TB fizetés

Szomorú örökös # 2018.01.29. 19:19

plb1993

Tudtommal a diák jogviszony megszűnése után 45 napig van még TB-m, azaz december 15-ig.

Szerintem azalatt a 45 nap alatt is figyelmeztetnek, hogy rendezd a jogviszonyodat. Ugyanis az a 45 nap már csak átmeneti időszak, nem pedig rendezett TB jogviszony. Én így tudom, de aki okosabb, az majd elmondja, hogy mi a reális. Én csak egy laikus vagyok.

plb1993 # 2018.01.29. 18:11

Sziasztok!

Tavaly október 31-én járt le a diákigazolványom érvényessége. Egy ismerősöm diákigazolvány-matricáját átphotoshoppoltam a sajátomra, elküldtem a diákszövetkezetemnek, akik elfogadták, így az elmúlt 3 hónapban (november, december) tudtam még diákként dolgozni, azon a helyen ahol már több mint 1 éve vagyok.

Szeretném leszögezni, hogy tudom, hogy helytelen amit tettem, nem is szeretném folytatni ezt tovább, hanem rendes állásban elhelyezkedni.

Viszont nem hagy nyugodni a dolog, több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban.

Mennyire könnyen tud kiderülni ez az egész dolog?

A májusi adóbevallás során feltűnik a NAV-nál, hogy ezt a 3 havi jövedelmet (összesen kb. 220 ezer Ft) nem becsületes úton szereztem?

Tudtommal a diák jogviszony megszűnése után 45 napig van még TB-m, azaz december 15-ig. Az első TB-t tehát januárban kellett volna fizetnem. A fentebb említett dolog miatt azonban nem mertem, félve a lebukástól. Ha befizetem, akkor nő a lebukás kockázata - lévén, hogy diákmunkásként dolgozom, de mégis magam fizetem a TB-t? Ez a dolog feltűnik a rendszerben?

Ha kiderül, milyen következményekre lehet számítani?

Leszögezem még egyszer: vállalom a felelősséget ezért, sajnos olyan helyzetben voltam, hogy muszáj volt folyamatosan dolgoznom. Ez nem mentség természetesen, én a könnyebb utat választottam. Szeretném abbahagyni és - ahogy szokták mondani - jogkövető magatartást folytatni.

A segítséget előre is köszönöm.

miti5 # 2018.01.27. 22:06

pontokba szeded itt a mondandóidat milyen penge vagy???
óvodás te,,,egyébként egy nyugger szerencsétlen vagy tuti!!!
pihenjél ,szedd be a vérnyomás csökkentőt is!!
Ha nem tudsz embereknek tanácsot adni akkor pof.d lapos puttonyos!!!!

miti5 # 2018.01.27. 22:03
hány neved van itt te nono senki ??? Amit válaszoltam arra tudsz reagálni??-az elévülés idejével NEM VAGY TISZTÁBA te senki és te oktatsz itt ki akárkit?
  • te ??(pedig elég rég 2016 közepe tájékán megváltozott!!!) Hazug senki,,valaki akkor te leszel kitiltva te .....NULLA
Szomorú örökös # 2018.01.16. 18:03

miti5

te másik faszfej,mielőtt belebüfögsz a mások dolgába

Egyszer már bemutatkoztál, nem volt kötelező még egyszer megtenni. Viszont tudod, nekem legalább jutott a nagy kalapból annyi intelligencia, hogy nem ilyen bunkó módon szólok be másoknak ismeretlenül, ahogy azt te tetted meg ma is. Azt hiszem, hogy ezek után nem sok keresni valód van itt. Jobb, ha magad törlöd, mielőtt ezt a moderátor teszi meg veled. ;-)

Szóval továbbra is az a kérdésem, hogy esetleg a témához is van hozzászólni valód, vagy bunkózol tovább? Esetleg írhatsz nekem is privát emailt, legalább akkor még több felhasználható adat lesz ellened, hogy a megfelelő helyen beterjesszem némi eljárásra. Biztos, hogy ezt szeretnéd? Inkább ne akard, mert az sokba fog fájni neked!

nonolet # 2018.01.16. 17:32

...hogy ki és mennyire szerencsétlen a beteg agya miatt.
Azt jól bemutattad már önmagadon.

Köszike!

miti5 # 2018.01.16. 13:46

Nonolet fosonetnek:

Annyit nem tudsz h hány év az elévülés,,te okoskodsz itt??? leragadtál ember a 20éves törvényeidnél !
szerencsétlen!

miti5 # 2018.01.16. 13:42

Szomorú senkinek:

olvass utána te másik faszfej,mielőtt belebüfögsz a mások dolgába!!!de szerintem a nonolet unatkozó bukott rendőr vagy,másik néven!!

miti5 # 2018.01.16. 13:42

Szomorú senkinek:

olvass utána te másik faszfej,mielőtt belebüfögsz a mások dolgába!!!de szerintem a nonolet unatkozó bukott rendőr vagy,másik néven!!

nonolet # 2018.01.15. 09:55

1.
Esetleg tévedésből...
(de akkor egyszer még vissza is követelheti)

2.
Valószínűbb, hogy a TAJ adatbázisban van hiba.
Akad ismerősöm, akinek már 10+ éve "rendezett" a TAJ statusa.

Akkoriban mondott fel neki egy kft. és azóta is háztartásbeli.

Nem fizet utána senki-semmit és ő sem fizet semmit.
Mégsem piros a TAJ száma...

Van ilyen rendszerhiba is, de ez is kibukik előbb-utóbb.

Rexor # 2018.01.15. 09:27

"De valóban mindenhonnét azt a visszajelzést kapom, hogy a volt munkáltatóm fizet utánam." Ezt a tájékoztatást nem tudom hol hallottad, de ez biztos, hogy téves, vagy valamit félreértettél. Ha nem állsz munkaviszonyban, akkor a volt munkáltatód miért fizetne utánad bármit is?

Szomorú örökös # 2018.01.14. 17:15

miti5

Köszönjük ezt a fantasztikus bemutatkozást! Esetleg valami hozzáfűzni valód akad a témához is?

miti5 # 2018.01.14. 16:35

NONOLET

ami jár az jár jancsikám!!!-seggarcúakat szívesen tájékoztatom hogy mekkora barmok!!

brulla007 # 2018.01.14. 13:56

nonolet

Köszönöm a tájékoztatást.
De valóban mindenhonnét azt a visszajelzést kapom, hogy a volt munkáltatóm fizet utánam.
Azért ha lehet elkezdem magam után fizetni.
Hátha nem lesz baj!

nonolet # 2018.01.14. 11:12

miti5

Kedves Kovács Áron!

Köszönöm a magánba küldött gyalázkodó írásaid is...
Határozottan feldobtak:-)

nonolet # 2018.01.13. 12:01

Az adókötelezettségek végrehajtásának időbeli korlátját jelenti az elévülés.

1.
2016. június 30-ig hatályos szabályozás szerint az elévülési idő 5 év volt.

2.
A 2016.július 01-től hatályos szabályozás az elévülési időt 4 évre csökkentette.

Tehát az újabb ügyekben már 4 év elteltével

• a jogszabályban meghatározottak kivételével -

a tartozásokat törölni kell, így
azok végrehajthatósága is megszűnik.

Fontos kérdés, hogy mikor indul a 4 éves elévülési idő.

A jogszabályi meghatározás szerint
a tartozás esedékessége évének utolsó napjától !

- -

1.
Az adótartozások keletkezése két okra vezethető vissza:

Az egyik, hogy az adózó benyújtja az adófizetési kötelezettséget tartalmazó bevallását és ezen fizetési kötelezettségének nem tesz eleget.

2.
A másik amikor a NAV állapítja meg egy ellenőrzés keretében az adófizetési kötelezettséget (adóhiány, adóbírság, késedelmi pótlék) és az erről szóló határozat jogerőssé és végrehajthatóvá válik.

A jogszabály meghatározza azt is,
hogy
mely esetekben hosszabbodik meg az elévülés időtartama.

Amennyiben az adótartozást végrehajtás alá vonták,
akkor az elévülési idő 6 hónappal meghosszabbodik.

Függetlenül a végrehajtási cselekmények számától csak egyszer 6 hónappal hosszabbodik az elévülés ideje.

Az elévülést ugyanakkor megszakítja az az időszak,
amikor a végrehajtás szünetel: ilyen eset, amikor a tartozás vonatkozásában méltányossági kérelem kerül előterjesztésre vagy bírósági felülvizsgálat esetén a adóhatósági határozat végrehajtásának felfüggesztését indítványozzák.

miti5 # 2018.01.12. 19:50

Ennek az idióta nonoletnek ne higgyetek,,,idióta okoskodó ember, az elévülés 4 év!!ezt még a nav ügyfélen is megmondják!!még az agya leragadt az 5 évnél,amikor kirugták ,ott megállt a tudománya!!!

nonolet # 2018.01.12. 09:57

Lkerk

Ahog yrexor írja, de 2018-ban már inkább 80 eFt/hó a CSAK nélkül normál adózással a havi minimum költség.

https://www.hrportal.hu/…or_2018.html?…

Ha alapszintű KATA adózás, akkor pedig 55 eFt/hó

Mivel az adó+járulék mellé van a kamarai díj (évi 5 eFt) és a helyi adó (IPA) is.

- -

Avagy bármit önállóan, főállás szerűen elkezdni
csak akkor éri meg, ha MINIMUM havi
70 eFt KATA adózás esetén
vagy
90 eFt normál adózás esetén
haszon keletkezik belőle!

De ekkor még nem kerestél semmit....

A nettó-adózott jövedelem a fenti haszon szinttől fölfelé indul csak.

- - - -

KATA esetén minden további haszon Ft a tiéd "ingyen" egészen évi 12 millió árbevételig.
(8 millióg ÁFA mentesen, utána már ÁFA-san)

NORMÁL adózás esetén

• 91770 Ft/hó további haszon közterhe már rendezve van, kivehető (plusz a CSAK=családiadókedvezmény, ha van rá mód)
  • de a további nettó Ft-ok esetén 100 Ft haszonból csak 50-60 Ft vehető ki, az adózás módjától függően.

Azaz kb. a haszon fele a tiéd legálisan normál adózással.

Rexor # 2018.01.12. 08:25

Csak az a baj, ha egyéni vállalkozó/adószámos magánszemély vagy főtevékenységben, akkor a 2. és a 3. pontban említettek helytelenek. Un. minimum járulékookat kell fizetned, ami alsó hangon kb. 65 ezer Ft havonta.

Lkerk # 2018.01.12. 07:24

Szép reggelt!
Nagyon szépen köszönöm a részletes és kimerítő választ.
Sok sikert, jó egészséget az életben és köszönöm, hogy van ilyen szolgáltatás.

nonolet # 2018.01.11. 22:40

"1. ehhez kell-e valamilyen engedélyt kiváltanom, vagy ha minden jól megy, külföldről származó jövedelem alapján adózok majd érte a jövő évben?"

Kell, hiszen

• vagy önálló tevékenység
  • vagy vállalkozás

Azaz adószám és ÁFA köteles tevékenység.
(de alanyi ÁFA mentesség is választható)

"2. ha fizetem magam után a havi egészségbiztosítási járulékot, akkor minden egészségügyi szolgáltatásra jogosult vagyok-e?"

Az idén havi 7320 Ft/hó Egészségügyi szolgáltatási járulékért jár a TERMÉSZETBENI ellátás, azaz

• orvos
  • kórház
  • gyógyszer támogatás
  • rehab/roki cucc

Nem jár viszont pénzbeli ellátás

• táppénz
  • TGYÁS, GYED, GYES
  • roki nyugdíj

"3. Azt hallottam, hogy hiába fizetem, az nem vonatkozik a kórházi ellátásra: s ebben az esetben mi a teendőm, mit tegyek, hogy érvényes is legyen?"

Rosszul hallottad...

"Igaz, hogy így nyugdíjjárulékot még mindig nem fogok magam után tudni fizetni,"

Szerintem igencsak esélyes, hogy fogsz....

Nézz utána az "Önálló tevékenység" adózási és járulék fizetési szabályainak.

nonolet # 2018.01.11. 22:29

brulla007

Érdeklődni szeretnék, hogy abban az esetben, ha a NEAK ügyfélkapujában ellenőrizve már 2015 óta nincs biztosításom, - azóta, hogy megszűnt a munkaviszonyom,- de ha a háziorvost kérdezem,

A háziorvos ezt NEM tudhatja!!!
Ne higgy neki...
Ő max azt látja, hogy nem piros lámpás a TAJ számod.

" vagy a NAV-os ügyintézőt, akkor ők azt mondják, hogy még mindig fizeti utánam az akkori munkáltatóm"

Ez kb. kizárt...
Aligha akad olyan hülye munkáltató, aki évekig potyára fizet.

" és nem tudom magam után fizetni,"

Havi ~7000 Ft...tudd.

" akkor abból nekem lehet bajom?"

Előb-utóbb kiszúrják és akkor
(max)5 évi elmaradást+kamatot+büntit
fognak rádverni.

" Vagy igazándiból hogy tudnék helyesen cselekedni?"

1.
A múlttal egyelőre ne foglalkozz.
Hátha elsikkad és elévül...
(De tudd az eddig hiányzót is bármikor kérhetik)

2.
Február 12-éig (ez a 2018. januári TB bevallás határideje) kitöltöd a 18T1011 nyomtatványt
és így januártól elkezded fizetni magad után
a havi 7320 Ft Egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Amiért jár a TERMÉSZETBENI ellátás, azaz

• orvos
  • kórház
  • gyógyszer támogatás
  • rehab/roki cucc

Nem jár viszont pénzbeli ellátás

• táppénz
  • TGYÁS, GYED, GYES
  • roki nyugdíj

HA végképp nem tudod fizetni,

• fizetheti helyetted más is

vagy

• kérhetsz felmentést a kormányhivatalban

Ennek a feltétele, hogy

• a havi jövedelmed a minimál nyugdíj alatt legyen (28500/hó)
  • vagyontalan legyél

Bővebben és részletek:

http://www.neak.gov.hu/…rulekfizetes

Lkerk # 2018.01.11. 17:45

Jó napot!
Mivel hosszú ideje nem találok munkát, szeretnék az "udemi" oldalon keresztül oktatási anyagokat felölteni, és ezeket értékesíteni (nemzetközi oktatási platform, idegen nyelven, tehát külföldről származó jövedelemnek számít). Három kérdésem van:

1. ehhez kell-e valamilyen engedélyt kiváltanom, vagy ha minden jól megy, külföldről származó jövedelem alapján adózok majd érte a jövő évben?

Valamint:

2. ha fizetem magam után a havi egészségbiztosítási járulékot, akkor minden egészségügyi szolgáltatásra jogosult vagyok-e?

3. Azt hallottam, hogy hiába fizetem, az nem vonatkozik a kórházi ellátásra: s ebben az esetben mi a teendőm, mit tegyek, hogy érvényes is legyen?

Igaz, hogy így nyugdíjjárulékot még mindig nem fogok magam után tudni fizetni, de legalább már ez is valamilyen munka lesz. Nagyon szeretném elkezdeni. Köszönöm a választ.

brulla007 # 2018.01.11. 17:34

Érdeklődni szeretnék, hogy abban az esetben, ha a NEAK ügyfélkapujában ellenőrizve már 2015 óta nincs biztosításom, - azóta, hogy megszűnt a munkaviszonyom,- de ha a háziorvost kérdezem, vagy a NAV-os ügyintézőt, akkor ők azt mondják, hogy még mindig fizeti utánam az akkori munkáltatóm és nem tudom magam után fizetni, akkor abból nekem lehet bajom? Vagy igazándiból hogy tudnék helyesen cselekedni?

nonolet # 2018.01.07. 15:47

...és ha nem jött,

Akkor abból, abból mire következtettél anno?!

• nem kell adót fizetni, hurrá

vagy eszedbe jutott, hogy

• hmmm, vajon rendben van az adóbevallásom (és az adóm), hiszen volt jövedelmem é...

Az első nemtörődöm-butus, életképtelen ember.
Aki mindig csak arra vár, hogy "mások" lépjenek az ő dolgában.
Aki csak él bele a vakvilágba, aztán mindig baj éri...
Akinek mindig "más" a hibás az ő gondja miatt.

A második, a felelős felnőtté, aki életképes és ritkán éri baj.
Aki észben tartja, hogy a saját dolgaiért CSAKIS ő maga felel és senki más.
Akinek feltűnik, ha valami nincs rendben körülötte, mert nagyjából tájékozott az élet alapvető ügyeit illetően.

Sorold be magad... és változtass, ha kell.

Hisz az internet és a google be van vezetve hozzád!
Érettségid is van (sőt) és az elég kell(ene) legyen az életképességhez, a meglepik elkerüléséhez.