Mert nem lett rendezve a földhivatalban.
tartós földhasználat megszűnése
Lakásvásárlást tervezünk, melynek jogállása a tulajdoni lapon szövetkezeti ház. Adott helyrajzi számon egy szövetkezet szerepel - amely azóta megszűnt, a sorház tulajdonosai csak a különlapokon vannak feltüntetve. Kérdésünkre a tulajdonos egy 1987-es földhivatali határozatot mutatott meg, mely szerint az adott helyrajzi számú beépített tartós földhasználatában álló ingatlant a tartós földhasználati jog jogosultjai javára tulajdonként bejegyezték. Miért szerepel ennek ellenére a szövetkezet a tulajdoni lapon? Előre is köszönöm a választ.
Ésszerű. Én is úgy mondtam, hogy lehet, hogy póthagyatéki kell.
Egy vidéki földhivatal vezetője is megerősítette: hagyatéki végzéssel igazolt örökösi minőség esetén a néhai földhasználó gyermekei kérésére bejegyzik a tv erejénél fogva keletkezett tulajdonjogot.
Nem értesz, Kolléga. Ez a tulajdonszerzés szerintem nyilvántartáson kívüli, a törvény és nem a bejegyzés keletkezteti.
"egy elbirtoklás tárgyú peres eljárásba be kell-e vonni az elhunyt (az elbirtokolni szándékozott földterületet)földhasználó örököseit"
Igen.
"Szerintem a tulajdonjogot a törvény hatályba lépésekor bejegyzett földhasználó szerezte meg - nyilvántartáson kívüli tulajdonosként -, az örökösei azt örökölték, nem a tartós földhasználati jogot."
A tartós földhasználó javára akkor kerülhet a tulajdonjog bejegyzésre, ha ezt kéri a földhivatalból. (Tehát kérelemre és nem hivatalból történik a tulajdonjog bejegyzése!)
Amennyiben az örökhagyó nem kérte a tulajdonjog bejegyzését, akkor még mindig a fennáll a tartós földhasználat az ingatlanon. Nyilván ekkor is póthagyatéki eljárásra van szükség a tovább lépéshez!
Én is Sándor megoldása felé hajlok.
A kérdés onnan jött, hogy egy elbirtoklás tárgyú peres eljárásba be kell-e vonni az elhunyt (az elbirtokolni szándékozott földterületet)földhasználó örököseit...
Szerintem a tulajdonjogot a törvény hatályba lépésekor bejegyzett földhasználó szerezte meg - nyilvántartáson kívüli tulajdonosként -, az örökösei azt örökölték, nem a tartós földhasználati jogot. Ennek a dogmatikai különbségnek a gyakorlati következménye az lehet, hogy póthagyatéki eljárást kell lefolytatni.
"Tartós földhasználati jog jogosultja nem kérte a tulajdonjogának bejegyzését. Elhalálozása után az örökösei megtehetik?"
Megtehetik, ha megörökölték a tartós földhasználati jogot. (A tartós földhasználati jog vagyoni értékű jog.)
Sziasztok!
Tartós földhasználati jog jogosultja nem kérte a tulajdonjogának bejegyzését. Elhalálozása után az örökösei megtehetik?
(Inytv 91.§ (9) Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény módosításáról szóló 2005. évi CXXII. törvény erejénél fogva a tartós földhasználók tulajdonába került ingatlanok tulajdonjogát a tartós földhasználó kérelmére kell az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezni.)
Ez a fajta tulajdonszerzés valóban tárgyi illetékmentes. De valószínű, hogy a kérdező tévesen adja elő a tényállást. Ugyanis a törvény 2006. illetve 2007. január 1-jén lépett hatályba, nem nagyon hiszem, hogy az akkori szerzésre csak most vetett ki illetéket az adóhatóság. (Egyébként csak kérelemre jegyezték be a tulajdonjogot.)
Valami más történhetett itt, a fizetési meghagyás indoklása bizonyára tartalmazza a jogszabályi hivatkozásokat.
Néhány éve a törvény rendelkezett úgy hogy a tartós földhasználat megszűnik és a tartós földhasználót - kérelemre - a földhivatal tulajdonosként jegyzi be az ingatlan-nyilvántartásba. Tehát a tartós földhasználó a törvény erejénél fogva lett tulajdonos.
Az illetéktörvény alapján öröklés, ajándékozás és visszterhes vagyonátruházás esetén kell vagyonszerzési illetéket fizetni. A te tulajdonszerzésed egyik kategóriába sem sorolható be (nem öröklés, nem ajándékozás, nem visszterhes vagyonátruházás). Ez azt jelenti, hogy a törvény rendelkezése alapján történő vagyonszerzés nem tartozik az illetéktörvény hatálya alá, ezért ilyen vagyonszerzés esetén illetéket sem kell fizetni.Egyébként és is szereztem így (telken) tulajdonjogot, azonban engem (szerintem helyesen) nem szólított fel az adóhatóság illeték fizetésére.
Egy lakásépítő szövetkezettel építkeztünk. 1988-bn tudtunk beköltözni. A szövetkezet megszűnt, az adóhatóság fejenként 24 ezer forint ( férjem és én, mint tulajdonosok ) illetéket szabott ki, mert szerintük a terület tulajdonba került, és azzal anyagilag gyarapodtunk.Anno a tartós földhasználatért fizetnünk kellett, ami 30 évre szólt. Jogos-e az illeték kiszabása? Ha nem, akkor milyen törvényre hivatkozhatok?
Nagyon köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02