Szja bevallás és külföldi munkavégzés


herz.biatro # 2016.08.24. 21:33

2011-2015 kozott Angliaban dolgoztam, igy adoilletosegem is angol volt, viszont tetemes kamatjovedelemre tettem szert Mo-n az evek soran, amibol a betet miatt automatikusan ezt levontak. Bar a hatart az angol allamnal nem leptem tul, es ezert bejelentesi kotelezettsegem ugy tunik nincs, a magyar allamnak ezt nem szabadott volna levonnia.

Probaltam valahogy visszaigenyelni azon logikabol kifolyolag, hogy ha toleg a NAV az utolso 5 adoevre kovetelhet, akkor ezt en is megtehetem.

A NAV nem tudja, hogy tolem mennyi kamatadot vontak le a bankok, a bankok meg eleg elteroen allnak hozza.
Valaki ugy gondolja, hogy 60 havi szamlaertesitot, ami eddig elektronikusan volt kiallitva kikuldi a cimemre es igy 35ezer forintot bevasal rajtam, ahelyett, hogy megmondana a vegosszeget, merthogy nem erre vagyok kivancsi van olyan honap, amikor nincs lejarat eleg gyakran. A NAV meg a 60 havi ertesitot felkeni a falra.

Ha idoben jeleztem volna, az adoilletoseg akkor is kesobb derul ki, igy mivel Angliaban aprilistol aprilisig tart, kb. 1,5 evet kell varni, mig egyaltalan adougyi igazolast arrol az evrol kapok, tehat elviekben nincs olyan papirom, aminel az adohatosag nem mondhatna, hogy bevasalja a jarulekokat. (gyakorlatilag csak ezt a papirt fogadjak el - se adobevallas, se havi munkaltatoi berpapir, se semmi)

Viszont van olyan bank, ahol ezt utolagosan nem adjak vissza, tehat akar kettos adoztatas is lehetne belole. Ez talan meg most nem okoz gondot, de amikor az adorendszer egysegesedik az "adoelkerules korlatozasa" cimszo alatt, a kiskapuk is bazarodhatnak.

Az a kerdes, hogy ezt milyen modon lehet visszaigenyelni, vagy erre kulon szabalyok vonatkoznak?

Masik kerdes, hogy a NAV miert tudja meg mondani azt, hogy adojogi illetosegem van, de azt nem, hogy nincs?

Ha nincs TB-m, 0 adobefizetesem volt 5 evig, es nem kovetelnek jarulekbefizeteseket 5 eve, plussz az OEP-nek jeleztem, hogy kimegyek, akkor nem ertem mi a problema.

Nekem allando lakcimem itthon volt, ideiglenes kulfoldon, tehat minden papirral rendelkezem ahhoz, hogy itthoni adoilletoseggel tunjek fel bizonyos szervezeteknel, ahol az adoilletoseg csak annyit jelent, hogy van egy szemelyim, meg egy lakcimkartyam.

Rexor # 2016.08.25. 06:50

Attól még hogy Angliában dolgoztál még nem jelenti azt, hogy megváltozott az adóügyi illetőséged. Mivel az állandó lakcímed Magyarországon volt, így megmaradtál magyar illetőségűnek adó szempontból. Ergó nincs miről beszélni.

Papiros # 2016.08.26. 07:29

herz.biatro

"Az a kerdes, hogy ezt milyen modon lehet visszaigenyelni, vagy erre kulon szabalyok vonatkoznak?"

Vissza lehet igényelni ha tudja igazolni a jogosultság feltételeit szja és eho tekintetében is, és erre az eljárásra valóban külön szabályok vonatkoznak.
Visszaigénylés módja: levélben kell kezdeményezni a KAVIGnál, és a levélhez csatolni kell minden alátámasztó okiratot.
Ezek a következők: ki kell kérni az A1 igazolást Angliából (ez igazolja azt, hogy ottani adóügyi illetőséggel rendelkezik), kérelemmel kell fordulni minden pénzintézethez, hogy adjanak éves összevont igazolást írásban a levont adókról (kifizetői igazolás). A pénzintézeti kérelemnek érdemes tartalmaznia az indoklást (kettős adózás elkerülése).

"Masik kerdes, hogy a NAV miert tudja meg mondani azt, hogy adojogi illetosegem van, de azt nem, hogy nincs?"

Alapvetően igazolni mindig azt szükséges, hogy hol van az adóügyi illetőség. Tehát az irány fordított. Nem azt kell igazolni, hogy itt nincs, hanem azt, hogy máshol van. Egyébként olyan is létezik, hogy valakinek több államban is van adóügyi illetősége. Ez már egy további feladat ebben az esetben meghatározni, hogy ki lesz a valódi illetékes.

A további levonások elkerülése érdekében K06 kérelmet kell benyújtani a pénzintézetek felé. Ezt az igazolást a NAV állítja ki.(2003/48/EK
Tanácsi irányelv)

Rexor # 2016.08.26. 08:24

Papiros, ez nem így van:

1. A1-es igazolás nem az adóügyi illetőséget igazolja, hanem azt hogy TB szempontból hol kell fizetni a járulékot, de nem ez volt a kérdés.

2."Vissza lehet igényelni ha tudja igazolni a jogosultság feltételeit szja és eho tekintetében is, és erre az eljárásra valóban külön szabályok vonatkoznak.": ha magyar adózási illetőségű (márpedig az állandó lakóhely miatt ez nem változott meg) nem tud semmit sem visszaigényelni

Rexor # 2016.08.26. 08:27

"Egyébként olyan is létezik, hogy valakinek több államban is van adóügyi illetősége.": ebben az esetben nincs és nem is lehet ilyen, mivel van kettős adóztatási egyezmény, ami szabályozza ezt

Papiros # 2016.08.26. 09:59

Kedves Rexor!

Először is köszönöm észrevételét.

Valóban két helyen is kiegészítésre szorul a válaszom:

1. Az első mondatomból kimaradt az, hogy "illetőség". Helyesen így hangzik:

"Vissza lehet igényelni, ha tudja igazolni a jogosultság feltételeit illetőség, szja és eho tekintetében is....

2. Az A1 valóban a biztosítotti jogviszonyt igazolja, de ez kell az EHO miatt, és még kell az alábbi is:

"A külföldi illetőség igazolására a külföldi adóhatóság - az adómentességhez való jogosultság igazolására a nemzetközi szervezet - által kiállított okirat angol nyelvű példánya, magyar nyelvű szakfordítása, vagy ezek egyikéről készült másolat szolgál (a továbbiakban: illetőségigazolás)." Art 4. sz. melléklet

Az már más kérdés, hogy képes-e igazolni a külföldi illetőséget.

Rexor # 2016.08.26. 10:35

A probléma csak az eho szempontból (illetve ez kérdés), hogy biztosítottnak minúsül e Angliában vagy sem. Ez kérdés.

barisj # 2016.08.29. 09:26

Sziasztok!

Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy most szeptember közepén ki fogok menni dolgozni Angliába nagyjából 2-3 hónapra, itthon van állandó lakcímem és ez idő alatt a kinti keresetemből kell itthon is adózzak, ha kint vonnak adót?

Keresgélek most infót erről, de nem látok teljesen tisztán.
Kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények szerint nem kell adózni, de ha nincs 183 naptári napom ledolgozva akkor meg kell?! Valaki tudna ebben felvilágosítást adni?

Vagy arra a pár hónapra mondjam fel az állandó lakcímemet?

Előre is köszönöm a segítséget!

Rexor # 2016.08.29. 09:39

Ha a kinti cégtől kapod a jövedelem akkor ott fogsz adózni (183 naptól függetlenül). Ezt mint. un. mentesített jövedelmet kell feltüntetned majd a bevallásodban. Járulékot nem vonnak tőled, ha viszel magaddal A1 igazolást.

Akoron # 2017.01.04. 13:21

Hello
A kérdésem a következő:
Nèmetországban dolgozom,de van magyar lakcìmem,
Kell-e adóbevallást benyùjtanom Magyarországon,ha egèsz
Èvben kint dolgoztam tavaly.
Nèmet bejelentett munkahely,ide fizetem a tb-t is
Előre is köszönöm

Rexor # 2017.01.04. 13:26

Ha az állandó lakóhelyed Mo-n van akkor magyar adózási illetőségű vagy és kell benyújtanod magyar szja bevallást is (de magyar adófizetési kötelezettséged valószinűleg nem fog keletkezni).

Akoron # 2017.01.05. 17:32

A mai kérdésem a következő
Ki veheti igénybe a családi kedvezményt,ha én külföldön dolgozom?
A párom a gyerekekkel Magyarországon él

Rexor # 2017.01.06. 08:30

Nonolet: kevered a dolgokat. Az első lépés mindig az adózási illetőség meghatározása. A 183 napos szabálynak pedig semmi köze sincs az EU-hoz.

Tamas1978 # 2017.01.09. 05:43

Tisztelt fórumozók!

Kèrdèsem: 8 ève Új-Zélandon élek, dolgozom, fizetek adót. Magyarországon is van állandó lakcímem, fizetem a minimális egészségügyi hozzájárulást. Szja bevallást azóta nem adtam be. Kellett volna? Ha kellett volna is, úgy tűnik adót nem kellett volna fizetnem mert kint 33 szjat fizetek. Adjak be utólag bevallást? Megbüntethetnek ha nem adok?
Köszönöm előre is.

Anca52 # 2017.01.30. 16:16

Kedves fórumozók!
Röviden próbálom összefoglalni amelyben véleményeteket kérném.
Gyerekem külföldön dolgozik. Van magyarországi lakcíme, de itthoni jövedelme nincs. A külföldön szerzett jövedelme után az adott országban adózik. A kinti adóhatóságtól kap adó visszatérítést, miután a NAV igazolást ad ki arról, hogy Magyarországon nem volt jövedelme. Ez idáig rendben is van. Viszont a NAV tavaly ahhoz kötötte az igazolás kiadását, ha megmondja a külföldi jövedelmét. (én intéztem neki, kérdeztem is az ügyintéző hölgyet, hogy mi közük hozzá? Kint kereste, ott adózott is utána) Kérdésem, tényleg kérhetik? (nem kellett pontosan válaszolni, csak úgy "hasraütve" hozzávetőlegesen.... )Van erre valami létező paragrafus, hogy ezt feltétlenül tudniuk kell? Na nem az keresete nagysága miatt zavar, csak maga az elv.
Köszönöm előre is.

Rexor # 2017.01.31. 08:56

Ha magyar adózási illetőségű úgyis fel kell tüntetnie a bevallásban a külföldön szerzett jövedelmet is, tehát nagy titkot nem árulsz el ezzel.

kolide # 2017.02.11. 11:15

Tisztelt fórumozók!

Hamarosan külföldre költözöm és munkát is fogok vállani.
Milyen teendőim vannak a NAV felé?

Előre is köszönöm.

Citrom1 # 2017.02.25. 18:59

Kedves Rexor.
Fiam határozatlan idejű szerződéssel hosszabb időre (évekre) Németországba megy dolgozni.Tulajdonképpen név szerint, ugyan ahhoz a céghez megy dolgozni ahol most van, de Magyarországon fel kellett mondania és Németországban egy teljesen új szerződést írt alá.Viszont a cégnek itthon és ott is ua. a cég csinálja az adóbevallását. Fiamnak nincs Magyarországon bejelentett lakása,nincs felesége sem élettársa.Viszont itthon volt barátnője.Az adóbevallást készítő cég azt állítja, hogy ezért nem csak Németországban hanem Magyarországon is adót kell fizetnie mivel barátnője itthon marad. Egészen addig amíg ö is ki nem megy utána, mivel a létérdek központja Magyarország.Ezt nem értem, mivel életvitel szerűen Németországban tartózkodik, ott bérel lakást oda van bejelentve.Kettős adóztatás? Köszönöm előre is.

Rexor # 2017.02.27. 08:09

Illetőségről:

Ha az állandó lakóhelye Németországban van, akkor ott van az adózási illetősége. Ha Magyarországon és Németországban is van állandó lakóhelye, akkor jöhet szóba a létérdekek központja. Ha ez sem egyértelmű (szerintem önmagában egy barátnő még nem jelenti ezt), akkor a szokásos tartózkodási hely az irányadó. Tehát a leírtak alapján én a német adózási illetőséget tartom valószínűbbnek.

Adózásról:

Még ha magyar illetőségű lenne, akkor sem kellene Magyarországon adót fizetnie, mivel a jövedelme egy német társaságtól származik úgy hogy a tevékenységet is Németországban látja el. max. egy adóbevallást kell benyújtani Magyarországon (nulla adóval).

Gyufitothi # 2017.03.19. 10:36

Üdvözlet!!!
Nekem olyan kérdésem lenne németországi munkával kapcsolatban hogy kötelező magyarországi munkahelyről megszakított nap nélkül megkezdeni a kint munkát vagy ez csak cég függő e?? Mármint magyarországi cégen keresztül van e?? Én német céghez megyek magyar cég segítsége nélkül!! Előre is Köszönöm az információkat!!!

Gyufitothi # 2017.03.19. 10:51

Aza helyzet ezen a munkahelyen magyar cég által magyarok dolgoznak kint!! És a magyar céget elzavarták átvette egy svájci cég.De eddig a magyar cégen keresztül úgy lehetett csak kimenni dolgozni az a feltétel volt hogy a magyarországi munkahelyről felmondva az utolsó nap amit a papírra írnak az a pénteki nap legyen és már vasárnap menni kellett ki hogy ne legyen üres nap,megszakítás.Ezért kérdeztem hogy ez csak a magyar cég kitétele lehetett e ? Oda készülök énis már több volt munkatársam kint dolgozik.Csak még a cégtől nem szóltak vissza énmeg addig mondom érdeklődök ezügyben hátha vmi érdemleges infót kapok.

Gyufitothi # 2017.03.19. 11:33

És ez biztos?? :)

kristóf23 # 2017.04.17. 12:57

Kedves fórumozók!

Írtam egy könyvet egy külföldi kiadónak. A kiadó külföldön terjeszti ezt a könyvet. A könyv eladásából származó bevételnek bizonyos százalékát szerzői jog címén kapom meg. Ez a én bevételem.

Most, az Szja bevallásban melyik sorban kell ezt bevállanom:

7. Önnálló tevékenységból származó jövedelem

vagy

185. Egyéb külföldről származó forrásadós jövedelmnek és ezel adója

vagy esetleg valahol másho?

Köszönöm előre is.

Rexor # 2017.04.20. 12:02

Önálló tevékenységből származó jövedelem.

Rexor # 2017.04.20. 12:02

Az ehot se felejtsd el.