szlovák céget szeretnék - itthon mit kell fizetnem?


Rexor # 2021.06.14. 09:27

+1 gondolat, ha magyar áfa szabályok alá tartozik a társaság, akkor természetesen minden vonatkozik rá, az online számla adatszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések illetve a magyar áfa bevallási kötelezettség is.

Rexor # 2021.06.14. 09:24

Szerintem kezdjük az elején.

Ha a szlovák társaságnak a vezetősége, tulajdonosai Magyarországon vannak, illetve a taggyűléseket Magyarországon tartják akkor magyar adózási illetőségű lesz a társaság társasági adó szempontból.

Ha a szlovák társaság a tevékenységét Magyarországon végzi (márpedig a leírtak alapján ez Magyarországon van), akkor általános forgalmi adó szempontból is magyar illetőségű lesz a társaság, tehát a magyar adószámot kell kérnie, és a magyar szabályok szerint kell kiállítani a számlákat.

Plusz ott van az iparűzési adó kötelezettség is, amit a letelepedés helyén kell fizetni.

Mufis # 2021.06.14. 07:22

Ha a szlovák cég Magyarországon eseti jelleggel végez tevékenységet, akkor ha az ügyfél cég, a számlázás nettóban történik.

Ha az ügyfél nem cég (nem rendelkezik közösségi adószámmal), a számlát magyar áfával kell kiállítani (ehhez magyar adószám kell - magyar számlázási szabályoknak megfelelően, vagy 2021 júliustól az OSS rendszerben kell előzetesen regisztrálni Szlovákiában).

OSS rendszer esetén a számlázáskor a szlovák szabályokat kell követni, ott nem előírás a gépi számla. Ha viszont a cégnek Magyarországon telephelye van (pl. ahol az eszközeit tárolja), vagy a magyarországi tevékenység egy ingatlanon egy ügyfélnek évente több mint 6 hónapig tart, a tevékenységet magyar adószámmal, magyar könyveléssel és magyar adózással kell végezni.

Szlovák cég magyar adózásáról bővebb információt itt olvashat: https://mufis.sk/…g-magyar-afa

Szlovák cégalapítással, szlovák áfával kapcsolatos információkat a következő linken, az oldalon picit lejjebb görgetve talál: https://www.mufis.sk/

kovcsdn # 2020.02.24. 12:36

Üdvözlöm!

Szeretnék vásárolni Szlovák EU. adószámos céget. A céggel Magyarországon végeznék szolgáltatási tevékenységet. (eszköz szállítás, munkaterület előkészítés, kaszálás, stb.). Ebben az esetben Áfás számlát kell kiállítania a Szlovák cégnek? Ha igen akkor hol kell az Áfát bevallani és befizetnie? Vonatkozik a Szlovák cégre a Nav felé történő 100 eFt- ot meghaladó Áfa tartamú számlák jelentése? Júliustól csak gépiszámlát készíthet a Szlovák cég is?

köszönettel.

oligaliga # 2020.01.24. 17:44

A nemzetközi jogsegély keretében a NAV kérheti a szlovák adóhatóságtól, hogy a szlovák jogszabályok szerint hajtsa be a Szlovákiában szerzett jövedelmedből és vagyonodból a magyar adótartozást.

SK-HU # 2020.01.24. 14:43

nemzetközi jogsegélyt a szlovák adóhatóságtól? Ennek mi a szerepe? Vannak e vagy lehetnek e következményei?

oligaliga # 2020.01.24. 14:09

A cégjogi szabályok Magyarországra érvényesek, a NAV-nak Magyarországon van joghatósága.

Ha szlovák cégben akarsz ügyvezető lenni, megteheted, ha a szlovák jogszabályok ezt engedik.

Az adótartozásod behajtása miatt a NAV kérhet nemzetközi jogsegélyt a szlovák adóhatóságtól, de mást nem.

SK-HU # 2020.01.24. 14:06

Üdvözlöm!

Szlovákiában bejegyzett cég magyar állampolgárságú ügyvezetője szeretnék lenni.
Magyarországi a lakóhelyem és állandó lakcímmel is itt rendelkezem.
Magyarországon magánszemélyként 10M Forint adótartozásom van.
Lehetek e a Szlovákiában bejegyzett cég magyar állampolgárságú ügyvezetője?
A Szlovákiában bejegyzett céget amelyben ügyvezető vagyok (a fentieket figyelembe véve) vizsgálhatja e a magyar NAV?
A fenti cég szlovákiai céges számláját, vagy annak eszközeit, árukészletét zárolhatja e a NAV a tartozás miatt?

Köszönöm válaszukat!

Rexor # 2016.05.18. 06:55

"Itthon nem kell fizetned semmit, csak ha terméket értékesít Magyarországra és meghaladja az évi 35.000 euró forgalmat, ebben az esetben magyar adószámot kell kiváltani és Magyarországra kell fizetni az áfát": igen, ez az egyik eset (távértékesítés esetén), de ezen kívül azért még van néhány eset a teljesség igénye nélkül:

  • ha telephely keletkezik Magyarországon áfa szempontból;
  • ha telephely keletkezik Magyarországon társasági adó szempontból;
  • ha Magyarországról történik termékértékesítés
Szlovák cég specialista # 2016.05.17. 01:55

Itthon nem kell fizetned semmit, csak ha terméket értékesít Magyarországra és meghaladja az évi 35.000 euró forgalmat, ebben az esetben magyar adószámot kell kiváltani és Magyarországra kell fizetni az áfát.

Ezt az oldalt is érdemes meglátogatni, sok hasznos információt lehet olvasni: http://www.szlovakceg.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.24. 15:54

Óh, bocs, ezt én is benéztem.

Egyjogász # 2016.04.24. 14:26

A szerencsejátékos az egy három éves kérdés volt, azóta már biztosan milliárdos...:))

Arról már hallottam, hogy a szlovák rendszámos autó miért buli (a mi falunkban is van vagy 8-10, az egyik tulaja az azt hitte Szlovákia délen van - nem vicc -, gondolom Szlovéniával keverte, úgyhogy echte szlovák a gyerek...), de a szlovák cégben mi a jó?

Ha a topiccímet nézem, gondolom azzal is adózásilag lehet kavarni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.24. 08:27

Azért azt is mondjátok már meg neki, hogy legyen bárhol is a cége székhelye, Magyarországra internetes szerencsejátékot legálisan nem kínálhat.

Szlovák cég specialista # 2016.04.23. 13:30

Szlovákiai cégekben segítünk bármilyen kérdést feltehet telefonon vagy email formájában, ha pedig gyorsan szeretne szlovák céget EU adószámmal több cégünk is arra vár, hogy megvásárolja és pár napon belül már működhessen szlovák vállalkozása. Látogasson el weboldalunkra: www.szlovakceg.hu

Dr.Attika # 2013.06.25. 16:11

Forduljon bizalommal az alább hirdetőhöz.

A cégunk foglalkozik a Szlovák cégalapítás, Könyvvitel, Szlovák forgalmi rendszám ügyintézése cég- és magánautó számára.
Nálunk a szlovák cégalapítas 490€!
www.biznishelp.sk
Marián Mikle
+421 911 986

LuckyReal # 2013.06.25. 13:56

Egy szlovák céget szeretnék alapítani internetes szerencsejáték működésének biztosításához. Sajnos ez itt Mo-n nem lehetséges, ezért szánnám magam rá a s.r.o cégalapításra. Persze a tevékenységet mindenképp Mo-n végezném, gondolom internet viszonylatában ez mindegy.... A nyeremény minden esetben lakás, de egyenlőre nem világos hogy ilyen esetben milyen költségek terhelnek akár cég akár munkavállalói szempontok alapján!

biznishelp # 2011.08.11. 13:32

A cégunk foglalkozik a Szlovák cégalapítás, Könyvvitel, Szlovák forgalmi rendszám ügyintézése cég- és magánautó számára.

Nálunk a szlovák cégalapítas 490€!

www.biznishelp.sk

Marián Mikle

+421 911 986 111

Rexor # 2010.02.26. 09:05

Laeyer, alighanem itt valami kavar van. Ha valakinek Szlovákiában van a létérdeke, akkor ott lesz rezidens adó szempontból. Ha Magyarországon akkor pedig itt A 183 napos szabály csak és kizárólag a munkaviszonyból származó jövedelmer vonatkozik, én ezt ide bele sem kavarnám!

A másik.. az APEH sem hülye, és elég gyorsan le leht folytatni egy telephelytesztet (pl. bekérik a szlovákiai tartózkodást igazoló számlájkat, bizonylatokat).

nandy # 2010.02.26. 08:43

Mivel bérelhetnél is egy irodát itthon

És máris van magyar telephely...

A kérdezőnek egyébként sem ajánlanám szlovák cég alapítását, mert online munkát bárhol lehet végezni, akkor miért nem itthon teszi? Szóval egyértelmű az adóelkerülési szándék.

laeyer # 2010.02.24. 18:42

.. bár úgy kell csinálnod, hogy az látszódjon a szlovák cégnél is mármint a munkavégzés, és hogy a gazdasági létérdeked ott van..

laeyer # 2010.02.24. 18:26

Ja, és még annyi, hogy Szlovákiában más a költségelszámolás mivel mo.-on is dolgozol. Szerintem megérhetné, de pár percnél többet kell rajta gondolkozni. Mivel bérelhetnél is egy irodát itthon, akár 10-20 ezerért, pl. családtad egyik szobája, még az a pénz is zsebbe marad, mint ktg. Továbbá senki nem tudja megmondani, hogy mikor hol tartózkodsz..

laeyer # 2010.02.24. 18:23

Amennyiben 183 napnál többet nem tartózkodsz mo.-n akkor megoldható, amit akarsz. Ezt old meg!

JesseJames # 2010.02.24. 17:03

köszönöm a hozzászólásod

lelkifurdalása legyen a kormánynak meg az APEHnak

adóznék szívesen itthon, de 96e FTból kikapni 46e-t, elgondolkodtató..

nadja # 2010.02.24. 10:14

A szlovak, ciprusi stb cegek alapitasat hirdeto cegek szeretik elhallgatni, hogy amennyiben a munkavegzes helye tovabbra is magyarorszag akkor ahogy Rexor irta igazabol semmi nem valtozik, tovabbra is otthon adozol(csak pluszban viseled a kinti ceg terheit is).

Az a gond ezzel, hogy (es ezert fonodik ossze ciprus es szlovakia neve az adocsalassal) pl neten vegzett munka eseteben nehez binyitani a munkavegzes helyet es siman mondhatod hogy a ceged nem csak szlovakiaban van bejegyezve de a munkavegzes is onnan folyik. Ezzel maris szlovak szabalyok szerint adozol. Marmint a ceged. Te mint maganszemely pedig 3 modon veheted ki a penzt a cegbol:

  1. osztalekkent
  2. fizeteskent
  3. ugyvezetoi dijkent

Ha azt akarod megnezni hogy ez megeri-e neked, akkor meg kell nezned, hogy ezek hol adoznak a magyar-szlovak kettos adoztatast elkerulo egyezmeny szerint (alt ott ahol rezidens vagy tehat Mo) es mennyivel.

Merleg:megnezed hogy most mennyid marad a leadozott profit utan magaban a cegben es te hogy veszed ki a penzt a cegbol (mekkora adokoltseggel - szja, osztalekado stb).

Majd megnezed hogy mennyi adot fizetnel a cegben szlovakiaban (ha ugy adod elo az apehnek hogy a ceg szlovakiaban mukodik (=adocsalas)) es az onnan kivett penzed mennyivel adozna otthon, hozzaadod a szlovak ceg koltsegeit meg a lelkifurdalasod es el tudod donteni kell-e neked szlovak ceg vagy nem.

Vannak ennel szofisztikaltabb megoldasok is ahol nem kell ugy csinalni mintha a telephely szlovakiaban lenne - de ezek mar komolyabb jogi es adotanacsadoi tervezest es kivitelezest igenyelnek, ami magaval vonja azt h komoly bevetelnek kell lenni a cegednek ahhoz h ez megerje....

Rexor # 2010.02.23. 10:27

Pont azt akartam mondani, hogy előnyöd ebből ebben a formában nincsen. Viszont Szlovákiában is (és Magyarországon is) kell adminisztrálnod a céget, ami még plusz terheket is jelent neked.