földvédelmi illeték


zituci # 2005.01.23. 12:08

mindenkinek üzenem akit érint:
állásfoglalást kértem az apehtól és: a földvédelmi járulék mint minden illeték levonható költségként a bevételböl.

zituci # 2005.01.11. 10:49

Kedves ildikó 31!
köszi szépen

ildikó31 # 2005.01.10. 08:04

Kedves zituci!

  1. Ne haragudj, hogy jogszabállyal terheltelek, de ezek a földvédelmi járulék fizetésének a szabályai.
  2. Azért kérdeztem, hogy te milyen minőségben fizetted be a földvédelmi járulékot, mert az adózás szabályai az alább felsorolt esetekben mások. (más a kft-nél, bt-nél, magánvállalkozónál, és a magánszemélynél)
  3. Nem vagyok könyvelő, de én azt mondanám, hogy ez a földvédelmi járulék is egyfajta illeték, így ezt pedig a bevételből levonni nem lehet! Szerintem egy könyvelőt kellene megkérdezned a biztos válaszért.

ildiko31

zituci # 2005.01.08. 01:00

Kedves ildikó31!
Köszi a kimerítQ választ, de egy szót sem értek belQle.. Magánszemély vagyok, a földvédelmit pedig már befizettem ! Kérdésem inkább arra irányul, hogy levonhatom-e a bevételbQl? Az utnál szintén ezt nem tudom.
Köszi, üdv

ildikó31 # 2005.01.06. 13:35

53. § (1) A járulék összegének megállapításáról a más célú hasznosítást engedélyező határozatban kell rendelkezni.
(2) Engedély nélküli hasznosítás esetén a földvédelmi járulék megállapításáról az eredeti állapot helyreállítását elfogadó, illetőleg a helyreállítási kötelezettség alól felmentést adó határozatban kell rendelkezni.
(3) A járulék megfizetésére a termőföldet igénybe vevőt kell kötelezni.
(4) A járulék teljes összegének megfizetése

  1. a beruházás esetén a megvalósítás megkezdése napján,
  2. a véglegesen más célra engedélyezett, illetőleg engedély nélküli hasznosítás esetén az engedélyező, vagy az eredeti állapot helyreállítását elfogadó, illetőleg a helyreállítási kötelezettség alól felmentést adó határozat jogerőre emelkedését követő harminc napon belül,
  3. időleges hasznosítás esetén az engedélyező határozatban az eredeti állapot helyreállítására meghatározott időpont elteltéig

esedékes.
(5) Ha a más célú hasznosítás az engedélyezettnél kisebb területen valósul meg, a járulék megfizetésének esedékessé válása napjától számított öt éven belül a járulékkülönbözetet, kérelemre, a Földvédelmi Alap terhére vissza kell fizetni.
(6) A 2 hektárt meg nem haladó nagyságú termőföld települési vagy megyei szociális intézmény, egészségügyi, sportlétesítmény építése céljára engedély alapján akkor hasznosítható, ha az engedély jogosultja írásban kötelezettséget vállal arra, hogy az építményt a használatbavételi engedély jogerőre emelkedésének napjától számított 15 évig rendeltetésszerűen csak az engedélyben meghatározott célra használja.
(7) A (6) bekezdésben szereplő engedély jogosultja köteles kérni - az építmény (létesítmény) használatbavételi engedélye jogerőre emelkedése napjától számított 15 napon belül -, hogy az ingatlan-nyilvántartásba jegyezzék fel a terület hasznosításának az engedélyben meghatározott korlátozását. E kötelezettség megszegése, továbbá az engedélytől eltérő hasznosítás esetén a földvédelmi járulékot utólag, az engedélyező határozat jogerőre emelkedése napjától számított, a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeres nagyságú kamatával növelt összegben kell megfizetni.
54. § (1) A földvédelmi járulék felét kell fizetni, ha a termőföldet engedély alapján és annak megfelelően

  1. mezőgazdasági tevékenységéhez kapcsolódó beruházás megvalósítására,
  2. haltenyésztésre is alkalmas víztározó létesítésére,
  3. a mezőgazdasági érdekeket is szolgáló árvízvédelmi töltés létesítésére vagy felújítására

hasznosítják.
(2) A földvédelmi járulék ötven százalékkal növelt összegét kell megfizetni, ha a külön jogszabály szerint árutermelőnek minősülő szőlőt, gyümölcsöst, továbbá öntözésre, illetőleg talajvédelmi létesítményekkel berendezett termőföldet hasznosítanak más célra.

A bevétel csökkentése kérdésben:
te magánszemély, családi gazdálodó, bt, kft vagy? Ezek azonban nem igazán jogi, inkább közgazdasági kérdések.


ildiko31

zituci # 2005.01.06. 11:08

Hahó Mindenttudók...
Hiszen Ti mindent tudtok.

zituci # 2005.01.01. 14:42

Kedves Mindenttudók!
Telkemet, -hogy el tudjam adni- ki kellett vonatnom a mezQgazdasági termelésbQl, két felé meg kellett osztatnom, valamint egy közös szakaszát ingyen az önkormányzatnak kellett adnom : közcélú út létesítése céljából. E célra szomszédom is átadott egy részt a telkébQl, de Q nem mond le a kártalanításról. Az önkormányzat által kiszámolt összeget én magamra vállaltam, de csak akkor kell fizetnem a szomszédnak, ha mindkét telkemet eladtam. Az egyiket már sikerült / 2004-ben/ Kérédseim:

  • a még osztatlan telekre kifizetett földvédelmi illeték arányos részével csökkenthetem-e a bevételem?
  • az önkormányzatnak ingyen átadott telekrész forgalmi értékével csökkenthetem-e a bevételem?
  • a szomszédom kártalanítása valószínqleg 2005-ben lesz. A kártalanítás arányos részével / ami a 2004-ben eladott telekre jut / , utólag, önrevízióval csökkenthetem-e a 2004 es bevételem?

Elég zqrösen írtam, remélem értitek azért.
elQre is köszi, mindenkinek jobb új évet, mint a tavalyi.