Közüzemi tartozás követelése 12 év után?


gerbera317 # 2023.01.05. 10:21

A vízművet hívtam, azt mondták, hogy a társaságuk 2013-ban átalakult, nincs rálátásuk az ilyen régi ügyekre.
A régi jogosultat (vízmű, telefonszolgáltató, bank, akárki) teljesen fölösleges ilyenkor hívogatni, mert alapból nem adnak felvilágosítást telefonon keresztül; másrészt, ahogyan te is írod, nincs már rálátásuk a régi ügyre;
Harmadrészt, ha mégis látják, és felvilágosítást is adnak, az többnyire abban merül ki, hogy nem tartanak nyilván tartozást. És ha tovább erőlteted a dolgot, akkor ordítani kezdenek veled (teljesen jogosan), hogy mit nem értesz abból, hogy nem tartozol. Teszik ezt azért, mert ők a követelésüket eladták, tehát ki vannak fizetve, tehát-tehát nem tartozol nekik. Az engedményezés részleteibe pedig nyilvánvaló, hogy nem fognak beavatni, főleg telefonon keresztül nem. Tartozol viszont a Foldanának, mert az fizetett helyetted, tehát tartozol nekik. Ez ilyen egyszerű.
A követelés jó eséllyel elévült, neked csak arra kell ügyelned, nehogy elismerd közjegyző előtt, hogy ez mégis érvényesíthető ellened (szándékosan nem azt írom, hogy nem tartozol). Ennek a mikéntjét az előttem szólók már leírták.

Atizs # 2023.01.05. 09:00

Nagyon köszönöm a választ!

A Foldana-tól jött levél ajánlottan jött, de csak simán be volt dobva a postaládába.
Elérni azóta sem sikerült őket.

Azt nem írtam, hogy a levelükben volt egy melléklet (még apámnak címezve, ő nevére jött minden számla) amiben a vízmű ír a tartozásról és, hogy átadják az ügyet a Foldana-nak. (2017 decemberi keltezéssel, apám 2008-ban halt meg)

Időközben annyit sikerült kideríteni, hogy kb. 5 évvel ezelőtt jött már egy levél a Foldana-tól (apám nevére és arra a címre), az új tulajdonos vitte el testvéremnek (aki szintén 1/4 részbeni örökös) de az sem tértivevényes volt, csak simán postaládába dobott.
Testvérem azt állítja, hogy ő akkor beszélt velük és azt mondták nem kell ezzel foglalkoznia. (persze ez csak szóban hangzott el, telefonon)

Azt, hogy 2017 előtt volt-e valami értesítés/felszólítás, arról nem tud senki semmit a családból.

Annyi biztos, hogy én csak most kaptam erről levelet, (2008 óta ez a bejelentett lakcímem), se anyám, se testvérem nem említette, hogy volt/van ilyen ügy.

(mi van akkor ha egyáltalán nem vagyok beszélő viszonyban a családommal és még a fentieket sem sikerül kideríteni?)

Szomorú örökös # 2023.01.05. 07:37

Atizs

A vízművet hívtam, azt mondták, hogy a társaságuk 2013-ban átalakult, nincs rálátásuk az ilyen régi ügyekre.

Azért egy 2011-es állítólagos víztartozásra mégis csak volt rálátásuk. :-O

drbjozsef # 2023.01.05. 07:30

Kieg. : ha nem mondasz ellent az FMH-nak, akkor az jogerőssé válása után akkor is behajtható, ha egyébként a követelés elévült, vagy akár csak nem is létezett esetleg. Csak erre figyelj.

drbjozsef # 2023.01.05. 07:28

Atizs,

Biztosra nem tudhatsz meg semmit, de 99% eséllyel ez a követelés elévült.

Az általános elévülési idő 5 év, közüzemeknél gyakran rövidebb, de pont a víz úgy rémlik pont nem. De mindegy is, 5 év eltelt.
Ha ebben a 12 évben van bármikor olyan összefüggő öt év, amikor nem kerestek, akkor jó eséllyel elévült a követelés.
Ezt nem tudhatod biztosra, ha változott a lakcímed, ha ez nem lett bejelentve a közműhöz, az ingatlannyilvántartásba, pláne nem ott laktál ahol az állandó lakcímed volt, akkor elképzelhető, hogy megszakadt az elévülés.

Az, hogy követeléskezelő keres, és nem a végrehajtó, szintén arra utal, hogy van sansza annak, hogy ez már egy nem behajtható követelés. Persze, követelni követelhetik, az nem tilos, a tartozás nem szűnik meg az elévüléssel.

Én a helyedben, azok alapján amit leírtál, leszarnám a leveleiket, ha azok nem ajánlott tértisek, és iktatnám őket a kukába.
Ha tértis levél jön, akkor arra tértis levélben válaszolnék annyit, hogy álláspontom szerint a követelés elévült. Ugyanez telefonban, ha hívnak. Hagyjanak békén, a továbbiakban ne levelezzenek vagy hívogassanak, ha szerintük a követelés nem évült el, akkor indítsák meg a fiztetési meghagyást.

Egy valamire kell figyelned : ha MOKK-tól jön tértis levél (vagy bárhonnan), akkor azt vedd át, és járj el az abban szereplő leírás szerint. Ha a követelést be akarják hajtani, akkor fizetési meghagyást kell indítaniuk, annak pontosan úgy, ahogy a levélben szerepel ellent kell mondanod. Akkor vagy ejti a dolgot a követeléskezelő, vagy megindítja a pert, ahol ha elévülésre hivatkozol, akkor NEKIK kell bizonyítaniuk, hogy az elmúlt 12 év alatt az elévülés (legalább kétszer, ugye) megszakadt. Én nem hinném, hogy ez sikerülne nekik, de mondom, ezt teljes bizonyossággal kizárni nem tudod. Azt kockáztatod, hogy ha tényleg nem évült el, a per költségeit is neked kell fizetni. Vagyis 55ezer helyett mondjuk kb. 140ezret. De elég csekélyke eséllyel szerintem.

Egyszóval : én nem aggódnék. (Már csak azért sem, mert annak az ügyre hatása nincs, tehát felesleges is...)

Atizs # 2023.01.04. 17:04

Kedves fórumtagok!

December 23-án (karácsonyi ajándékként) kaptam egy levelet a Foldana követeléskezelő cégtől. Arra hivatkoznak, hogy közüzemi tartozásom van és ha január 2-ig nem fizetem be, \"tetemes\" költségnövekedéssel kell számolnom, behajtással fenyegetőznek, stb.

A gondom a következő:
1. A szóban forgó ingatlan 2011 áprilisban eladásra került. (a követelés 2010-es vízdíjra vonatkozik)
2. Mellékes infó, de 2007 óta máshol lakom.
3. Az ingatlan édesapám tulajdona volt, halála után 1/4 részbeni örökös vagyok.
4. A számlákat nem én fizettem, nincs tudomásom elmaradásról, anyámat kérdeztem, azt állítja minden rendezett volt, bár 12 év után nem biztos, hogy megvannak a befizetett csekkek.
5. A vízművet hívtam, azt mondták, hogy a társaságuk 2013-ban átalakult, nincs rálátásuk az ilyen régi ügyekre.
6. Az elmúlt 12 évben a címemre most jött először ilyen levél, fogalmam sem volt, hogy folyamatban van ilyen ügy.

A kérdésem, hogy kell-e aggódnom a levél miatt, mit kellene tennem?

Telefonon több napon keresztül próbáltam elérni őket, 23-án a levél kézhezvételekor, legutóbb ma próbálkoztam 4x, végigvárva a zenét és a \"minden ügyintézőnk foglalt\" szöveget, míg végül bontották a vonalat. Email-t is írtam még 23-án, semmi válasz egy automata visszaigazoláson kívül. 55e ft-ról van szó, amiből 23 a tőketartozás, a többi a kamat és a követeléskezelő által felszámított költségek.

A választ előre is köszönöm.