CMR kiállítása


wers # 2019.02.15. 17:11

Igen is és nem is, valamint nem csak azt. Ennyire hiányos tudással nem itt kellene válaszokat keresned.

Gyugyu86 # 2019.02.15. 16:20

Kulfoldon szeretnek csomagszallito/futarszolgalat ceget alapitani mely az eu teruleten belul szallit es kezbesit haztol hazig. Kerdesem,hogy ebben az esetben is szukseges a cmr kiallitasa minden egyes csomag eseteben?

Krei # 2011.11.24. 10:52

CMR leigazolásával kapcsolatban kérdés:
Cégünk ideiglenesen raktározza más belföldi beszállító áruját (amelyet exportál egy nem uniós vevőnek, akinek cégünk is.) Saját autónkkal vesszük fel a szállító telephelyén az árut, aki az exportdokumentumokat előkészíti a nem uniós cég részére.
Mivel csak ideiglenesen begyűjtjük majd felpakoljuk a vevő kamionjára a szállító áruját a szállító által kiállított CMR leigazolása nem egyértelmű számomra.
A CMR-en: 1.feladó a belföldi szállító; 3. átvételi hely: feladó telephelye
2. átvevő a nem uniós cég; 4. kiszolgáltatási hely: a nem uniós cég telephelye
Nekem, mint ideiglenes felvevőnek hogyan/melyik rovatban kell leigazolnom a CMRt, ha kell egyáltalán….?! A feladó kötelez a 23.rovat - fuvarozókén t történő leigazolására-, de a fenti pontok alapján ez így nem szabályos.
Köszönettel

Rexor # 2011.10.17. 18:13

Annyira azért nem komplex a dolog. Sima Uniós adómentes értékesítésként kell kezelni, a lényeg az, hogy a fuvarlevélből lehessen látni, hogy az áru elhagyta az országot, és megérkezett a célországba. Plusz a vevőnek kell hogy legyen Uniós adószáma.

Dr.Attika # 2011.10.17. 13:55

Rexor! Áfaalapot írtam. Áfamentes az értékesítés, de az áfaalapot akkor is meg kell határozni.

vanita!
Fórumos tanácskérés helyett keressenek már egy olyan könyvelőt, aki érti a közösségen belüli termékértékesítés áfaszabályait. Tudom nem könnyű, de meg kell próbálni, mert, ha már büntetőeljárás indul áfacsalás miatt, akkor nagyobb a probléma.

vanita # 2011.10.17. 12:27

Mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat!

Egy kis pontosítás:

"y" cég eladta az árut a külföldi partnernek, de csak azzal a feltétellel, ha azt "x" ki is szállítja az adott Unión belüli címre. "y"-nak nincs fuvareszköze, viszont van külföldi kapcsolata. A számlát "y" cég állította ki, de "x" cég fuvarozta menetlevéllel és "y" cég álltal kiállított számlával "z" cégnek. Viszont "x" cég nem fuvarozó hanem csak szállító eszközzel rendelkező kereskedő cég, aki ezzel a fuvareszközzel teljesíti saját kiszállításait is.

Rexor # 2011.10.17. 10:08

Attila, hol van itt áfa? Uniós adómentes értékesítésről beszélünk...Számviteli szempontból teljesen mindegy, hogy fuvarlevéllel vagy CMR-el van igazolva a szállítás.

Dr.Attika # 2011.10.17. 10:00

Ne keverjük. Saját árúját szállítja, de a vevő rendelkezése szerint harmadik személynek.

wers # 2011.10.17. 09:56

Amennyiben az eladó a belföldi vevő, azaz Y, akkor X már nem a saját áruját viszi, tehát ő a szállítmányozó, akikre belföldi és nemzetközi szabályok érvényesek. tagjai a Magyar és a Nemzetközi Fuvaregyesületnek, külön biztosításuk van, stb. és ezért fizetnek, a szállítmányozási tevékenység szerepel a cég tevékenységei között. Erről szól a CMR. Ez kötelező a nemzetközi fuvarozásban.

Dr.Attika # 2011.10.17. 09:20

A leírtak alapján: egy magyar székhelyű cég elad árút egy másik magyar cégnek. Az árú rendeltetési helye pedig közösségen belüli másik tagállam. Az eladó a szerződés szerint a belföldi vevő rendelkezése szerint nem a magyar székhelyre, hanem a külföldi végső vevőnek szállítja le. persze, hogy nem ingyenes, mert a fuvarozás költségét az árba be kell építeni.

A nyomtatványboltban venni kell egy belföldi és egy külföldi menetlevelet és azok adattartalmából meg lehet állapítani a különbséget. Ha eddig belföldi menetlevéllel történt a külföldre történő szállítás és a külföldi azon az árút szabályosan átvette, akkor a külföldre kiszállítás igazolható, de magyar számvitel szempontjából nem elfogadható. Itt az ÁFA alap meghatározása a lényeges . Ha ez nem jól működik, akkor még az ezzel kapcsolatos adó és büntetőjogi szankció is felmerülhet.

wers # 2011.10.17. 08:35

szerintem ez azért kicsit bonyolultabb, és a kérdést feltevő nem adott elég infot.
A CMR alapjába véve egy nemzetközi fuvarlevél és fuvarbiztosítás. Az, hogy az áru fuvarozásáét külön nem fizetnek, ez nem azt jelenti, hogy ingyen van, csak olyan paritással egyeztek meg, hogy az áru leszállítva értendő, benne van árban a fuvardíj.
Számomra itt nem világos, hogy ebben az esetben ki az eladó, ki állítja ki a kapcsolódó dokumentumokat, mint pl. rakjegyzék, szállítólevél, vagy számla. Ha X állítja ki, Z-nek, akkor valóban a saját áruját viszi Z-nek, nem világos, hogy jön képbe Y. Saját áru fuvarozásához nem kell CMR, enélkül a X felel az áruért az átadásig. Fontos, hogy a fuvareszköz X cég tulajdomába legyen, a sofőr pedig megbízott a feladatra.
Ha Y az eladó a papírokon, akkor viszont X fuvarozó, és ő mint fuvarozó jön képbe, és akkor feladó Y, átvevő Z és fuvarozó X.

vanita # 2011.10.17. 08:13

Köszönöm!

Eddig "rendes" belföldi menetlevéllel szállítottuk, feltüntetve rajta a cél helyet és az okmány számát is amivel vittük. A nemzetközi menetlevél miben különbözik ettől?

Dr.Attika # 2011.10.17. 06:59

Pontosan ez a gond, hogy az eladó a saját árúját szállítja saját fuvareszközzel, tehát a CMR szóban sem jöhet. Ebben az esetben a közösség területére történő kiszállítást nemzetközi menetlevéllel kell igazolni.
( Akkor is saját árú, ha közben Y közbeiktadódik, mint vevő. A rendeltetési hely lesz, X és Y közötti adásvételi ügyletnél Z külföldi cég.

vanita # 2011.10.17. 06:54

Szia!

Köszi a gyors választ!

A rendeletben én ezt olvastam.
"Ez az Egyezmény minden olyan szerződésre érvényes, amely áruknak közúton, járművel, díj ellenébenvégzett szállításáról szól, ha az áru átvételének helye és a kiszolgáltatásra kijelölt hely - amint ezeket a
fuvarozási szerződésben megjelölték - két különböző állam területén van, amelyek közül legalább az
egyik szerződő állam."

Ennél az esetnél viszont ingyen szállításról van szó.
Mivel a szállító cég kereskedő nem pedig fuvarozó.

Ebben az esetben is kell?

Rexor # 2011.10.17. 06:44

Így igaz, annak, aki a fuvarozást végzi.

vanita # 2011.10.16. 20:06

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben kérném a segítségüket:

Adott 3 kft. "x" kft. értékesít belföldre árut "y" kft-nek. "y" kft. az árut tovább értékesíti közösségen belülre "z" kft-nek. Ugyanezt az árut "x" kft. szállítja le "z" kft-nek, saját autóval, ingyen, térítés nélkül.
A kérdésem az lenne, hogy "x" kft-nek kell-e CMR-t kiállítani?
Segítségüket előre is köszönöm!