közigazgatósági hatósági eljárási díj - az mi?

royroy # 2016.01.14. 10:17

Kedves Szakértők!

Illetéktörvény 67. § -ával kapcsolatban szeretnék többet megtudni, ahol említik a közigazgatósági hatósági eljárási díjat. Az illeték törvény nevesíti még az igazgatási szolgáltatási díjat?

Kérdezni szeretném, hogy mi a különbség a kettő fogalom között és hogy a közigazgatási hatósági eljárási díjat is csak jogszabály írhatja elő?

Van-e itt olyan jogász, aki a közigazgatási jog és az illeték jog szakértője, vagy van gyakorlata e jogterületeken és meg tudná nekem világítani ezt a kérdést?

Előre is köszönöm a válaszát és segítségét!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.14. 11:08

Az a baj, hogy a te problémád valószínűleg nem közigazgatási és nem is illetékjogi (pénzügyi jogi).
De cáfolj meg: áruld el, mi az amit szerinted jogszerűtlenül fizettetett meg veled az iskola! Uv-díj? beiratkozási díj?

royroy # 2016.01.14. 11:33

Nem ez a kettő, mert UV-díjat fizettethet, törvény lehetővé teszi. Viszont beiratkozási díjat nem fizettethet, mert ezt kategorikusan tiltja a törvény, és pont erről van szó, ez a kategória, mert csak a beiratkozási díjat sorolja fel példának, a de a törvény úgy szól hogy semmilyen igazgatási szolgáltatási díjat nem fizettethet, mint például a beiratkozási díj, ezért a kérdés, hogy mi minősül igazgatási szolgáltatási díjnak és mi közigazgatósági hatósági eljárási díjnak. Tehát visszajutottunk az eredeti kérdéshez.
Ezért szeretném tudni az illeték törvény 67. § -ának értelmét mert egyedül itt van szó igazgatási szolgáltatási díjról és közigazgatósági hatósági eljárási díjról,, ezt kell megérteni a helyes válaszhoz úgy gondolom, ezért kérdeztem, illetve kérdezem, ha tudnál segíteni ebben megköszönném.

lajcsó # 2016.01.14. 13:36

Az kell tisztázni, hogy miért is kell díjat fizetni. Ezt az Illetéktörvény taxatíve felsorolja.
"67. § (1)Egyes közigazgatási hatósági eljárásokért, illetőleg egyes intézmények igazgatási jellegű szolgáltatásának igénybevételéért, továbbá egyes bírósági eljárási cselekményekért (szolgáltatásokért) díjat kell fizetni."
Utána azt kell tisztázni, hogy a beíratkozást valamely törvény intézményi igazgatási jellegű szolgáltatásnak minősíti-e? Ha igen akkor, nincs mese fizetni kell!

royroy # 2016.01.14. 14:10

Köszi a választ.
Pont ez az, mert a beiratkozási díjat példaként konkrétan megemlíti a törvény, hogy azért nem szedhető igazgatási szolgáltatási díj. Ez világos is ezért. De csak egy példát említ a törvény a beiratkozási díjat és azt írja, hogy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában az intézmény igazgatási szolgáltatási díjat nem szedhet. De nem sorolja fel, hogy mik az igazgatási szolgáltatási díjak és azt sem, hogy ezekből miket nem szedhet, mert az összeset nem szedheti jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában.

Ezzel nem is lenne gond.
De az illeték törvény bekavar. 67. § Mert az ír egy 3. kategóriáról, a közigazgatási hatósági eljárási díjról. Ne már most arra hivatkozhat az ellen oldal, hogy nem igazgatási szolgáltatási díjat szed, á dehogy, mert azt tilos, hanem ő csak közigazgatási hatósági eljárási díjat szed.

Ezért kellene tudni mi a különbség a közigazgatási hatósági eljárási díj és az igazgatási szolgáltatási díj között? Ebben kérek segítséget, ha ezt el tudnátok nekem magyarázni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.14. 15:13

Azt felejted el, hogy te az oktatási intézménnyel nem közigazgatási jogi, hanem egy sui generis vagy egy sajátos magánjogi jogviszonyban állsz. Ezekre nyilván nem az illetéktörvényt és nem is a Ket.-et kell alkalmazni.

Fel nem foghatom, miért, de jól érzékelhetően mindenképpen el akarod hallgatni, hogy milyen díj megfizettetését kifogásolod. Pedig enélkül a szubszumáció sem lehetséges, hát még az eset megoldása.

royroy # 2016.01.14. 16:08

Azért kell az illetéktörvény, illetve más jogszabályt alkalmazni rá, mert a törvény azt írja, hogy igazgatási szolgáltatási díjat nem szedhet. Ez pedig közigazgatási jogban használt fogalom. Így használni kell rá a Ket-et és az illetéktörvényt is, hiszem meg kell tudnod határozni, hogy mi az az igazgatási szolgáltatási díj, amit az intézmény nem szedhet. Egyet említ a törvény példának (a beiratkozási díjat, hogy azt például nem szedheti.) De nem szedhet semmilyen igazgatási szolgáltatási díjat. Ezért tudnod kell, mi minősül igazgatási szolgáltatási díjnak, hogy tudd, mit szedhet jogosan és mit nem.

Ebben kérek segítséget tőletek, hogy ezt hogyan lehet meghatározni, hogy mi minősül a közigazgatási jogban és az illeték törvény esetében igazgatási szolgáltatási díjnak? Hogyan lehet eldönteni?

A Ket. meg azért vonatkozik a helyzetre, mert a törvény előírja, hogy az eljárásokra, szolgáltatásokra a működésre a Ket vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Ezért ez egy közigazgatási jogi kérdés.

Ezért kérdezem, hogy mi a különbség az igazgatási szolgáltatási díj és az köigazgatási hatósági eljárási díj között? Hogyan lehet megállapítani, ha azt mondják pl. hogy szemeteskosár használatát kérvényezned kell és ezért hulladék elhelyezési eljárási díjat kell fizetned az jogszerű-e vagy sem?
Mit kell figyelembe venned ahhoz, hogy megállapítsd, hogy egy kiszabott díj az igazgatási szolgáltatási díj vagy közigazgatási hatósági eljárási díj? (Mert van olyan is, hogy közigazgatási hatósági eljárási illeték, de ennek a megállapítása nagyon egyszerű, mert csak arra mondhatják, hogy eljárási illeték, ha az illeték törvény ezt meghatározza. Ezt konkrétan lehet azonosítani, illetéket kell fizetni minden olyan után, amit az illeték törvény felsorol és meghatároz). De a másik kettőt hogyan lehet behatárolni?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.14. 16:23

Látod magad előtt a ló fejét?

royroy # 2016.01.14. 16:57

Még nem. De sajnos nem értem, hogy mire gondolsz?

wers # 2016.01.14. 17:02

:))
akkor talán fordulj meg

royroy # 2016.01.14. 17:09

Most már értem. Köszi. :)

Szerintem nem ülök fordítva a lovon, mert én nem halat kérek, hanem azt, hogy taníts meg horgászni..

Ez a jogi helyzet érdekel, az illeték törvény 67. § -a.
Azt szeretném kérni, hogy az ebben levő két fogalmat a közigazgatási hatósági eljárás díj és az igazgatási szolgáltatási díj között mi a különbség?

(Látod, hogy gondolkozok rajta, mert az illetékre már rájöttem.) Ha tudod a választ, mond meg légy szíves. Vagy ha rávezetsz a megoldásra, hogy gondolkozzak közben az is jó.

groszfater@gmail.com # 2016.01.14. 17:23
royroy # 2016.01.14. 17:32

Köszi, hogy próbálsz segíteni, de az illeték fogalma meg van.

Az a probléma, hogy az illeték törvény 67. §-ában nem az illetékről van szó. Az illeték törvény itt pont azt írja le, mi az ami nem illeték és így nem tartozik az illeték törvény alá.

Ezért kérdezném egy közigazgatási jogban tapasztaltnak, járatosnak a szakvéleményét, hogy mi a különbség a közigazgatási hatósági eljárási díj és az igazgatási szolgáltatási díj között?
Hogyan állapítod meg, hogy melyik melyik?

wers # 2016.01.14. 17:56

Nem lehetne, hogy a tényleges kérdésedet teszed végre fel? Úgy hátha tud valaki válaszolni. Azt láthatod, akarni akarnának.

royroy # 2016.01.14. 18:02

Hidd el ez a tényleges kérdésem.

Az illetéktörvény 67. §-ában szereplő közigazgatási hatósági eljárás díj és igazgatási szolgáltatási díj között mi a különbség?

wers # 2016.01.14. 18:08

Akkor hidd el, ami választ adni lehetett ez alapján, azt megkaptad.

lajcsó # 2016.01.14. 18:23

"közigazgatási hatósági eljárás díj és igazgatási szolgáltatási díj között mi a különbség?"
Szerintem semmi, a kettő egy és ugyanaz. Idézek számodra a Földhivatal fizetési felszólításából: "Az ingatlan-nyilvántartási eljárás igazgatási szolgáltatási díja x Ft"

groszfater@gmail.com # 2016.01.14. 18:38

royroy!
Basszus, nem értem mit nem értesz ...
hiszen még példát is említ.

A közigazgatási hatósági eljárás igénybevételéért az illetéktörvényben meghatározott illetéket, vagy külön jogszabályban megállapított igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. Jogszabály előírhatja, hogy az illetéken felül igazgatási szolgáltatási pótdíj is terheli az eljárás kezdeményezőjét, ha az eljárást az ügyfél kérelmére hatósági szolgáltatásként folytatják le, például soron kívüli, vagy azonnali eljárás keretében.
Az illetéktörvény eljárási illetékekre vonatkozó rendelkezéseit mindenkire, természetes és jogi személyekre egyaránt alkalmazni kell.

royroy # 2016.01.14. 21:29

Köszi a türelmet.

Akkor eljutottunk oda, hogy az igazgatási szolgáltatási díjat jogszabály írhatja csak elő. Igaz? Akkor ez tisztázódott. Köszi.

Most már csak azt nem értem, hogy az illeték törvény 67. § -ában hivatkozott közigazgatási hatósági eljárási díj az mi?
Mit jelent?

royroy # 2016.01.14. 21:45

Földhivatalos dologhoz:

A közigazgatási hatósági eljárásért illetéket vagy igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.
Az eljárásért igazgatási szolgáltatási díjat számoltak fel. Ez rendben van, ezt jogszabály írja elő.

Engem az zavar, hogy a 67. § van egy másik fogalom is. ami nem illeték.
Ez a közigazgatási hatósági eljárási díj. Érdekes módon úgy tűnik megkülönbözteti az igazgatási szolgáltatási díjtól. De miért különbözteti meg? Hogy kell ezt érteni? Mert ha igazgatási szolgáltatási díjat jogszabály határozza meg, akkor könnyen el lehet dönteni róla, hogy van-e ilyen szolgáltatási díj vagy nincs. Ha van róla jogszabály akkor fizetni kell, ha nincs akkor hiába kérik nem kell fizetni.

De mivel van egy másik fogalom az iilleték törvény 67. §-ában, akkor ha nem találnak jogszabályt arra, hogy igazgatási szolgáltatási díjként szedjenek lóvét, akkor egyszerűen rámondják, hogy ez az illeték törvény 67. § -ában említett közigazgatósági hatósági eljárási díj és akkor szedhetik a lóvét? De ezt mindenre rámondhatják? Ezért lenne jó tudni, hogy ez pontosan mit takar?
A lényeg erről szól, hogy azt mondja az ellen oldal, hogy nem illetéket szed, mert ezt csak illeték törvény írhatja elő, és az nem írja elő, nem igazgatási szolgáltatási díjat szed, mert az csak jogszabály írhatja elő, és ilyet nem ír elő, ezért ez nem az, és ilyen díjakat ő nem szed. Ezért azt mondja, hogy ő közigazgatási hatósági eljárási díjat szed. Ilyet szedhet korlátlanul? Honnan lehet tudni mi tartozik ide?

lajcsó # 2016.01.14. 22:31

"Honnan lehet tudni mi tartozik ide?"
A közigazgatási ügy fogalmát a Ket. határozza meg!

royroy # 2016.01.14. 23:10

Köszi megtaláltam, 12. §.

Most már tudom mi a hatósági ügy, de azt nem tudom még, hogy ezek közül melyikért számolhatnak fel díjat és melyikért nem?
Nekem most még ez nem segít, hogy megfejtsem, illeték törvény 67. § -ában foglalt közigazgatási hatósági eljárási díjat? Ezt mikor alkalmazhatják? Mikor lehet ezt kivetni? Mi ez tulajdonképpen?

capisca # 2016.01.15. 09:31

Ezt mikor alkalmazhatják?

Közigazgatási hatósági eljárási díjat fizetsz főszabályként minden kérelemre induló eljárásra, melyre külön jogszabály nem állapít meg igazgatás szolgáltatási díjat (gyakorlatilag ez az úgynevezett illeték).

Persze van olyan közig eljárás ahol sem igazgatás szolgáltatási díjat, sem illetéket nem kell fizetni.

Mikor lehet ezt kivetni?

Minden kérelemre indult eljárás során, kivéve ami illetékmentes eljárás vagy amire külön jogszabály igazgatás szolgáltatási díjat állapít meg.

Mi ez tulajdonképpen?

Közigazgatási hatósági ügy minden olyan ügy, amelyben az erre jogosult közigazgatási hatóság az ügyfelet érintő jogot vagy kötelességet állapít meg, az ügyfél részére adatot, tényt, jogosultságot igazol, hatósági nyilvántartást vezet, vagy hatósági ellenőrzést végez. Hatósági ügy továbbá a tevékenység gyakorlásához szükséges nyilvántartásba vétel és a nyilvántartásból való törlés – a fegyelmi és etikai ügyek kivételével –, ha törvény valamely tevékenység végzését vagy valamely foglalkozás gyakorlását köztestületi vagy más szervezeti tagsághoz köti. Az ilyen hatósági eljárásokért, cselekményekért általában illetéket kell fizetnie az eljárás kezdeményezőjének.
A közigazgatási hatósági eljárásért az Itv.-ben megállapított illetéket kell fizetni.

royroy # 2016.01.15. 11:29

Köszi, hogy próbálod levezetni, de az illeték törvény 28. § (4)Nem tárgya a közigazgatási hatósági eljárási illetéknek az olyan eljárás, amelyért a 67. §-ban említett módon megállapított díjat kell fizetni.

Ezért írtam, hogy ez alapján úgy tűnik, hogy a 67. § -ban levő fogalom ez egy teljesen más fogalom, ami nem illeték.

Ezért szeretném megtudni, megkérdezni, hogy a 67. § -ban levő közigazgatási hatósági eljárási díj az mi? Ki vetheti ki? Milyen esetben vethetik ki ? Mi ez tulajdonképpen, ha nem illeték, mert nem illeték?

royroy # 2016.01.15. 17:09

Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e esetleg a fórumozók között olyan jogász, aki érdemben tudna segíteni, hogy az illeték törvény 67. § -ában mit jelent a közigazgatási hatósági eljárási díj? Hogy mi ez? Ki szedheti? És hogyan, milyen esetben? Egyáltalán mi ez a díj?

Van itt, aki esetleg a közigazgatási jogban járatos és tudna segíteni?
Előre is köszönöm, ha van valaki aki tud segíteni.