banki tartozás

gerbera317 # 2018.04.26. 10:01

Azért, mert nem csak emlékeztet a jogkövetkezményre, hanem konkrétan meg is ígéri.

Vadsuhanc # 2018.04.26. 09:08

Én is erre hajlok, de az zavar, hogy nem azt írja, hogy felmondhatja, hanem a kézhezvétel eltelt nyolc nap után - nem teljesítés esetén - felmondja.

gerbera317 # 2018.04.26. 08:52

Szerintem ez nem felmondó nyilatkozat, hanem felmondás kilátásba helyezése. A felmondást külön meg kell ejteni.

Vadsuhanc # 2018.04.26. 08:21

Tisztelt Fórumozók !

Az alábbiakban kérném a megtisztelő véleményeteket. A bank a levelében a következőket közölte:

.." Felszólítjuk, hogy tartozását levelünk kézhezvételét követően nyolc napon belül fizesse meg Bankunk részére. A határidő elmulasztása esetén Bankunk felmondja a szerződést és követelését bírósági úton haladéktalanul érvényesíti...”"

Ilyen megfogalmazás mellett szükséges-e a banknak külön felmondó levelet küldenie vagy a nem teljesítés esetén a határidő elmulasztására tekintettel a felmondás érvénybe lép-e nyolc nap után?

Köszönöm az esetleges válaszokat.

drbjozsef # 2018.04.26. 07:46

Felvenni?
Nem hozom nyilvánosságra. Ezen kívűl, bár kétségtelenül ütközik személyiségi jogokkal, ha a felvétel célja és felhasználása indokolt, akkor megfelelő fórumon felhasználható, és ha nem visszaélésszerű a felhasználása, akkor (adott esetben) még személyiségi jogsértés sem valósul meg.
Szerintem ártani nem árt.

nonolet # 2018.04.26. 07:21

Ez így mintha törvénytelen módszer lenne...

drbjozsef # 2018.04.26. 06:07

valitivadar,

kérni mindent lehet, talán még teljesítik is, de hát ki tudja.
A biztos az, hogy ha berakod a felső zsebedbe szépen a felvételre állított mobilt. Vagy kirakhatod magad elé is, nem kell tudnia arról senkinek, hogy rögzíted a beszélgetést.
Biztos, ami biztos.
Én fel szoktam venni a sima ügyintézést is a bankban, az upcnél, meg az ilyen szolgáltatóknál, ki tudja, mit kavargatnak össze, legyen meg nekem is, mi történt pontosan.

nonolet # 2018.04.25. 17:17

Rossz a taktika...

Eleve NEM a fiókkal kell/célszerű bajlódni!
(ott csak a sokadik vonalbeli senkikkel tudsz beszélni)

Hanem a központnak címzett tértivevényes levélben
írásban kell feltenni a kérdést
és
arra írásban kapod a választ is...

Lassúbb, de biztos és félreértés mentes megoldás.

valitivadar # 2018.04.25. 16:16

Tisztelt Fórumozók!
Általunk jogtalannak tartott banki hitel felmondása miatt holnapi napon újból felkeressük a fiókot, mert korábbi alkalommal nem tudtak tájékoztatást adni, ígéretük szerint telefonon keresni fognak kb. 2 napon belül, de ez nem történt meg. Az lenne a kérdésem,hogy a fiókvezetőtől kérhetjük-e,hogy ottjártunkról és az általuk adott tájékoztatásról jegyzőkönyv készüljön? Válaszukat előre is köszönöm!

Sherlock # 2018.04.18. 14:36

Fizetni vagy bízni az elévülésben.

radóra # 2018.04.18. 14:20

2007-ben felvettem az OTP-től 900 000 Ft-t fix törlesztő részletű kölcsönt, melyet visszatörlesztettem a futamidő alatt. A svájci frank miatt azonban még 2 600 000 Ft-ot követelnek rajtam. Húzódik az ügy, most került a Factoringhoz. Szerintetek mire számíthatok?Mit tudok tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.12. 05:52

Még változhat nehezebbé, ha végrehajtást kérnek. Akkor pert kell indítani.
De a folyón akkor kell átkelni, ha odaértünk.

valitivadar # 2018.04.12. 04:48

De értem,köszönöm. Azt hittem,hogy ettől nehezebb dolgunk lesz ebben az esetben. Köszönöm válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.11. 20:41

Nem volt világos, amit írtam?

valitivadar # 2018.04.11. 19:49

A tartozás elméletileg a közjegyzőnél van...vagyis ott mondta fel a bank..... szerintünk nem jogszerű,mert rendeztük az elmaradást az utolsó előtti felszólításra..... csak félünk,hogy mikor jön egy újabb levél,hogy esetleg még árverezni is elkezdik.... nem szeretnénk idáig eljutni.... érdemes ügyvédi levelet írni a banknak,hogy nem tartjuk jogszerűnek a felmondásukat és vonják vissza,vagy erre már ihatjuk a hideg vizet? A közjegyző szerint csak 170 ezer ft-os törlesztőrészletre van már csak lehetőségünk, de ilyen a mesében nincs azok után,hogy nulla az elmaradásunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.11. 19:31

Ha úgy gondoljátok, hogy a felmondás nem jogszerű, akkor fizessetek tovább szerződésszerűen.

valitivadar # 2018.04.11. 18:53

Tisztelt Fórumozók! Az alábbi ügyben kérnék tanácsot, észrevételt. 2004-ben került felvételre svájci frank alapú jelzáloghitel. Kisebb nagyobb megszakításokkal,de mindig ki lett fizetve a törlesztőrészlet. Legutóbb 2018. 02.28.-án kaptunk egy felszólító levelet,amelyben 280 ezer ft.-os hátralékot állapítottak meg, melynek meg nem fizetése esetén a szerződés felmondását kezdeményezi a bank. A fennálló 280 ezer ft.-os hátralékot 2018. 03.12.-én egy összegben befizettük. 2018. 04.06.-án kelt levélben azonban arról tájékoztattak, minket,hogy a tartozást közjegyző jelenlétében felmondták, pedig akkor hátralékunk már nem volt. Telefonon felkerestük a közjegyzőt,aki elmondta,hogy egyetlen lehetőségünk az, hogy a fennálló tartozásunkat 170 ezer ft-os részletekben 1 évig letörleszthetjük. A kérdésem az, hogy annak ellenére,hogy rendeztük az elmaradást, mégis felmondhatják a szerződést? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Katica.30 # 2018.03.26. 15:37

Köszönöm a hozzászólásokat!

Vadsuhanc # 2018.03.26. 15:11

Még annyit, hogy fizetési hajlandóságot ne mutassatok a faktoring irányába még ezeket nem tudjátok meg.

Vadsuhanc # 2018.03.26. 15:09

Kedve Katica.30!

A fórumon sokan nem javasolják azt, hogy a követeléskezelővel ( Faktoring? ) szóba álljon az adós. Én ennek ellenkezőjét javaslom.

Írjatok egy tértivevényes levelet a követeléskezelőnek. Kérjétek, hogy a tartozás keletkezésével kapcsolatos iratokat küldje meg amely tartalmazza a követeléssel kapcsolatos szerződés másolatát, a követelés összegével kapcsolatos iratokat a mai napig levezetve, azokat az engedményezéssel kapcsolatos iratokat amikor a követeléskezelőre lett engedményezve a tartozás az engedményezés időpontjára különös figyelemmel. Kérd, hogy a követeléskezelő igazolja, hogy mikor milyen igazolható módon lettél értesítve az engedményezésről.

Ez lenne az első kör. A többit ezek hiányában kár leírni.

Vadsuhanc # 2018.03.26. 15:09

Kedve Katica.30!

A fórumon sokan nem javasolják azt, hogy a követeléskezelővel ( Faktoring? ) szóba álljon az adós. Én ennek ellenkezőjét javaslom.

Írjatok egy tértivevényes levelet a követeléskezelőnek. Kérjétek, hogy a tartozás keletkezésével kapcsolatos iratokat küldje meg amely tartalmazza a követeléssel kapcsolatos szerződés másolatát, a követelés összegével kapcsolatos iratokat a mai napig levezetve, azokat az engedményezéssel kapcsolatos iratokat amikor a követeléskezelőre lett engedményezve a tartozás az engedményezés időpontjára különös figyelemmel. Kérd, hogy a követeléskezelő igazolja, hogy mikor milyen igazolható módon lettél értesítve az engedményezésről.

Ez lenne az első kör. A többit ezek hiányában kár leírni.

SaireyVMK # 2018.03.26. 12:21
  • A régi ptk-ban még elég volt 5évente egyszer értesíteni az adóst a tartozás követelésének fennmaradásához/megújításához.(Lényegtelen) A leírás alapján jogos volt az eljárás. Nem vitatéma.
  • Mert attól még,hogy ő úgy gondolta,hogy mivel ő a nagyobb részt rendezte ,ezért a testvérnek kellett volna a másik hitelt(külön ügy) rendezni, attól még a másik hitelező az örökösökön hajtja be a tartozást. Attól akitől tudja. Az nem érdekli a hitelezőt,hogy ja A Pista már befizetett egy másik hitelt, akkor csak a Józsitól kérjük. Erről már az öröklésnél kellett volna gondoskodni,hogy ne jusson el idáig a dolog. Most fizethetik a kamatokat és egyéb díjakat is. Persze egy részét polgári peres úton meg lehet próbálni behajtani majd a másik örökösön is(miután kifizeti a tartozást a férje). Ha volt bármiféle osztályos egyezség az öröklésnél, amiben megegyeztek a hitelről ,akkor azt szintén érdemes átolvasni.De nem valószínű,hogy ilyen van, de ha van akkor is az általában csak arról szól,hogy a gyermekrésztől eltérő arányban vagy ingó/ingatlanokat külön külön közös megegyezés szerint örökölnek. A hiba az volt,hogy nem fizette be mindjárt mindkét hitelt, hagyta hogy a másik hitel kamatozzon. Ha befizette volna mindkettő hitelt,akkor a felét követelhette volna polgári peres úton a testvérétől,vagy az örökrész értékének a fejében.
  • A folyószámla és a hitel két külön ügy. A bankszámlája szűnt meg valószínűleg,a hiteltartozás nem. Vagy,ha nem arról van szó ,akkor felteszem csak arról küldtek értesítést,hogy nemfizetés miatt felmondták a szerződést,DE attól még a hitelből fakadó tartozás követelési joga él. Ilyesmiről lehet szó.
  • Tudtak mindkét hitelről mikor örököltek. Az nem olyan biztos,hogy nem küldtek. Csak lehet,hogy nem jó helyre érkezett meg.

Amúgy meg simán lehet,hogy a 280ezres hitel már akkor is mondjuk 600ezres volt. Csak épp a tulajdoni lapon 280ezer szerepelt.(bejegyzés évszáma stb) Sok minden lehet. Ne nekünk kelljen már találgatni.

Katica.30 # 2018.03.26. 12:18

Akkor nincs mit tenni? Ennyi idő után is ki kell fizetni?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.26. 11:22
  • Hát így.
  • Mert ő az egyik örököse az adósnak.
  • Most kérdezel, vagy állítasz?
  • Ezt tőlünk kérdezed?
Katica.30 # 2018.03.26. 10:41

Tisztelt Fórumozók,

a segítségeteket/tanácsotokat szeretném kérni az alábbi ügyben:

párom édesanyja 2011-ben meghalt, a hagyatékiban szerepelt két hitel, az egyik 280.000Ft, a másik 350.000Ft, melyet a páromnak és testvérének kellett kifizetnie. A párom a nagyobbik hitelt befizette,így a testvérét illette volna a 280.000Ft rendezése.
Múlt héten kaptunk egy levelet a követeléskezelőtől, mely szerint nem lett rendezve a 280.000Ft és most 2018.01.31-ig az elmaradás 985.000Ft. Ezek szerint a testvére nem fizette be a rá eső részt.
2011 óta elköltöztünk, a leveleket átirányítottuk az új címünkre, viszont egy levelet kaptunk 2016-ban a banktól, melyben azt írták, hogy mivel az édesanyja meghalt, így megszűnt a szerződés, 52.00Ft elmaradás van a folyószámláján, melyet rendezzünk. Ezt meg is tettük, és azt gondoltuk, "jók vagyunk", más levelet nem kaptunk a bankból.
A követeléskezelőnek elküldtük a banki levelet, az átutalás összegét igazoló bizonylatot, amire válaszoltak, hogy a 985.000Ft követelésük fenn áll.

Az lenne a kérdésem:

• hogy létezik, hogy eddig nem küldtek értesítést, felszólítást?
  • miért a páromon akarják behajtani ezt az összeget?
  • 2016-ban,amikor küldték az értesítést, hogy megszűnt az anyukája szerződése, akkor miért nem szűnt meg a hitel is? Elvégre nincs érvényes szerződése a bankkal, és már nem is él
  • amennyiben külön számlán vezeti a bank a hitelt, akkor miért nem küldtek 2016-ban a sima folyószámla lezáráson kívül értesítőt, hogy van ez a hitel?

Párom a testvérével nem tartja a kapcsolatot, így nem is tudjuk őt sem megkérdezni, hogy ez most mi...

Mit lehet ilyenkor tenni?

Előre is köszönöm a segítséget/ tanácsokat!