Kommunális adó


mcmac # 2013.02.21. 08:07

Üdvözlet!
Kommunális adót kell e fizetnem akkor, ha:

  • külterületi ingatlan
  • szántóként van bejegyezve
  • gazdasági épület a házam
  • víz nincs
  • csatorna nincs
  • gáz nincs
  • szemétszállításért külön fizetek
  • földutak vannak
  • fejlesztés 20 éve nem volt

Köszönöm a választ előre is.

ciki15 # 2012.09.12. 13:22

Patrol! Meg szeretném kérdezni, hogy mi volt a panasz a telekadóval kapcsolatban, mi az alkotmánybírósági döntés száma, ki volt az előadó alkotmánybíró,hány alkotmánybíró vett részt a döntésben. Ezeket ismerni kellene ahhoz, hogy tisztábban láthassunk.
Az általád leírtakból nekem úgy tünik, hogy a jogorvoslati lehetőségeket még nem meritetted ki, az ügyedben még a bíróság nem döntött, tehát idő elött fordultál az alkotmánybírósághoz és ez volt az elutasítás oka. Így nem lehet kizárni, hogy a panaszod esetleg megalapozott, de elösször ki kellene meríteni a jogorvoslati lehetőségeket és csak azután fordulni az alkotmánybírósághoz.

patrol # 2012.09.12. 12:19

Sajnos ez van.
Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt.

Álláspontja szerint a telekadóra vonatkozó rendelet nem közvetlenül alkalmazandó norma, az nem az érintettek önkéntes jogkövető magatartásával, alkalmazásával hatályosul, ezért az indítványozó közvetlen és tényleges érintettsége nem áll fenn. Mivel a telekadót az adóhatóság kivetéssel állapítja meg, a rendelet rendelkezéseiből közvetlenül, bírói döntés nélkül az Alaptörvényben biztosított jog sérelme nem következik be.

ciki15 # 2012.09.11. 10:04

Az Alaptörvény ezzel kapcsolatban a következőket írja:
XXX. cikk
(1) Teherbíró képességének, illetve a gazdaságban való részvételének megfelelõen mindenki hozzájárul a közös
szükségletek fedezéséhez.
(2) A közös szükségletek fedezéséhez való hozzájárulás mértékét a gyermeket nevelõk esetében a gyermeknevelés
kiadásainak figyelembevételével kell megállapítani.

A fentiek szerint a kommunális adóból is kötelező kedvezményt adni a gyermekneveléshez és ezen felül az adózó teherviselő képességét is figyelembe kell venni a kommunális adó mértékének a meghatározásakor.

wers # 2012.09.11. 09:38

A külterületi ingatlannak is van előnye: nem kell gázszámlát fizetni!
Ezt tudja a gézszolgáltató is? (ha éppen külterületen szolgáltat)

wers # 2012.09.11. 09:37

A külterületi ingatlannak is van előnye: nem kell gázszámlát fizetni!

C a s a b l a n c a # 2012.09.11. 09:23

Pusztán azért, mert ingatlantulajdonnal rendelkezel az adott településen!

A kommunális adó nevében benne van, hogy ez ADÓ. Tehát nem kérdezik meg, hogy akarod-e?, egyet értel-e vele?, mennyit gondolnál fizetni? stb.

Én sem látom értelmét az SZJA-fizetési kötelezettségemnek - de sajnos ha akarom, ha nem, levonják a béremből - mert tudom, hogy a befizetéseim java az államadósság feneketlen zsákjában landol, amely államadósságot nem én okoztam, és nem is értek vele egyet és a pénzemért egyébként sem kapok semmit cserébe...

A külterületi ingatlannak is van előnye: nem kell gázszámlát fizetni!

Zia71 # 2012.09.11. 06:01

Kűlterületen van a házam.Köteles vagyok kommunális adót fizetni? Semmit nem kapok a pénzemért...20 éve semmi nem változott. Az út tiszta katasztrófa..Főleg esőzésnél, illetve télen.(súlyadót is fizetek..)A gázfűtésem nincs, mert kb 1millió forintba kerülne csak a csonkig..A hivatalba azt mondták kűlterület.., nem tudnak segíteni.Nekem alanyi jogon nem jár a gáz???? Kérdezem én : mire fizessek kommunális adót???

ciki15 # 2012.09.10. 14:16

Elnézést, hogy belejavítok. Fix79 nem "hozzátartozó"-ról írt, hanem "hozzá tartotozó"-ról, azaz az ingatlanhoz tartozó kommunális adóra gondolt. Az elköltöző ingatlantulajdonost kötelezni szokták kommunális adó fizetésére , sőt néhány önkormányzat még ki is tol az elköltöző tulajdonossal és magasabb kommunális adót vet ki rá mint a helybenlakókra. Az a kérdésem, hogy ez így törvényes-e?

C a s a b l a n c a # 2012.09.10. 05:25

A kommunális adó fizetésére nem a "hozzátartozó" köteles, hanem az ingatlan tulajdonosa. Akkor is, ha üresen áll. A pontos választ a helyi rendeletben lehet megtalálni.

ciki15 # 2012.09.05. 15:22

Az ilyen elköltözőkkel szoktak úgy kitolni, hogy sokkal magasabb kommunális adót vetnek ki rájuk mint a helybenlakókra. Ez természetesen nem minden önkormányzatra igaz, de sajnos terjed a rosz szokás. Arra szeretnék választ kapni, hogy ez így törvényes-e, igazságos-e?

Fix79 # 2012.09.05. 10:54

Köszönöm a gyors választ,utána fogunk kérdezni.

Rexor # 2012.09.05. 10:21

Főszabály szerint igen, de meg kell nézni az adott önkormányzat rendeletét.

Fix79 # 2012.09.05. 10:10

Tisztelt Fórumozók!

Olyan kérdésem lenne,ha valaki több éve nem lakja az ingatlant (az ingatlan a nevén van,de más probléma miatt elköltöztek),akkor is köteles-e a hozzá tartozó kommunális adót fizetni?
Ha nem,akkor ezt hol lehet elintézni?
Köszönöm a válaszukat!

ciki15 # 2012.09.04. 08:09

Meg szeretném kérdezni, hogy törvényes-e, hogy a helybenlakókat mentesítik a kommunális adófizetés alól, az üresen álló lakóházra pedig kivetik a kommunális adót ha a tulajdonosa nem ezen a településen lakik hanem a szomszéd faluban ?

C a s a b l a n c a # 2012.07.26. 05:46

Nem csak az önkormányzat fel van 15 napos bejelentési kötelezettség, hanem a közüzemi szolgáltatók felé is. Ugyanis vannak olyan közszolgáltatások, amelyeket akkor is fizetni kell, ha nem veszik ténylegesen igénybe: pl. víz- és csatona, hulladékszállítás. Ezeket is érdemes végigtelefonálni, illetve az esetleges szolgáltatás szüneteltetését bejelenteni évente.

perszepolisz # 2012.07.25. 15:54

A felújításra szoruló háznál persze jogos.

perszepolisz # 2012.07.25. 15:53

Míg az előbbi kérdezőnek egy szántó-legelője van. :)

monalisa1 # 2012.07.25. 15:48

A kérdező egy felújításra szoruló házat örökölt nem pedig szántót-legelőt, tehát a kommunális adó kivetése jogos.

perszepolisz # 2012.07.25. 15:42

Zsuzska
Tudomásom szerint kommunális adót lakás vagy telek után lehet bevezetni. A telek fogalmába pedig nem tartozik bele az a telek amit aranykorona értéken van nyilvántartva, illetve tényleges művelés alatt álló telek. (Magyarán a szántóként-legelőként nyilvántartott terület után kommunális adót nem lehet kivetni)

Ez egyébként csak a személyes különbejáratú jogértelmezésem, lehet hogy teljesen félreértelmezem.

monalisa1 # 2012.07.23. 19:30

Akár vásárolunk egy ingatlant akár öröklünk, bejelentési kötelezettség van az önkormányzat felé - vélhetően elmulasztottad. Ha utólag is de tegyél adóbevallást., a felgyülemlett tartozásra kérj kamatmentességet, részletfizetést.

Egy pénztartozás 5 évre visszamenőleg követelhető, az elévülés bizonyos esetben megszakad ill. mindig újra kezdődik.

Add meg a címedet melyre a továbbiakban várod a leveleket.

A szomszéddal ne foglalkozz, semmit sem tudsz bizonyítani...

Javaslom add el neki a telket egy méltányosan alacsony összegérért, nem kis gondtól szabadulsz meg.

monaluis
laikus hozzászóló

kgl1 # 2012.07.23. 16:11

Tisztelt fórumozók.

Tanácsot szeretnék kérni.

Több mint 5 éve örököltünk egy felújításra szoruló családi házat, eladni nem tudjuk mert senkinek sem kell, felújítani nincsen pénzünk. Az épület azóta lakatlanul áll, a szomszéd akarta megvenni, de nevetséges összeget ajánlott. Annyira nevetséges volt az összeg, hogy nemet mondtunk rá. Azóta a szomszéd mindent elkövet, hogy ellehetetlenítsen minket, szétvágja a kerítést, az önkormányzatnál a haverjainál önkényesen kikéri a házunk papírjait, átveszi az oda érkező leveleinket amit nem kapunk meg stb.. Mint egy kiskirály úgy intézkedik. De nem is ez lenne a probléma. A kedves szomszéd miatt nem tudjuk eladni az ingatlant, mivel mi távol lakunk és az érdeklődők természetesen a szomszédoktól kérnek először felvilágosítást az ingatlanról, onnan meg olyan infókat kapnak, hogy hatalmas tartozás van ráterhelve a házra ami nem igaz. Már több vevőjelölt visszajelezte nekünk ezt a félrevezető tájékoztatást.
A baj az, hogy pár napja kaptunk az önkormányzattól egy egy felszólítást, hogy annó az örökléskor azaz több mint 5 éve nem kötöttünk szerződést kommunális adóra és most felszólítottak bevallásra, hogy mióta van a tulajdonunkba, adószám...stb.. Szóval teljesen egyértelmű hogy meg akarnak adóztatni visszamenőleg is. Ebbe is a kedves szomszéd játszott közre, a hír nem maradt titok a faluban, mindenki mindenkiről minden tud, de bizonyítani nem tudjuk ugye.
A vicc az, hogy az elmúlt több mint 5 év alatt semmiféle felszólítást nem kaptam attól az önkormányzattól a saját lakcímemre, holott az önkormányzat tudta a címünket mivel a hagyatéki tárgyalás és a végzés is az önkormányzat intézte. Szóval mi nem kaptunk semmiféle papírt, értesítést, hogy ilyen fizetési kötelezettségünk lenne arra a nem lakott ingatlanra. Nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy az önkormányzat nem a mi címünkre küldte a felszólításokat, hanem az üresen álló ház címére, a kedves szomszéd pedig lenyelte a leveleket. Bizonyítani ugye ezt nagyon nehéz, de volt egy levél amit a szomszéd meggondolatlanul átadott nekünk az érkezéstől számított majd 1 év múlva.

Kérdéseim a következők lennének.: Megállapíthat e az önkormányzat 5 évnél több időszakról visszamenőlegesen kommunális adót, vagy csak max. 5 évre visszamenőleg?
Kötelezhet-e az önkormányzat egy bizonyítottan nem lakott ingatlan után kommunális adó megfizetésére?
Mit tehetnék a kedves szomszéd bosszúhadjárata ellen?

zsuzska2 # 2012.06.29. 05:15

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni,mégpedig abban hogy szántó föld illetve legelő után követelhet-e a Hivatal kommunális adót???

Tomibvb09 # 2012.04.28. 17:59

én egyik sem vagyok...

véső (törölt felhasználó) # 2012.04.28. 17:35

Magánszemélyek kommunális adója

Kommunálisadó-kötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén lakás tulajdonjogával, vagy vagyoni értékű jogával, illetve nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik. Az adó alanya az, aki az év első napján az ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője, bérlője. A kommunális adó mértékét, az igénybe vehető adókedvezményeket és adómentességeket részben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, részben pedig Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 10/2010. (V.27.) önkormányzati rendelete tartalmazza.