Kedves Érintettek, tisztelt Szakemberek!
A következő problémával fordulok Önökhöz. Barátnőm és jómagam is másoddiplomás képzésben veszünk részt. Õ már megcsinálta az első diplomáját, a mostaniért már keményen fizet. Jómagam most párhuzamosan csinálom a kettőt, de az én másoddiplomás képzésem, miután befejeztem az első diplomámat, kiegészítő alapképzésnek minősül papírforma szerint, de addig, mig párhuzamosan csinálom a két diplomát, én is fizetek tandíjat. Pár hónapja még mindkettőnknek azt mondták(különböző helyre járunk), hogy nincs jogunk az adóvisszaigényléshez (30 százalék, ha jól tdom). Aztán az én esetemben ez változott, azt mondták, nemrég módosítottak valami jogszabályt és már jogosult vagyok a visszaigénylésre és igazolást is adtak. A barátnőmnek is adnak már igazolást, és volt aki vissza is kapta azt a bizonyos összeget, de az APEH által kiadott tájékoztatóban az található, hogy csak(?) az első diploma megszerzéséig, alapképzésben részt vevő hallgató igényelheti vissza az adója X százalékát... Szóval én még biztos visszaigényelhetem, de a barátnőm nem? És akkor hogyan kapta vissza a barátnőm évfolyamtársai a pénzt, ők adócsalást követtek el? Most akkor pontosan ki jogosult a tandíj adóvisszatérítésére?
Segítségüket, hozzászólásukat előre is köszönöm!
Adóvisszaigénylés a tandíjból
Jogszabályt nem változtattak e témában, csak az Apeh és az OM decemberig nem jutott dűlőre azügyben, hogy hogyan értelmezzék az Szjatv-t.
A lényeg: jár az adókedvezmény fizetős első alapképzés ÉS a posztgraduális képzések költségtérítése mint felnőttképzési tandíj után.
Az egyetem akkor adhatja ki az adóigazolást, ha előtte megkötötte a hallgatóval a felnőttképzési szerződést. (Erre egyébként köteles.)
Aki adóigazolás nélkül vesz igénybe kedvezményt, az igen megütheti a bokáját.
"APEH téjákoztató a felnőttképzés díjához kapcsolódó adókedvezmény, valamint a számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó adókedvezmény (SULINET-kedvezmény) érvényesítésének egyes kérdéseiről (...)
1. A felsőoktatási intézményekben az első diploma megszerzését követően különböző elnevezések alatt felnőtt hallgatók részére biztosított képzések (másoddiplomás, kiegészítő stb. képzés) a vonatkozó törvények [a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény (Ftv.), illetve a felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény (Fktv.)] rendelkezéseiből következően akkor minősül felnőttképzésnek, ha a képzés egyik hivatkozott jogszabály alapján sem részesül állami támogatásban.
Az Fktv. 27. §-a szerint a felnőttet, illetve a felnőtt hallgatót a felnőttképzésben való részvétele alapján az Szja törvényben szabályozott adókedvezmény illeti meg. Az Szja törvény 36/A. § (1) bekezdése szerint az összevont adóalapot terhelő adó csökkenthető az Fktv. szerinti felnőttképzési szerződés alapján az adóévben megfizetett képzési díj (beleértve a vizsgadíjat is) 30 százalékával, legfeljebb 60 ezer forinttal. Az adókedvezmény alapját és összegét a Fktv. előírásai szerint akkreditált intézmény által kiállított igazolás bizonyítja.
A felsőoktatási intézményekben folyó különböző elnevezésű képzésekre az adóévben megfizetett tandíj/költségtérítés tehát abban az esetben képezheti a felnőttképzési díjhoz kapcsolódó adókedvezmény érvényesítésének alapját, ha arra a felsőoktatási intézmény a magánszeméllyel a felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény 20. §-ának meghatározott követelményeknek megfelelő felnőttképzési szerződést köt. A hivatkozott jogszabályok rendelkezései ezt a lehetőséget nem zárják ki, bár nem is teszik kötelezővé a felsőoktatási intézmények számára. Nincs akadálya annak sem, hogy az intézmény az Szja törvény előírásainak megfelelő igazolást adjon ki a tandíj/költségtérítés befizetőjének, tekintettel arra, hogy a Ftv. 7. § (10) bekezdése értelmében a felsőoktatási program- és intézmény-akkreditáció a törvény erejénél fogva - külön eljárás nélkül - egyben az Fktv. szerinti program- és intézmény-akkreditációt is tanúsít."
Kedves mindenki,
Ujra aktuális lett a téma, igy 2005 elején.
A minap tájékoztattak arról, hogy nem ad az egyetem a 2004-es év befizetéseiröl igazolást mert 2004 jan. -óta megszünt ez a lehetőség. Mint utánnanéztam itt a neten, pedig még mindig jár az adókedvezmény, és bárki igénybeveheti,
Mit tanácsoltok hogy csikarjam ki azt a papirt? Valamint pontosan mire hivatkozzak mikor megyek majd ujra kérni?
(Talán legvégső de általam nem igazán járható út, ha az adóhivatal csinálná a bavallást igy ők kérnék az igazolást az intézménytől.)
üdv
Nem a lehetőség szűnt meg, inkább az tűnik valószínűnek, hogy maga az intézmény nem felel meg már az adókedvezményre jogosító igazolás kiadási feltételeinek.
Ha nem jogosult kiadni igazolást, akkor sajnos, nem is érvényesíthető rá adókedvezmény.
Ezt kellene tisztázni.
Ok.
De amit néztem, hogy a 2001 évi CI törvény 2004re módositott 27-es pr.-e, értelmében az életen át tartó tanulás jelmondattal minden magyar állampolgár jogosult a kedvezményre. Azt pedig hogy én jogosan használom e fel, azt nem nekem kéne eldöntenem? A szja-ban ami áll az az én felelőségem, hogy az apeh elfogadja, az meg az apeh és "én" közém tartozik, nem az egyetemre!
Ha nem jol gondolom, vagy értelmeztem nyugottan cáfolj.
(amugy, Miskolci Egyetem)
üdv
Tisztelt Hölgyem!Uram!
Ugyanehhez a témához kapcsolódnék.
Némi értlemezési zavarba kerültem.
Annak idején, amikor beadtam az egyetemre a jelentkezési lapot, ha jól emlékszem, az volt a képzés mellett, hogy kiegészítő alapképzés. Nos a kiegészítő alapképzés alapképzés, vagy sem?
Ugyanis a problémám/problémánk az, hogy az egyetem ugyanazzal indokolt (lévén szintén a Miskolci Egyetemről szó...mi mással), hogy csupán csak az első alapképzés után lehet igénybevenni az adókedvezményt...de akkor a kiegészítő alapképzés második alapképzés?
Ezen kívül, olvasom, hogy másoddiplomás képzés után is jár az adókedvezmény, ha az felnőttképzésnek minősül.
Jól értelmezem?: felnőttképzésnek akkor minősül (...és akkor vehetem igénybe az adókedvezményt...micsoda önös érdek... :-) ), ha az egyetemmel szerződést kötöttem?
Az egyetem legutóbbi hivatalos állásfoglalása a különböző karok/szakok esetén az alábbi: "az 1995. évi CXVII. törvény 36/A paragrafusában foglaltakra tekintettel, a felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény szerint felnőttképzési szerződés alapján az adóévben fizetett képzési díj 30%-a, de legfeljebb évi 60.000 forint csökkenti az összevont adóalap adóját. A hivatkozott, a felnőttképzésről szóló törvény 3. paragrafus (2) bekezdése szerint felnőttképzési tevékenységnek minősül a rendszeresen végzett, iskolarendszeren kívüli képzés, mely e törvény értelmező rendelkezései alapján: olyan képzés, amelynek résztvevői nem állnak a képzést folytató intézménnyel tanulói- vagy hallgatói jogviszonyban".
Gyakorlatilag ezzel a választ megkaptuk, de azért szakavatott ember véleményére, tudására is kíváncsi volnél (...minimum 60 tankörtársammal együtt), hogy most akkor nyeljük le a békát, vagy mégiscsak jár az adókedvezmény?
Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel:
"kisegér"
Üdvözlet Mindenkinek!
Természetesen ugyanezen egyetemről van szó és a kérdésem is ugyanaz mint Kisegéré. A furcsa a dologban az, hogy tavaly kaptunk adóigazolást, idén viszont csak az említett jogszabályokra való hivatkozással mellékelt tájékoztatást kaptuk meg az egyetemtől. Az alábbi -sajnos nem teljes- szöveg pedig a felnőttképzés törvényéből van:
(3) A (2) bekezdésben foglaltakon túlmenően a törvény IV., V. és VI. része alkalmazásában felnőttképzési tevékenységnek minősül a felsőoktatási intézményben, felnőtt hallgató részére nyújtott, az Ftv. alapján állami támogatásban nem részesülő, az Ftv. hatálya alá tartozó képzés.
Tehát ha nem első alapképzés, akkor lehet-e felnőttképzésnek minősíteni? Valóban nem lehet ilyen esetben adókedvezményt igénybe venni?
Válaszát köszönöm
Üdv!
Szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség a kiegészítő alapképzés és a másoddiplomás képzés között, mert diákhitel felvételét alapképzéshez ill. kiegészítő alapképzéshez kötik?!
Kedves Energomen!
Az adóhivatal általi bevallást (ADAM-program) csak akkor választhatod, ha nem veszed igénybe a felnőttképzési díj visszaigénylését.
Sunshine after the rain.
Kedves Mindenki!
A felnöttképzési díj adóigazolásának kiadása ügyében szeretném a segítségüket kérni.
Nyelviskolám akkreditált intézmény.
A 2004.évben befizetett tandíj igazolását arra való hivatkozással nem adja ki, hogy azt nekem kellett volna 2005. 01.31-ig kérni.
Én ezt csak márciusban tettem meg. Szerintük utólag ennek kiadására már nincs mód, így az adókedvezményem elveszett!!
Ebbe én nem tudok belenyugodni, hiszen az APEH kék számán azt mondták, hogy ki kell hogy adja az iskola az igazolást. De a suli a további felszólítás ellénére sem küldi el!
Mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönettel: Nusika
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02