Adószámos magánszemély (számlakiállítás)


Dr.Attika # 2016.10.26. 14:46

Üdvözlöm!
Adószámos magánszemélyként jogszerűen nem dolgozhat cégnél. Legfeljebb megbízási szerződés keretében teljesíthet. 120 ezer 90%-a az adóalap. Abból von a kifizető. Kevesebbet is von, mint a jog szerint kellene. Könyvelőt eddig is keresnie kellett volna, mert a kifizető levonásán túl Önnek adóbevallást is be kellett volna nyújtania.

Donbar # 2016.10.26. 10:24

Üdvözlöm,

én napi 8 órában dolgozom egy cégnél adószámos magányszemélyként. 120ezer Ft-ról állítok ki számlát, azonban az utánam befizetett járulék összege, ami a bérszámfejtő lapomon szerepel alig több mint 18ezer Ft. Nem értek a könyveléshez, de ez az összeg számomra kevésnek tűnik. Biztosított vagyok, ezt tudom, de lehet-e ebből vajon valami problémám, adóhátralék stb.? Érdemes felekresnem egy könyvelőt? Az éves adóbevallásommal semmi gond nem volt.

Köszönöm a segítséget.

Rexor # 2016.10.03. 10:23

Mivel a megbízási díj meghaladja a minimáébér 30%-át biztosítottnak fogsz minősülni. Ugyanazzal az adóval, járulékkal számolhatsz ez után mint a munkaviszonyból származó jövdelemed után.

plezerpanni # 2016.10.03. 09:59

Üdvözlöm,

Főállásban, 40 órában rendes munkaviszonyban dolgozom.
Mellékállást véllalnék (fordítás).
Adószámot váltanék ki (adószámos magánszemély), úgy tudom, csak 15%-ot kell befizetnem ezután, hiszen a többi járulékot már a főállásomban fizeti a cég. (Kezdő vagyok, ha hülyeséget kérdezek, nézze el nekem, kérem.) Vagy ilyenkor is biztosítottá válok, ebben, a mellékállásomban is?

Tehát tegyük fel, hogy havonta 40 ezret keresek ezzel a melléktevékenységgel. Mit, mennyit kell befizetnem utána? Vagy a cég, akinek fordítok, ők mennyit vonnak le belőle.

Igazság szerint, először csak egy számot szeretnék látni, hogy megtudjam érdemes-e belevágnom, mert ha túl sok költség lejön, akkor nem vállalom el.

Válaszát előre is köszönöm,
Plézer Panna

Dr.Attika # 2016.04.10. 18:59

Tisztelt Mr.V.!
Kérdésére válasz, megoldás, érdemi lépés munkadíja előzetesen 1.500.000,- Ft.
Ha vállalja, akkor keressen meg az alábbi elérhetőségen.

Mr. V. # 2016.04.10. 17:36

Üdv!

Dj-ként számlát szeretnék adni, ehhez kérnék némi információt.
A háttéradatok:

  1. van fix bejelentett munkám
  2. van OSZK által kiállított DJ-engedélyem, azaz hivatalos
  3. nem szeretnék egyéni vállalkozó lenni
  4. el szeretném számolni a költségeket (utiköltség, jogdíj, stb.)

Mit kéne tennem?
Olvastam, hogy 7-essel kezdődő adószámot szoktak kiváltani művészek. Végülis a kész mix is egyfajta mű, amit én állítok elő. Ha ez az adószám jó nekem, mi ennek a menete, illetve ez akkor is jó, ha pl. akár egy éven keresztül nincs felkérésem, azaz nem állítok ki számlát?

Továbbá mivel minden fellépés különböző helyen van, így arra az utazási költségemet milyen mértékben tudom elszámolni?

Minden fellépéshez szükséges alkalmi "jogosítás" a mahasz-tól, ami 12e Ft. Ezt mennyiben lehet a megrendelőre hárítani, vagy hogyan tudom költségként levonni?

Ennek a jogosításnak van egy éves díjfizetési lehetősége is, mely 120e Ft körül lehet, ami után már alkalmanként nem kell fizetni... amennyiben ezt választanám, akkor ez az egy összegű költség hogyan számolható el a különböző fellépések során?

Már meglévő technikai felszerlés (CD-játszók, keverő, erősítő, hangfalak, ...) amortizációját lehet bárhova elszámolni, vagy mivel már meglévő eszközökről van szó és eleve nem cégként (BT, KFT) üzemeltetem, így erre nincs esélyem?

Köszönöm!

p278623 # 2016.03.15. 19:24

Tisztelt Fórum!

Külföldön (EU tagország) élő kettős állampolgár vagyok (magyar és az EU ország), külföldi állandó lakcímmel és magyar ideiglenes lakcímmel.
Külföldön van állandó munkahelyem, ott adózom és ott van egészségbiztosításom is.
Most lehetőségem nyílt arra, hogy Magyarországon mellékjövedelemre tegyek szert távmunka végzéssel.
Azaz nem fogok Magyarországon tartózkodni a magyar munkavégzés során.
Kérdésem, hogy kell-e Magyarországon adóznom? Vagy a magyarországi jövedelmemet a lakhelyemen (EU-tagország) szerzett jövedelmemmel összevonva a lakhelyem szerinti EU tagországban kell-e adóznom?
Ha a magyarországi jövedelmem után Magyarországon kell adóznom, akkor milyen adóigazgatási azonosítóra van szükségem?
Magyarországon nincs adóazonosítóm.
Köszönöm

jason665 # 2016.03.15. 17:57

Tisztelt válaszoló!

Feleségem Gyes-en van, ami mellett portré rajzolással kíván foglalkozni megrendelésre. Ehhez szeretnénk adószámot (magánszemélyként) igényelni. A kérdésem, hogy a gyes ebben az esetben munkaviszonynak számít-e? Az igénylésnél meg kell adni a "munkavégzés jellege"-t, azaz hogy főfoglalkozásként, 36 órát meghaladó vagy nem meghaladó munkaviszony mellett stb. történik-e a tevékenység végzése. Gyes-re vonatkozó opciót nem találtam. Ebben az esetben főfoglalkozásként igényelendő az adószám? (Attól tartok, nehogy ebben az esetben az összes járulék megfizetésére kötelezzenek bennünket, nem ismerem a jelenlegi jogszabályokat ezzel kapcsolatban).
Előre is köszönjük a segítséget!

andris11 # 2016.03.04. 17:44

Tisztelt Xunzü!

  1. Semmilyen korlátozás nincs munkaviszony miatt, nyugodtan kiváltható az adószám.
  2. A 30 %-os határ a biztosítási jogviszony szempontjából lényeges, de csak ha úgynevezett munkavégzésre irányuló jogviszonyban, például megbízási szerződés alapján történik kifizetés. A termékértékesítés nem ilyen ügylet.
  3. Oda értékesít, ahova tud és akar, ha viszont ez uniós tagállam, akkor majd kell közösségi adószám is.
  4. Személyi jövedelmadót kell fizetni, méghozzá előlegként, negyedévente, ha eléri a 10.000 forintot.
  5. Kell is választani, máskülönben nem lehet kiszámolni a jövedelmet.
  6. Érdemes könyvelőt felkeresni.
Xunzü # 2016.03.04. 17:02

Hali,
a segítségeteket szeretném kérni. Szemezek egy ideje az adószámos magánszeméllyé válással, el is olvastam sok cikket és tájékoztatót de egészen eltérő dolgokat írnak, szóval hátha rendet tud itt tenni nekem valaki okosabb.

  1. lehet-e adószámos magánszemély akinek van főállású (40+áfa óra/hét) munkaviszonya?
  2. havi vagy számlánkénti a minimálbér 30%-ára vonatkozó adóhatár?
  3. külföldre is értékesíthetek?
  4. ha magánszemélynek értékesítek akkor ugye nekem kell bevallani és megfizetni az adóterheket negyedévente? Vagy havonta?
  5. Lehet választani tételes vagy 10%-os költségelszámolás között?
  6. kell nekem ehhez könyvelő?:D (gondolom hogy kell, de reménykedem benne hátha csak egy bevétel kiadás formanyomtatvány kitöltése aztán hello)
andris11 # 2016.02.27. 13:31

Pigpuffy!
Azért ha még te is tudod, hogy akivel megállapodtal, az kifizetőnek minősül, akkor valószínű ő is tudta. Kicsit furcsa, hogy se az SZJA tv. szerinti adóelőleg levonási, se a Tbj szerinti biztosítási jogviszony elbírálási kötelezettségének nem tett eleget és önellenőrzéssel sem akarja pótolni.

Rexor # 2016.02.21. 09:04

Nemcsak tudod, de kell is rendezned.

pigpuffy # 2016.02.20. 14:19

A kifizetőnek adóelőleg levonását kérő nyilatkozat és költségnyilatkozat hiányában, hogyan tudom megfizetni a járulékot? A számlán szereplő teljes összeg kifizetésre került, de nyilatkozatot nem adtam. Ilyenkor mi a teendő? Tudom én rendezni a járulék fizetést?

Köszönöm

Malva # 2015.12.08. 07:53

Tisztelt Cím!

Azután szeretnék érdeklődni, hogy adószámos magánszemély vagyok grafikai munkavégzés után a számlán szereplő teljes összeget átutalta a megbízó.
Nekem milyen fizetési kötelezettségem van?!

Azt hogy a megbízó kifizetőhely vagy nem hogy tudom eldönteni?

Egészségügyi hozzájárulást kell e fizetnem?

Köszönettel

Rexor # 2015.05.04. 14:36

Persze, adhatsz, de a kérdés, hogy megéri e költségszempontból. Elektronikus számlánál vannak kötelező kellékek is (pl. időbélyegző).

bambam5 # 2015.05.04. 09:30

Adószámos magánszemélyként adhatok elektronikus számlát, vagy számlatömböt célszerű vásárolni? Ha adhatok elektronikus számlát milyen programot ajánlanak számomra?

Köszi előre is!

tszil # 2014.09.23. 15:06

Petzol! Állíts ki egy számlát és fizess negyedévente Szjt én igy csinálom adószám az ingatlan bérbeadásra kértem annó de csak most kezdtem használni!Nem jellentettem semmit sehova egyébb jövedelem és kész!

OlléLászló # 2014.09.23. 14:28

TF!

Mulasztási bírság kiszabására, fizetési kötelezettségre hol találok rendelkezést?

Köszönettel!

Hunnita80 # 2014.09.19. 08:29

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy egy adószámos magánszemély, ha főállás mellett időszakosan pl. grafikai munkákat végez, és magánszemélyek részére adja el, milyen módon adózik?

Valamint az általa készített termékeket, árusíthatja e például közterületen, a megfelelő lokális engedélyekkel?

Előre is köszönöm!

András

huntah # 2014.09.10. 18:35

06/40/42-42-42 nav általános üfsz

petzol # 2014.09.10. 13:47

Ha valaki a témában esetleg el tud igazítani azt illetően, hogy ez ügyben kitől tudnék információt kérni, azt is megköszönöm. A NAV-nál akartam személyesen érdeklődni, de ilyesmire nem találtam menüpontot, mert ugye meg kell jelölni, hogy miért akarok időpontot kérni.

petzol # 2014.09.09. 20:26

Üdvözlet!

Ha cikkíróként kérnek tőlem számlát a cikkeim után, akkor hogy tudom azt úgy kiállítani, hogy érvényes legyen? Be kell jelentkeznem NAV-nál? Fizetnem kell utána valamit? Lehetséges erről gy elektronikus számlát adni - ami a legegyszerűbb lenne -, hogy az legális legyen? Ha csak úgy kiállítok egy számlát még nem fognak tudni rólam a hatóságok, hogy számlát adtam. Lehet hülye a kérdés, de egyrészt semmi konkrét leírást, jogszabályt nem sikerült megtalálnom erről, persze biztos van ilyen. A segítséget köszönöm!

wampeter # 2014.03.04. 21:18

Köszönöm szépen a gyors választ!

nandy # 2014.03.03. 22:45
  1. Nem kell. Az adóelőleg és járulékok levonása a kifizető felelőssége.
  2. Nem kell.
  3. Ne írd rá! ld. 1. pont.
  4. Nem kell.

Az adószámos magánszemély is ugyanúgy magánszemély, mint bárki más (munkavállaló, megbízott), csak annyi különbség van, hogy számlát ad. De a számlaadásnak adó és járulék szempontjából nincs jelentősége.
Arra kell figyelni, hogy amennyiben nem kifizetőtől kapod a pénzt (hanem sima magánszemélytől), akkor magadnak kell bevallanod, és befizetned az adót, járulékot.

wampeter # 2014.03.03. 16:40

Sziasztok!

Adószámos magánszemély számlakiállításával kapcsolatban szeretnék feltenni egy-két kérdést − alanyi áfa mentesség mellett.

1. A számlán kell-e szerepeltetni tételesen az adókat, valamint járulékokat, amennyiben a megbízó kifizetőnek számít?

Feltételezem, hogy nem, mivel nem minden esetben tudható előre, hogy keletkezik-e biztosítási jogviszony, ebből pedig az következik, hogy nem tudható előre, hogy az SZJA mellett egészségbiztosítási járulék és nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség is keletkezik-e.

2. A számla végösszegéből le kell-e vonnom az adókat, járulékokat?

Az előző gondolatmenetből kifolyólag feltételezem, hogy a válasz szintén az, hogy nem.

3. Van-e könyvelési szempontból jelentősége annak, hogy megjegyzésként mégis feltűntetem valamilyen formában az adókat és járulékokat?

Tehát például, hogy a kifizető igazolni tudja, hogy a megbízottnak miért kevesebb összeget utalt, mint ami a számla végösszegén szerepel.

4. Munkaerő-piaci járulékot kell-e fizetni adószámos magánszemélyként (biztosítási jogviszony esetén), vagy csak az SZJA-t, egészségbiztosítási járulékot és nyugdíjjárulékot?

Előre is köszönöm a segítséget.