Szja bevallás és külföldi munkavégzés


zertar (törölt felhasználó) # 2015.02.05. 08:09

Sziasztok!

Elég összetett kérdéssel fordulok hozzátok! :)

Szóval adott egy szingapúri vagy hong-kongi munkaerő közvetítő cég, akik adott vállaltoknak közvetítenek ki 1-3 hónapos munkára.

Ezek munkák ázsiai, arab, dél-amerikai, afrikai országok vagy szinte bárhol lehetnek a világban.

Ha dolgzok akkor kapok fizetést, de ha nem akkor nem jár semmi.
Ha például dolgozok 2 hónapot Dubai-ba akkor mondjuk a két hónapra 15 000€-t de utánna lehet hogy 2 hónapig semmi munka nem lenne és akkor ugyebár nem jár semmi.

Ebben a 2 hónapban mondjuk Magyarországon tartózkodnék, itt élnék. De a következő alkalommal meg 1 hónapra mennék például Indonéziába dolgozni és ezt követné mondjuk 3 hét munka nélkül és utána megint valami másik ország.

A fizetést abba az országba kapnám ahol a közvetítő cég be van jegyezve.

Ebben az esetben hogyan kell adózni akkor ha töbet vagyok külföldön mint 183 nap és ha kevesebbet dolgozok egy évben mint 183 nap?

A tb-vel és nyugdíjjal mi lesz ilyenkor?
Például igényt tartanék a magyar EÜ-re, akkor azt hogyan kéne fizetnem?

Nyugdíjba ezek az évek hogyan számolnak bele?

Üdv.

ttip # 2014.12.08. 10:34

pukkancs: személyi igazolvány csak Magyarországon élőknek jár, tehát jogosan vonják be, ha a polgár megszünteti a magyarországi lakcímét.

kovlin # 2014.12.08. 09:57

Kedves Pukkancs!
Ha EGT tagállamban, vagy Svájcban végez keresőtevékenységet, akkor kizárólag abban az államban köteles járulékfizetésre. Önkéntes teljesítésre sincs lehetőség, azaz csak egy államban lehet a TB-t fizetni. Ilyenkor a magyar TAJ számát ideiglenesen érvénytelenítik. Arra viszont figyelni kell, hogy ezt az OEP felé a "Bejelentő lap és tájékoztató a külföldön biztosítással rendelkező személyek számára (bejelentő lap és tájékoztató)-EGT" elnevezésű nyomtatványon be kell jelenteni! Be nem jelentés esetén mulasztási bírságot szabhatnak ki.
Erről bővebben itt találhat tájékoztatást:
http://www.oep.hu/…NEU.70.U.pdf
Saját tapasztalat, hogy pl. osztrák e-card (ottani TAJ kártya) Magyarországon mindenhol nagy fejtörést okoz, bizonyos helyeken elfogadják, bizonyos helyeken viszont nem, receptet e-card szám alapján nem adnak ki, még akkor sem, ha nincs rajta támogatás.
Üdv, Kovlin

pukkancs # 2014.12.07. 17:02

Azt szeretném megtudni, hogyha külföldön munkát vállalok (és nem szüntetem meg Magyarországon a lakcímemet- mivel még nincs külföldi lakcímem), hová tartozok bejelentési kötelezettséggel? TB , NAV. Szeretnék kijelentkezni M.országi címemről, de nem lehet, mert elveszik a Személyi igazolványt, nem csak a lakcímkártyát és akkor nem tudok kiutazni (útlevél már nem lenne kész). Jogos-e hogy a személyi okmányt is elveszik ilyen esetben, hiszen megmarad a magyar állampolgárságom??????????? Akkor miért nem lehet személyi okmányom!

  • Úgy tudom az UNIO-ba csak egy helyen kell majd TB-t fizetni. Ha külföldön fizetem akkor Magyarországon is biztosítva leszek.

Gondolom, hogy adóznom csak külföldön kell.

koska # 2014.09.16. 18:52

Üdvözlöm az Olvasókat!
Lányom tavaly decemberben diplomázott, pályakezdőnek számít. Itthon fél év alatt sem tudott elhelyezkedni, május végén kiment Németországba 4 hónapra - szezonális munkára - pénzt gyűjteni (pincérkedni). Legális szerződése van, a munkaadója fizeti az ottani TB-t, vonják tőle az ottani törvények szerinti adót. Most fog hazajönni a hónap végén, de novembertől újra ki akar menni, másik munkahelyre, szintén csak szezonális munkára, nem végleg! Kérdéseim:

1. Mi a helyzet itthon az adózással, kell-e adóbevallást készítenie, esetleg valami adókülönbözetet fizetnie?
2.Egy lengyel kolléganője (még diák) örömmel újságolta neki, hogy otthon, Lengyelországban adóvisszatérítést fog kapni. Nálunk van valami hasonló lehetőség?
3. Van-e bármilyen rendelet, törvény a külföldi szezonális munkavégzésre, amit ismernünk kell (a Járási Hivatalnál bejelentettük a külföldi munkavállalást)?

Dr.Attika # 2014.09.13. 10:02

Kedves Manilla24!
A nemzetközi munkaügyi standartok (jogi irányelvek, gyakorlatok ) szerint az Önt kiközvetítő cégnek kell levonni és megfizetni minden a munkabért terhelő közterhet.
Tegyen el minden okmányt amit ebben a munkaviszonyban kap. Lehet magyar adóvonzata, de ezt csak a konkrét ügy ismeretében lehet eldönteni.

mtspider # 2014.09.13. 05:21

Elnézést, de véletlen rosszul tettem fel a kérdést. Az ismerősömnek kell-e fizetnie adót? Mert természetesen nekem nem.

mtspider # 2014.09.11. 14:26

Tisztelt Szakértők!

Jogerős Bírósági végzés és Végrehajtói intézkedés után egyik ismerősöm fizetéséből vonják a tartozását ( kamatokkal növelt összeget) Kell-e ezután adót fizetnem?

Manilla24 # 2014.09.05. 19:14

Kedves hozzáértők!

Az lenne a kérdésem hogy ha Amerikában bejegyzett cégnek dolgozom, óceánjáró hajón, nemzetközi vizeken abból kell e nekem adózni. Nem a hajótársaságnak dolgom, hanem egy független cégnek aki kiközvetít hajóra, szóval nem egy Európában bejegyzett cégnek.

Ha valaki tud erről valamit megköszönném a válaszát!

doom009 # 2014.08.13. 09:57

Tisztelt Szakertok!
Jelenleg franciaorszgban elek ahol nem dolgozok meg. Regisztralva vagyok a pole emploi-nal ahol azt mondtak, hogy az eu-n belul ledolgozott orak utan igenyelhetek segelyt amihez ki kell kernem az U1-es nyomtatvanyt itthonrol.A tavalyi evben (2013) egy ciprusi hajozasi cegnek dolgoztam 6 honapot igy ciprusrol is szeretnem kikerni a szukseges papirt a ledolgozott oraim utan. Szerettem volna kapni a cegtol egy hivatalos papirt az adozasrol es a pontos ledolgozott oraimrol de azt a valaszt kaptam, hogy cipruson 0% a szja igy nem fizetnek adot! Ettol fuggetlen erdemes lenne kikernem a nyomtatvanyt ciprusrol vagy igy nem kaphatok segelyt ? Koszonom megtisztelo valaszukat!

B.Te. # 2014.08.05. 18:10

Tisztelt Szakértők! Október 14-én lesz 5 éve hogy Ausztriában dolgozom, önálló vállalkozóként (házigondozás). 1 évig csak balesetbiztosítást fizethettem, azóta baleset- beteg- és nyugdíjbiztosítást is fizetek (4 év). Az ausztriai biztosítónál (SVA) többszöri megkeresésemre mindig más választ kaptam. Kérdésem: ha 5 év lejárta után befejezem a munkám Ausztriában, kaphatok-e a ledolgozott évek után valamilyen járadékot? Ha igen, hol kell ezt az igényemet bejelenteni? Nem nyugdíjat szeretnék mert azt tudom hogy nem jár. 63 éves nyugdíjas vagyok Magyarországon 2008 szeptembere óta.

eksms # 2014.07.15. 10:26

Ha az USAban is dolgozol akkor úgy ahogy Rexor mondja. Ha más adóköteles jövedelmed nincs itthonról (pl ingatlan-bérbeadás) akkor ezt a jövedelmet be sem kell vallanod.

TB szempont inkább ami érdekes - USA-val nincs TB egyezmény, tehát hiába ott vagy alkalmazott és fizetsz ott TB-t az itthon semmit nem jelent. Ha megtartod a magyar lakcímed akkor köteles vagy egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni (6890Ft / hó), ez alapján egészségügyi szolgáltatásra vagy jogosult. Ez alá be kell jelentkezni NAVnál, de előbb utóbb meg is találnak ezzel a fizetési kötelezettséggel csak akkor viszont már valószínű, hogy késedelmi pótlékkal fogják terhelni az összeget.

Rexor # 2014.07.14. 13:46

Az USA-val nagyon régen van kettős adóztatást elkerülő egyezmény, csak készült egy újabb verzió is. Jövedelemadót az USA-ban fogsz fizetni.

USA1 # 2014.07.14. 12:24

Tisztelt Szakértő!

Magyar állampolgárként amerikai (USA) cég alkalmaz az USA-ban. Milyen szja fizetési kötelezettségem lesz, mert ha jól tudom pár éve megkötötték a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményt, de nem ratifikálták, ezért Mo-on és az USA-ban is kell adóznom ugyanazon jövedelmem után? Milyen összegre vonatkozóan?

Rexor # 2014.07.14. 07:36

Kedves Anna,

Ingatlan értékesítése soha nem volt az összevont adóalap része, mindig is külön adózó jövedelem volt. Tehát családi adókedvezménnyel nem lehet csökkenteni.

anna2052 # 2014.07.13. 20:04

Tisztelt Szakértők! A következő kérdésre várom szíves válaszukat:

Az eladó hibájából egy 1994-ben vásárolt önkormányzati lakás tulajdonjogának bejegyzésére 2014-ben került sor.
A tulajdonos aki a vásárláskor maga is gyermek volt, 10 éve az ingatlanban lakik. Ma már 3 kiskorú gyermeket nevel, ezért szeretné eladni a 46 m2-es, 1,5 szobás lakást és egy nagyobbat vásárolni. A jelenlegi szabályozás szerint szinte a teljes eladási ár adóköteles egyéb jövedelemnek minősül, amely az összevont adóalapot növeli.
Kérdésem: érvényesíthető-e a 3 gyermek után járó családi adókedvezmény az eladási árral növelt adóalappal szemben?

Rexor # 2014.07.11. 09:49

Igen.

Joey20 # 2014.07.11. 09:00

Tisztelt Fórumozók!

Ha Magyarországi cégnél dolgozom de külföldön, akkor Magyarország jogosult a járulékokra? Külföldi cégnél nem dolgozom, csak a magyar cég vállalt ott munkát.

Rexor # 2014.07.11. 07:22

Nem igazán így van. A magyar illetőség azt jelenti, hogy bárhol dolgozol a világban alapvetően Magyarországon fogsz adózni.

De hogy ne kelljen kétszer adót fizetned a kettős egyezmények segítenek ebben. Munkaviszony esetén, ha egy osztrák cégtől Ausztriában végzett munkáért jövedelmet kapsz, akkor ezt Ausztriában fogod leadózni. Viszont a kettős egyezmény alapján Magyarországon ez mint mentesített jövedelem fog jelentkezni a bevallásodban, ergo nem kell magyar szja-t fizetned utána (de a bevallásban fel kel tüntetni). Tehát adót nem fogsz tudni visszaigényelni Ausztriában.

Adóügyi illetőséget változtatni nem olyan egyszerű mutatvány.

KZoltan83 # 2014.07.10. 15:37

Kedves Forumozók!

Egy osztrák cégnek fogok dolgozni de valószínűleg a határ innenső oldalán fogok lakni így magyar adó illetőségű leszek. Munkám miatt sokat leszek külföldön (Fontos: nem ausztria, se nem mo) állítólag ezen idő alatt szerzett jövedelmem mo-n adóköteles. Azaz az osztrák munkaadó előre befizeti utánam az adót ausztriában majd én onnan visszaigényelem a külföldi (nem ausztria) munkanapkra eső részt és mo-n pedig leadózom. Az viszont nem tudom hogy pontosan

1. mennyi adót kapok vissza az osztrák államtól ( állítólag nem mindent, gondolom pl a biztatást nem kapom vissza)
2 mennyi adót kell még fizetnem itthon ( pl biztosítást otthon már nem kéne elvileg)

Azt tippelem,h az szja-t kapom vissza és csak is azt kell itthon kifizetnem.

Tud ebben segíteni valaki, h tisztán lássak?

Van lehetőségem arra is h osztrák adó illetékességű legyek ( kiköltözünk osztrák odalra) így csak a kint adót levonják és kész.

Akkor választanám a fentebbi bonyolult verziót ha komolyabb adó előnyöm származna belőle.Azaz itthon lényeges kevesebb adót kellene fizetnem azon napok után amit nem ausztriában dolgoztam.

Köszönöm segítséget előre is !

Üdv,Zoli

Aniki # 2014.05.12. 07:11

Sziasztok,
Portugaliaban van kutatoi osztondijam, adomentes jovedelem. TB-t ott fizetek es azt bejelentettem itt. Viszont van bejelentett magyarorszagi lakcimem is, tartozom-e adobevallassal ez esetben, vagy kell-e nyilatkoznom errol kulon?
Koszonom.

Karika01 # 2014.04.08. 18:25

Sziasztok,

tudnátok segíteni abban, hogy abban az esetben kell-e adóbevallást csinálnom Magyarországon, ha 2013-ban egész évben Szlovákiában dolgoztam határozatlan idejű szerződéssel? ( magyarországi jövedelmem nem volt)
Azzal tisztában vagyok, hogy alkalmi munkavállalóként, ha a külföldön szerzett jövedelem nem haladja meg a 840.000ft-t , akkor nem kell semmit fizetni utána itthon. Viszont én határozatlan idejű szerződéssel dolgoztam. Ebben az esetben mekkora összeghatárig adómentes a jövedelem? Vagy minden esetben az, a kettős adóztatás elkerülése miatt? :/ Összezavarodtam. Kérlek segítsetek! Köszönöm előre is!

nandy # 2014.03.23. 22:27

Maradjunk abban, hogy nem nyilatkozat, hanem adóbevallás. az más kérdés, hogy melyik országban kell adót fizetni... Elég bonyolult kérdés, sok mindentől függ a válasz, érdemes lenne egy erre szakosodott szakembert megkérni.

Izabella2 # 2014.03.20. 16:20

Sziasztok,

a következöben kernem a segitsegeteket! 2013-ban 3 honapig magyarorszagrol szarmazott jövedelemem, a többi honapban nemetorszagban dolgoztam. Azt sikerült kideritenem, hogy magyarorszagon is be kell nyujtanom egy nyomtatvänyt az APEH fele, ami nem is igazän adobevalläs, hanem inkäbb nyilatkozat a jövedelemröl. A kerdes, hogy a nemetorszagi adobevallasban hogyan kell a magyarorszagi jövedelmet feltüntetni.. adomentes jövedelemkent? vagy a magyarorszagon befizetett ado visszaigenyelhetö? köszönöm elöre is!

Rexor # 2014.03.20. 13:22

A nyugdíj adómentes jövedelem.