdés az lenne,hogy az elévülés hogyan alakul ebben az esetben.
Ha az ingatlan eladódik,akkor az elévülés újra indul?Az addig eltelt idő beleszámít?
Köszönöm

sáraBB # e-mail 2019.02.13. 15:48

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:
2006-os banki kölcsönt nem fizettem ki teljesen, 2011-ben fizetési meghagyás indult és emelkedett jogerőre. Hosszú éveken át nem történt semmi, majd sima küldeményként a héten megkaptam egy követeléskezelő cég levelét (nem a lakcímemre, kb 10 éve nem lakom ott - be is lett jelentve- ahova küldték), miszerint engedményezték 2014-ben a tartozást az MKK Zrt.-re (semmit nem kaptam erről) és csak most, csak nekem egy kihagyhatatlan ajánlatot tudnak adni...
Aki kibontotta a levelet a nevemben felhívta a céget (tudom, hogy szabálytalan és meg is tettem a szükséges lépéseket) és közölte, hogy ez biztos nem igaz, erre azt a választ kapta, hogy küldik az iratokat.
Kérdésem, hogy létezik, hogy ez az ügy még nem évült el? A fizetési meghagyás óta érdemleges megkeresés nem történt. Ha maradt volna tartozásom nem kellett volna arról értesíteniük pl a bejelentett lakcímemen? 100 éve volt már semmi papírom nincs erről, a dátumokat is csak kb tudom. Ha elévült, ez a hamis telefonhívás megszakítja azt?
Segítségüket előre is köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2019.02.09. 20:43

Az elévülésnek és a khr-nek nem sok közük van egymáshoz. Az elévülés azt jelenti, hogy a követelés már nem érvényesíthető ellened bírósági úton. A khr pedig arra figyelmezteti a pénzintézeteket, hogy vigyázzanak veled, mert nem fizető, rossz adós vagy.

SzaboKovacs # e-mail 2019.02.09. 19:33

Jó napot kívánok!

Anno személyi hitelem volt a Raiffeisen banknál melyet egy idő után nem tudtam fizetni. Később egy cég csekkeket küldött melyeket fizetni kezdtem, csekk elfogyott nem kaptam így megállt a visszafizetés. Legutóbb 2013 januárban kaptam nem hivatalos úton levelet azóta semmi,kérdésem most akkor elévült az ügyem vagy sem ? Ez miatt vagyok bar listán ,onnan le szeretnék kerülni. Mi a teendőm?
Várom válaszukat.

drbjozsef #   2019.02.08. 11:02

Távközlési szolgáltatásból eredő tartozás 1 év alatt évül el.

De ha pl. nem adtad le a modemet vagy boxot, akkor az után követelhetnek kötbért, ha volt kikötve a szerződésben, és annak 5 év az elévülése.

NEKED nem kell bizonyítaniuk semmit, sőt szóba sem kell álljanak veled. Vagy fizetsz erre a levélre, vagy nem. Ha nem, fizetési meghagyást küldhetnek, ha arra se fizetsz, de ellentmondasz neki, akkor peresíteniük kell, és ott a bíróságon kell bizonyítaniuk.

Talán elévült, talán nem, biztosra nem tudhatod. Tippre valószínűbb, hogy igen, minthogy nem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

embrio # e-mail 2019.02.08. 09:49

Szép napot!
Az lenne a kérdésem,hogy 2014 okt 1-én felmondtam a T-Hom szolgáltatásomat.Sajnos nem tudom bizonyítani mert nem találom sem a levelet sem az E-mailt.okt 30 tól nem is volt telefon vonal nem működött a telefon
2014 novemberében el is költöztünk onnan.
Erre 2018 augusztusában elkezdtél küldözgetbi a leveleket ,hogy fizessek 2015. 06 20-ig.
Ma kaptam egy sima nem ajánlott levelet fénymásolt aláírással és bélyegzővel, Dr Ugrin Tamás Ügyvédi Irodától a SVEA Finance Zrt megbízásából.
A kérdésem az ,hogy nekik nem kell bizonyítani hogy volt ezen a címen szolgáltatás?
És mennyi az elévűlési idő a távközlési szolgáltatásoknál?
Nem egy év?
Köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2019.02.07. 16:01

csalados

Hogy mikor évül el, az egy meglehetősen összetett kérdés. Lásd itt részletesen: https://biroigyakorlat.blog.hu/…szabalyairol

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

oligaliga # e-mail 2019.02.07. 11:12

csalados

mit értesz azon, hogy "bíróságra adta"?

rigoz # e-mail 2019.02.07. 05:52

@csalados: Ha a követelés összege nem nagyobb 3.000.000Ft-nál, akkor oda hiába adta be, mert vissza fogják utasítani (magyarul: érdemi vizsgálat nélkül el fogják utasítani) a keresetlevelet, ami ráadásul - ha a visszautasító végzés jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet nem terjeszt szabályszerűen elő - nem szakítja meg az elévülést sem ily módon.

Megjegyzem, hogy a fizetési meghagyást a jogosult (akinek tartozik) kérelmére bármely közjegyző bocsájthatja ki, a jogosult legfeljebb fizetési felszólítást intézhet, melynek különösebb joghatása nincs.

csalados # e-mail 2019.02.06. 22:39

Nem fizetési meghagyást bocsájtott ki hanem bíróságra adta, ezt miért?

rigoz # e-mail 2019.02.06. 22:07

Tisztelt csalados!

Az esedékessé válást (fizetési határidő) követő napon, törlesztőrészleteként.

Újraindul azonban, ha a hitelező hatályos fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet terjeszt elő.

csalados # e-mail 2019.02.06. 21:48

Érdeklődnék, hogy ha valaki nem fizeti a banki hitelét, a követelés pontosan mikor évül el? Mikortólmindul aznöt év?

h.zoli # e-mail 2019.01.31. 09:34

Derűs napot!
Kb 6 évvel ezelőtt testvéremnek a Bt-m "kölcsönadott" olyan 4 millió forintot, hogy ne legyen magas a pénztár, amúgy a cég már akkor is évek óta inaktív volt csak pont a magas pénztár (illetve most már a kinnlevőség) miatt nem tudtam, tudom megszüntetni - elévülésre hivatkozva ezt valahogy el lehet tüntetni ennyi idő után, hogy végre megszüntethessem a céget?

oligaliga # e-mail 2019.01.24. 14:55

Babóka65

Erre a kérdésre csak az eljáró végrehajtó tud választ adni. Ha a testvére gyámja vagy gondnoka, akkor ennek igazolásával kérhet felvilágosítást.

Babóka65 # e-mail 2019.01.24. 14:32

Tisztelt Fórumozók!

Testvérem 2006 évi végrehajtói bejegyzett, de 2005 évi tartozása (16 e. Ft)szerintetek elévült? A tulajdon lapról tudtam meg.

Az is lehet, hogy kifizetve, de a tulajdonlapon nem került törlésre? Sajnos semmi papír alapú bizonyíték, nem maradt meg, a testvérem beszámíthatatlan.

A válaszokat előre is köszönöm!

k.adri # e-mail 2019.01.23. 17:32

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!