Export ÁFA csalás???


Béres-Deák Attila # 2003.09.08. 17:04

Ma tünt fel az elektronikus médiában, hogy elismerete a korm., hogy a csatl. után a napi vámteher bevétel a 4,2 mlrd-ról 700 milliora csöken és fingi nincs a pótlás forrásáról. Ez itt a lényeg.


attika

old-guy # 2003.09.07. 17:11

Nem, Nagymacsek, ha EU-s országba szállítasz, azt ÁFA nélkül teszed, ha a vevődnek van EU-s adószáma, és te kellő módon ellenőriztetted, vagyis minden tőled elvárhatót megtettél, és (majd) szerepelteted az export ÁFA összesítő jelentésben (0465-xx lapon)
Ugyanígy beszerzéskor majd megadod az EU-s adószámodat, ÁFA-mentesen vásárolsz, mert a bevallás része lesz az import összesítő is, hasonlóan a mostani -04 ÁFA laphoz EU adószámos bontásban.
(Mindez csak 2004. nájus 1.-től.)

Attila "játékleírása" ma is működik, akár belföldi adóalanyok között is, ezért van annyi eladó cég fillérekért, mert a kiállított számlák utáni ÁFA bevallása ugyan megvan, de a befizetése valahogy "elfelejtődik", viszont a másik oldalon a levonás megtörtént.

the big cat # 2003.09.07. 07:40

Miért én nem azt mondtam, hogy az azonnali vámfizetés a főszabály? Csak azt is hozzátettem, hogy a forgalom nagy része a speciális szabály szerint zajlik, azaz halasztott vámfizetéssel.

Szóval én, ha majd EU-s országba szállítok, akkor ÁFÁ-s számlát állítok ki? Mi lesz rajta az ÁFA mértéke? És ha nekem csak a nettó összeget fizetik meg, hogyan fogom könyvelni ezt az ÁFÁ-t?

Béres-Deák Attila # 2003.09.07. 06:22

Kereskedelmi forgalom szabályai szerint a csatl- után csak nettó árat kell fizetni a forgalmi adókat önbevallás útján kell teljesíteni. A mai Vámteher ( ezen belül ven az import ÁFA) fizetés főszabály szerint azonnali fizetésű. A halasztott ( 15 napos ) fizetés csak külön engedélyre és bankgarancia nyújtást követően lehetséges.
Számlát majd ÁFA-san kell kiállítani, de anak bevételezésére nem az eladó jogosult, hanem önbevallás útján a hazai rendszerben kell rendezni.


attika

the big cat # 2003.09.03. 08:03

Nagyon erősen gondolkodom, de valahogy nem fogom a dolgot.

Ha egy EU-s tagállamban bevásárolok, akkor ott nekem az ÁFÁ-s árat kell megfizetnem, és ÁFÁ-val növelt összegben fogok számlát kapni, amit én igénylek vissza az INTRASTAT-on keresztül. Ezek után eladom, és a magyar ÁFÁ-t rászámítom.

Vagy az EU-s tagállamban bevásárolok, és ők nulla ÁFÁ-s számlát állítanak ki (viszont ezt nem hiszem, mivel a testvércégeimnél láttam, hogy egymásnak ÁFÁ-s számlákat állítanak ki), és én a kvázi import ÁFÁ-t önbevallással teljesítem, ami csak apró különbség a ami rendszerhez képest, mivel a főszabály valóban az, hogy azonnal meg kell fizeni az ÁFÁ-t, de valójában az import nagyrésze a speciális szabály szerinti halasztott vámfizetéssel kerül be az országba, tehát a fizetésképtelenségbe való menekülésnek ma is megvan a lehetősége.

Én inkább arra gondolok a cikk alapján, hogy van valami átmenet május 1 körül, amíg még a korábban vámraktárban beraktározott 0 ÁFÁ-s árut exportként lehet értékesíteni EU-s entitás felé, míg a másik oldalon meg jól visszaigénylik, mint már EU-s entitástól bejövő árut.

Csakhogy az EU nem ennyire hülye, az elszámolási rendszerben van közvetlen számlapárosítás. Persze a magyar invenciózus nép.

Béres-Deák Attila # 2003.09.02. 19:13

Most olvastam a Napigazdaság cikkét a "Hírek" rovatban. Ez egy baromságot ír. Itt arról van szó, hogy közvámraktárba be lehet tárolni a terméket a végleges kiléptetésig. Ekkor már exportnak minősül az ügylet és a %-os kulcs alkalmazható. Ha mégsem kerül kiléptetésre külföldre, akkor az AFA-t ugyaúgy meg kell fizetni , mint az import esetében. A trükk az amit én írtam.


attika

Béres-Deák Attila # 2003.09.02. 18:16

Az exportot 0%-os ÁFA kulcs terhelte, vagyis semmi. A vámhatárok lebontásával nem export lesz az EU tagállamokba küldendő áru, hanem "belföldi" értékesítés. Elvileg a termékre vonatkozó ÁFA-t fel kellene számítani. DE!!! A vevő nem a szálával együtt fizeti, hanem a saját országában önbevallás útján teljesíti az adó fizetési kötelezettségét. Az egész tranzakciót egy brüsszeli kapcsolattartó kp. ellenőrzi. Tulajdonképpen itt nem csalásról van szó, hanem a következő játékról.
...........Bevásárolok egy EU-s tagálamban. Az ÁFA-t beteszem a havi, vagy negyedéves bevallásomba. Az árut itthon értékesítem ÁFA-val növelt áron. Bevallom és ezek után fizetésképtelen leszek ( szét tárom a kezem). Csalás nem történt csak az államkassza nem jut egy buznyákhoz sem. Az EU csatlakozásig a vámkezeléskor azonnal meg kell fizetni az ÁFA-t a többi vámteherrel együtt. A gond akkor lesz, ha esetleg ( feltéve, de nem megengedve!) tömegesen nem fizetik meg a forgalmi adókat a bevallást követően, vagy egyszerűen be sem vallják. Természetesen ez Magyarországon csak elvétve fog előfordulni, úgyhogy a Napigazdaság aggodalma alaptalan.


attika

the big cat # 2003.09.02. 11:35

Export ÁFA????

A hírek között megjelent a Napi gazdaságra hivatkozva egy cikk az ÁFA EU csatlakozással összefüggő csalási lehetőségéről.

Az a baj, hogy egy szót sem értek belőle. Mi az hogy egy darabig nem kell megfizeni az exportálandó áru után az ÁFÁ-t? Az export ÁFA mentes.

Nem értem.

Érti valaki?