Mi számít bele a munkaidőbe?

kicsiati # 2009.03.21. 20:55

Valahol olvastam, hogy ha a munkahelyen kötelező a munkáltató által adott munkaruhát viselni, akkor annak fel, ill. levetése, beletartozik az előkészítő, és befejező tevékenységbe.
Jó hosszú mondat volt. :-)
Szóval a munka törvénykönyve említ egy előkészítő, és befejező tevékenységet ami beletartozik a munkaidőbe.
az már a bíró dolga, hogy Ő mit vesz bele.

A Kollektív szerződésünk, munkaruha szabályzata is ezt írja:
"A munkavállaló köteles a munkaidő kezdetekor a munkaruhát felvenni, és viselni."
Ha én a munkaidő kezdetekor tehát 6:00-kor vagy 5: 59-kor veszem fel a ruhát, akkor képtelenség 6:00-kor a műhelyben lenni, mert az az öltözőtől kb 5-6 percre van.

Egyébként nem akarom jogi útra terelni a dolgot, (már úgy is max 1 év és bezárják a gyárat) csak érdekelne, hogy jogászok miképpen vélekednek erről az esetről.

monalisa1 # 2009.03.21. 19:28

Bocs, helyesen: kicsiati

monalisa1 # 2009.03.21. 19:27

kicsati

A tényleges munkában töltött időt illetően tévedésben vagy, mert ha reggel 6-kor nem kezded el a munkát hanem még "sétálsz" a gyárkaputól a tényleges munkahelyedik + beöltözés/vetkőzés stb, valamint munkavégzéskor időelött állsz fel az asztal és/vagy a munkapad mellől, akkor x időt NEM munkával töltöttél, hanem csak tól-ig a kapun belül voltál, ergo megkárosítod a munkáltatót.

Mindezek alapján szerintem nem fog neked a bíróság igazat adni ha esetleg jogi útra terelnéd a dolgot.

Zárójelben: a mai vészterhes munkanélküliségben bizonyára lenne más aki szíves-örömest beállna a helyedre - minden kreált vitát nélkülözve...

Monalisa
laikus hozzászóló

kicsiati # 2009.03.21. 05:45

Félreértesz. Csak 8 órát fizet, vagyis heti 40 órát.

A munkaidő hivatalosan hétfőtől csütörtökig 6:00 - 14:25 ez 8óra 25 perc munkaidő. Pénteken 6:00 - 12:20 ez 6 óra 20 perc. Így jön ki a heti 40 óra.
A munkáltató arra kötelez minket, hogy reggel 5:45-kor csipogjunk be, hazafelé meg 14:35-kor, illetve pénteken 12:30-kor.
Tehát a hivatalos munkaidő előtt negyed óráva, utána 10 percel. A hivatalos időn kívűli időt nem fizeti, csak a heti 40 órát, pedig a csipogó szerint bent vagyunk 42 óra 5 percet.

Tehát nem a csipogó szerint fizet! Nekem nem az kell, hogy többet fizessen.
Az én gondom, hogy szerintem nem kötelezhet arra, hogy a hivatalos munkaidő előtt negyed órával már bent legyünk, és munkaidőn túl is, ha a kapuhoz teszi a csipogót.
Tegye a műhely bejáratához, és akkor nincs gond.
Ha van beléptető rendszer, akkor az számít hivatalosan munkaidőnek. Szerintem ez megálná a helyét a bíróságon.

efi99 # 2009.03.20. 15:31

Nem.
Csak ahhoz ragaszkodhat, hogy teljes harci díszben a munkaidő első percében már dolgozz.
Egyébként részben nem értem a problémát. A fentebb említett dolog normális. Ez valószínűleg 7 óra 59 perc 59 másodperc. Előtte-utána még öltöznöd kell, amit ha a csipogón kívül tennél meg, a szabadidődben tennéd. Így viszont kvázi elszámol ezért neked 25 percet munkaidőnek. Ebből kifolyólag ezt sem értem: "Arra hivatkozik, hogy át kell öltözni, és az nem mehet a munkaidőben". A blokkolónak pont az az értelme, hogy abból nyerjék ki a munkaidőt. Akkor annak mi értelme, hogy blokkolgattok, akkor amikor, ő meg erre egy kozmikus állandót (25 perc) ebből levon csak úgy? Milyen munkaidő-nyilvántartás ez már? Vagy úgy is ez a gond?

kicsiati # 2009.03.20. 15:18

Engem az érdelekne, hogy jogilag megálja-e a helyét, ha a cég azt kéri, hogy munkakezdés előtt, és után 15 percel bélyegezzünk ki, és be.
Ha perre kerülne a sor (ugy sem fog) akkor a bíró úgy is a bélyegzést ellenőrzi, az meg rendben van.

Egyébként TMK műhelyben dolgozom, ráadásul csoportvezető vagyok, tehát elvileg én az átöltözés után akár mehetek megnézni munkákat, tehát elkezdődhet a munkaidő. De ez mellékes.

efi99 # 2009.03.20. 14:30

Valóban egy megoldás van, a blokkolót oda kell tenni, ahol már munkaruhában vagytok és ahonnan a munkavégézés helye már csak 15 mp. (Gondolom a munkáltatót az érdekli, hogy kezdéskor munkaruhában a szalag mellett álljatok, nem pedig az, hogy ki milyen gyorsan öltözik). Ez a kapuhoz teszem, ami még félnapi járásra van a műhelytől típusú megoldás tényleg csak feszültségeket szül.

kicsiati # 2009.03.20. 13:26

Esetleg itt szakértők nem válaszolnak?

kicsiati # 2009.03.18. 19:32

Szia!

Nálunk a gyár bejáratánál van a csipogó. Onnan kb 5-6 perc az öltöző, és az öltözőtől még 5-6 perc a műhely.

zsenzso # 2009.03.18. 10:48

Szia!

Nálunk ezt úgy oldtották meg, hogy az öltöző a munkaterületen kívül van, oda nem kell becsipogni, én 7-től 7-ig dolgozom, tehát 7-ig át kell mennem a zsilipen - munkaruhában - és este vagy reggel 7-nél előbb nem jöhetek ki a teremből, utána mehetek az öltözőbe.

kicsiati # 2009.03.17. 18:02

Üdvözletem!

A munkahelyemen mágneskártyás bélyegzés van. Rögzíti a ki, és belépést.
Az a gondom, hogy a munkáltatóm arra akar kötelezni, hogy a tényleges munkaidő előtt negyed órával már érkezzek meg, és bélyegezzek, valamint a munkaidő befejezése után 10 percel később lehet csak bélyegezni, és elhagyni a gyárat.

Arra hivatkozik, hogy át kell öltözni, és az nem mehet a munkaidőben. Hozzáteszem, hogy kötelezően munkaruhát kell viselni, amit a munkáltató biztosít.
Szerintem ez beletartozik az előkészítő, és befejező tevékenységek körébe.

Szóval az átöltözés beleszámít a munkaidőbe?