Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlanszerzési illetékkel kapcsolatos kérdés

drbjozsef #   2019.04.12. 22:01

tofifi,

Az illeték adók módjára behajtható, vagyis az esedékessé válásának évének az utolsó napjától számított 4 év után évül el, ami 6 hónappal meghosszabbodik, ha elindították a végrehajtást (de nem szakítja meg az elévülést a végrehajtási cselekmény sem).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tofifi # e-mail 2019.04.12. 20:35

Az ingatlannal kapcsolatos illetékfizetés is elévül 5 év után?

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2019.04.06. 16:23

Ha a vételár nem lenne több, mint 15mhuf, akkor járna, de így sajnos nem.

Igen, nem a rá eső hányad megszerzése után, hanem a szerzestől számított 5 éven belüli eladás után kell megfizetnie a személyi jövedelem adót. Míg az illeték esetében a szerződéshez kell csatolni a megfelelő nyomtatványt, addig az adó megfizetése önadózással történik, az értékesítést követő év május 20 napjáig kell megfizetni es bevallani! Az adóalap (és így a megfizetendo adó) mértéke függ a szerzési es az eladási ártól, a levonásba hozható költségek, kiadások összegetől és az eltelt évek számától.

Az ügyekben eljáró ügyvédnek a fentiekről pontos információt illik adnia!

Dr. Egyed Zoltán
ügyvéd

Ivanivna # e-mail 2019.04.06. 15:14

Ilyenkor nekem nem jár valamilyen kedvezmény azért hogy ez lesz az első ingatlan a nevemen? (Igaz csak 50% ban.)
Igen a párom 4,5m-Ft-al magasabb Áron adja el majd lakást hiszen felújításon esett át Így hát egyértelmű hogy az ár is magasabb.Így lesz 15m-èrt a lakás eladva. Akkor ezek szerint neki is kell fizetni viszont nem a családi ház után amit veszünk hanem a lakás után amit elfogadni magadban mint amennyiért vette?

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2019.04.06. 14:49

Önnek 320.000,-Ft-ot, míg párjának -amennyiben 1 éven belül eladásra kerül a lakása- visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettsége nem keletkezik.(illetékkedvezmény)

Amennyiben a lakást magasabb vételáron értékesíti a párja, mint ami a 2016. június 10. napján kelt adásvételi szerződésben szerepel, úgy SZJA fizetési kötelezettsége fog keletkezni, amelyet további adatok ismeretében lehet pontosan meghatározni.

Dr. Egyed Zoltán
ügyvéd

Ivanivna # e-mail 2019.04.06. 14:39

Jó napot.
Pàrommal mai napon foglalóztunk le egy ingatlan(családi ház)
Ami 16 millió ft. Természetesen mivel felvesszük 2 gyerekre a CSOK-ot így 50%- 50% százalékban leszünk tulajdonosok.
Nekem ez lesz az első ingatlan ami a nevemen lesz páromnak a második viszont mindkettőnknek Ez lesz az első családi ház ami van..
Páromnak van egy lakása amit (2016.06.10èn vàsàrolt), Ha minden igaz 15 millióért adunk el hamarosan (abból még 3 millió A banké lesz).
Az lenne a kérdésem hogy ebben az esetben mennyi vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk külön-külön mikor megvesszük a családi házat.
Meg páromnak ha eladja a lakását, kell e bármilyen illetéket fizetni utána. Ha igen akkor körülbelül mennyit.
A lakásból megmaradt 12 millióból csak 8 milliót fordítunk a ház vásárlásra a többi hitel és CSOK formájában lesz.
Válaszukat előre is köszönöm.

drbjozsef #   2019.03.15. 09:12

Nem.

Ott van a két kedvezmény törvénye a kérdésed alatti hozzászólásban.

Egyiknek sem feleltek meg se Ti, se az ingatlan.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

frioli # e-mail 2019.03.15. 07:13

Tisztelt Szakértő!

Férjemmel vásároltunk egy 38900 000 Ft értékű új építésű -vállalkozó által épített- tarsashazi lakást , melynek 50-50%-ban lettünk tulajdonosai.
Az új ház vásárlásánál igénybe vesszük a két gyermekre járó vissza nem térítendő állami támogatást (CSOK) 2 600 000 Ft értékben.
Szeretném megkérdezni, hogy mindkettőnknek ez az első újépítésű ingatlanja, bár a férjem neven van egy kis panel lakás, 35 év felettiek vagyunk, a 15 000 000 Ft-ra járó illetékkezdvezmény vonatkozhat ránk az új ház miatt?
Végül is 50-50 % lettünk tulajdonosok.
Előre is köszönöm a segítséget.
Köszönettel:P.A

drbjozsef #   2019.02.22. 07:16

abca,

Első lakás :

Itv. 26§(6) Az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött fiatal az első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 000 000 forintot nem haladja meg. Ilyen forgalmi értékű lakás tulajdoni hányadának megszerzése esetén a vagyonszerzőt a szerzett tulajdoni hányaddal arányos mértékű kedvezmény illeti meg.

Ez nektek felejtős a vételár miatt.

Új lakáshoz kedvezmény :

Itv. 26§(1)

  1. a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett - ideértve az ingatlan-nyilvántartásban nem lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott és ténylegesen sem lakás céljára használt épület átalakításával, továbbá a lakóépület bővítésével (pl. tetőtér-beépítéssel) létesített - 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása. Amennyiben az új lakás forgalmi értéke vagy a 21. § (1) bekezdés szerinti csökkentett értéke nem haladja meg a 30 millió forintot és a vagyonszerző másik lakástulajdon eladását nem igazolja, akkor a megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne. Ilyen lakás tulajdoni hányada esetén a kedvezmény a 15 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos részére illeti meg a vagyonszerzőt;

Ez jár nektek, csak 24-15=9 millió után kell illetéket fizetnetek, de fontos, hogy ilyenkor, mint a kiemelésből láthatod, az eladott lakás kedvezményét nem veheted igénybe. Vagy - vagy.

Ezt válasszátok, ez nyilvánvalóan jobb, mint a 24-9=15 millió forint után illetékelni (ez lenne az eladott lakás beszámítása, ha jól értem, hogy most 9 millióért adtad el). Igaz, te kevesebbet fizetnél, mint a párod, mert csak te számíttathatnád be, de ketten együtt sokkal többet fizetnétek így.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

abca # e-mail 2019.02.21. 22:54

Az előzőhöz jegyezném meg, hogy azt hallottam, hogy valóban van olyan, hogy a 25 milliós vételárból levonjuk a 15 milliót (ami illetékmentes) és a különbözet 1/2 részének 4 %-át én, a másik 1/2-ed 4%-át a párom fizeti be. Továbbá idekapcsolódó kérdésem, hogy ettől függetlenül a fent említett, eladott lakóházról be kell számolnom valamelyik szervezetnek? Büntetés jár, ha nem említem meg az új lakás adásvételijében, hogy van eladott ingatlanom, de nem ezt az illetékkedvezményi opciót választom?

Válaszukat köszönöm!

abca # e-mail 2019.02.21. 21:46

Tisztelt Urak!

Nemsoká alá kell írnunk a végleges szerződést és el kell dönteni, hogy melyik illetékkedvezményt válasszuk.

Párom és én 1/2, 1/2 arányban veszünk lakást 24 millió forintért. Új építésű lakás, mindketten 35 év alattiak vagyunk.

Pár napja adtam el a házamat, amit öröklés útján szereztem több, mint 10 éve, 7 millió forintért. Párom is első lakásvásárló, és végülis én is, hiszen nem vásároltam még ingatlant.

Hogyan számolandó az illeték a két esetben és melyiket célszerűbb választani?

Nem vagyok biztos abban, hogy az esetekben a tulajdonrészt kell nézni, vagy a lakás összértékét.

Köszönöm a válaszukat!

drbjozsef #   2019.02.05. 07:04

sroberto,

Én laikus vagyok, de szerintem az alábbiak szerint kell számítanod az illetéket.
Sokszor szokták megpróbálni a sorházi lakásoknál ezt a vételárat szétbontjuk mindenfélére, de ha ezek nem önállóan forgalomképes, tehát önálló helyrajzi számú ingatlanok, akkor nem számítanak külön.

Tehát az alap a 48M. Nem számít a telekhányad meg a garázs. Ebből levonható a csok. Az új építésű kedvezmény nem játszik, mert a csokkal csökkentett ár is több, mint 30M, ezt jól tudod. Viszont pont az önálló HRSZ miatt csak az eladott lakás ára vonható még le, a többi nem.

Vagyis 48-7,6-18,5 után kell illetéket fizetni. Ha jól számolom 876.000.- forintot.

De lehet, hogy tévedek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.02.05. 06:47

Bence,

én ugyan laikus vagyok, de ez esetben nincs szükség nagy jogértelmezésre, mert a törvény szerencsére ez esetben egyértelmű - ami ritkaság.

A megkérdezett ügyvéd urak tévednek. Jár a kedvezmény.
(Amivel keverhetik, hogy ez a kedvezmény és a másik lakás vásárlás kedvezménye nem lehet egyszerre, csak az egyik.)

1990. évi XCIII. törvény az illetékekről
...
21.§(1)Ha a lakástulajdon szerzője a vásárláshoz vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatásban részesül, ennek összegét a lakástulajdon forgalmi értékből le kell vonni.
...
26.§(1)Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól:

  1. a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett - ideértve az ingatlan-nyilvántartásban nem lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott és ténylegesen sem lakás céljára használt épület átalakításával, továbbá a lakóépület bővítésével (pl. tetőtér-beépítéssel) létesített - 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása. Amennyiben az új lakás forgalmi értéke vagy a 21.§(1) bekezdés szerinti csökkentett értéke nem haladja meg a 30 millió forintot és a vagyonszerző másik lakástulajdon eladását nem igazolja, akkor a megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne. Ilyen lakás tulajdoni hányada esetén a kedvezmény a 15 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos részére illeti meg a vagyonszerzőt;

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Bence91 # e-mail 2019.02.04. 19:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Feleségemmel 31,5 millió Ft-os, új építésű lakás vásárlásában vagyunk. 2 gyereket vállalunk, így 2,6 millió Ft CSOK-ra vagyunk jogosultak. A fizetendő illeték meghatározásában kérnénk segítségét.

Mi úgy kalkulálunk, hogy a 31,5 millió Ft-ból lejön az illetéktörvény alapján 2,6 millió Ft csok, így 28,9 millió Ft lesz a vételár, ami alapján már megfelelünk az illetéktörvény azon pontjának, mely alapján 30 millió Ft alatti új lakás esetén csak a 15 millió Ft feletti összegre kell a 4%-ot fizetni. Tehát 31,5-2,6-15=13,9 millió Ft után kell a 4% adót megfizetnünk. (50-50% lesz a tulajdonrészünk).

Azonban ügyvéd ismerőstől azt a tájékozatást kaptuk, hogy a két törvény nem vonatkozhat ránk egyszerre. Szerinte ha 31,5 millió a vételár, akkor ugyan lejön a CSOK 2,6 millió Ft, azonban 28,9 millió Ft-ra teljes egészében kell a 4%-ot megfizetnünk, mivel a vételár eredetileg 30 millió Ft felett van.

Melyik a helyes eljárás? Nem mindegy, hogy kb 500.000 Ft vagy kb 1.200.000 Ft illeték megfizetésére számítsunk.

Segítségét előre is köszönjük!

Üdvözlettel,
A.Bence

sroberto # e-mail 2019.01.31. 16:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődöm lakás eladás és új építésű sorházi lakás vásárlása kapcsán az illetékek felől, mert nem teljesen egyértelmű számomra.

Az egy hónapja eladott társasházi lakásba 2008-ban költöztünk be első tulajdonosként, tehát 11 éve lakunk benne. 21,5 M-ért adtuk el olyan felosztásban, hogy a lakás ára 18,5 M, fsz-i tároló ára 0,5 M, mélygarázsi beálló ára 2,5 M. (Mindegyik külön helyrajzi számon.)

A vásárolandó sorházi lakás jelenleg épül, előszerződést kötöttünk rá, a tényleges adás-vételi szerződést márciusban fogjuk megkötni, vállalkozótól kulcsrakész lakásként vesszük meg. Annak a kulcsrakész vételára 48 M, amely magában foglalja a telekhányadot (10 M), illetve a felépítményen belül a lakás (br. 36,5 M) és a garázs (br. 1,5 M) árát. (A telken a vállalkozó 3 egyforma lakást épít sorházi jelleggel, társasházi státusszal.)

Érdeklődöm tehát, hogy az említett eladott lakásunk, és a vásárolandó sorházi lakásunkra hogyan számoljam az illetéket? (Adót nem kell, mivel 5 évnél hosszabb ideig laktunk benne.)

  • Szimplán a teljes különbözetre kell illeték (48 M - 21,5 M)?
  • Vagy az eladottnál csak a lakás rész számít és ezért 48 M - 18,5 M-ra kell illeték?
  • Vagy a vásárolandónál ki kell vonni a telek árat, és úgy kell a felépítmény különbözettel számolni? (38 M - 21,5 M)
  • Vagy pedig a felépítményeken belül ténylegesen csak a lakás részek különbözetére kell illeték? (36,5 M - 18,5 M)

Tudtommal az új építésű ingatlan kedvezményre nem vagyunk jogosultak, mivel túl van a 30 M-os határon a vásárolandó ingatlan értéke.
3 gyerek után járó Csok-ot is igénybe vesszük, de csak 7,6 M-ig (mert 11 éve már éltünk az akkori szocpollal).

  • A csok számíthat-e illetékkedvezménynél?

Kérnék szépen választ, hogy hogyan kalkuláljak majd az illetékkel kapcsolatosan!
Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel és üdvözlettel: Siklós Róbert

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.31. 16:09

Pl. 75 ezer. Vagy semennyi.

www.kbs-ugyved.hu

AMarti # e-mail 2019.01.31. 15:20

Tisztelt Ügyvéd úr!
2012-ben édesapám halála után ,bátyámmal és édesanyámmal örököltük meg a lakást.2018-ban édesanyám elhunyt.2019-ben a lakást szeretnénk eladni.Az eladás utáni adóról szeretnék érdeklődni.pl 5 millió értékű lakást sikerül 6 millió forintért eladni.mennyi lesz a ránk eső adó mértéke ?
Köszönöm válaszát !
Tisztelettel : AMarti

1ügyfél # e-mail 2019.01.29. 14:27

Köszönöm.

drbjozsef #   2019.01.29. 09:20

Ha mindkettő lakóingatlan (szóval a családi ház sem külterületen álló tulajdoni lap szerinti gazdasági épület), akkor a drágábbat szerző az értékek különbözete után fizet 4% illetéket, az olcsóbbat szerző meg semennyit. És közösen a szerződés ügyvédi díját, meg a földhivatali díjakat.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

1ügyfél # e-mail 2019.01.29. 09:12

Tisztelt Ügyvéd úr!

Lakás-családi ház csere esetében (ház értéke több) hogyan működik az illetékfizetési kötelezettség? Milyen költségek merülnek fel ilyen esetben?

Válaszát megköszönve.

drbjozsef #   2019.01.29. 06:41

1972R,

A NAV által kiszabott meghagyás ellen fellebbezni lehet.

Más jogorvoslat nincs.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.01.29. 06:38

Bzoolee,

Elöször a CSOK-ot vonják le, utána a kedvezmény, viszont ott csak tulajdonrész arányosan jár a kedvezmény :

26§ f) a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett - ideértve az ingatlan-nyilvántartásban nem lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott és ténylegesen sem lakás céljára használt épület átalakításával, továbbá a lakóépület bővítésével (pl. tetőtér-beépítéssel) létesített - 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása. Amennyiben az új lakás forgalmi értéke vagy a 21. § (1) bekezdés szerinti csökkentett értéke nem haladja meg a 30 millió forintot és a vagyonszerző másik lakástulajdon eladását nem igazolja, akkor a megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne. Ilyen lakás tulajdoni hányada esetén a kedvezmény a 15 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos részére illeti meg a vagyonszerzőt

Tehát :
Illetékalap 29-2,6 = 26,4 millió.
Teljes illeték lenne 26,40,04 = 1.056.000.- forint
A 20% rész teljes illetékkel : 1.056Mx0,2 = 211.200.- forint
Az egészre az illetékkedvezmény lenne : 15M
0,04 = 600.000.- forint.
A 20%-ra eső illetékkedvezmény : 600e x 0,2 = 120.000.- Ft

A fizetendő illeték : 211.200 - 120.000 = 91.200.- forint.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

1972R # e-mail 2019.01.28. 19:32

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan ügyben kérem tanácsát, hogy lakásvásárlásom vételárát az illetékhivatal nem fogadta el, állítólagos piaci értéken plusz 1,2 millióval felértékelte a lakást, ami 48.000 Ft-tal több illetéket jelent. A lakásnak egy hónappal az eladás előtt hivatalból készült adó és értékbizonyítványa, gyámhivatalos érintettség miatt. Ez az értékbizonyítvány volt az eladási ár, ezt elfogadta az eladó, a gyámhivatal, de utólag (festés, beköltözés után) a NAV illetékosztály értékbecslője nem. Az 1970-es építésű soha fel nem újított, eredeti vezetékes, csempés, burkolatos, 4. emeleti lakás állapotát felújításra szoruló helyett átlagosra értékelte. A kirótt illetéket ugyan befizettem, panasszal éltem, de fellebbezni a NAV ellen nem merek. Sejtéseim vannak róla mi a háttere a történetnek, de bizonyíthatóság hiányában ezt le sem írom. Szeretném véleményét kérni, jogos lehet-e érdeksérelmem, illetve fordulhatok-e valahova segítségért. Pénzügyi kereteim nem engedik meg, hogy ügyvédet fogadjak, ezért nem mertem fellebbezni sem. Előre is köszönöm és nagyon hálás lennék válaszáért!

Bzoolee # e-mail 2019.01.25. 12:21

Ügyvéd Úr!

Vásárolunk párommal egy újépítésű ingatlant, 29 M FT a vételár. Én részem 80% lenne, övé 20%. Lenne csok 2 gyerekre 2,6 M ft. Én eladtam egy lakást egy éven belül, 23,2 M FT-ért. A 80% rész az pont ennyi, tehát én ugye nem fizetnék semmit. A párom része 5,8 M Ft, akkor ő mennyi illetéket kell fizessen? Elvileg le lehet vonni a csokot, meg 15 M-ig még újépítésű kedvezmény is van. Hogy kell kiszámolni ezeket az ő esetében? A CSOK-ot a teljes összegből vonják le (29 M Ft) vagy az illeték alapból? ha nem fele-fele, akkor a csokot is 80-20% arányban számítják? És 15-30 M ár között csökkenthető 15 M FT-tal az illetékalap, akkor ezt is 80-20 arányban kell nézni? Egyáltalán nem tiszta nekem, hogy milyen sorrendben kell ezeket számítani, először levonják a csokot vagy a 15 milliót vagy hogy van ez?
Üdvözlettel,
Zoltán

drbjozsef #   2019.01.25. 07:35

Beata,

A hivatal úgy számolt, hogy a 15M fölötti rész után 4% illeték. Ez (4.5M x 0,04)=180.000 forint, vagyis 1/2-1/2 tulajdoni hányadnál fejenként 90.000. forint.

Az első lakásos kedvezmény valóban nem jár, de feltehetőleg nem számoltak a CSOK-kal, pedig szerintem azzal kellene :

1990. évi XCIII. törvény az illetékekről
...
21.§(1) Ha a lakástulajdon szerzője a vásárláshoz vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatásban részesül, ennek összegét a lakástulajdon forgalmi értékből le kell vonni.
...
26. § (1) Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól:
...

  1. a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett - ideértve az ingatlan-nyilvántartásban nem lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott és ténylegesen sem lakás céljára használt épület átalakításával, továbbá a lakóépület bővítésével (pl. tetőtér-beépítéssel) létesített - 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása. Amennyiben az új lakás forgalmi értéke vagy a 21. § (1) bekezdés szerinti csökkentett értéke nem haladja meg a 30 millió forintot és a vagyonszerző másik lakástulajdon eladását nem igazolja, akkor a megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne.

Ez alapján szerintem levonandó a CSOK is, tehát ((4.5M-2.6M)x0,04) az illeték, vagyis fejenként 38.000. forint.

A meghagyásban benne van azt hiszem, hogy hogyan lehet fellebbezni ellene. Szerintem tegyétek meg a fentieken leírva.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.