TB fizetés

anzsel # 2019.01.14. 07:39

Kedves Erika!
Az nem jelent semmit, hogy regisztráltak a munkaügyi központban. Ha kapsz ellátást, ami 3 hónap, ezután, ha nincs munkahely, ebben az esetben társadalombiztosítási egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni a NAV felé. 2019.01.01.-től havi 7500.-Ft. Mindenkire vonatkozik, aki m.on. belföldi - állandó lakóhellyel rendelkezik-. Tehát ott vagy biztosított, amelyik országból kapod az ellátást. Ha, a magyar munkaügyi központtól kaptál erre vonatkozó határozatot akkor magyar, ha nem, cipruson vagy biztosított, itthon csak az ö álltaluk ki állított EU kártyával veheted igénybe a sürgős-szükséges orvosi ellátást.

üdv. anzsel

Peter555 # 2019.01.08. 11:25

Tisztelt Szakértok!

2009 ota Europan kivul elek es dolgozom. Nem jelentetten ki a Magar lakcimemet. Most keszulok visszautazni Magyarorszagra vegleg. 2009 ota nem fizettem a TB-t.

Milyen kovetkezmenyekkel jar a TB nemfizetes most ha visszamegyek Magyarorszagra ?

Udvozlettel Peter

Erika1988 # 2018.12.27. 14:33

Tisztelt Szakértők!
Munkanélküli segélyt transzferáltunk Ciprusról, az ottani munkaügyi központ lezárt minket, Nicosiából elfaxolták az U2-es nyomtatvány fénymásolatát még aznap, amikor hazautaztunk, amivel az itthoni munkaügyi központban beregisztráltunk. Minden rendben ment. A segélyt kizárólag ciprusi bankszámlára küldik.
Kérdésem az volna, hogy ebben az esetben melyik országban vagyunk biztosítva?

Tisztelettel: Nagy Erika

anzsel # 2018.12.21. 15:31

Kedves tnikolett92!

Magyarországon a jogszabály szerint, 1 éves állandó lakóhely szükséges ahhoz, hogy valaki egyéni járulék fizető legyen.

A kérdésre a válasz: hogy ha megszünt vagy szünetel a szlovák egyéni vállalkozónak a vállalkozása, szlovákiában kell hogy biztosítást kőssön, hiszen ott van az állandó lakóhelye.

Magyarországon nem lehet egyéni járulék fizető!
Az ügyintézőtől a helyes választ kapta.

cincinnatus # 2018.12.20. 10:21

Ben993 2018.12.19. 14:49

Tiszteletem!

A következő gyors kérdésem lenne.

Több, mint 45 napig álltam munkaviszonyban egy céggel (kb. 14 hónap összesen). Közös megegyezéssel eljöttem a napokban.

Utánaolvastam az interneten, hogy a munkaviszony megszüntetése napja után további 45 napig TB biztosításom van, passzív módon és nem kell fizetni ez idő alatt.

A kérdésem, hogy akkor kell besétálnom a NAV-hoz, mikor a 45 nap lejár, vagy már most jelentenem kell, hogy megszűnt a munkaviszonyom? Mert ugye a cég az kijelentett, így elméletileg tudnak róla.

De az is lehet, hogy elmegyek munkaügyi központba álláskeresési járadék miatt, ezt ha a passzív időszakban megteszem, akkor elméletileg a NAV-hoz sem kell bemennem a TB miatt, mert álláskeresési járadékkal jár a TB biztosítás is?

Köszönöm a segítséget!
Üdv.
B.

T. Kérdező!

• Egy kis pontosítás. Nem biztosítása van, hanem 45 napig járulékfizetése nélkül is jogosult eü-i szolgáltatásra.
  • Igen, elég a 46. napon jelentkeznie a NAV-nál.
  • Igen, az álláskeresési járadékban részesülő személy a Tbj. 5. § szerinti biztosítottnak minősül.
Ben993 # 2018.12.19. 13:49

Tiszteletem!

A következő gyors kérdésem lenne.

Több, mint 45 napig álltam munkaviszonyban egy céggel (kb. 14 hónap összesen). Közös megegyezéssel eljöttem a napokban.

Utánaolvastam az interneten, hogy a munkaviszony megszüntetése napja után további 45 napig TB biztosításom van, passzív módon és nem kell fizetni ez idő alatt.

A kérdésem, hogy akkor kell besétálnom a NAV-hoz, mikor a 45 nap lejár, vagy már most jelentenem kell, hogy megszűnt a munkaviszonyom? Mert ugye a cég az kijelentett, így elméletileg tudnak róla.

De az is lehet, hogy elmegyek munkaügyi központba álláskeresési járadék miatt, ezt ha a passzív időszakban megteszem, akkor elméletileg a NAV-hoz sem kell bemennem a TB miatt, mert álláskeresési járadékkal jár a TB biztosítás is?

Köszönöm a segítséget!
Üdv.
B.

nonolet # 2018.12.17. 11:40

anzsel

A kérdés ez volt...

"Az adott egyén vállalkozni szeretne, megigényelni a TAJ-t, majd a következő hónapban szünelteti a vállalkozását. Fizetheti-e magának a szüneteltetés ideje alatt a TB-t?"

anzsel # 2018.12.17. 08:53

Kedves tnikolett92!

Kifelentettem, hogy az EU-ban mindenkinek csak egy helyen lehet biztosított lehet, így a szlovák állampolgár itt magyarországon lesz biztosított. Itt igényelhet majd EU kártyát is.

anzsel # 2018.12.17. 08:50

Kedves tnikolett92!

Ha, egy szlovák állampolgár magyaországon Tajszámot szeretne igényelni a következő kell:

• munkaviszonyt kell létesítenie
  • munkáltató részére szóló NYOMTATVÁNYT kell kitölteni

( megrendelő lap )

• kellenek a munkavállaló személyes okmányinak a fénymásolatai
  • magyarországi lakó hely( tartótkodási hely is jó)
  • regisztrációs kártya is kell
  • A Tajszám igénylés után bekell jelenteni a könyvelőnek,( kapott már igazolást a tajszámról) hogy munkaviszonyban áll. T1041

Ezekután kap Taj számot a munkavállaló.

Remélem elég részletesen leírtam, ha kérdés van keress.

nonolet # 2018.12.12. 22:51

A szünetelő vállalkozás ÉRTELEMSZERŰEN NEEEEEM ad tb jogot!!!!
Mivel tetszhalott éppen...

tnikolett92 # 2018.12.12. 17:23

Kedves fórumtagok!

Adott egy szlovák állampolgárságú egyén, akinek 1 hónapja van magyarországi lakcíme. Szeretett volna TAJ számot igényelni, de azt a választ kapta, hogy erre csak akkor van lehetősége, ha:

1. 1 éve van érvényes magyarországi lakcíme
  2. dolgozni kezd
  3. vállalkozni kezd

Az adott egyén vállalkozni szeretne, megigényelni a TAJ-t, majd a következő hónapban szünelteti a vállalkozását. Fizetheti-e magának a szüneteltetés ideje alatt a TB-t?
Erre a kérdésre az ügyintézőtől azt a választ kapta, hogy mivel nincs még 1 éves lakcíme, ezt nem teheti meg.

Ez valóban így van? Lehetséges, hogy ha valaki megszünteti a külföldi biztosítását, itt lesz biztosított a vállalkozása révén, nem fizetheti maga után a TB-t a vállalkozása szüneteltetésének idejében csak mert nem lakik egy éve Magyarországon?

A választ előre is köszönöm!

Rexor # 2018.11.13. 10:32

Szerintem nem, hiszen a tag esetében a személyes közreműködést nevesíti a jogszabály mint a társas vállalkozói jogviszony feltételét. Kivéve ha tag és ügyvezető is egyben, mert akkor személyes közreműködés nélkül is társas vállalkozó lesz (de ha jól értem ez jelen esetben nem áll fenn).

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.13. 10:01

A Tb. tv. értelmezéséhez kérem a segítségeteket.
A törvény így határozza meg a 'társas vállalkozó' fogalmát:
1. a betéti társaság bel- és kültagja, a közkereseti társaság tagja, a korlátolt felelősségű társaság, a közös vállalat, az egyesülés, valamint az európai gazdasági egyesülés tagja, ha a társaság (ideértve ezen társaságok előtársaságként történő működésének időtartamát is) tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony),
[...]
5. a betéti társaság, a közkereseti társaság és a korlátolt felelősségű társaság olyan természetes személy tagja, aki a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látja el, kivéve, ha az 1. alpont szerint társas vállalkozónak minősül.

Beletartozik-e ebbe az a kft.-tag, aki személyes közreműködésre nincs kötelezve (és ténylegesen sem végez munkát a cégben, a cégnek) és nem is ügyvezető?

(Ha valaki ismeri az adóhatóság gyakorlatát is e körben, azt külön megköszönöm.)

Nagyika01 # 2018.10.28. 15:42

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2018.10.27. 17:49

Jó kérdés, az orvosnál a lekérdezés eredménye 4 féle lehet (jogosult, nem rendezett, érvénytelen, nem létező), ebből az utolsó kettő nem számít most, az első kettőből meg ha pillanatnyilag jogosult vagy, akkor elvileg nem bukik ki, ha rendezetlen.

Egyébként az orvos megcsinál ugyanúgy mindent a rendezetlennek is, minden támogatást, gyógyszert megkap, csak felszólítják a rendezésre. Szóval ha ez se érdekel valakit, ez sem akadálya az orvosi ellátásnak.

Nagyika01 # 2018.10.27. 07:09

Ha bejelentkezek teljes munkaidőre és automatikusan biztosított leszek , akkor nem valószínű , hogy kibukik a dolog ?
Mert ha igen , akkor elég zsákutca a helyzet :)

drbjozsef # 2018.10.26. 10:56

Igen.

A TAJ kártyád ellenőrzésekor - tehát bármikor ha (nem magán) orvoshoz mész - ki fog bukni. És igen, visszamenőleg rendezni kell a tb járulékokat.

Nagyika01 # 2018.10.26. 10:18

Sziasztok!
Valóban nagyon érdekes ez az egész dolog..
Egyáltalán nincsenek felvilágosítva a magyar emberek az egészségbiztosítással kapcsolatban.
Én jelenleg alkalmi munkát végzek ( heti 3 nap ) és mellette hétvégén képzésre járok. Alkalmi munkásnak nem jár az ellátás , csak baleset esetén.
Tehát , ha most én elakarom kezdeni fizetni a TB-m , akkor egyúttal le is "buktatom" magam , hogy ha van elmaradás? Szeretném tisztán elrendezni az ügyet , de logikus , hogy nem akarja az ember maga alatt vágni a fát.

Csabi89 # 2018.10.19. 15:00

Emmerlon igazad van teljesen. Én is keresek folyamatosan. A lényeg az szerintem rossz a rendszer igazságtalan.. Most én tulajdonképpen magamat buktattam akaratlanul hogy bementem Navhoz.. De aki nem megy be vagy fizetős orvoshoz megy lehet sose derül ki nem fizette ki a tb biztosítást. Vagy ez mindenkinél kiderül? Mert teszem fel aki hajléktalan nem igényli a szociális kérelmet nem fizeti a tbt azon hogyan hajtják be? Mondjuk bekerul kórházba egy műtétre ami egy millió forintba kerül. De nincs érvényes tb biztosítás azzal hogy fizettetik ki?

nonolet # 2018.10.19. 12:41

"amíg nem találok munkahelyet,"

Ugyanmár...

Manapság órák alatt lehet találni munkahelyet, ami legalább a minimálbért fizeti.

De a szalagmunka már többet is fizet, úgy 120-180 nettót.

Igaz, nem álommeló...
De legalább nem üres a zsebed és nem sajnáltatni magad.

Csabi89 # 2018.10.19. 08:31

Szomorú örökös
Igen első és ez 7 ezer valamennyi.
Nem is ez a felháborító az egészben.
Hanem, hogy bemegyek informálódni és kijovok egy 90 ezres csekkel. Mert az ugy intéző pi csa még ezt is rosszul szamolta ki.
Van egy könyvelő ismerősöm ő jobban utána nézett és úgy derült ki ez a tartozás mennyi is pontosan.
Meg maga az ügyintézés annyira flegma lekezelő volt a hölgy.. Lecseszett szinte és odabaxta a csekket.. Pedig ez a rendszer hibája is. Nincsenek az emberek megfelelően tajekoztatva, mi jar egy magyar állampolgárnak és mi nem. Több ismerősöm is amit mondott azt rosszul tudta.. De sok fórum is ezzel van a tele, az emberek felteszik a kérdéseket, mert ők sincsenek tisztában ezzel. Akkor csak az ő hibájuk lenne ez?
Másik dolog ahol dolgoztam alkalmi munkát tavaly most is 90 napot nekik erről tudniuk kellett,lehet én vagyok naiv vagy rosszul látom. De szerintem ez úgy működik közlöm a dolgozoval ha beugros ha allandos tök mindegy, hogy figyelj neked ez jár ez nem jár. Ezt vagy azt magadnak kell megoldanod.Egyszer se tajekoztattak erről. Ha tudom köteles vagyok fizetni mert a cég nem fizeti akkor semmi gond fizeti az ember,szóval ja ez dühit. Mert itt nem csak én vagyok a hibás úgy érzem meg akik hasonlóképp jártak.

Szomorú örökös # 2018.10.18. 17:39

Csabi89

Ez azért érdekes, mert a jogosítványhoz szükséges orvosi vizsgálat fizetős alapból. Igaz én a jogsi-megújításkor elvégzendő vizsgálatra gondolok, nem az elsőre, amit alapból a tanfolyam előtt kell megszerezni, így lehet, hogy jogos volt.

Csabi89 # 2018.10.18. 16:36

Üdv.. Nem irok regényt. A lényeg az elmult kb négy évben 12 hónapot dolgoztam állandó munkahelyen.. A többi vagy nyari, vagy pedig egyszerűsített foglalkoztatás volt 90 nap egy évben.. Jelentkeztem b jogosítványra. Orvosi ugye. Hát piroslampat jelzett dokinál. 2017 szeptemberében lejárt a tb biztositasom.. Amiről én nem tudtam. Fogalmam se volt rola alkalmi munkánál nekem kell fizetni ezt.. De utána jártam ugye.. És ez csak az állandó munkára vonazkozik.. A kerdesem az lenne,hogy mit lehet ilyenkor tenni? Állandó jovedelemmel nem rendelkezem. Sőt semmilyen jovedelemmel. Azon kívül amit a jogosítványra tettem félre. Szoval miből fizessem ki azt a 65800 forintot ami kijott, fizessem ezután havonta a 7320 forintot amiből akarom amíg nem találok munkahelyet, fizessem a jogositvanyra ami igy, elfogy előbb utobb? Mert a szociális kérelmet igényeltem de úgyse fogják megadni mivel nem vagyok hajléktalan stb.. Magyarul befizetem és havonta is amíg nincs állandó munkám és hagyom a jogsit... Más lehetőség esetleg létezik?

Zengőbérci # 2018.10.12. 10:00

Doalivix

T. Kérdező!

Menjen be az egészségbiztosítóhoz és kezdeményezzen okirati bizonyítási eljárást.

Bővebben lásd az itt (ezen a linken) található összefoglalót:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Amennyiben a házi/kezelőorvos tájékoztatása szerint a betegnek a rendszer piros lámpát mutat, azonban a beteg tudja, hogy rendelkezik jogviszonnyal, úgy javasolt haladéktalanul felkeresni a lakóhelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt, ahol okirati bizonyítási eljárást kezdeményezhet. (Pl. munkaszerződéssel igazolhatja, hogy van munkaviszonya.)

Miért van az hogy kB 15 napja vagyok itthon 2. Vagy 3. Nap már vittem is tb hez nyomtatványt +bejelentő lap, mégis nincs tb-m meg mindig. Mennyi idő egy ilyen ügy intézése, vagy valami hiba történhetett?

Mert a lámpát az egészségbiztosító állítja be a NAV adatszolgáltatása alapján és időbe telik, amig a XXI. században a NAV az adatokat elektronikusan átküldi, illetve mire azt feldolgozzák + valóban, időnként "porszem" kerülhet a gépezetbe.

Ezt kiküszöbölendő, javasolt haladéktalanul a fentiek szerint eljárni.

Doalivix # 2018.10.11. 21:09

Kedves fórumozók,
Olyan kérdésem lenne, hogy mivel szezon munkámn dolgozom Ausztriában. Így évi 2x 1-2 hónapot Magyarországon tartózkodom, amikor ugye köteles vagyok magam után fizetni tb-t, amit fizetek is, mindig időben viszem e 104 stb. Miért van az hogy kB 15 napja vagyok itthon 2. Vagy 3. Nap már vittem is tb hez nyomtatványt +bejelentő lap, mégis nincs tb-m meg mindig. Mennyi idő egy ilyen ügy intézése, vagy valami hiba történhetett? Kaptam igazolás arról, hogy rögzítették papírjaim stb, csekk pedig be van fizetve már rég. Vagy csak szimplán torodjek bele, hogy fizetem és nincs tb?