Cég nevére szóló számla, magáncélú vásárlás

Szomorú örökös # 2019.02.18. 05:45

andras42

Nem hinném, hogy akár cég, akár magánvállalkozó valaki, azt megbüntetnék, mert kért számlát egy vásárlásról, de azt nem számolta el. Nem kötelező elszámolni a számlát, mint költség, ez mindig az adott cég vagy vállalkozó döntése, hogy bekerül-e a könyvelésbe.

Ha viszont bekerült, akkor akár a vásárolt terméket is számon kérheti rajta a NAV.
Az ÁFA tartalomról meg már ne is beszéljünk.

andras42 # 2019.02.17. 15:31

Köszönöm mindkettőtöknek a visszajelzést.

Scherlock: ha jól értelmezem, ez azért "költségvetési csalás előkészülete", mert valakinek van egy olyan magánvásárlásról számlája, amivel akár meg is kísérelhetné (jogtalanul) az ÁFA visszaigénylését?

Kicsit rákerestem a témára, 10 éve a könyvelők is jól elvitatkoztak ezen:
http://www.adonavigator.hu/…pi-ebed.html

Sherlock # 2019.01.29. 06:28

Semmi. Költségvetési csalás előkészületéről van szó többnyire, de az nem büntetendő.

andras42 # 2019.01.28. 21:32

Tisztelt fórumozók, a következő a kérdésem:

Mi az adójogi következménye a cég számára annak, ha valaki saját (vagyis nem céges) pénzből magáncélra vásárol, de a számlát egy cég nevére állítják ki?

(Például olyan nagyáruházban, ahol csak cégek vásárolhatnak törzskártyával, valaki saját részre vásárol.)

Egyrészt úgy tudom, hogy ez bevett gyakorlat (sőt gyakran ismerősöknek, barátoknak is odaadják a kártyát, hogy szintén tudjanak saját részre vásárolni), és nem hallottam még olyan esetet, hogy emiatt egy céget valaha is megbírságoltak volna.

Másrészt mégiscsak készül a cég adataival egy költségszámla, ami nem fog szerepelni a cég könyvelésben (viszont felteszem a nagyáruház adóbevallásaiban meg szerepel ugyanez a számla, mint bevétel). Nem probléma ez a NAV számára, amikor összeveti és eltérést talál? Milyen következményre számíthat a cég?

Fontos: a kérdés nem arról szól, hogy valaki saját célra vásárol valamit a cég nevére (esetleg céges pénzzel), majd (jogosulatlanul) visszaigényli az ÁFÁ-t. A kérdésem szigorúan arra vonatkozik, hogyha valaki "saját" pénzzel fizet (és természetesen ÁFÁ-t sem igényel vissza utólag).