Hibázott a könyvelő


Rencsike567 # 2022.12.21. 16:39

Kedves Mindenki!
Szeretném megkérdezni, hogy tehetek-e valamit, hogy ne kelljen a könyvelő hibája miatt, több százezer Ft adót fizetnem?

KATA megszűnése után a tételes adózási formát választottam, mivel bár elég sok a bevételem, a kiadásaim szinte teljesen lefedik azt.. Nem ebből élek, van főállásom, ez cak a hobbim.
Pár napja hívott a könyvelőm, hogy sürgősen vigyem be az anyagomat, mert az átalányosoknak havi elszámolási kötelezettségük van. Nevetve mondtam, hogy én tételes vagyok, ezért majd csak jövőre vinném be az anyagomat. Azt felelte, hogy én bizony átalányos vagyok. Nem emlékszik, vagy nem akar emlékezni, hogy én nem ezt kértem. Közölte velem, hogy minden KATA-s álma, hogy átalányos lehessen és nem érti, miért akartam volna én tételes lenni.

Ha átalány adózást választottam volna, meg tudtam volna oldani másképpen a bevételeket, de én nyugodt voltam, hogy kb. ugyanannyi a kiadásom mint a bevételem...
Erre most kiderül, hogy több százezer Ft adót kell fizessek, és az összegyűjtögetett kiadási számlák nem csökkentik egy fillérrel sem az adót, mivel a könyvelő átalányosnak írt be.
Tehetek valamit, hogy a kiadási számlákat beleszámítsák a bevételbe?
Beperelhetem a könyvelőt? Sajnos csak telefonon beszéltük meg a KATAról tételesre (szerinte átalányra) váltást, semmi nincs írásban lefektetve.
Megbíztam benne, azt hittem egy könyvelőben megbízhat az ember...
Mit tehetek most?