Kettős állampolgár TAJ igénylés hazatelepedéskor


Lionking # 2016.05.11. 18:42

Papiros:

Pontosan az a helyzet, hogy nincsen és nem is lesz bejelentett lakehlyem. Úgy hagytam el Magyarországot, hogy külföldre telepedek le. Egy szóval sem mondta senki, hogy lehet ideiglenesen is külföldre menni, munkát vállalni.

Az anyukám lakásába voltam bejelentkezve, de onnan kijelentkeztem, mert anyukám eladta a lakását, és nem vett, saját nevére, másikat.

Eddig nekem mindenhol azt mondták, hogy ilyen horror összeget kell majd fizessek. Ezért írtam ide, mert nem tudom elképzelni, hogy azok a románok, szerbek, szlovákok, ukránok,akik megkapták a magyar állampolgárságot, úgy települtek át Magyarországra, hogy egy évig, havi 55000 forintot fizetnek minden egyes személyre TB-t. Mondjuk ha kaptak munkát, akkor ez persze megoldja a dolgot, de azért Magyarországon nem fogok kapni azonnal munkát. Nem a cégem helyezett ki, hanem magamtól találtam.

wers # 2016.05.11. 09:29

ha van személyi száma, akkor van taj száma is és adó száma is, ami nem változik. akárhányszor is költözik ide-oda.

wers # 2016.05.11. 09:29

ha van személyi száma, akkor van taj száma is és adó száma is, ami nem változik. akárhányszor is költözik ide-oda.

Papiros # 2016.05.11. 07:12

Lionking
"Most, hogy a szerződésem lejárt, vissza szeretnék költözni Magyarországra."
Ezek szerint lesz Magyarországon bejelentett lakcímed. Ha lesz lakcímkártyád, TAJ kártyát is kérhetsz az OEP-nél. Ha lesz munkád, Rexor válasza iránymutató.
De van még itt más is ami esetleg érdekelhet:
http://www.gyerehazafiatal.hu/…m-bemutatasa

wers # 2016.05.10. 15:07

Leveleztem az OEP-el, és ők mondták ezt az 55000 forintot, mivel nincsen magyarországi lakcímem, nem számítok rezidens-nek Magyarországon.

Lehet, rossz helyen és / vagy rossz kérdést tettél fel. Bemész az okmányirodába, és bejelented, hogy hazatelepülsz azaz visszatelepülsz, nagy különbség. A többire Rexor válaszolt.

Lionking # 2016.05.10. 12:26

Rexor:

Leveleztem az OEP-el, és ők mondták ezt az 55000 forintot, mivel nincsen magyarországi lakcímem, nem számítok rezidens-nek Magyarországon. Pontosan ezért is kérdeztem meg, mert nem igazán tudom, hogy akkor most mit is csináljak.

Ezt a választ kaptam:
"2. Biztosítási jogviszony, állandó lakóhely - illetve egyéb jogosultság hiányában - Ön is kezdeményezheti a TAJ okmány kiállítását az erre a célra rendszeresített igénylőlap benyújtásával. Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságának biztosítására megállapodást köthet. A megállapodás alapján fizetendő járulék havi összege: a minimálbér (jelenleg 111.000.-Ft) 50 százaléka, (jelenleg 55.500.-Ft). Az ügyintézéshez szükséges:

  • magyarországi tartózkodáara jogosító okmány (tartózkodási engedély, útlevél)
  • tartózkodási hely igazolása
  • igénylőlap

Az önkéntes megállapodást a lakó-(tartózkodási) hely szerint illetékes Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve ügyfélszolgálatán lehet megkötni.
Az igénylőlap nyomtatvány (A.3517-I.sz.) letölthető a www.oep.hu oldalról.
"

Rexor # 2016.05.10. 12:14

"Mivel az OEP, NAV párostól kijelentkeztem, tudomásom szerint az egészségügyi ellátásra való jogosultságom visszaszerzéséhez havi 55000 forintot kell fizetnem havonta, egy éven keresztül."

Félreértesz valamit. Ha visszaköltözöl Magyarországra akkor feltételezem valmiből élni is akarsz. Ha lesz minimum 36 órás munkaviszonyod, akkor nem kell semmit sem fizetned, a járulékokat a munkabéredből vonják. Ha vállalkozol (pl. egyéni vállalkozó lezsel vagy társaságot alapítasz) akkor léphet képbe a minimumjárulék (ami kb. 50 eFt/ hó). ha viszont semmilyen más módon nem leszel biztosított akkor fizetheted az egészségügyi szolgáltatási járulékiot (jelenleg 7.050 Ft/hó)

Lionking # 2016.05.10. 11:51

Kettős állampolgár vagyok (Brit-Magyar), de Magyarországon nem rendelkezem bejelentett lakcímmel, nincsen személyi igazolványom, csak vezetői engedélyem. A többit le kellett adnom, amikor eladtam lakásomat, és Angliában vállaltam munkát. Most, hogy a szerződésem lejárt, vissza szeretnék költözni Magyarországra.

Mivel az OEP, NAV párostól kijelentkeztem, tudomásom szerint az egészségügyi ellátásra való jogosultságom visszaszerzéséhez havi 55000 forintot kell fizetnem havonta, egy éven keresztül.

Azoknak a román, ukrán, szlovák, stb. állampolgároknak, akik megkapták a magyar állampolgárságot, és Magyarországon élnek, nekik is 55000 forintot kell fizetni egy éven keresztül?

Mivel EU-n belül nem fizethet az ember két helyen az egészséügyi ellátásért, ezért Magyarországon nem tehettem meg azt, hogy önkéntesen fizeten a TB-t.

Most meg 55000 forintot kell majd fizessek? Van valami egyezmény Anglia és Magyarország között az egészségügyi ellátással kapcsolatban? (Mivel Angliában ingyenes az egészségügyi ellátás.)

Nem fogok tudni sehogyan sem visszajelentkezni úgy, hogy a havi 8610, legalábbis ez volt utoljára, forintot kelljen fizetnem?