Adószámos magánszemély (számlakiállítás)


Szomorú örökös # 2020.07.23. 06:15

bermuda háromszög 2020.07.22. 11:52
Ok, várjuk meg hogy pontosítson.
A "vállalkozásom folytatása fel lett függesztve "
lehet cég is

Valóban! Hogy te milyen nevetséges vagy!
De legalább egyben szórakoztató is látni, ahogy égeted magad. :-D

Szomorú örökös # 2020.07.23. 04:41

nandit

Mielőtt unatkozó vénemberek kötekedése teljesen teletöltené a topikot, legyen egy konkrét válasz neked is:

Csehországi állampolgár vagyok, nemzetiségem magyar. Vállalkozásom...Csehországban van regisztrálva, de...vállalkozásom folytatása fel lett függesztve.....ezért csak mint magánszemély tudok dolgozni.

Engedelmeddel csak a legfontosabb lényegeket hagytam meg az idézetnél. Ha kizárólag cseh állampolgár vagy, akkor csakis a cseh adótörvények dönthetik el, hogy mit tehetsz és mit nem. Itt Magyarországon magyar állampolgárság és letelepedési engedély, adóazonosító, TAJ szám és miegymás kell ahhoz, hogy akár adószámos magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként is dolgozhass. De ezeknek megint otthon kell utánanézned, hogy van-e lehetőséged így más országban - főleg EU-n belül - másik vállalkozást indítani.

Kiállíthatok számlát az elvégzett munkáról ASZ nélkül?

Ez az, ami végképp kizárt! Eleve csak akkor állíthatsz itt nálunk ki számlát, ha van közösségi adószámod. Szóval számlát semmiképp nem állíthatsz ki, max. másik személy vállalkozása alatt teheted ezt, ha találsz valakit, aki ezt bevállalja.

Szomorú örökös # 2020.07.22. 19:11

És ez is legalább annyira értelmetlen volt:

Ok, várjuk meg hogy pontosítson.
A "vállalkozásom folytatása fel lett függesztve "
lehet cég is

De úgy látom, te előbb-utóbb kórházba kerülnél, ha nem találnál lehetőséget kötözködni velem. Sebaj, majd viszek neked be narancsot. Én ebből az adok-kapokból kiszálltam, menj inkább a gyerekszobádba és egyedül szórakozz. :-D

Szomorú örökös # 2020.07.22. 18:19

Ez releváns kérdés

És egyben tök felesleges is. :-)

Szomorú örökös # 2020.07.22. 17:53

Milyen infókra vársz?

És te miért adsz ilyen hülye tanácsot, amikor kiderült minden infó (legalábbis szerinted)?

Magánszemélyként is lehet adószámod, és azzal állíthatsz ki számlát.

Ezek szerint egyértelmű, hogy a kérdező nem magyar állampolgár - a nemzetiség nem jár automatikusan állampolgársággal, ahhoz esküt is kéne tán tenni, vagy mifene - de mégis azt tanácsolod neki, hogy adózási szempontból bejelentés-köteles tevékenységet indítson itt nálunk, holott kapásból el fog akadni már az elején, mert nem fogják neki engedni. Ennyi, nem több!

És nem kakaskodni a másik válaszadóval, hanem hasznos tanácsokat adni a kérdezőnek!

Szomorú örökös # 2020.07.22. 17:28

vállalkozásom folytatása fel lett függesztve 2019-09-02-tól 2020-12-31-ig,

Ez eddig oké, de ez így még mindig nem „cég” és egyébként is így kezdte:

Vállalkozásom.....Csehországban van regisztrálva

Ergo ha kizárólagosan cseh állampolgár, akkor itthon nem folytathat magyar egyéni vállalkozói tevékenységet, mert annak pl. a TAJ szám és a tartózkodási engedély is feltétele. Ezt elsősorban wers fórumtársnak írtam.

Szóval miért is nem várjuk meg, míg pontosít a kérdező? Ne találgassunk inkább.

Szomorú örökös # 2020.07.22. 16:14

wers

Ha a cseh vállalkozói tevékenység szünetel...

Hát ez az, hogy rohadtul hiányos az infó. Amíg nem pontosít a kérdező, addig felesleges kattogni rajta.

wers # 2020.07.22. 10:18

Ha a cseh vállalkozói tevékenység szünetel, akkor Magyarországon indíthat/folytathat egyéni vállalkozói tevékenységet? Szerintem igen.

drbjozsef # 2020.07.22. 10:03

Ebben a topikban ne legyen cég.

Szomorú örökös # 2020.07.22. 09:15

nem végezhetek azonos tevékenységet egy tevékenységét szüneteltető céggel!

Nem cégről írt a kérdező, egyéni vállalkozóként szünetel, úgy pedig ugyanazt a tevékenységet nem végezheti sima adószámos magánszemélyként. Tehát akkor mostmár kiderült, hogy olvasni sem tudsz. ;-)

Elég, ha csak annyit írsz, igazam van. Többet nem várok. ;-)

Szomorú örökös # 2020.07.22. 05:59

2009. évi CXV. törvényben (a továbbiakban: Ev.tv.). A 2.§ (1) bekezdése alapján: Magyarország területén természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti letelepedés keretében üzletszerű – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott – gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet.

Ez alapján ha rendszeres jövedelemszerző a tevékenység, akkor eleve nem végezheti adószámos magánszemélyként. Ezen gondolkodj inkább el, mielőtt butaságot írsz le tanácsként másoknak.

Szomorú örökös # 2020.07.21. 22:25

A magyar törvények szerint ugyanazon tevékenységre nem lehet valaki egyszerre egyéni vállalkozó és adószámos magánszemély. Szerintem a cseh adótörvények sem teszik ezt lehetővé.

Szomorú örökös # 2020.07.21. 18:47

nandit

vállalkozásom folytatása fel lett függesztve 2019-09-02-tól 2020-12-31-ig, ezért csak mint magánszemély tudok dolgozni. Kiállíthatok számlát az elvégzett munkáról ASZ nélkül?

Ha fel van függesztve a vállalkozás, akkor hogy akarsz számlát kiállítani?
Max. megbízási szerződéssel fog az menni.

nandit # 2020.07.21. 17:55

Jó napot.
Csehországi állampolgár vagyok, nemzetiségem magyar. Vállalkozásom (fordító vagyok) Csehországban van regisztrálva, de egészségügyi okokból kifolyólag, vállalkozásom folytatása fel lett függesztve 2019-09-02-tól 2020-12-31-ig, ezért csak mint magánszemély tudok dolgozni. Kiállíthatok számlát az elvégzett munkáról ASZ nélkül? Vagy pedig egy Munkavégzésről szóló megegyezést kell kiállítania a megrendelőnek?

Rexor # 2020.06.23. 16:53

Erősen többismeretes egyenlet ez, mert az adószámos magánszemélynek több fajtája is van. Nem mindegy hogy KATÁS vagy nem KATÁS alanyi mentes vagy áfás lennél, ennek függvényében változik az adóteher illetve hogy mit hova kell fizetned.

bukisasa # 2020.06.23. 09:30

Tisztelt Szakértő(k)!

Két kérdésem van Ön(ök)höz, melyekre szeretnék érdemi választ kapni. Illetve 2 kérdéskör, picit több kérdéssel.

  1. Adószámos magánszemély fogyasztónak minősül-e a tevékenysége ellátásával kapcsolatosan? A konkrét helyzet a következő: szakmai felelősségbiztosítással rendelkezik egy szervezet szerződő félként, melynek tagjai egyéni vállalkozók, cégek, illetve pár fő adószámos magánszemély, akik a biztosítási szerződés biztosítottjai. A jogszabályok szerint nem lehetnek biztosítottak fogyasztók, tehát ezért fontos kérdés, hogy az adószámos magánszemélyek fogyasztónak minősülnek-e, vagy sem? Ergo biztosítottnak minősülnek-e a biztosításban, vagy sem?
  2. Főállásban dolgozom (40 órás munkaviszony) és mellette szeretnék olyan, kisebb értékű (kb. 3 ezer Ft/db) dolgokat eladni itthon, amelyeket külföldről szerzek be olcsóbban. A vásárlásukról tételes számlával rendelkeznék, néha EU-n kívülről szerezném be őket, ami után ÁFA-t és vámot is megfizetnék természetesen. Ebben az esetben mit és mennyit kellene befizetnem adószámos magánszemélyként? Gondolom bevétel-költség=jövedelem, ennek az SZJA-ja mindenképpen befizetendő, de ezen felül van-e bármi kötelezettség, illetve van-e jövedelem, avagy bevételi felső határ, amit adószámos magánszemélyként figyelembe kell venni?

Az értékesítés nem saját weblapon, webáruházon keresztül történne, hanem adás-vételi és/vagy közösségi oldalakon keresztül. Számlát milyen összegről kellene kiállítanom?
pl. valamit veszek az USA-ból, számla szerint db-onként 3,5 USD az ára, de egyszerre veszek mondjuk 300 db-ot, emiatt megfizetem a 27% ÁFA-t plusz a ker-i vámtarifa szerinti vámot is. Ezután kézhez kapom az eladandó árukat, majd eladom azokat 6 USD-nek megfelelő HUF-ért db-onként itthon. ÁFA-s számlát kellene kiállítanom az eladott áruról (így akkor drágul a dolog, mondjuk 6 USD + ÁFA-nak megfelelő HUF) és így keletkezik ÁFA befizetési kötelezettségem is az SZJA-n felül, ugye jól gondolom? Vagy nem vagyok köteles számlát kibocsátani, viszont a bevételemből (jellemzően átutalással érkezne a saját, privát bankszámlámra) le kellene vonni a beszerzéskori számla + ÁFA + vám értéket és az így kapott jövedelmet bevallani és leadózni mondjuk negyedévente, havonta?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv,
NS

szntozs # 2020.05.04. 15:06

drbjozsef

Nagyon köszönöm a segítségét, egyértelmű és pontos választ kaptam, gondoltam, de nem voltam biztos benne.

További kellemes napot!

Sz.Zs.

drbjozsef # 2020.05.04. 14:59

szntozs

Ptk. 8:1.§ (1) E törvény alkalmazásában
...
3. fogyasztó: a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy;

4. vállalkozás: a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körében eljáró személy;

Szerintem, ha az adószámos magánszemély az adószám feltüntetését is kéri a számlán, akkor önálló foglalkozása keretei között jár el, tehát vállalkozásnak számít, nincs indoklás nélküli elállási joga.

szntozs # 2020.05.04. 14:54

drbjozsef

Nem nem esik nehezemre, ahogyan az sem, hogy megfelelő illemben kommunikáljak.

Internetes vásárlást esetén, aki adószámmal rendel, azt a személyt megilleti-e a 14 napos elállási jog?

Magánszemély névre került a számla kiállításra, de adószámmal, ráadásul higéniai termékről van szó.

Köszönöm!

drbjozsef # 2020.05.04. 14:49

szntozs,

Tényleg nehezedre esik konkretizálni egy kérdést?

No mindegy.

Ingatlan adásvételtől például ugyanúgy elállhat egy adószámos magánszemély, ha a Ptk. szerinti feltételei fennállnak. Mert mondjuk többszöri felszólításra sem fizet a
vevője.

Ha az a kérdésed, hogy cég által vásárolt, vagy, ami ezzel egyenértékű, hogy egy cég nevére kértél számlát valamilyen termék vásárlásakor, akkor igen, a nem fogyasztói szerződésként kötött ügyletekre nem terjed ki a fogyasztóvédelmi szabályok összes passzusa. Például a 14 napos indoklás nélküli elállási jog távollévők közötti vásárlásnál egészen biztosan nem terjed ki, ott nem állhat el. De a normál elállás, a Ptk. szerint, megfelelő körülmények között megilleti szerintem.

Ha úgy kérted a számlát, hogy XY egyéni vállalkozó, adószámmal, akkor én azt gondolnám, hogy az sem fogyasztói szerződés.

szntozs # 2020.05.04. 14:15

drbjozsef

Tudomásom szerint cégeket nem illet meg az elállás joga.

A kérdés erre irányult. Adószámmal rendelkező személy élhet-e az elállás jogával?!

drbjozsef # 2020.05.03. 18:47

szntozs,

Hát ez így egy picit általánosnak hangzik...

Általában mindenkit megillet a megfelelő feltételek fennállása esetén.

szntozs # 2020.05.03. 13:46

Tisztelt Fórumozók!

Adiszammal rendelkezo szemelyt megilleti az elallasi jog?

Koszonom!

Norma2 # 2019.04.29. 10:03

Sziasztok

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Magánszemélyes adószám-ot szeretnék kiváltani dj tevékenységemhez. Azért ezt, mert nem számolok sok fellépéssel, jó ha egy évben lesz 4-5. Aztán majd kiderül idővel és akkor lehet váltani egyéni vállalkozóira. Van tisztes fő állásom egyébként.
Csak a tisztán látás végett, kb hány % marad meg tisztán nekem ez esetben?

A kérdésem az lenne, mennyit vonnak le a bruttóból, és nekem mennyi kell adóznom utána?

Igaz az hogy egyéni válalkozói kiváltásánál ha van jövedelmem ha nincs akkor is minden hónapban fizetnem kell?

nonolet # 2018.11.13. 22:51

Protonpumpa

Ha nem vonja le hát nem vonja le...
Majd bevallod te magad és befizeted.

Ennyi.