TB fizetés


safranek... # 2019.08.08. 07:31

Nem, nem az Ön feladatuk, de ha megvan Önök is benyújthatják és azt ellenkező bizonyításig köteles elfogadni..

Igen, kérhetik.

Lásd:

http://kormanyablak.hu/…9/EGBIZ00045

A kulcsmondat:

Az illetékes teherviselő a másik állam teherviselőjétől kér igazolást.

Tehát az állam kér az államtól az ügyfél kezdeményezésérte.

Jogalap:

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 987/2009/EK RENDELETE (2009. szeptember 16.) a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK rendelet végrehajtására vonatkozó eljárás megállapításáról(EGT- és Svájc-vonatkozású szöveg)

12. cikk

Időszakok összesítése

(1) Az alaprendelet 6. cikke alkalmazásában az illetékes intézmény kapcsolatba lép azon tagállam intézményeivel, amely jogszabályainak hatálya alá az érintett személy szintén tartozott, az utóbbi jogszabályai alapján megszerzett valamennyi időszak meghatározása érdekében.

tsipesz # 2019.08.15. 15:22

Kedves Szakértők!

A következővel kapcsolatban kérném a segítségüket. 2 hónapja született meg a kislányom, és most kaptam az értesítést, hogy a CSED kérelmemet elutasították, emrt nem volt meg a 365 nap folyamatos biztosítási jogviszonyom. A szülés előtt 6 hónapig bejelentett alkalmazott voltam, előtte pedig 2 évig egyéni vállalkozó. Aggodalmamat az okozza, hogy az egyéni vállalkozásom szüneteltetése és az új munkahelyre való bejelentés között eltelt 4 nap. Engem a bérszámfejtő arról tájékoztatott, hogy ilyen esetben is folyamatosnak számít a biztosítási jogviszony, és szerinte inkább arról van szó, hogy elkerülte a döntéshozó figyelmét, hogy vállalkozó voltam a bejelentés előtt. Én viszont elbizonytalanodtam. Ha amiatt a négy nap miatt estem el a támogatástól, akkor van-e mód arra, hogy utólag kifizessem a biztosítást, és jogosulttá váljak? Köszönöm előre is a segítséget.

cincinnatus # 2019.08.16. 05:38

tsipesz 2019.08.15. 17:22
Kedves Szakértők!
A következővel kapcsolatban kérném a segítségüket. 2 hónapja született meg a kislányom, és most kaptam az értesítést, hogy a CSED kérelmemet elutasították, emrt nem volt meg a 365 nap folyamatos biztosítási jogviszonyom. A szülés előtt 6 hónapig bejelentett alkalmazott voltam, előtte pedig 2 évig egyéni vállalkozó. Aggodalmamat az okozza, hogy az egyéni vállalkozásom szüneteltetése és az új munkahelyre való bejelentés között eltelt 4 nap. Engem a bérszámfejtő arról tájékoztatott, hogy ilyen esetben is folyamatosnak számít a biztosítási jogviszony, és szerinte inkább arról van szó, hogy elkerülte a döntéshozó figyelmét, hogy vállalkozó voltam a bejelentés előtt. Én viszont elbizonytalanodtam. Ha amiatt a négy nap miatt estem el a támogatástól, akkor van-e mód arra, hogy utólag kifizessem a biztosítást, és jogosulttá váljak? Köszönöm előre is a segítséget.

T. Kérdező!

A bérszámfejtő helyesen tájékoztatta, ha csak 4 nap megszakítás van a biztosítási jogviszonyai között akkor az az Ebtv. értelmében folyamatosnak minősül.

(Ennek különben a CSED-nél nincs jelentősége, csak a táppénznél. A jogszabály ugyanis nem 365 nap folyamatos biztosítást, hanem csupán 365 nap biztosítást ír elő a csed-re való jogosultság feltételeként.)

A bérszámfejtő helyesen gondolja. A jelenlegi munkáltatója valószínűleg nem jelölte az előző jogviszonyt a Foglalkoztatói igazoláson, és azt valószínűleg a TB igazolványa sem tartalmazza.

Nem, biztosítási jogviszonyt „vásárolni” kb. 10-15 éve nem lehet.

Mit tehet?

Fellebbezze meg a határozatot, amelyhez csatolja a NAV igazolását a vállalkozás tartamáról.

Amennyiben a fellebbezésre nyitva álló határidő lejárt, úgy ugyanezt „kérelemként” terjessze elő.

Lehetősége van továbbá az igényt ismét előterjeszteni, a vállalkozói jogviszony tartamát azonban fel kell tüntetni, sőt lehetőleg igazolni is kell.

Ebtv. 61. § 2 a)Az ismételten benyújtott kérelem érdemi elbírálásának az első kérelem visszautasításáról vagy az eljárás megszüntetéséről szóló végzés véglegessé válását követő öt éven belül van helye. E határidő elmulasztása miatt igazolásnak helye nincs.

(7) Ha a kérelem elbírálása után megállapítást nyer, hogy a kérelmet jogszabálysértő módon elutasították, vagy alacsonyabb összegű ellátást állapítottak meg, illetőleg folyósítottak, a jogszabálysértés felfedésétől visszafelé számított öt éven belül járó összeget és az utána járó – az Art.-ban meghatározott – késedelmi pótlékot utólag ki kell fizetni.

Ebtv. 76. § A társadalombiztosítási kifizetőhelynek az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival, a baleset üzemiségének elbírálásával, valamint a baleseti táppénzzel kapcsolatban hozott döntése ellen fellebbezésnek van helye.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

(A nemzetgazdasági miniszter 28/2017. (X. 31.) NGM utasításának (MÁK SZMSZ) 46. § (2) bek. 10. értelmében a Magyar Államkincstár az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatosan tájékoztatja a biztosítottakat, valamint segítséget nyújt az igény
érvényesítéséhez, lakossági megkeresés alapján szakmai tájékoztatást nyújt.)

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:

http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

Hold73 # 2019.08.16. 14:12

A következő a problémám 10 éve kint dolgoztam németbe egy családnál mindent ők intéztek a bejelentést a tb be..mert nem volt még nyelvtudásom,majd egy év után ugy döntöttek a család eggyik tagja dolgozik tovább és engem elküldtek megjegyzem idős gondozásrol van szo..tehát egy évet dolgoztam ennek a családnak.Most 10-év után jön egy papir német országbol a tb -böl..hogy 6 millios tartozásom van feléjük a tartozást már át is adtak a magyar ado hatoságnak akik semmilyen formában nem tudnak felvilágositást adni merre lehet ez ügyben fordulni.teljesen kétségbe vagyiok esvemikor jönnek és viszik el a házamat..nem tudom hol tudnám érvényesiteni az igazamat sajnos németül nem tudok :(

Gyomi # 2019.08.27. 05:35

Üdvözletem
Körülbelül 6 éve magyarországon bejelentettem Angliába költözésem. Ott azonban végül nem igényeltem a helyi állami biztosításhoz szükséges kártyát, Au-pairként dolgoztam, így nem volt rá szükségem. Most azonban hazatérnék, viszont nem lehet kilépőpapírom, semmi ami ahhoz kell, hogy itthon újra bejelentkezzek a TB -be.
Olvastam már rengeteg különféle infót hasonló helyzetekre. Olyat is hogy visszamenőleg behajtják, de olyat is hogy néhány esetben elengedik visszamenőleg a tb díját. Ami még aggaszt, hogy olyat is olvastam, hogy megfelelő dokumentumok híján bejelentést követően se kapcsolját vissza a tb-t.
Meglehetősen tartok tőle, hogy mi lesz ha bemegyek a hivatalba, szeretném megkérdezni mire számítsak, mit tehetek ?

Diana5 # 2019.08.28. 15:27

Jónapot kívánok !
Szeretuk volna meg igényelni a babavárot a párommal erre kiderült hogy van olyan hónapok amire nincs tb mert a főnöke kiírta fizetetlen szabira arra lennènk kíváncsi hogy vissza menoleg kilehet e fizetni az elmaradotat ? Ha igen akkor hány èv vissza menoleg ?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget !

sortie # 2019.08.29. 08:31

Diana5 2019.08.28. 17:27

Jónapot kívánok !
Szerettük volna megigényelni a babavárot a párommal erre kiderült hogy van olyan hónapok amire nincs tb mert a főnöke kiírta fizetetlen szabira arra lennènk kíváncsi hogy vissz menőleg kilehet e fizetni az elmaradottat ? Ha igen akkor hány èv visszamenőleg ?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget !

Nem, Tbj. 5. § szerinti biztosítási jogviszonyt „vásárolni” kb. 10-15 éve nem lehet.

Zafhira # 2019.09.13. 15:19

Tisztelt Szakértő!
A párommal a babaváró kölcsön miatt érdeklődtük meg a napokban,hogy melyikünk áll közelebb a 3 év folyamatos TB jogviszony teljesítéséhez.Kiderült,hogy nekem csupán 2 hónap hiányozna hozzá....ha a munkáltatóm,akinél 3 éve dolgozom,nem szüneteltetné 2 éve a jogviszonyomat.A TB rendszere szerint nem is egyszer lett elindítva a szüneteltetés ez alatt az idő alatt,de egyszer sem lett lezárva,tehát még most is tart.Az ügyintéző hölgy azt mondta,hogy ha be tudok vinni egy munkáltatói igazolást,amin szerepel a szüneteltetés kezdete és vége,akkor még esetleg meglehet a 3 év,mert a cég úgy néz ki,fizeti utánam,csak semmi értelme gyakorlatilag,mert a rendszer "pirosat jelez" minden rendelőben,tehát nem vagyok jogosult jelenleg semmire.Mivel nem igazán járok orvoshoz,ez a dolog nem is derült ki eddig.
Voltam bent a HR osztályon,elmondtam amit nekem mondtak,de gyakorlatilag megpróbálták lesöpörni a felelősséget,azt mondták,biztos fizetetlen szabadságon voltam egyszer,és azért maradt úgy,holott tudva tudom,hogy nem voltam(nálunk jelenléti díj is van,és ha szabadságon lettem volna,nem habozták volna elvenni tőlem azt az összeget.)
Azt mondták,hogy a TB "csak rájuk akarja kenni",hogy majd utánanéznek,de azóta semmilyen intézkedés nem történt.
Azt szeretném megtudni,hogy hogyan tudnám megsürgetni ezt a dolgot,illetve hogy van e érteleme még reménykednem benne,hogy meglesz a 3 évem..?

Válaszát előre is köszönöm!

safranek... # 2019.09.17. 07:20

Zafhira 2019.09.13. 17:19
Tisztelt Szakértő!
A párommal a babaváró kölcsön miatt érdeklődtük meg a napokban,hogy melyikünk áll közelebb a 3 év folyamatos TB jogviszony teljesítéséhez.Kiderült,hogy nekem csupán 2 hónap hiányozna hozzá....ha a munkáltatóm,akinél 3 éve dolgozom,nem szüneteltetné 2 éve a jogviszonyomat.A TB rendszere szerint nem is egyszer lett elindítva a szüneteltetés ez alatt az idő alatt,de egyszer sem lett lezárva,tehát még most is tart.Az ügyintéző hölgy azt mondta,hogy ha be tudok vinni egy munkáltatói igazolást,amin szerepel a szüneteltetés kezdete és vége,akkor még esetleg meglehet a 3 év,mert a cég úgy néz ki,fizeti utánam,csak semmi értelme gyakorlatilag,mert a rendszer "pirosat jelez" minden rendelőben,tehát nem vagyok jogosult jelenleg semmire.Mivel nem igazán járok orvoshoz,ez a dolog nem is derült ki eddig.
Voltam bent a HR osztályon,elmondtam amit nekem mondtak,de gyakorlatilag megpróbálták lesöpörni a felelősséget,azt mondták,biztos fizetetlen szabadságon voltam egyszer,és azért maradt úgy,holott tudva tudom,hogy nem voltam(nálunk jelenléti díj is van,és ha szabadságon lettem volna,nem habozták volna elvenni tőlem azt az összeget.)
Azt mondták,hogy a TB "csak rájuk akarja kenni",hogy majd utánanéznek,de azóta semmilyen intézkedés nem történt.
Azt szeretném megtudni,hogy hogyan tudnám megsürgetni ezt a dolgot,illetve hogy van e érteleme még reménykednem benne,hogy meglesz a 3 évem..?
Válaszát előre is köszönöm!

T. Kérdező!

Természetesen reménykedhet, de azért érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy ügye rendeződjön.

Ha dolgozott 3 évet, úgy igen, reménykedhet benne, hogy ez papíron is rendeződik.

Sajnos az Ön által ismertetett történeti tényállásból nem derül ki, hogy valójában hogyan alakul a jogviszonya…

Ha és amennyiben Ön valóban folyamatosan dolgozik az adott munkáltatónál, viszont mégsincs bejelentve, úgy a NAV-nál írásban kezdeményezheti a biztosítási jogviszony utólagos, határozattal történő elismertetését.

Jogalap:
1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről

Ellenőrzés

Tbj. 54. § (1) Az igazgatási szervek – jogszabályban meghatározott hatáskörükben eljárva – ellenőrzik a 46. § (1) bekezdésében előírt nyilvántartást, a biztosítási kötelezettség elbírálását és a 46. § (2) bekezdése szerinti nyilvántartás vezetését.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellenőrzés során a biztosítás vagy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság utólagos megállapítása, törlése tárgyában a határozat meghozatalára

a. a járulék utólagos megállapítása nélkül az egészségbiztosítási szerv és az állami adóhatóság jogosult,

b. a biztosítottat terhelő járulék, foglalkoztatottnak minősülő biztosított esetében a foglalkoztatót terhelő járulék utólagos megállapítása mellett az állami adóhatóság jogosult.

Ezt azonban kérni kell, állításukat igazolni (bizonyítani) szükséges, a kérelmet írásban kell előterjeszteni, az ügyintézés hosszadalmas, mivel igen gyakran még a NAV-nál dolgozók többsége sem tudja, hogy a fentiekre a jogi lehetőség adott.

(Az ÁFÁ-val vannak elfoglalva, ilyen kis horderejű, bevételt nem jelentő tétellel nem foglalkoznak, többnyire csak az Art. előírásait ismerik a Tbj. szakaszaival többségük nincs tisztában...)

Ezen túlmenően megpróbálhatják még a mulasztó munkáltatót is megkérni, hogy utólag módosítsa a bevallást...

Ahhoz, hogy ügyének intézése a munkáltatónál is megkezdődjön kérelmét célszerű a cégvezetésnek címezve írásban is előterjeszteni. (Másolati példányt átvetetni, vagy postai úton, tértivevénnyel megküldeni.)

anett06 # 2019.09.18. 16:25

Tisztelt Szakértő!
A párommal a falusi csókot szerettük volna igénybe venni de nekem végül Kiderült,hogy 30 nap hiányzik pedig dolgoztam folyamatosan napi bejelentéssel mert a munkáltató nem tudót egyből szerződést adni de napi folyamatos bejelentet munkaviszony tudót adni.a páromnak folyamatosan van tb jogviszonya mert előtte dolgozott és két éve van a férjem gyesen a kisfiunkkal és neki sem adják ki az igazolást,hogy ilyen esetben mi a teendő?Válaszát előre is köszönöm!

Zsolti327 # 2019.10.21. 18:21

Tisztelt Szakerto!
Szakmai segitseget szeretnek kerni.
Olyan helyzet all fent, hogy egy jo ideje munkanelkuli vagyok, es nem fizetem magam utan a tarsadalmi biztositast. A multkori alkalommal arra kerult sor, hogy orvosi ellatasra kerult a sor es meglepodotten lattam hogy ervenyes zold biztositasom van, kicsit utana jartam, hogyan is lehet ez.
Mint kiderult az elozo munkahelyemrol ami megszunt, nem jelentettek ki. Azota volt 3 munkahelyem amirol be es ki is jelentettek, viszont abbol ami megszunt elfelejtett a konyvelo kijelenteni, igy ugy nez ki “fizetik” utanam a tarsadalmi biztositast.

Viszont azt mondtak nekem, hogy ezt nem fizetik, csak a rendszer azt nezi hogy be vagyok jelentve igy lehet ervenyes a biztositasom.
Olyan kerdesem lenne, hogy akkor ez most hogyan is mukodik?
Bekene faradnom es igenyelni, hogy ezek utan en szeretnem fizetni, vagy hagyjam mert a konyvelo hibazott es en ugy tudom hogy fizetik utanam?
Lehet nekem ebbol barmifele problemam visszamenoleg’

Elore is koszonom a segitseget!

anzsel # 2019.10.26. 06:32

Kedves Zsolti327!

Biztosítási jogviszony nem áll fenn, csak a könyvelő nem tett eleget a bejelentési kötelezettségnek. Ajánlatos minél előbb bejelentkezni egyéni járulék fizetésre a NAV-nál.
Keresse fel a lakóhelyéhez illetékességből kijelölt Nav- központot.

üdv. anzsel

fotonica # 2019.11.03. 19:41

Tisztelt Szakértők!

2010-ben kaptam a NAV-tól egy levelet, miszerint több százezer forintos TB tartozásom van, előtte soha még egy levél sem érkezett a lehetséges tartozásról, emellett még csekkeket sem kaptam, hogy fizessem magam után a TB-t. Voltam bent a NAV-nál, ahol azt mondták, hogy a tartozásom 2006- tól áll fent. Mivel külföldön dolgoztam és fizettem magam után TB-t, ezért azt gondoltam, hogy itthon nem kell fizetnem. A jelen állás szerint a tarozásom kamatokkal együtt immáron közelít az 1millió ft-hoz, amit ráterheltek az ingatlanomra. Az ingatlan eladása folyamatban van és ahhoz, hogy eladhassam tehermentesítenem kell. A kérdésem az lenne, hogy mit kellene tennem, ahhoz, hogy bebizonyítsam, hogy fizettem magam után TB-t. Milyen papírokat kellene benyújtanom és hova.
Válaszukat köszönöm!

fanni1995 # 2019.11.20. 21:14

Tisztelt Szakértők!

A babaváró támogatáshoz szeretnénk érdelkődni, hogy a külföldi tb jogviszonyt hogyan tudjuk igazolni? Észak-Írországban volt a munkavállalás az elmúlt években, ott volt fizetve a tb.

Köszönöm szépen!

monoszkop # 2019.11.21. 06:51

fanni1995 2019.11.20. 22:14

Tisztelt Szakértők!

A babaváró támogatáshoz szeretnénk érdelkődni, hogy a külföldi tb jogviszonyt hogyan tudjuk igazolni? Észak-Írországban volt a munkavállalás az elmúlt években, ott volt fizetve a tb.

Köszönöm szépen!

A külföldi (EU-s) jogviszony tartamát a hatályos EU koordinációs rendeletek értelmében egy másik EU-s tagállamban E 104-es E 301-es, illetve U1-es nyomtatványal lehet igazolni, amelyet a munkavégzés helye szerinti tagállam (jelen esetben Írország) munkaügyi hivatala állít ki az ottani jogviszony megszűnésekor kérésre.

A magyar TB szerv -kérésükre- ezen igazolás/bizonyíték alapján állítja/állíthatja ki a bank részére a "magyar" igazolást.

Amennyiben ezirányú kérésüket a tb szerv ügyintézője elutasítja ragaszkodjanak ahhoz, hogy beszélhesenek az osztályvezetővel/főosztályvezetővel.

Laci0406 # 2019.12.03. 15:09

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem arról szólna, hogy mi történik akkor, ha nem fizetem magam után a TB-t.

45 napon túl, már a 4. hónapban vagyok, hogy nem fizettem magam után a TB-t.
Ahogy láttam, 7500Ft havonta + a kamat.
Mennyi ez a kamat?
Hol tudom utólag kifizetni, hova kell bemenjek, esetleg interneten keresztül is intézhető?
Van lehetőség részletfizetésre?
Kaphatok e büntetést, amiért elmulasztottam a kötelezettségeim?
Ebben a hónapban főleg nehéz elhelyezkedni, szóval ezzel együtt 5 hónapnyi be nem fizetett TB-ról van szó.
Ez 37500 Ft, csak nem találom, hogy mennyi a kamat, amit még ki kell fizetni pluszban.

Válaszukat előre is köszönöm!

ThomasG # 2019.12.16. 23:18

Kedves Szakértő,

diák jogviszonyom révén október 31-ig voltam biztosított, azóta letelt a 45 nap passzív idő, és tudtommal innentől 15 napom van bejelentkezni a nyomtatvánnyal a járulék megfizetésére (a decemberi 16 napot pedig január 12-ig tudom megfizetni)

A kérdés csak annyi, hogy mennyire veszik szigorúan, ha csak a januári nyitás után tudok bejelentkezni, várható-e bármilyen bírság, ha addig esetleg igénybe kellene vennem bármilyen állami eü. szolgáltatást? Külföldön vagyok, csak az ünnepek alatt érek haza, és így kicsúszok az időből, az ÁNYK meg egyszerűen nem működik, nem tudtam ott továbbítani a nyomtatványt..

Köszönöm!

Csuklósbusz # 2019.12.17. 10:41

Kedves Thomas!

Egyenlőre semmilyen bírság és retorzió nem ér ezmiatt. Sőt jóesetben annyira nem működik a rendszer hogy simán zöldet világít a taj ellenőrző neked is.

De ha pirosat mutat akkor is mehetsz orvoshoz, akkor is ellátnak gond és csekk nélkül is. Januárban bőven ráérsz bemenni és visszamenőleg is lejelenteni hogy te fizetni akarsz, megkapod a csekked, befizeted és kész.

Jó is ez így, olcsóbb ellátni a nemfizetőket mintha a nemfizető ellátatlanok szétfertőznék a többit meg leterhelnék a kritikussá vált állapotukkal a intenzív osztályokat.

Júliustól viszont új jogszabály lesz, akkortól ha 3 havi tartozásod van akkor rád se néz az orvos addig amíg nem fizetsz előre, utánna nagyon oda kell figyelni hogy fizetve legyél.

ThomasG # 2019.12.19. 23:22

Kedves Csuklósbusz!!

Nagyon köszönöm, akkor lehet tényleg megvárom ezzel az egésszel a januári nyitást.

Márton1978 # 2020.01.08. 17:46

Érdeklődni szeretnék, hogy ha tavaly már 19T1011-es nyomtatványon bejelentettem, hogy én magam után fizetem a TB-t, akkor ezt most januárba újra meg kell tennem, vagy ezt a NAV "tudja" és küldi addig a csekket amíg nem jelentek be változást?

Köszönöm a válaszát, Üdv. M.

G983 # 2020.01.17. 12:15

Kedves hozzáértők, szeretnék segítséget kérni Önöktől abban, hogy hol kérhetném ki Mo-n az E014-es nyomtatványt, amelyet el tudok küldeni a korábbi német biztosítómnak, igazolva ezzel, hogy elhagytam Németországot és nem áll fenn a továbbiakban a járulékfizetési kötelezettségem náluk? A németek már elküldték nekem az ottani E104-t, amelyet én bemutattam itthon az OEP-nek és a NAV-nak, befogadták, a TB-t pedig befizettem magam után. Hol tudnék tehát egy magyar E104-t kérvényezni, amely igazolja, hogy biztosítva vagyok itthon? Elnézést kérek, ha ez esetleg egy ismétlődő kérdés, nem lapoztam vissza hosszú oldalakat. Köszönöm a segítséget!

wers # 2020.01.17. 12:29

Javaslom a 1818-at hívni. Szerintem Kormányhivataltól, de nem tudom, hogy ezt hol kell beadni. Kormányablak? OEP?

(ilyen kérdésekben nem mindig jó a visszalapozás, mert képes negyedévente, de minimum évente változni)

F. Rajmond # 2020.01.20. 12:32

Üdv szakértők arra lennék kíváncsi hogy a tb jogviszonyom szeretném vissza menőleg be fizetni 36 nap maradt el és így nem tudom a babavárót igénybe venni.
Tudnátok ez ügyben segíteni?

monoszkop # 2020.01.20. 12:59

F. Rajmond 2020.01.20. 13:32

Üdv szakértők arra lennék kíváncsi hogy a tb jogviszonyom szeretném vissza menőleg be fizetni 36 nap maradt el és így nem tudom a babavárót igénybe venni.
Tudnátok ez ügyben segíteni?

Üdv Kérdező!

Sajnos biztosítási jogviszonyt pénz befizetéssel visszamenőleg szerezni nem lehet.

F. Rajmond # 2020.01.20. 14:16

Munkáktatótol lehet vissza menőleg jogviszonyt kérni esetleg vagy nincs rá semmi procedúra hogy igénybe vegyem a babavárót támogatást? 36napom hiányzik