szlovák céget szeretnék - itthon mit kell fizetnem?


SK-HU # 2020.01.24. 14:06

Üdvözlöm!

Szlovákiában bejegyzett cég magyar állampolgárságú ügyvezetője szeretnék lenni.
Magyarországi a lakóhelyem és állandó lakcímmel is itt rendelkezem.
Magyarországon magánszemélyként 10M Forint adótartozásom van.
Lehetek e a Szlovákiában bejegyzett cég magyar állampolgárságú ügyvezetője?
A Szlovákiában bejegyzett céget amelyben ügyvezető vagyok (a fentieket figyelembe véve) vizsgálhatja e a magyar NAV?
A fenti cég szlovákiai céges számláját, vagy annak eszközeit, árukészletét zárolhatja e a NAV a tartozás miatt?

Köszönöm válaszukat!

oligaliga # 2020.01.24. 14:09

A cégjogi szabályok Magyarországra érvényesek, a NAV-nak Magyarországon van joghatósága.

Ha szlovák cégben akarsz ügyvezető lenni, megteheted, ha a szlovák jogszabályok ezt engedik.

Az adótartozásod behajtása miatt a NAV kérhet nemzetközi jogsegélyt a szlovák adóhatóságtól, de mást nem.

SK-HU # 2020.01.24. 14:43

nemzetközi jogsegélyt a szlovák adóhatóságtól? Ennek mi a szerepe? Vannak e vagy lehetnek e következményei?

oligaliga # 2020.01.24. 17:44

A nemzetközi jogsegély keretében a NAV kérheti a szlovák adóhatóságtól, hogy a szlovák jogszabályok szerint hajtsa be a Szlovákiában szerzett jövedelmedből és vagyonodból a magyar adótartozást.

kovcsdn # 2020.02.24. 12:36

Üdvözlöm!

Szeretnék vásárolni Szlovák EU. adószámos céget. A céggel Magyarországon végeznék szolgáltatási tevékenységet. (eszköz szállítás, munkaterület előkészítés, kaszálás, stb.). Ebben az esetben Áfás számlát kell kiállítania a Szlovák cégnek? Ha igen akkor hol kell az Áfát bevallani és befizetnie? Vonatkozik a Szlovák cégre a Nav felé történő 100 eFt- ot meghaladó Áfa tartamú számlák jelentése? Júliustól csak gépiszámlát készíthet a Szlovák cég is?

köszönettel.

Mufis # 2021.06.14. 07:22

Ha a szlovák cég Magyarországon eseti jelleggel végez tevékenységet, akkor ha az ügyfél cég, a számlázás nettóban történik.

Ha az ügyfél nem cég (nem rendelkezik közösségi adószámmal), a számlát magyar áfával kell kiállítani (ehhez magyar adószám kell - magyar számlázási szabályoknak megfelelően, vagy 2021 júliustól az OSS rendszerben kell előzetesen regisztrálni Szlovákiában).

OSS rendszer esetén a számlázáskor a szlovák szabályokat kell követni, ott nem előírás a gépi számla. Ha viszont a cégnek Magyarországon telephelye van (pl. ahol az eszközeit tárolja), vagy a magyarországi tevékenység egy ingatlanon egy ügyfélnek évente több mint 6 hónapig tart, a tevékenységet magyar adószámmal, magyar könyveléssel és magyar adózással kell végezni.

Szlovák cég magyar adózásáról bővebb információt itt olvashat: https://mufis.sk/…g-magyar-afa

Szlovák cégalapítással, szlovák áfával kapcsolatos információkat a következő linken, az oldalon picit lejjebb görgetve talál: https://www.mufis.sk/

Rexor # 2021.06.14. 09:24

Szerintem kezdjük az elején.

Ha a szlovák társaságnak a vezetősége, tulajdonosai Magyarországon vannak, illetve a taggyűléseket Magyarországon tartják akkor magyar adózási illetőségű lesz a társaság társasági adó szempontból.

Ha a szlovák társaság a tevékenységét Magyarországon végzi (márpedig a leírtak alapján ez Magyarországon van), akkor általános forgalmi adó szempontból is magyar illetőségű lesz a társaság, tehát a magyar adószámot kell kérnie, és a magyar szabályok szerint kell kiállítani a számlákat.

Plusz ott van az iparűzési adó kötelezettség is, amit a letelepedés helyén kell fizetni.

Rexor # 2021.06.14. 09:27

+1 gondolat, ha magyar áfa szabályok alá tartozik a társaság, akkor természetesen minden vonatkozik rá, az online számla adatszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések illetve a magyar áfa bevallási kötelezettség is.