Sajnos, nincs, szerintem. Az illetékhivatal e vonatkozásban csak a telekkönyvi állapotot (a bejegyzett, vagy legalább széljegyen szereplő tulajdonost) veszi figyelembe.
Illeték - vagyonközösség
Kedves Mindenki!
Illeték és tulajdonjogban jártak emberkék véleményét kérném! Történetem a következő:
1978-ban kötöttünk házasságot, a férjemnek volt egy csupasz telke (Királyos, volt hol kezdeni az életünket) 1982-ben elkezdtünk építkezni, az építési engedély és az OTP kölcsön kettőnk nevén volt. Szóval, mindent együtt csináltunk csak én valahogy lemaradtam a tulajdon lapról. (Bezzeg a jelzálog bejegyzés hosszú évekig nem törlődött.) 2002-ben eladtuk a házunkat (15mFt), És vásároltunk egy pesti lakást(12,5mFt).
Itt derült ki számomra, hogy minden csak a férjem nevén van. A lakást már kettőnk nevére vásároltuk.
Itt jön a bökkenő! Az illetékhivatal kihozott 592 000 forintos illetéket. Nem az két ingatlan értékkülönbözetét vette, ami 2,5 mFt, hanem mindkettőnk részére a teljes vételár után számolt. Nekem alapból, mert nem volt a nevemen ingatlan. A páromnak mert az értékkülönbözet magasabb mint a tulajdonhányad értéke.
Kérdésem:
Érdemes-e, van-e egy kis halvány remény arra, hogy a hivatalt meggyőzhessük méltányos elbírálásról? Vagy valamivel bizonyítani, hogy kettőnkké volt a ház!?
24 év házasság nem elég a vagyonközösséghez?
Ha valakinek van valamilyen jó tippje szívesen venném és köszönném a véleményeket!
Divi

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02