Adóhiány végrehajtása


Kago (törölt felhasználó) # 2004.07.05. 07:58

Nem egészen világos a kérdésed: Az árfolyam nyereség a befektetés után elért hozam, ( pl. ha valaki részvényt vásárol, és felárral sikerül eladnia ) ezt azonban hogy fizetheti külföldi magánszemély?
Az árfolyamnyereség egyébként valóban adóköteles, azt elvileg be kell vallani, és le kell adózni. Ellenkező esetben:

  1. ha az adóhivatal ellenőrzést tart, és feltárja az adóhiányt, akkor az adón kívül a kamatokat és a bírságot is meg kell fizetnetek.

2.) Önellenőrzés esetén ugyanez a helyzet, azzal a különbsáéggel azonban, hogy a bírság helyett itt önellenőrzési pótlékot kell fizetni, ennek a mértéke pedig általában nem éri el a kiszabható bírság minimumát.
Önellenőrzés esetén részletfizetési kedvezményt vagy fizetési halaszátást lehet kérni , de ilyent csak abban az esetben ad az APEH, amit tanult kollégám az előző hozzászólásában már kifejtett.
Célszerű kamatmentes részletfizetési kedvezményt kérni, mert ha az APEH kamatköteles részletfizetési kedvezményt ad, az olyan, mintha semmit sem adott volna. A kamat ui. épp úgy ketyeg, mintha anélkül fizetnétek a részleteket, hogy erre kedvezményt ( engedélyt ) kaptatok volna. Legfeljebb annyit értek el vele, hogy amíg él a részletfizetési kedvezmény, addig az APEH nem indít behatási eljárást ellenetek, ( de ha nem túl jelentős összegről van szó, ennek a veszélye egyébként is minimális, ha látják az APEH-nél részetekről a fizetési hajlandóságot. )

old-guy # 2004.06.24. 20:06

Kezdem a végén: ha az árfolyamnyereség nem a Bt üzlete volt, akkor a magánszemélyi adózási ügyek nem érintik a Bt vagyonát. (Még akkor sem, ha a Bt-ben levő üzletrészét vonják végrehajtás alá a magántartozása miatt.)
A nemzetközi adózási információcsere is fejlődik, vagyis elévülési időn belül vagy kibukik az ügy, vagy nem...
Nem minden árfolyamnyereség adóköteles, vannak kivételek, de ezt itt most nem lehet eldönteni.
Ha adóköteles kategóriájú, akkor valóban "olcsóbb" az önellenőrzés, mint a bünti. Önellenőrzés esetén a részletfizetési kérelem akkor "ül", ha bizonyítható, hogy a fizetési nehézség átmeneti, és adott határidőn belül a kötelezettség teljesíthető. (Eléggé macerás a menete, inkább ajánlanám a fájóbb, de egyszerűbb megoldást - akár kölcsönből is.)
Üdv.

Szipori # 2004.06.24. 11:22

A páromnak a tavalyi évben volt olyan árfolyamnyeresége amit külföldi személy fizetett, és amit nem vallott be, mivel pont életünk első lakásvásárlásában voltunk, és a bank kevesebb hitelt adott mint amit kértünk, és ezzel az összeggl pótoltuk. Néhány százezer forintról van szó. Arra gondoltunk, hogy majd ha összejön a pénz csinálunk egy önellenőrzést és a jegybanki kamattal együtt visszafizetjük. Mi történik azonban ha közben az adóhivatal ellenőrzés során valahogy rájön erre az adóhiányra, és a bírsággal, egyebekkel együtt akkora összeget számítanak fel, amit mi már képtelenek lennénk jelen körülmények között kifizetni. Mi történik akkor ha az önellenőrzéskor bevallanánk ugyan az összeget, de az összegnek csak egy részét tudnánk kifizetni a többire pedig kérnénk részletfizetést. Bírságot akkor is számítanának fel, vagy csak a kamatot ? A páromnak van egy kis Bt-je is annak a számlájára kapja havonta a fizetését, az APEH arról a számláról is leemelheti az ő tartozását ?
Ha tudna valaki segíteni azt nagyon megköszönném.


Szipori