Eljárási illeték közös tulajdon megszüntetésekor

TheatrumOrbis # 2017.03.24. 08:18

Azért tettem fel ezt a kérdést, mert dr. Bajusz Gergely honlapján engem kissé megzavaró információt találtam:

Költségek és díjak

1. A peres eljárás költségei általánosságban:

peres eljárás illetéke: a megszüntetést kezdeményező tulajdonostárs tulajdoni hányada értékének 6%-a, amelyet a keresetlevélen, illetékbélyeg formájában kell leróni;

http://bajuszgergely.hu/…gszuentetese

TheatrumOrbis # 2017.03.24. 07:44

Esetleg ez a passzus vonatkozna rá?

"Ha pedig a felperes az iránt indít keresetet, hogy a bíróság a közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét megfelelő ellenérték fejében adja az ő tulajdonába, a per tárgyának értéke a tulajdonba adni kért tulajdoni hányad értéke."

Vagyis a 10%-os tulajdoni illetőség lesz a perérték, és ennek a 6%-át kell leróni illetékbélyeg formájában?

TheatrumOrbis # 2017.03.23. 22:21

Tisztelt Fórumtagok!
Adva van egy fővárosi lakásingatlan, ami a helyi önkormányzat által kiállított adó- és értékbizonyítvány alapján 10.000.000 Ft-ot ér.
Ennek az ingatlannak van 3 tulajdonosa:

• 1 fő természetes személy 89%-ban
  • 1 fő természetes személy 10%-ban
  • 1 fő természetes személy 1%-ban

Az 1%-nyi tulajdonhányaddal rendelkező tulajdonos szeretne közös tulajdon megszüntetésére irányuló pert kezdeményezni a bíróságnál a 10% tulajdoni illetőségű személlyel szemben.
KÉRDÉSEM: Milyen mértékű (és ez mi alapján számítódik) eljárási illetéket kell lerónia a keresetben illetékbélyeg formájában?
Köszönettel: Gábor