Jogtalan behajtás


Bibic12 # 2019.01.17. 20:02

Tisztel Segítők!

Egy olyan fura szituációba kerültem, amin nem igazán találok fogást. OTP-hez fizetem immár 8 éve munkáltatói kölcsönömet (még 2 év van vissza). Mindig pontosan fizettem, sőt, volt, hogy 1-2 nappal korábban is, biztos, ami biztos, megérkezzen. Na most ez bosszulta meg magát. A bank valami új technikai fejlesztésre hivatkozva az 1 nappal korábban beérkezett törlesztésemet előtörlesztésnek értelmezte, azt a munkáltatónak tovább utalta, majd a következő hónapban, mivel nem érkezett utalás (mivel egy nappal korábban már megérkezett), így hiányt mutatott ki, ami után elkezdett késedelmi kamatot szedni. A bank bevallása alapján is azért "estem késedelembe", mert előbb utaltam, mint kellett volna.
Valakinek, valami ötlete, hogyan lehetne rávenni a bankot, hogy ne toljon már rám késedelmi kamatot azért mert korábban fizettem?

drbjozsef # 2019.01.14. 04:24

Jogszerű is lehet.

Két letiltás esetén 50%-ot a munkáltató utal a munkabérből a végrehajtónak.

Ettől teljesen függetlenül a végrehajtó bármikor kérhet inkasszót a bankszámládra. Ez esetben van egy mentes rész, ami a Vht. törvény szerint számolandó, azt kell a számlán hagyni, de a többit leveheti a bank, és szintén megy a végrehajtónak.

Ha a letiltásból várhatóan belátható időn belül megtérül a tartozás, nem szoktak inkasszót kérni. De elképzelhető, hogy az a 25-25% olyan kevés a tartozás kamatozásához képest, hogy inkasszót is kért a végrehajtó.

Vht.79/A.§(1) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adóst megillető pénzösszeg teljes összegben végrehajtás alá vonható, kivéve a természetes személyt megillető pénzösszegeket, amelyek végrehajtás alá vonása a (2) és (3) bekezdés szerint történik.
(2) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető összegből az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható, az ez alatti összegből pedig az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese közötti rész 50%-a vonható végrehajtás alá.
(3) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető pénzösszegnek mentes a végrehajtás alól az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének. Ha a végrehajtás gyermektartásdíj vagy szüléssel járó költség behajtására folyik, ennek az összegnek az 50%-a is végrehajtás alá vonható.

Katka85 # 2019.01.13. 18:56

Tisztelt Ügyintéző! Két gyermeket egyedül nevelő nő vagyok, 2018 májusától 2 helyről van letiltásom így a fizetésem felét elviszik. Ezzel nem is lenne problémám,hiszen tényleg az én saram,ha máshogy nem megy rendezzük így. Viszont ami most történt nagyon felháborít. 2019 január 4.-én mikor a fizetésemet vettem volna le első sorban nem sikerült,majd egy gyors egyenleg lekérdezésnek köszönhetően rájöttem,hogy a munkahelyem,ahogy eddig is továbbította az 50%-ot a végrehajtási irodáknak,viszont mindemellett a bank szintén levonta a maradék összeg 50%-át. 2019. január 8.-án kártyahasználati díjat küldött a munkahelyem,melynek 50%-át szintén levonta a bankom, 2019. január 11.-én elszámolásra került a decemberi táppénzem amiből szintén levonta a bank az 50%-ot. Kérdésem az lenne,hogy ezt csak így megtehetik-e? Hova fordulhatok a panaszommal? Válaszukat előre is köszönöm: Katalin

SPL17 # 2018.11.28. 08:19

Adott egy 2008-ban kötött vásárlókártya amit sajnos nem tudtunk fizetni akkor munkahelyi problémák miatt (konkrétan nem volt állás). Ezt később a Citi bank felmondta 2012-ben így az átadásra került az Intrum Justicia nak. Az ő elmondásuk szerint 2015 ben küldtek egy levelet amiben kérhettünk volna részletfizetést de én erre a leválre nem emlékszem így válaszolt sem küldtünk Ezek után ők a követelést jogosna vették majd átadták a végrehajtó felé aki SEMMILYEN levelet a mai napig nem küldött részemre, csak tegnap egy fizetési letiltást a munkáltató felé.

Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire jogos? Hogyan várják el tőlem, hogy fizessek valami után amiről már nem tudok, hogy létezik? A végrehajtónak nem kötelessége tájékoztatni erről?