Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


ingatlan eladás után fizetendő adó

drbjozsef #   2019.09.05. 14:33

... de attól egyáltalán nem, hogy mire fordítja utána. Másik lakás vásárlása kedvezmény nincs (ahogy csak az utóbbi 25 hozzászólásban szerepel vagy hatszor).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oligaliga # e-mail 2019.09.05. 14:10

AntalKulajek

Azt a tényt, hogy a lakásvásárlásból származó jö9vedelmet másik lakás vásárlására fordítod, a megvásárolt lakás illetékének számításnál kell figyelembe venni.

A NAV nem számolgatja a bevételed után fizetendő adót, mert azt 1. nem a bevétel után kell kiszámítani, 2. nem biztos, hogy fizetni kell. Az adó mértékét befolyásolja az ingatlan megszerzése és eladása között eltelt idő, valamint a megszerzésre fordított összeg és a vételár közötti különbözet. Magyarul: az adó attól függ mikor és mennyiért szerezted (vetted, örökölted, ajándékba kaptad, stb.), mennyi idő múlva és mekkora összegért adtad el.

AntalKujalek # e-mail 2019.09.05. 13:49

Üdvözlöm!

Eladtam a használt lakásomat és a vételárat teljes egészében, plusz még egy kicsit, egy újépítésű ház vásárlására fogom fordítani.
A NAV ilyen esetben mennyire elnéző a szerzett bevétel adójának a kiszabásánál? Van egy olyan passzus, az illetékkedvezményeknél, hogy ez “különösen méltányolandó”. Tènyleg méltányolják vagy nem foglalkoznak ilyenekkel és a teljes adót be kell fizetni?

Köszönettel,
Kujalek Antal

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.20. 09:43

Ha egy éven belül sikerül venni, akkor ha jól tudom, szintén nem kell SZJA-t fizetnem.
Nincs ilyen szabály. (Még az illetékre se, hiszen nem lakóingatlant adsz el.)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.20. 09:42

A szerződést szerkesztő, ellenjegyző ügyvéd - ha egyedül van - mindkét fél ügyvédje. Ez független attól, ki fizeti a honoráriumot.

www.kbs-ugyved.hu

tiberiusz75 # e-mail 2019.08.20. 08:23

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a válaszát. Az ügyvédet a vevő hozza és fizeti (én ott az eladó vagyok), de azért még ott is érdeklődök. A tervem pedig az, hogy egy másik ingatlant veszek, ami nem zártkerti, hanem lakóövezeti lakóház. Ha egy éven belül sikerül venni, akkor ha jól tudom, szintén nem kell SZJA-t fizetnem.

Üdv.: Tibor

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.18. 13:10

Úgy rémlik, meg kell osztani az eladási árat a telek és a felépítmény között; az előbbire eső rész adója már nulla.
De kérdezd a szerződést készítő, ellenjegyző ügyvédet, hadd dolgozzon, ha már fizetitek.

www.kbs-ugyved.hu

tiberiusz75 # e-mail 2019.08.18. 13:01

Tisztelt Szakértők!

Zártkerti ingatlan adózásával kapcsolatban lenne kérdésem. 2004-ben megvettem egy zártkerti ingatlant, ami akkor szántóföld volt, épület nem volt rajta. Aztán a villanyt bevezettem, kutat fúrattam és építési engedély birtokában (2007-ben vált jogerőssé) építettem egy gazdasági épületet. A jogerős használatbavételi engedélyt megkaptam 2015-ben az épületre és 2016-ban a termőföldet művelés alól kivonattam. Ha most 2019-ben eladom az ingatlant, akkor adózás szempontjából a telekvásárlás éve számít (ami 15 éve volt, ismereteim szerint akkor nem kell adóznom), vagy pedig a jogerős használatbavételi engedélye a gazdasági épületnek és kell szja-t fizetnem?
Előre is köszönöm a segítséget!
Tibor

drbjozsef #   2019.07.17. 11:00

mindennev,

Én nem vagyok szakértő, és a lízinghez pláne keveset értek, de szerintem egyértelműen igen.
Zártvégű lízing nem is került bele az SZJA törvénybe kivételként, hiszen ott a földhivatali bejegyzés, a törvény főszabályának megfelelően, már bekerül a szerződés megkötésekor (a lízingbeadó tulajdonjogfenntartásával).
Ezért ez a passzus kizárásos alapon a nyíltvégű lízingre vonatkozik, és kifejezetten beemeli kivételként, hogy ez esetben a lízingszerződés megkötése tekintendő az ingatlan megszerzésének időpontjára.

Én a helyedben az értékesítés után nem tennék semmit. Se adót fizetni, se bevallani nem kell az Szjatv.63§(8) bekezdés 'a' pontja és a 62§(4) miatt.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

mindennev # e-mail 2019.07.17. 10:17

Tisztelt Szakértők!
Támogató segítségüket kérném!
2013 novemberétől nyílt végű ingatlanlízing szerződés útján lízingbevevője vagyok jelenlegi otthonomnak. Jövő hónapban fogom a fennmaradó összeget végtörleszteni az ingatlanlízing felé (ekkor kerül nevemre az ingatlan), januárban pedig el fogom adni azt. Fő kérdés: kell-e az eladás után SzJA-t fizetni?
Véleményem szerint nyílt végű ingatlanlízing esetén az SzJA törvény 60. és 63. paragrafusa értelmében az ingatlan ügyleti szerződése, azaz az ingatlanlízing szerződés megkötésének évét kell szerzési időnek tekinteni (2013.), és így az öt éves szabály alapján az eladás pillanatában már nem áll fent adófizetési kötelezettségem.

Idézve az SzJA törvényből:
„… az olyan ingatlanlízing-ügylet esetében, ahol az ingatlan tulajdonjoga a futamidő végén vételi jog gyakorlása útján száll át a magánszemélyre, a következő eltérésekkel kell alkalmazni:

  1. 60. § (1) bekezdés alkalmazása szempontjából az ügyleti szerződés megkötésének időpontját kell szerzési időpontnak tekinteni


(9) * E § rendelkezései irányadók a nem egyéni vállalkozó magánszemély ingatlanlízing-ügylet (ideértve a futamidő végén automatikus tulajdonátszállást jelentő vagy az ingatlan megszerzésére lehetőséget biztosító ügyletet) meghiúsulásából, valamint engedményezéséből származó jövedelmére is.
(10) * A (9) bekezdésben említett jövedelmet az ügyleti szerződésben foglaltak alapján a magánszemélyt a meghiúsulás miatt megillető (kifizetett, jóváírt) bevételből, valamint a magánszemélyt az engedményezésről szóló szerződés alapján megillető (kifizetett, jóváírt) bevételből a 62. § (4) bekezdésének rendelkezései szerint kell értelemszerűen megállapítani (figyelemmel a 63. § (8) bekezdésében foglaltakra is) azzal, hogy az említett rendelkezések alkalmazásában számított összegnek a bevétel, megszerzés évének az ügyleti szerződés megkötésének éve minősül.”

Köszönöm segítségüket és válaszukat!

Csuklósbusz # e-mail 2019.07.16. 13:02
Hihetetlen, meg is érkezett a válaszlevelük: --------------------------------------
Tisztelt Ügyfelünk!

Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az az alábbi tájékoztatást adjuk.

Az ingatlan ajándékozás útján történő megszerzése esetén az ajándék tiszta értéke a megszerzett ingatlan forgalmi értéke csökkentve az ajándékot (ingatlant) terhelő terhekkel és adóságokkal.
[Itv. 13. § (1) – (5) bekezdés]

Az adásvétellel megszerzett ingatlan esetén a visszterhes vagyonátruházási illetéket a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után kell megfizetni. [Itv. 19. § (1) bekezdés]

A levelében leírtakkal kapcsolatban elmondható, hogy a végrehajtási joggal terhelt ingatlan ajándékozással történő megszerzése esetén a az ingatlan forgalmi érték csökkenteni kell az ajándékot terhelő terhekkel.
Adásvétellel történő megszerzés esetén az illetéket a terhekkel nem csökkentett forgalmi érték után kell megfizetni, tehát a végrehajtási jog értéke ebben az esetben nem kerül levonásra a forgalmi értékből.

Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

------------------
Mindenesetre érdekes az egész.. akkor ajándékozni kell. :-) Bár pl tanyát meg zártkertet nem lehet ajándékozni sem...
oligaliga # e-mail 2019.07.15. 12:58

Csuklósbusz

Ha megkérdezted (természetesen írásban), akkor válaszolnak.

A többi kérdésed irreleváns és egyébként is h.ség.

Csuklósbusz # e-mail 2019.07.15. 12:31

Megkérdeztem őket, de lehet válaszolni sem fognak.

A forgalmi a piaci érték nem? Ha nem tiszta a tulajdoni az igenis a piacon is jelentősen olcsóbb lesz.

Apropó, ha meglépem és megbukok akkor kijönnek felértékelni.

Utánna már van fellebbezési lehetőség hogy nadehát adja már el a piacon annyiért?

gerbera317 # e-mail 2019.07.15. 09:57

Vht. 138. § (2) (...) A foglalás a végrehajtási jog bejegyzésével valósul meg.
Nem fogod elhinni, de az, hogy végrehajtási jog van bejegyezve az adós tulajdoni hányadára, azt jelenti, hogy az ingatlant lefoglalta a végrehajtó. Vagy megfordítva: Ha a végrehajtó arról beszél, hogy az ingatlan le van foglalva, az azt jelenti, hogy végrehajtási jogot jegyeztetett be az adós tulajdoni hányadára.
A foglalás ténye nem változtat a vagyontárgy forgalmi értékén. Ha az eddig 4 millót ért, továbbra is annyit fog érni, és adót és illetéket fizetni is ez alapján kell utána.

oligaliga # e-mail 2019.07.15. 09:56

Csuklósbusz

Ne csuklóztasd az ittenieket. Ha a NAV álláspontjára vagy kíváncsi, kérdezd meg őket.

Csuklósbusz # e-mail 2019.07.15. 09:42

Végrehajtási jog van rajta de nincs kiírva árverésre.

Csuklósbusz # e-mail 2019.07.15. 09:37

De a végrehajtási jog erősen befolyásolja a forgalmi értéket nem??

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.15. 09:34

A forgalmi érték után fizeted az illetéket, a végrehajtási jog figyelmen kívül marad.
Vedd meg végrehajtásban, akkor tehermentesen szerzed meg.

www.kbs-ugyved.hu

Csuklósbusz # e-mail 2019.07.15. 09:31

Írtam nekik, de nem tudom mennyire divat nekik így elárulni, meg ahány ügyintéző annyiféle válasz lesz valószínűleg.

Mert érdekes a kérdés mert amíg rajtavan a teher ami lehet több meg kevesebb is addig ugye a forgalmi értéke szinte nulla.

De ha megveszem nulla adóval, később valaki kifizeti a tartozást akkor meg ugye tehermentes lesz tőlem függetlenül is akár.

De ha azt vesszük, évekkel korábban egy fővárosi panel volt mondjuk 8 millió Ft. Ott se mondhatta a NAV hogy fizess több adót mert ma már ugyanaz 28 milliót ér..

Szóval a laikus és józan ész azt diktálná hogy a jelenkori forgalmi értéke után kéne fizetni az adót ami kb 0 Ft.
Persze ha ajándékba kapnám és 0 Ft-ot vallanék be azért szerintem rögtön rámugranának..

drbjozsef #   2019.07.14. 18:57

Tudok valahol NAV állásfoglalást kérni?

Borzalmasan meglepő tippet osztok meg veled : én speciel a NAV-nál próbálkoznék.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.07.14. 18:57

Titi1,

Ha 2010-ben szerezted, akkor nincs adófizetési kötelezettséged, és bevallási sincs. Nincs teendőd, rakd el az adásvételi szerződést, és kész.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Titi1 # e-mail 2019.07.14. 17:00

Szép napot! Üdülő ingatlan (nyaraló) értékesítése után milyen adó terhel ha az ingatlan 2010 ben lett véve és most szándékozom eladni? Köszönöm!

Csuklósbusz # e-mail 2019.07.14. 16:51

Üdv!

Tudok valahol NAV állásfoglalást kérni?

Adott egy végrehajtási joggal terhelt ingatlan. Az ingatlan becsértéke 4 millió Ft de 20 milliós végrehajtási jog van bejegyezve rá.

Ha ezt megvásárolom vagy ajándékba kapom "terhelten" akkor mennyi illetéket kell utánna fizetnem? 4 milliót érne ha nem lenne terhelt, de terheléssel kb 0 Ft a forgalmi értéke.

drbjozsef #   2019.07.14. 10:55

(örököltnél nem az eladási ár után adóznál, csak a jövedelem után, de 5 év után ez is mindegy)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.07.14. 10:54

Ezt szerettem volna megkérdezni, hogy a 3. ingatlan (sok éve örökölt) eladása után adózok-e az eladási ár után vagy sem.

Nem, az 5 év után az adóalap nulla a vásárolt, és az örökölt, ajándékba kapott ingatlanok után is, ez egyaránt vonatkozik mindre.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.