Csatornázás, mit tehetek?


oligaliga # 2018.06.26. 13:37

nonolet

Köszönöm, pont erről beszéltem eddig is. És igen, az okoz zavart a fejekben, hogy az egyszeri felhasználó bekötésnek nevezi azt is, ha csak a csonkra köt rá, és azt is, ha a gerincre.

nonolet # 2018.06.26. 13:29

Sorrendben... bentről-kifelé

  • a saját szennyvíz vezetékek az ingatlanon belül
  • átadási pont (általában a saját telken lévő akna képében)
  • bekötő vezeték (a telekről az utcai gerincbe köt be)

a saját vezeték és a közcélú törzshálózat közti szakasz

  • közcélú szennyvíz (tipikusan utcai gerinc) vezeték

A közcélú vezetékek rendszere pedig a törzshálózat.

- -

Az önkori a törzshálózatot építi ki az "utcán".
Azaz az utcai gerincet.

Az ingatlan tulajdonos pedig a bekötő vezetéket építi meg.
Tipikusan egy telekhatár közeli akna készül.
Az akna és az utcai gerinc közti szakasz a bekötő vezeték

A gyakorlatban vannak furmányos esetek, de a fogalmak alapján mindig elkülöníthető az a szakasz, ami a "bekötő vezeték"-nek számít.

- -

Zavart az szokott okozni a fejekben,
hogy
az önkori által szervezett csatornázáskor
ÁLTALÁBAN a bekötő vezetéket is
az önkori szervezésben építik ki.

Azzal az ingatlan tulajdonosnak nem kell foglalkozni, csak fizetnie kell érte a többi díj közé csapva és kész.

Ezért az ingatlan tulajdonosban nem tudatosul,
hogy
azt "elvben" ő maga rendeltemeg-terveztette-kivitelezte.

Ahogyan egy utólagos önálló rákötéskor is tenné.

Vadsuhanc # 2018.06.26. 13:27

Azt indokoljátok már meg törvényhelyre hivatkozva, hogy a lakásomból kivezető szennyvízvezeték, amely az utcai csatornába viszi a szennyvizemet miért nem minősül mellékgyűjtőnek?

oligaliga # 2018.06.26. 13:22

Legyen, akkor a bekötővezeték a törzshálózat része, de NEM gyűjtővezeték (se nm főgyűjtő, se nem mellékgyűjtő).

Akárhogy csavarjátok, a lényegen nem változtat: A Vhr. egyértelműen úgy fogalmaz, hogy műszakilag elérhető a törzshálózat, ha a bekötővezeték kiépítésével elérhető. Magyarul, ha a gerinc megvan, akkor már műszakilag elérhető a törzshálózat! ÉS jogos a talajterhelési díj, ha nem kötsz rá, vagyis nem építteted ki a bekötővezetékedet!

Vadsuhanc

Az a te saját szerencséd volt, hogy az önkormányzat nem ellenőrizte le, hogy a kivitelező megépítette-e a bekötővezetékeket (vélhetően emiatt engedték el a talajterhelési díjadat), de ez nem mindenhol van így. Dunapatajon pl. jelenleg épül az egyik városrészben a törzshálózat, a kivitelezésnek azonban nem része a bekötővezeték, azt mindenki intézi.

De ha már így körbejártad, biztos meg tudod mutatni azt a jogszabályt, ami előírja az ellátásért felelősnek (az önkormányzatnak), hogy a víziközmű-rendszer tervezésénél és kivitelezésénél köteles a bekötővezetékeket is betervezni és megépíttetni. Tényleg kíváncsi lennék rá.

nonolet # 2018.06.26. 13:07

A szennyvíz bekötő vezeték NEM a törzshálózat része.

2011. évi CCIX. törvény a víziközmű-szolgáltatásról
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

18. szennyvíz-bekötővezeték:
a szennyvízgyűjtő-hálózat!!!
és
a házi szennyvízhálózat!!! ...
szennyvízhálózat között
a szolgáltatási pontig kiépített,
a szennyvíz-törzshálózat részét képező vezeték
a tartozékaival,
amely a felhasználási helyen keletkező szennyvizeknek, továbbá egyesített rendszerű csapadékvíz-elvezetés esetében a csapadékvizeknek a szennyvíz-törzshálózatba történő bebocsátására szolgál,

19. szennyvíz törzshálózat:
olyan, a víziközmű-rendszer részét képező hálózat,
amely a szennyvíz főgyűjtőből, az erre kapcsolt mellékgyűjtőkből és ezek berendezéseiből áll,

oligaliga # 2018.06.26. 12:58

Visszaolvastam, és egyikőtöknek sincs igaza. A bekötővezeték nem gyűjtővezeték. A bekötővezeték a gyűjtővezeték és a szolgáltatási pont közötti szakasz.

A szennyvíz-elvezetési szolgáltatási pont pedig egy teljesen más fogalom, aminek a felelősség és a tulajdonjog szempontjából van jelentősége. Pl. a bebocsátott szennyvíznek a szolgáltatási ponton kell megfelelnie a környezetvédelmi előírásoknak, a szolgáltatási pont a határvonal a házi szennyvíz-hálózat és a víziközmű-rendszer között.

Vadsuhanc # 2018.06.26. 12:44

Mellesleg akkor szerinted mi a bekötővezeték?
Milyen gyűjtőnek minősül?

Vadsuhanc # 2018.06.26. 12:39

Kedves oligaliga!

Elolvastad egyáltalán amit írtam törvényhelyekre hivatkozva? Ugye nem....

Mellesleg csak egy lapot kell visszaolvasnod a topicban, hogy láthasd ezt a témát körbenyálaztam rendesen. Nagyszülői/szúlői örökségem kapcsán 1,8 millió talajterhelési díjat tartottak nyilván. ( 3-as szorzó kamat évekre visszamenőleg. )

Végig csináltam ( vímű kamerás vizsgálat, vélemény ) a talajterhelési díjat törölték és vissza is igényelhettem az előzőleg befizetett díjakat.

Szeretném, ha elolvasnád Dr. Szücs Lajos ( Lajcsó ) bejegyzését, ha nekem nem csak jogi végzettséggel rendelkező embereknek hiszel. Rá hallgattam és közel 2 milliós adósságtól szabadított meg.

oligaliga # 2018.06.26. 12:31

Főgyűjtő a szennyvíztisztító telepre érkező fő nyomó vezeték vagy vezetékek. Erre csatlakoznak a mellékgyűjtők, amik kisebb átmérőjű nyomóvezetékek, feladatuk a bekötővezetékeken keresztül érkező szennyvíznek a főgyűjtőbe vezetése.

Vadsuhanc # 2018.06.26. 12:22

Miért nem ?

Akkor mi a főgyűjtő és mi a mellékgyűjtő?

oligaliga # 2018.06.26. 12:15

A bekötővezeték nem része a törzshálózatnak.

Vadsuhanc # 2018.06.26. 12:07

Akkor én is leírom egyértelműbben.

A gerincvezeték és a bekötővezeték a törzshálózat. ( a gerincvezeték a főgyűjtő a bekötővezeték a mellékgyűjtő)

Mivel a kérdezőnek nincs bekötővezeték a telkén, amely a törzshálózat része, így műszakilag nem áll rendelkezésére a csatorna törzshálózat ( a törzshálózat részét képező bekötővezeték ), így nem kötelezhető a csatlakozásra és a talajterhelési díj megfizetésére sem.

oligaliga # 2018.06.26. 11:58

wers

Ja igen, 2011. évi :D

oligaliga # 2018.06.26. 11:55

Ha már a Vhr.-t felhoztad: 1.§ 27. pont:

műszakilag elérhető: az a törzshálózat, amely a víziközmű-bekötővezeték (ivóvíz-bekötővezeték, illetve szennyvíz-bekötővezeték) kiépítésével elérhető, és az igényelt kapacitás rendelkezésre áll

Ennél egyértelműbben nem lehet megmagyarázni, hogy ha már megvan a gerincvezeték, akkor műszakilag rendelkezésre áll. Köteles vagy rákötni, és ha kell, a saját pénzeden kiépítteted a bekötővezetéket. Amit később ingyenesen át kell adnod az önkormányzatnak, mert víziközműnek minősül, és az csak állami vagy önkormányzati tulajdonban állhat.

wers # 2018.06.26. 11:52

:))) és gondolom 2011 évi
(Nem tudtam kihagyni)

Vadsuhanc # 2018.06.26. 11:49

Kedves oligaliga!

Az 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet 1. § 27. szerint műszakilag rendelkezésre álló szennyvízcsatorna: az ingatlant határoló közterületen található szennyvízelvezető törzshálózat, amelybe a házi szennyvízhálózat bekötése gravitációsan,kényszer áramoltatású szennyvízelvezetés esetén házi beemelő vagy vákuumszelep közbeiktatásával biztosítható...

A jogszabályok szerint a fentiekre hivatkozva a

a bekötővezeték a törzshálózat részét képezi.
a Az 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet 1.§. 37. pontja szerint a szennyvízelvezetési szolgáltatási pont: a szennyvíz-bekötővezeték felhasználó felőli végpontja, amely gravitációs bekötővezeték esetén a telekhatáron belül, attól legfeljebb 1 m távolságra telepített ellenőrzőaknának vagy ellenőrző-, tisztítónyílásnak a kimeneti oldala...

A szennyvíz törzshálózat a 2011. évi CCIX. törvény 2.§. alábbi pontjai alapján a

18. szennyvíz-bekötővezeték: a felhasználási helyen keletkező szennyvizeknek, továbbá egyesített rendszerű csapadékvíz-elvezetés esetében a csapadékvizeknek a szennyvíz-törzshálózatba történő bevezetésére szolgáló vezeték,

19. szennyvíz törzshálózat: olyan, a víziközmű-rendszer részét képező hálózat, amely a szennyvíz főgyűjtőből, az erre kapcsolt mellékgyűjtőkből és ezek berendezéseiből áll.

Ez alapján a bekötővezeték mint mellékgyűjtő a törzshálózat részét képezi, és ez a leírtak alapján műszakilag nem áll rendelkezésére a kérdezőnek, így talajterhelési díj és csatlakozási kötelezettség sem terheli.

oligaliga # 2018.06.26. 11:41

Bocs, 55.§

oligaliga # 2018.06.26. 11:36

Nem haragszom, de a víziközmű-szolgáltatásról szóló 201. évi CCIX. tv. 555.§ (1) bekezdése pontosan leírja, hogy mikor vagy köteles rákötni:

Az ingatlan tulajdonosa - ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik - köteles az ingatlant a víziközmű-rendszerbe beköttetni és a víziközmű-szolgáltatást igénybe venni, ha

  1. az ingatlant határoló közterületen olyan, a közműves ivóvízellátás vagy a közműves szennyvízelvezetés és -tisztítás biztosítását szolgáló víziközmű-rendszer helyezkedik el, amihez ivóvíz-bekötővezeték vagy szennyvíz-bekötővezeték és azok műtárgyai kiépítésével közvetlenül csatlakozni lehet, és
  2. az ingatlanon felépített épületre használatbavételi vagy fennmaradási engedélyt adott, továbbá a használatbavételt tudomásul vette az építésügyi hatóság vagy az erre irányuló eljárás folyamatban van.

Ez alapján igenis felszólíthat a szolgáltató, hogy köss rá a gerincre, hisz az műszakilag rendelkezésre áll. Ha nincs meg a bekötővezetéked, akkor vállalnod kell, hogy kifizeted a megépítés költségeit, különben az igénybejelentést elutasítják.

Vadsuhanc # 2018.06.26. 11:19

Ne haragudj nincs igazad.

Talajterhelési díj fizetésére a jogszabályok szerint csak kötelezhető, akinek műszakilag rendelkezésére áll a csatorna. Ez az jelenti, hogy a telekhatáron belül egy méterrel a " csonk " bent van. Ekkor áll műszakilag rendelkezésére a csatorna.

Addig egy petákot sem kell fizetnie talajterhelési díj vonatkozásában.

oligaliga # 2018.06.26. 09:31

Akkor is kötelezhető, ha nincs bekötővezeték. Csak ebben az esetben a bekötővezeték kiépítését is a felhasználó fizeti, majd át kell azt adnia az önkormányzat részére.

Vadsuhanc # 2018.06.26. 09:09

Igazad van, de nekem úgy tűnik, hogy itt nem a kérdező akar mindenáron csatlakozni a csatornára, hanem kényszeríteni akarják , hogy csatlakozzon a gerincvezetékre vagy ha nem akkor talajterhelési díjat akarnak vele fizettetni.

A Hivatal által megrendelt bekötővezeték kiépítése nélkül erre nem kötelezhető. Sem a bekötővezeték kiépítésével kapcsolatos költségek fizetésére sem a talajterhelési díj fizetésre.

oligaliga # 2018.06.26. 08:53

Az, hogy a rendszer megépítésekor mit terveztek, az egy teljesen más dolog. De itt nem is ez a lényeg.

Amíg a kérdező az igénybejelentését nem nyújtja be, addig nem fogja tudni, hogy mi legyen a következő lépés.

Vadsuhanc # 2018.06.26. 08:04

Kedves oligaliga!

Az első bekezdéssel egyet értek, Így van.

A második bekezdéssel kapcsolatosan annyit jegyeznék meg, hogyha az ingatlan a gerincvezeték kiépítésekor már létezett akkor nem az ingatlan tulajdonosának kell a bekötővezetékkel kapcsolatos tortúrát végigjárnia és főleg nem akkor, ha a hozzájárulást már előre befizette. A csatorna hálózat bekötővezetékének megépítése nem az Ő feladata erre nem kötelezhető.

A bekötővezeték kiépítése ebben az esetben nem az ingatlan tulajdonosának a kötelessége azt a csatorna építésekor meg kellett volna tervezni. A tervek mint a Vízműnél mint a polgármesteri hivatalban megtalálhatók azzal a kiegészítéssel, hogy a hivatalban megtalálható a megvalósulási terv is amely tartalmazza a tervtől történő a vízmű jóváhagyásával kapcsolatos változásokat is.

oligaliga # 2018.06.26. 07:46

A polgármesteri hivatalnál (vagyis az önkormányzatnál) csak akkor lennének a bekötés tervei, ha a bekötővezetéket már kiépítették volna. Ekkor tényleg jogos a talajterhelési díj, mert a rákötésnek adott minden feltétele, csak a házi szennyvíz-rendszert kell a bekötővezetékkel összekötni. Ehhez nem kell terv, nem kell engedély, egyszerűen rákötsz, majd bejelented, és szerződést kötsz.

Ha nincs megépítve a bekötővezeték, akkor csak a gerincvezetékről lenne terv, ebben az esetben meg ugyanott vagyunk. Be kell adni az igénybejelentést, megvárni, milyen műszaki feltételeket támaszt a vízmű, majd megcsináltatni a tervet, azt engedélyeztetni a vízművel, ezután a vízművel vagy a kormányhivatalnál regisztrált kivitelezővel megcsináltatni, a kész bekötést bejelenteni a vízműnek, és a végén (amit sokan nem tudnak), az egész bekötést (a bekötési pontig bezárólag) átadni az önkormányzatnak, ingyen.

Vadsuhanc # 2018.06.26. 07:22

Kedves gyuri49!

Oligaliga gondolatát folytatva...

Keresd meg a Vízművet és kérj egy hivatalos állásfoglalást, hogy a jelenleg hatályos szabályok szerint a csatorna telkedre történő bevezetése, milyen módon lehetséges. A hangsúly a szabályos jogszabály szerinti bekötésen legyen.

Írj egy tértivevényes levelet a Polgármesteri hivatalnak, amelyben kéred, hogy a csatornabekötés terveit, amelyet a vízmű jóváhagyott és a jelenlegi jogszabályokba nem ütközik adják át vagy küldjék meg részedre. Amit leírtál az alapján nincs terv. Felteheted nekik azt a kérdést is, hogy engedélyezett bekötési terv hiányában hogyan képzelik el a bekötést.

Talajterhelési díj befizetésére pedig csak akkor vagy kötelezhető, ha a telkeden már bent van a csatorna legalább fél méterrel a telkeden belül és nem a Te költségeden történő bevezetéssel.