1 évvel későbbi kipostázott számla


Majordomus # 2022.12.07. 21:32

Pár tízezer csomag volt előtted...

fulesz # 2022.12.07. 19:37

Akkor ez az áfa es a fedex eljárási díj. Köszönöm a válaszokat. Akkor sem értem mennyire oké hogy 1 évre rá tolják ide. Na mind1.

Szomorú örökös # 2022.12.07. 17:38

fulesz

Az esetleg nem tűnt fel a rendeléskor, hogy csakis a futárposta díját kell még megfizetned az áru értékén felül, mást nem? Ezer helyen leírták már, hogy Európán kívülről mindent vám és áfa terhel, ezt neked a rendeléskor eleve tudnod kellene (jogszabály nem ismerete ugyebár nem mentesít a felelősség alól). Reklamálhattál volna a FEDEX-nél is, hogy miért csak ennyit kell fizetned, de te nem tetted. Most meg itt reklamálsz, hogy mégis csak ki kell fizetni utólag a vámot és áfát. Szerintem ne tedd! Én egyszer postával kértem Amerikából küldeményt. Amíg nem nyilatkoztam a tartalomról és értékről vámáru nyilatkozatban, addig eleve el se jutott hozzám Pestről a reptéri vám-raktárból. És persze a végén is csak akkor tudtam átvenni, amikor kifizettem mindent.

fulesz # 2022.12.07. 17:28

Szomorú örökös: kifizettem előre a feladónak természetesen, kínából nincs utánvet.

osztap # 2022.12.07. 08:00

fulesz,

A megkésett számlának nem az a következménye, hogy a követelés megszűnik, hanem az, hogy a NAV mulasztási bírságot szabhat ki az Áfatörvény megsértése miatt, ami szerint a számlát teljesítéstől számítva nyolc napon belül ki kell állítani. Ha gondolod, bejelentheted a NAV-nál, de a mulasztási bírságból Te egy fillért nem fogsz kapni.

Ha nem fizetsz, ők fizetési meghagyást indíthatnak ellened. Annak ellentmondhatsz, és akkor a bíróságot kell meggyőznöd, hogy a követelés alaptalan. Hogy mire alapítanád ezt? Például, hogy a szállítmányozási szerződésből eredő követelések elévülési ideje egy év, Ptk. 6:306. §. De ehhez látni kellene, hogy pontosan milyen szerződés jött létre köztetek, elolvasni az akkor ÁSZF-et, meg ilyenek.

Szóval, ha nem akarod magad a témába mélyen beleásni, akkor fizesd ki. Mert minden más sokkal többe fog kerülni, még akkor is, ha igazad lesz.

Szomorú örökös # 2022.12.07. 02:12

fulesz

2021 ben kínából jött egy csomagom amit a fedex cég szállított ki. A kézbesítés meg is történt, nem volt vám eljárás, legalábbis én semmi értesítést róla nem kaptam anno. A feladó 30 dollárt nevezett meg értékként.

Azt a 30 dollárt anno kifizetted vagy megrendeléskor előre, vagy az átvételkor?

fulesz # 2022.12.06. 21:03

Tisztelt Fórum tagok.

Egy kis segítséget szeretnék kérni, mennyire \"szabályos\" ez a számlázás a futárcég részéről.
2021 ben kínából jött egy csomagom amit a fedex cég szállított ki. A kézbesítés meg is történt, nem volt vám eljárás, legalábbis én semmi értesítést róla nem kaptam anno. A feladó 30 dollárt nevezett meg értékként. Most kicsit több mint 1 év elteltével, kaptam postai levélként a fedextől egy befizetésre váró számlát, amin az akkori csomagszámra hivatkoznak, feltüntetve rajta többek közt hogy:
kézbesítés dátuma:2021.10.22
fizetési határidő: kézhez vételkor
számla kelte: 2022.10.28
Szerepel rajta import áfa és egyéb díjak, összesen 11.000 ft.
Továbbá írja hogy késedelmi fizetés eseten kamat megy rá. és hogy reklamációt csak a fizetési határidő lejárta előtt áll módukban elfogadni...(hogy mikor már rég kézbesítették mint határidő)
Ez rendben van így részükről? Ennyi erővel életünkben visszamenőleg minden kapott csomag után kiállíthatnak számlákat a rendszerükben fellelhető csomagszámokra hivatkozva. Ráadásul a fedex ügyfélszolgálata nem tud segíteni , kérték írjak az import osztályuknak talán ők, megtettem választ nem kaptam, telefonon nem érhetőek el...
Köteles vagyok e befizetni, ha nem teszem mi lehet a következménye, az ő részükről ez \"szabályos\" számlakiállítás e így ebben a formában. Köszönöm.