Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Kommunális adó

vicikeka #   2013.03.04. 14:40

Visszamenőleg hány évig lehet követelni a kommunális adót. Ha dec. 27.határozat alapján állapították meg akkor ez az adott év is beleszámít a hátralékba?

mcmac # e-mail 2013.02.21. 09:17

Ja és az előzőhöz:

  • a telek művelési ágból nincs kivéve, aranykorona értéken van nyilvántartva
mcmac # e-mail 2013.02.21. 09:07

Üdvözlet!
Kommunális adót kell e fizetnem akkor, ha:

  • külterületi ingatlan
  • szántóként van bejegyezve
  • gazdasági épület a házam
  • víz nincs
  • csatorna nincs
  • gáz nincs
  • szemétszállításért külön fizetek
  • földutak vannak
  • fejlesztés 20 éve nem volt

Köszönöm a választ előre is.

ciki15 # e-mail 2012.09.12. 15:22

Patrol! Meg szeretném kérdezni, hogy mi volt a panasz a telekadóval kapcsolatban, mi az alkotmánybírósági döntés száma, ki volt az előadó alkotmánybíró,hány alkotmánybíró vett részt a döntésben. Ezeket ismerni kellene ahhoz, hogy tisztábban láthassunk.
Az általád leírtakból nekem úgy tünik, hogy a jogorvoslati lehetőségeket még nem meritetted ki, az ügyedben még a bíróság nem döntött, tehát idő elött fordultál az alkotmánybírósághoz és ez volt az elutasítás oka. Így nem lehet kizárni, hogy a panaszod esetleg megalapozott, de elösször ki kellene meríteni a jogorvoslati lehetőségeket és csak azután fordulni az alkotmánybírósághoz.

patrol #   2012.09.12. 14:19

Sajnos ez van.
Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt.

Álláspontja szerint a telekadóra vonatkozó rendelet nem közvetlenül alkalmazandó norma, az nem az érintettek önkéntes jogkövető magatartásával, alkalmazásával hatályosul, ezért az indítványozó közvetlen és tényleges érintettsége nem áll fenn. Mivel a telekadót az adóhatóság kivetéssel állapítja meg, a rendelet rendelkezéseiből közvetlenül, bírói döntés nélkül az Alaptörvényben biztosított jog sérelme nem következik be.

ciki15 # e-mail 2012.09.11. 12:04

Az Alaptörvény ezzel kapcsolatban a következőket írja:
XXX. cikk
(1) Teherbíró képességének, illetve a gazdaságban való részvételének megfelelõen mindenki hozzájárul a közös
szükségletek fedezéséhez.
(2) A közös szükségletek fedezéséhez való hozzájárulás mértékét a gyermeket nevelõk esetében a gyermeknevelés
kiadásainak figyelembevételével kell megállapítani.

A fentiek szerint a kommunális adóból is kötelező kedvezményt adni a gyermekneveléshez és ezen felül az adózó teherviselő képességét is figyelembe kell venni a kommunális adó mértékének a meghatározásakor.

wers #   2012.09.11. 11:38

A külterületi ingatlannak is van előnye: nem kell gázszámlát fizetni!
Ezt tudja a gézszolgáltató is? (ha éppen külterületen szolgáltat)

wers #   2012.09.11. 11:37

A külterületi ingatlannak is van előnye: nem kell gázszámlát fizetni!

C a s a b l a n c a # e-mail 2012.09.11. 11:23

Pusztán azért, mert ingatlantulajdonnal rendelkezel az adott településen!

A kommunális adó nevében benne van, hogy ez ADÓ. Tehát nem kérdezik meg, hogy akarod-e?, egyet értel-e vele?, mennyit gondolnál fizetni? stb.

Én sem látom értelmét az SZJA-fizetési kötelezettségemnek - de sajnos ha akarom, ha nem, levonják a béremből - mert tudom, hogy a befizetéseim java az államadósság feneketlen zsákjában landol, amely államadósságot nem én okoztam, és nem is értek vele egyet és a pénzemért egyébként sem kapok semmit cserébe...

A külterületi ingatlannak is van előnye: nem kell gázszámlát fizetni!

Zia71 # e-mail 2012.09.11. 08:01

Kűlterületen van a házam.Köteles vagyok kommunális adót fizetni? Semmit nem kapok a pénzemért...20 éve semmi nem változott. Az út tiszta katasztrófa..Főleg esőzésnél, illetve télen.(súlyadót is fizetek..)A gázfűtésem nincs, mert kb 1millió forintba kerülne csak a csonkig..A hivatalba azt mondták kűlterület.., nem tudnak segíteni.Nekem alanyi jogon nem jár a gáz???? Kérdezem én : mire fizessek kommunális adót???

ciki15 # e-mail 2012.09.10. 16:16

Elnézést, hogy belejavítok. Fix79 nem "hozzátartozó"-ról írt, hanem "hozzá tartotozó"-ról, azaz az ingatlanhoz tartozó kommunális adóra gondolt. Az elköltöző ingatlantulajdonost kötelezni szokták kommunális adó fizetésére , sőt néhány önkormányzat még ki is tol az elköltöző tulajdonossal és magasabb kommunális adót vet ki rá mint a helybenlakókra. Az a kérdésem, hogy ez így törvényes-e?

C a s a b l a n c a # e-mail 2012.09.10. 07:25

A kommunális adó fizetésére nem a "hozzátartozó" köteles, hanem az ingatlan tulajdonosa. Akkor is, ha üresen áll. A pontos választ a helyi rendeletben lehet megtalálni.

ciki15 # e-mail 2012.09.05. 17:22

Az ilyen elköltözőkkel szoktak úgy kitolni, hogy sokkal magasabb kommunális adót vetnek ki rájuk mint a helybenlakókra. Ez természetesen nem minden önkormányzatra igaz, de sajnos terjed a rosz szokás. Arra szeretnék választ kapni, hogy ez így törvényes-e, igazságos-e?

Fix79 # e-mail 2012.09.05. 12:54

Köszönöm a gyors választ,utána fogunk kérdezni.

Rexor # e-mail 2012.09.05. 12:21

Főszabály szerint igen, de meg kell nézni az adott önkormányzat rendeletét.

Fix79 # e-mail 2012.09.05. 12:10

Tisztelt Fórumozók!

Olyan kérdésem lenne,ha valaki több éve nem lakja az ingatlant (az ingatlan a nevén van,de más probléma miatt elköltöztek),akkor is köteles-e a hozzá tartozó kommunális adót fizetni?
Ha nem,akkor ezt hol lehet elintézni?
Köszönöm a válaszukat!

ciki15 # e-mail 2012.09.04. 10:09

Meg szeretném kérdezni, hogy törvényes-e, hogy a helybenlakókat mentesítik a kommunális adófizetés alól, az üresen álló lakóházra pedig kivetik a kommunális adót ha a tulajdonosa nem ezen a településen lakik hanem a szomszéd faluban ?

C a s a b l a n c a # e-mail 2012.07.26. 07:46

Nem csak az önkormányzat fel van 15 napos bejelentési kötelezettség, hanem a közüzemi szolgáltatók felé is. Ugyanis vannak olyan közszolgáltatások, amelyeket akkor is fizetni kell, ha nem veszik ténylegesen igénybe: pl. víz- és csatona, hulladékszállítás. Ezeket is érdemes végigtelefonálni, illetve az esetleges szolgáltatás szüneteltetését bejelenteni évente.

perszepolisz # e-mail 2012.07.25. 17:54

A felújításra szoruló háznál persze jogos.

perszepolisz # e-mail 2012.07.25. 17:53

Míg az előbbi kérdezőnek egy szántó-legelője van. :)

monalisa1 #   2012.07.25. 17:48

A kérdező egy felújításra szoruló házat örökölt nem pedig szántót-legelőt, tehát a kommunális adó kivetése jogos.

perszepolisz # e-mail 2012.07.25. 17:42

Zsuzska
Tudomásom szerint kommunális adót lakás vagy telek után lehet bevezetni. A telek fogalmába pedig nem tartozik bele az a telek amit aranykorona értéken van nyilvántartva, illetve tényleges művelés alatt álló telek. (Magyarán a szántóként-legelőként nyilvántartott terület után kommunális adót nem lehet kivetni)

Ez egyébként csak a személyes különbejáratú jogértelmezésem, lehet hogy teljesen félreértelmezem.

monalisa1 #   2012.07.23. 21:30

Akár vásárolunk egy ingatlant akár öröklünk, bejelentési kötelezettség van az önkormányzat felé - vélhetően elmulasztottad. Ha utólag is de tegyél adóbevallást., a felgyülemlett tartozásra kérj kamatmentességet, részletfizetést.

Egy pénztartozás 5 évre visszamenőleg követelhető, az elévülés bizonyos esetben megszakad ill. mindig újra kezdődik.

Add meg a címedet melyre a továbbiakban várod a leveleket.

A szomszéddal ne foglalkozz, semmit sem tudsz bizonyítani...

Javaslom add el neki a telket egy méltányosan alacsony összegérért, nem kis gondtól szabadulsz meg.

monaluis
laikus hozzászóló

kgl1 # e-mail 2012.07.23. 18:11

Tisztelt fórumozók.

Tanácsot szeretnék kérni.

Több mint 5 éve örököltünk egy felújításra szoruló családi házat, eladni nem tudjuk mert senkinek sem kell, felújítani nincsen pénzünk. Az épület azóta lakatlanul áll, a szomszéd akarta megvenni, de nevetséges összeget ajánlott. Annyira nevetséges volt az összeg, hogy nemet mondtunk rá. Azóta a szomszéd mindent elkövet, hogy ellehetetlenítsen minket, szétvágja a kerítést, az önkormányzatnál a haverjainál önkényesen kikéri a házunk papírjait, átveszi az oda érkező leveleinket amit nem kapunk meg stb.. Mint egy kiskirály úgy intézkedik. De nem is ez lenne a probléma. A kedves szomszéd miatt nem tudjuk eladni az ingatlant, mivel mi távol lakunk és az érdeklődők természetesen a szomszédoktól kérnek először felvilágosítást az ingatlanról, onnan meg olyan infókat kapnak, hogy hatalmas tartozás van ráterhelve a házra ami nem igaz. Már több vevőjelölt visszajelezte nekünk ezt a félrevezető tájékoztatást.
A baj az, hogy pár napja kaptunk az önkormányzattól egy egy felszólítást, hogy annó az örökléskor azaz több mint 5 éve nem kötöttünk szerződést kommunális adóra és most felszólítottak bevallásra, hogy mióta van a tulajdonunkba, adószám...stb.. Szóval teljesen egyértelmű hogy meg akarnak adóztatni visszamenőleg is. Ebbe is a kedves szomszéd játszott közre, a hír nem maradt titok a faluban, mindenki mindenkiről minden tud, de bizonyítani nem tudjuk ugye.
A vicc az, hogy az elmúlt több mint 5 év alatt semmiféle felszólítást nem kaptam attól az önkormányzattól a saját lakcímemre, holott az önkormányzat tudta a címünket mivel a hagyatéki tárgyalás és a végzés is az önkormányzat intézte. Szóval mi nem kaptunk semmiféle papírt, értesítést, hogy ilyen fizetési kötelezettségünk lenne arra a nem lakott ingatlanra. Nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy az önkormányzat nem a mi címünkre küldte a felszólításokat, hanem az üresen álló ház címére, a kedves szomszéd pedig lenyelte a leveleket. Bizonyítani ugye ezt nagyon nehéz, de volt egy levél amit a szomszéd meggondolatlanul átadott nekünk az érkezéstől számított majd 1 év múlva.

Kérdéseim a következők lennének.: Megállapíthat e az önkormányzat 5 évnél több időszakról visszamenőlegesen kommunális adót, vagy csak max. 5 évre visszamenőleg?
Kötelezhet-e az önkormányzat egy bizonyítottan nem lakott ingatlan után kommunális adó megfizetésére?
Mit tehetnék a kedves szomszéd bosszúhadjárata ellen?

zsuzska2 # e-mail 2012.06.29. 07:15

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni,mégpedig abban hogy szántó föld illetve legelő után követelhet-e a Hivatal kommunális adót???