TB fizetés

katiezi # 2018.01.07. 14:52

Valóban nem vagyok képben ezekkel a gyakorlati dolgokkal, ezt belátom. Csak arra gondoltam, hogy szokott névre szólóan jönni egy kitöltendő papír a NAV-tól, (bevallás) és ez nekem akkor már nem jött... Na mindegy, majd kiderülnek a dolgok a hivatalban.

nonolet # 2018.01.07. 08:55

Miért jönne róla papír?

Alkalmazott esetén a havi TB+Adót munkaadó vallja be és fizeti be.

Az év végi bevallásra pedig

• vagy őt hatalmaztad fel (következő év januárban)
  • vagy azzal is hátralékban vagy (következő év május)

- -

Azért felnőtt polgárként ettől kicsit jobban képben kéne lenned az élet dolgairól.
Pláne érettségivel a zsebben!

Mitöbb a diplomások útján járva...

katiezi # 2018.01.06. 23:44

Bocsi, kicsit sokszor írta ki a hozzászólásomat.

katiezi # 2018.01.06. 23:40

Sziasztok!

Bocsi, még annyi jutott az eszembe, hogy egyébként az miért lehet, hogy 2014-ben is volt bejelentett állásom, még a fősuli előtt, és mégsem jött adóbevallási papír...
Előre is köszönöm, ha valaki segít. (Hétfőn megyek egyébként intézni, csak azért kérdezősködöm még, hogy hátha emiatt is reménykedhetek, hogy nem derül ki az a régi mulasztásom...:/)

katiezi # 2018.01.06. 23:40

Sziasztok!

Bocsi, még annyi jutott az eszembe, hogy egyébként az miért lehet, hogy 2014-ben is volt bejelentett állásom, még a fősuli előtt, és mégsem jött adóbevallási papír...
Előre is köszönöm, ha valaki segít. (Hétfőn megyek egyébként intézni, csak azért kérdezősködöm még, hogy hátha emiatt is reménykedhetek, hogy nem derül ki az a régi mulasztásom...:/)

katiezi # 2018.01.06. 23:38

Sziasztok!

nonolet # 2018.01.04. 14:12

"Nyári gyakorlatra fizetést is kaptunk, ami után az iskola megint csak nem fizette be járulékokat."

Ha valóban fizetést!!! kaptál rá
(és nem ösztöndíjat pl.), akkor
az szolgálati idő, mivel biztosított voltál.
Akár befizette az iskola a járulékot, akár nem...

Akkor benne kell lenni ezeknek a napoknak az adategyeztető iratodban is.
Ha nincs benne, akkor jelzed és igazolhatod.

nonolet # 2018.01.04. 14:07

"Visszamenőleg befizethetem a TB-t az iskola helyett?"

Nem, nyilvánvalóan nem.

- -

Elvben vásárolhatsz (asszem) max 2 évet, jó pénzért, ha csak
ennyi hiányzik a jogszerzéshez.

Neked azonban nem a jogszerzéshez kellene...
Hanem a nagyobb nyugdíjhoz.
Ami nem fog menni.

Bővebben: https://www.nyugdijguru.hu/…m-szerzesere

- -

"Szolgálati időt csak akkor szerzünk, ha

• TB biztosítási jogviszonyban álltunk

és

• az e jogviszony révén szerzett keresetünkre, jövedelmünkre előírt mindenkori nyugdíjjárulékot befizettük vagy levonták tőlünk,

vagy
ez alól jogszabály mentességet biztosított.

Különösen igaz ez a szabály az 1997. december 31-ét követően szerzett szolgálati idők vonatkozásában."

Bővebben az 1998.Január 1.-tőli időszakra.

https://www.nyugdijguru.hu/…-et-kovetoen

Tamás82 # 2018.01.04. 13:35

Sziasztok!

Egy elég érdekes kérdéssel fordulnék hozzátok, remélem tud valaki segíteni a kérdés megválaszolásában.
Kis előzmény: 2 ipari iskolát végeztem és a 2. szakmunkás éveimet szeretném szolgálati időnek elfogadtatni. Mivel 1998 után végeztem, ezért csak azoknak számolják el szolgálati időnek, akik után az iskola fizette a társadalombiztosítást. Napi 7 órát dolgoztunk, külön a Bútoripari Szövetkezetnél is bútorokat készítettünk, azaz úgy dolgoztunk, mint a többi munkás. Nyári gyakorlatra fizetést is kaptunk, ami után az iskola megint csak nem fizette be járulékokat.
A problémám az, hogy így 9 év munkaviszonyom van és pont ez a 2 év munkaviszony hiányzik a bérezési sávban, mert 11 év után jóval megemelkedne a fizetésem.
Tehát a kérdésem a következő:
Visszamenőleg befizethetem a TB-t az iskola helyett? Valamelyik jogszabályban mintha olvastam volna, hogy visszamenőleg kilehet fizetni és szolgálati időnek elfogadtatni, de sajnos nem találom most sehol ezt a jogszabályt.
Remélem valaki tud ebben a kérdésben segíteni.
Üdvözlettel:

Tamás

katiezi # 2018.01.04. 12:00

Értem, köszönöm!

nonolet # 2018.01.04. 09:34

Persze, hogy 0 Ft-t ír mivel NEM!!! jelentkeztél be és így nyilván előírás sincs a neved mellett.

- -

MOST (Január 12.-ig >> a december hónap miatt)
jelentkezz be és fizesd majd a havi 7320 Ft-t.
(a 2017 december még csak 7110 Ft/hó volt)

Jó esélyed van rá, hogy nem szúr eszemet a korábbi mulasztásod.
(ami egyébként a bevallás elmulasztása +5 év múlva évül el)

Bővebben a témáról...
http://www.neak.gov.hu/…rulekfizetes

katiezi # 2018.01.03. 22:51

Bocsi, azt nem írtam, hogy ügyfélkapun keresztül lekérdeztem, hogy van-e valamilyen adótartozásom és 0 ft.-ot írt...

katiezi # 2018.01.03. 22:48

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Én 2010-ben érettségiztem, ugye utána még él a 45 nap biztosítás, ha jól tudom. Az ezután következő 4 évben, kb. 3 bejelentett állasom volt, de ezek mind csak nagyon rövid életűek, maximum 1 hónapos, illetve volt pár napos állásom is. Ez idő alatt jártam orvoshoz, nem is keveset, soha nem figyelmeztettek, hogy nincsen biztosításom. (Persze tudom, hogy én is hülye voltam, de nem is tudtuk volna fizetni, csak 1 kereső van a családban. )
2014 szeptemberben nappali tagozatos szakot kezdtem el, így ismét biztosítottá váltam, ezt most nyáron hagytam abba, ehhez is hozzáadódott még a 45 nap a diák lejárta után, így dec. 15-ig voltam biztosítva és mint ahogy a nagykönyvben meg van írva, 27-én el kellett mennem egy leletemért és már szóltak is, hogy lejárt a biztosításom... Ez rendben van és be is szeretnék menni, hogy fizessem addig, amíg nem találok állást vagy ha újra tanulni megyek megint biztosított leszek, csak én attól a hosszú időszaktól félek, ami a gimi és a fősuli között volt... Azt nem tudnánk kifizetni.. Nem tudom, hogy rám is illik-e a most már 4 év elévülési idő, vagy most ha bemegyek, pont ezért fog kibukni az az időszak...

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

V.Andika # 2018.01.03. 20:40

Borsoka.!
Nekem is több éves tb tartozásom volt. Én nem kértem elengedést vagy részletfizetést ezért ebben nem tudok segíteni, de az biztos, hogy büntetőkamatot fognak rá felszámolni. Én a cirka 350000 ft-os tartozásomra még fizettem kb 20000 ft büntetőkamatot. A bejelentkezési kötelezettséged elmulasztása miatt kiszabhatnának bírságot is, de ettől gyakorlatilag mindig eltekintenek.

Borsoka. # 2018.01.02. 16:27

Koszonom szepen mindenkinek, aki az ujev elso napjait a valaszadasra szanta.

Jogszabalyt megnezem, de majd ha kijon a hatarozat a hatralek osszegerol, azzal bemegyek az ugyintezohoz, lassam mit lehet itt tenni (ezt mondta az ugyintezo amikor felhivtuk). Telefonon egesz normalisnak tunt, nem ereztette hogy mekkora disznosagot csinaltam amiert eddig nem fizettem.

Van egy 40nm-es hazam es egy kis autom is (95-os renault twingo, ezt szivesen falajanlom nekik vegrehajtasra :)) Tehat nem bujdokolhatok el a dolog elol, ahogy valaki tanacsolta.

Valojaban konkret tanacsra volna szuksegem, varazsszavakra, ha ugy tetszik, amik kicsit megkonnyitenek a helyzetemet, olyantol, aki vagy atment mar ezen es sikerrel jart, vagy olyan szakembertol, aki tudja mik a lehetosegeim (ha egyaltalan vannak).

Az is erdekelt volna, hogy - szinten szakmai/sorstarsi tapasztalatok alapjan - kezdjek-e bele a meltanyossagi kerelembe, vagy olyan sok papir kell hozza, hogy hagyjam a fenebe az egeszet, mert mire bizonyitanam a raszorultsagomat, az osszes velem egyuttelo csaladtagomat (akinek szinten bizonyitania kell, hogy mennyi a keresete-tulajdona) idegosszeomlasba kergetem.

A buntetokamatokra vonatkozoan ha van valakinek tapasztalata, azt is megkoszonnem.

vanezigy # 2018.01.01. 17:06

Borsoka.

A NAV egy "humanitárius" szervezet. 2014-ben a választáson induló kamupártoknak most engedett el úgy 1,9 milliárd forintot "behajthatatlanság" címszó alatt. Ha nincs ingatlan, gépjármű a nevén, nem rendelkezik munkabérrel és bankszámlával - azaz végrehajtható vagyonnal, akkor semmit nem fognak tudni behajtani magától.

tudatlan3 # 2018.01.01. 11:32
tudatlan3 # 2018.01.01. 10:51

De azért nézz utána mert a sok adózási eljárási szabály változott 1-től.

tudatlan3 # 2018.01.01. 10:48

Kerdesem az, hogy mi a tapasztalatotok, igy utolag van-e barmilyen esely arra, hogy legalabb egy reszet elengedjek a tartozasnak, tudok-e barmire hivatkozni?

Kérhetsz elengedést.(ART) Ha a megfizetés a megélhetésedet veszélyezteti.Írásban és tértivevényes levélben küld el a Navnak

Szomorú örökös # 2018.01.01. 06:22

Borsoka.

Orvosnal nem voltam az evek alatt, kiveve szeptemberben amikor jogositvanyt hosszabbitottam, gondolom igy derult feny a rendezetlen jogviszonyra.

Azért ez érdekes, mert tudtommal a jogosítványhoz köthető orvosi vizsgálat eleve fizetős szolgáltatás, azt nem támogatja a TB. Valami más oka lehet szerintem, amiért a NAV felfigyelt a rendezetlen jogviszonyra.

Borsoka. # 2017.12.31. 15:51

Kedves Forumozok!

Jopar ev elmaradt TB-m van, ennek oka, hogy ezekben az evekben en apoltam anyukamat, es csaladi megallapodas szerint apukam dolgozott ezalatt (o is idos mar, szerencse hogy a kicsi nyugdija mellett van jo allasa, amit igy nem kellett feladnia).

Oszinten idonkent megfordult a fejemben, hogy ez igy nem okes, de mindig volt fontosabb fizetnivalonk ennel, anyuka agyverzeses majd csontrakos volt, kozel 5 evet kinlodott. Par honapja meghalt, igy mindenkepp terveztem rendezni ezt a helyzetet, de a Nav beelozott.

Orvosnal nem voltam az evek alatt, kiveve szeptemberben amikor jogositvanyt hosszabbitottam, gondolom igy derult feny a rendezetlen jogviszonyra. A lenyeg a lenyeg, kaptam egy levelet a Navtol hogy rendezzem a tartozast, visszakuldtem mult heten, varom hogy kuldjek a hatarozatot.

Kerdesem az, hogy mi a tapasztalatotok, igy utolag van-e barmilyen esely arra, hogy legalabb egy reszet elengedjek a tartozasnak, tudok-e barmire hivatkozni? Az onkormanyzati kervenyt meg se probalom, ugyis elhajtanak, ahogy masoktol is olvastam, hogy senki sem jar szerencsevel. Kozvetlenul a NAVnal van-e mod meltanyossagot kerni, illetve van-e ertelme, vagy csak elvesztegetett energia, mert a legtobb amit kapnek, reszletfizetesi konnyites lenne?

Masik kedesem, hogy akiknek kuldtek igy ki utolagos fizetnivalot, kaptak buntetokamatot is a tartozas tetejebe? Gondolom nem sokat kell varnom, hogy ez kideruljon, de azert jo lenne ha elore fel tudnam magam kesziteni lelkileg a dologra.

Koszonom elore is a hasznos hozzaszolasokat!

Borsoka.

Klau94 # 2017.12.29. 13:41

Rendben,köszönöm a választ! :)

gerbera317 # 2017.12.29. 13:39

A "csekkek" mellé nyilván kaptál egy kísérőiratot is. Annak fejlécében fel van tüntetve az ügyintéző neve és telefonszáma is. Munkaidőben felhívod, megkérdezed. Ennél hasznosabb választ itt senki sem fog tudni neked adni.

Klau94 # 2017.12.29. 13:35

Jó napot/sziasztok!

Kérem csak az válaszoljon aki tud segíteni!

December 12-én voltam a NAVnál,jeleztem,hogy szeretném rendezni a nem kevés elmaradt TB befizetést.
Tegnap megérkeztek a csekkek,hozzá a határozattal,hónapokra felbontva a kérvényezett 6havi részletfizetés alapján.

Amikor bementem,kitöltöttük a szükséges nyomtatványokat. Na most a problémám a következő.
Az utolsó bejelntés a NAV felé így 2017.október 18 lett,így a részletfizetések és illetékek összegét tartalmazó levél (ehhez vannak a részletekel ellátott csekkek) mellé kaptam október 18-dec 31ig szóló levelet,3 a NAV részére címzett csekkel. Ezeken a Megbízó (befizető) neve,címe rovat jobb felső sarkában van 3/3 , 3/2 , 3/1 feltüntetve. Ezek a számok pontosan mit jelentenek?Számitanak a befizetés sorrendjét tekintve valamit?

Iletve a havi csekkek is ugyanígy számmal vannak ellátva,ezeknél számít a sorrend? Ezekhez kaptam határidőt,a 3 "üres" csekhez viszont nem.
Gondolom a decemberi január 12-én esedékes,de a 3 közül melyik a januári? :D Nem igazán értem,hogy ami már elmúlt október és november,azt miért nem vették az elmaradottak közé? Vagy csak a januárit fizessem a másik kettő csekket meg csak pluszba kaptam a későbbiekre?

KÖSZÖNÖM A VÁLASZT ELŐRE IS!

nonolet # 2017.12.20. 21:30

Akkor csak figyelj ...
Meglátod majd, hogy nem lesz lacafacázás és vazelinos lókuki, ha valóban elmaradásod van.