Adószámos magánszemély (számlakiállítás)


Szomorú örökös # 2018.02.01. 16:36

Norma2

Az a helyzet h évi kb 2-3 alkalmi 50 60e ft ért nem szivesen váltanám ki. Foleg a kata-t.

Ezért valóban felesleges kiváltani az adószámot, mert a vállalkozás nélküli adószámosokat nem nagyon kedvelik a könyvelők. Csak a dolog van vele, míg egy vállalkozói számlát kifizetnek és kész. Szóval egyedi megbízás minden egyes alkalomra, sokkal praktikusabb. Igaz, azt is könyvelni kell, de még mindig egyszerűbb.

nonolet # 2018.02.01. 08:02

Az ilyen kis tételeket inkább "Megbízás"-sal ésszerű megoldani...

Ahhoz nem kell adószám sem.

Norma2 # 2018.02.01. 06:49

Köszönöm az eddigi válaszokat.
Az a helyzet h évi kb 2-3 alkalmi 50 60e ft ért nem szivesen váltanám ki. Foleg a kata-t. Ezért érdekelne a kérdés.

Szomorú örökös # 2018.02.01. 04:43

Norma2

A vállalkozás valóban jobb megoldás lenne, igaz akkor szükség lesz a tevékenységhez tartozó képzettség igazolására is, amennyiben az képzettséghez kötött tevékenység. Egyébként meg a "kötelező havi könyvelés" megúszható azzal, ha KATA alá jelentkezel. Akkor csak a kiállított számlákat kell egy szimpla bevételi nyilvántartásba belevezetni, illetve - mivel másodállású leszel - havi 25 000 Ft-ot befizetni a nagy kalapba, ezzel gyakorlatilag 8 milliós éves árbevételig le is tudod a fizetési kötelezettségedet, a végén csak az adóbevallásban kell ezt év elején összesítve beleírnod majd. Igaz nem májusban lesz a határidőd, hanem február vége felé, de szerintem megéri.

Arra kell odafigyelned, hogy mindig legyen főállás mellette,
mert különben a vállalkozás főállássá válik és havi 50 000 Ft-ra nő a fizetés.

nonolet # 2018.01.31. 21:43

Norma2

Azért jóval egyszerűbb lenne az életed
az adószámos magánszemély szarakodás helyett
egy normál egyéni vállalkozó statussal...

Szomorú örökös # 2018.01.31. 18:37

Norma2

Ha bárki ilyen számlát kap tőled, akkor két lehetőséged van. Az egyik, hogy nyilatkozol, miszerint a munkaviszonyból származó jövedelmeddel együtt kívánsz belőle adózni (az összes ilyen ismerősöm többnyire ezt választotta). Ebben egy kicsit gáz, hogy elviekben ez a lehetőség nem igazán választható a szabályok szerint, mégis megteszik sokan:

Találkoztam már olyan helyzettel, ahol maga a magánszemély kérte a kifizetőtől egy nyilatkozatban, hogy ne vonja le tőle az adóelőleget, hanem ő maga vállalja, hogy befizeti azt. Ezen eljárás sem helytálló, ugyanis a jogszabály a kifizető számára nem lehetőségként, hanem kötelezettségként írja elő az adóelőleg levonást, befizetést, bevallást, így a magánszemély a kifizető e kötelezettségét egy nyilatkozatával nem írhatja felül. Amennyiben mégis megteszi, akkor a kifizető oldalán mulasztás jelentkezik, melynek számolnia kell a szankcióival is.

Vagy pedig számfejteni kell az ilyen számlákat adóelőleg levonása céljából, mint amit munkaviszonyból veszel fel jövedelmet (nagyon nem szeretik a kifizetők). Az általad választott 10 % költségátalány ebben az esetben az adóalap kiszámítása esetében játszik, azaz a kifizető felé kell jelezni, hogy alkalmazzák ezt a 10 %-ot, mert így kevesebb jövedelemadó előleget fognak levonni.

nonolet # 2018.01.31. 16:55

1.
A magánszemély NEM kifizető!

Csak akkor válik azzá, ha "vállalkozói" mivoltában fizet neked.

- -

A szabályok ebben találhatók meg.
http://nav.gov.hu/…20180112.pdf

A 2.1 és 2.2 fejezet környékén...

Norma2 # 2018.01.31. 15:56

Sziasztok

Szeretném megérdeklődni, adószámos magánszemélyként:

Van bejelentett 36óra/hét meghaladó munkaviszonyom.
Ez amolyan másod állású tevékenység de mivel egész évben nagyon kevés van, ezért döntöttem e mellett és nem vállalkozói mellett. Valamint el akartam kerülni a havi kötelező könyvelési munkálatokat.

1. Ha magánszemélynek állítok ki számlát, példa kedvéért 50e ft-ról, akkor ez esetben milyen levonásokkal kell számolni mind az (esetleges) én , valamint a fizető részéről? (ez ugyebár meghaladja a minimálbér 30%-át)
Ilyen esetben a kifizető von le mindent?

2. Ha cégnek állítok ki számlát ez hogy módosul?

Mikor megigényeltem a 10% os költséghányadot választottam.

Előre is köszönöm.

Előre is köszönöm.

lajcsó # 2017.04.03. 18:52

A problémád nem elsősorban jogi, hanem inkább pénzügyi. Javaslom, hogy egy hozzáértő, könyvelővel beszéld át a lehetőségeket!

szabocsili # 2017.04.03. 17:11

Oktatásban dolgozom, aktívan, tanárként, közalkalmazottként, tehát adózom, levonják a járulékokat stb. Szabadidőmben horgolok, egyre több munkám van, egyre többen érdeklődnek, hogy vásárolnának. Szeretnék eladni, elkészült a weblapom, illetve szeretnék nyáron kb 2 hetet tihanyi mozgóárusként tevékenykedni.
Adószámos magánszemélyként végezhető ez? Vagy EVA? Akkor hogyan lehet elszámolni a költségeket, ha amúgy vonnak tőlem egyéb járulékot és adót is? Ha a férjem vállalkozásának tevékenységi körét bővítenénk, akkor én kézművesként számlázhatok? Vagy akkor nekem is tagnak kell lennem? Mi lenne a legjobb megoldás?

Üdv, Csilla

Szomorú örökös # 2017.03.11. 21:34

nita19950430

Az ilyen jó szomszéd gyakorlatilag irigykedik. Nem kell vele foglalkozni, a névtelen bejelentésnek többnyire nincs utóélete. Ha mégis van, akkor jól írta nonolet, amennyiben megússza az ellenőrzést - ehhez egyértelműen rajta kell, hogy kapják az illetőt - akkor simán perelheti a bejelentőt.

Manapság egyébként is elég nehéz "névtelenül" tenni bármit is, ugyanis az álnéven írt email küldője is simán beazonosítható a szolgáltató segítségével. Egy emailnek is nagyon sok olyan adata létezik a levélben, amit az átlag felhasználó sohasem lát, de az mégis azonosítja őt.

nita19950430 # 2017.03.11. 13:02

Kedves Fórumozók!
Engem az érdekelne,hogy lehetséges-e olyan,hogy valaki névtelen bejelentést tesz a NAV felé,hogy tudomása van xy-ról,aki otthon,a lakásán műköröm stúdiót üzemeltet a fürdőszobában. Napi 5-6 vendége van kb,de nem ad számlát,illetve háztartásbeliként van mindenhova regisztrálva,annyi,hogy a Tb-t,járulékokat maga után fizeti. Ebben az esetben lehetséges,hogy a NAV kimegy xy-hoz ellenőrzés céljából és megbünteti? Akár évekre visszamenőleg is?
Válaszukat előre is köszönöm!

Perfy # 2017.03.07. 06:15

Legyek egyéni vállalkozó azért, mert elkészítek havonta 4-5 db ékszert, vagy lehet, hogy még annyit sem? Infúziókúrák miatt alapból kiesik 4-6 havonta 1 hét, mert stroke-om volt tavaly, és még epilepsziát is kaptam mellé, tehát nem bírom folyamatosan csinálni. A rokkantsági ellátást megszüntetik, ha a keresőtevékenységem 3 egymást követő hónapban folyamatosan fennáll, és a bevétel meghaladja a minimálbér 150 %-át a 3 egymást követő hónapban, ahogy ezt Rexor is leírta. Mindennek utánanéztem, tehát 7es adószám. Ha csak alkalomszerű a munka, akkor lehet a 7es. Ráadásul még az is le van írva, hogy többek között a rokkantsági ellátásban részesülők közül csak az I-es és II-es fokozatra leszázalékoltak nem válthatják ki, én nem közéjük tartozom, tehát itt a másik ok arra, hogy kiválthatom a 7est.
Köszönöm egyébként a válaszokat, mert könyvtárban dolgoztam, és megtanultam: mindennek utána kell nézni.

Perfy # 2017.03.06. 17:51

Kedves Rexor!
A lényeg az tehát, hogy kiválthatom a 7es adószámot, és dolgozhatok itthon így ezzel. Valóban nem vagyok nyugdíjas, hanem "csak" rokkant ellátást kapok. Rokkantként pedig ez a munkavégzés úgysem lenne folyamatos, csak alkalomszerű.
Nagyon köszönöm a válaszokat! :)

Bizonytalankodó # 2017.03.06. 16:08

Kérdésem a következő: 62 éves nő vagyok, 40 év munkaviszonnyal mentem nyugdíjba, 4 éve. Még most sem értem el a "hivatalos" nyugdíjkorhatárt.
7-es adószámmal, nyugdíjasként szeretnék végezni oktatási tevékenységet, alkalomszerűen.
Igaz-e, hogy amíg nem érem el a korhatárt, többet kell fizetnem (járulékot, adót), mint a többi nyugdíjasnak?
Előre is köszönöm a választ!


Kizáró gondnokság alatt álló személy (gondnokai a szül?k) a szül?k halála esetén örökölhet-e? (ingatlan, bankbetét, stb.)
Köszönöm el?re is

Rexor # 2017.03.06. 13:42

A könyvelőnek nem az adózással volt problémája, hanem azzal, hogy végezhet e a rokkantsági ellátás mellett keresőtevékenységet. Egyrészt nem nyugdíjasról van szó, másrészt ha keresőtevékenységet folytat és jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát, akkor nem lehet tovább folyósítani a rokkantsági ellátást. Tehát ez alatt a határ alatt végezhet ilyen tevékenységet, anélkül, hogy az ellátás "veszélybe" kerüljön .

Dr.Attika # 2017.03.06. 13:29

Először is ettől a könyvelőtől szabaduljon meg. Vélhetőleg un. "Lujzika ebéd készítés közben a konyha asztalon könyvelő." Egy regisztrált, adó és alapvető cégjogi ismerettel rendelkező, ha erre nem tudja a választ, akkor nem könyvelő.
Ékszer készítése minimálisan egyéni vállalkozói tevékenységgel végezhető. Bejelentése nem bonyolult, Ön mint nyugdíjas még közteher fizetési kedvezménnyel si rendelkezik.
Keressen meg az alábbi elérhetősége. Ajánlok Önnek olyan könyvelőt, aki érti a szakmáját és adóbevallást nem a bableves forrása és rántása között csinálja.

Perfy # 2017.03.06. 07:55

Üdvözlöm!

Kérdésem a következő: 2016-ban leszázalékoltak. (B2 kategória, rokkantsági ellátás, nem rehabilitálható). Kiválthatom-e a 7es adószámot, és dolgozhatok-e ezzel itthon? (ékszerkészítés) Tisztában vagyok azzal, hogy bejelentési kötelezettségem van a nyugdíjintézet felé stb, az adózást a könyvelő nagyjából el tudta mondani, de fogalma sincs, hogy kiválthatom-e, és dolgozhatok-e így.

Válaszát köszönöm előre is!

Tisztelettel
Sz.A.

Szomorú örökös # 2017.01.25. 07:35

LorinczG77

Anno én - mivel művészeti tevékenységet végzek - adószámos magánszemélyként indultam, mert úgy le tudtam egy csomó pénzt írni az adómból, mint szellemi foglalkozásból származó jövedelem. Később vállalkozásban sajna erre már nem volt lehetőségem. Neked ez megint nem játszik, de ettől függetlenül én is az adószámos alanyi mentes magánszemélyt javasolnám. Arra azért figyelj oda, hogy ha véletlen közben megszűnik a munkahelyed, akkor mivel adószámos vagy, kőkeményen főállású járulék fizetésére leszel onnan kezdve kötelezett. Amikor még én voltam adószámos magánszemély, szerencsére nem kellett, de mára tisztázták ezt a státuszt.

LorinczG77 # 2017.01.25. 07:20

Köszönöm a válaszokat !

A kiadásaimat nem akarom elszámolni, így sem benzin, sem semmi.
Nekem azt javasolták, hogy adószámmal rendelkező ÁFA mentes körbe lépjek be, mert nincs értelme ezért vállalkozást indítani.

Ebből mi igaz ? Minimális munkáim lennének, talán a 30 ezret ha elérné.
Hivatalosan akarom csinálni, mert nem akarok magamnak bajt.

drbjozsef # 2017.01.24. 13:32

Kérdés, hogy a javítási munkádhoz mennyi költséged, például anyagbeszerzésed lenne.
Ha csak egy csavarhúzó meg némi forrasztóón kell, a többi a know-how, vagyis nagyjából semmi beszerzés, akkor még az ÁFA körbe sem kell belépni, lehetsz egyéni vállalkozó.
Ha akarsz elszámolni számlákat, mert van költséged, akkor az eéőbbi nem jó, mert ott nem igényelheted vissza az ÁFÁ-t.

Szomorú örökös # 2017.01.24. 12:06

LorinczG77

Ne válaszd a KATA-s vállalkozást, mert ott másodállásban is havi 25 ezret kell legombolnod, azaz marad 5 ezred a bevételből. Inkább a tételes elszámolású vállalkozás, vagy az adószámos magánszemély verziót javaslom. Utóbbit nem szeretik azok, akik el akarják a számlát számolni, mert bérszámfejteni kell.

LorinczG77 # 2017.01.24. 07:44

Üdvözlöm !

Egyszerű kérdéssel fordulok önökhöz.

Jelenleg főállású alkalmazásban állok napi 9 órában bejelentve egy cégnél mint IT-s.
Szeretnék emellett másodállású munkákat vállalni magánszemélyeknek. Másodállásban telekommunikációs eszközöket javítanék magánszemélyeknek.
A kérdésem, mivel most indulna a vállalkozás, és a bevételem is nagyon kevés lenne, valószínűleg havi 30 eFt körül alakulna, hogy adószámos magánszemélyként, vagy KATA vagy mit válasszak ez esetben ?
Valószínűleg a bevételem nem fog emelkedni az év során.

Köszönettel várom segítségüket !
Gábor

Rexor # 2017.01.04. 10:23

Attól függ kinek végzel tevékenységet (kifizetőnek vagy sem). Kifizető pl. egy belföldi társaság, nem kifizető pl. a magánszemély. Ha nem kifizetőnek végzed akkor csak a 15% szja-val, illetve (2017-től) a 22% eho-val kell számolnod, amelyet magad után fizetsz be/vallasz be. Ha kifizetőnek végzed, akkor van jelentősége a 30%-os szabálynak. Egyébként érdemes megfontolni, hogy a KATA-val nem jársz e jobban.

tanik # 2017.01.02. 17:53

Üdvözlöm.
Adószámos magánszemélyes tevékenység iránt szeretnék érdeklődni.
Negyed évente 12-ig szükséges -e befizetni a a 15 % adót, valamint 27 % ehot? Navnál így mondták.
A minimálbér 30%-át ha eléri valaki, akkor biztosítottá válik, és köteles egyéb járulékokat is megfizetni? Ez él -e még 2017-ben? Erről viszont nem beszélek a Navnál.
Köszönöm válaszukat!