Családtagok közötti ingatlan ajándékozás, adásvétel


Pircsi0318 # 2021.03.05. 09:05

Érdeklődni szeretnék, hogy mi a módja annak, hogy Édesanyám családi házát az én nevemre szeretnénk íratni.
Hová kell fordulni, mi a teendő? Mindenképp kell ügyvéd hozzá? Ő már 81 éves és csak én tudnék intézkedni, de mivel nem az én nevemen van, folyton akadályokba ütközök. Legyen szó pl. a gázszámlával kapcsolatos ügyintézésről.
Üdv.

wers # 2021.03.01. 09:33

Amit másodjára írtál nem sok köze van ahhoz, hogy van egy 25 mill értékű lakásod + venni akarsz egyet 65 milláért - mindezt úgy, hogy megszabadítsd az államot 25 milla után fizetendő illetéktől.

bjack # 2021.03.01. 08:12

@szomorú örökös: a lakást picivel több, mint 5 éve vettem, feleennyiért. A leadózott munkabéremből. Ezt követően terv szerint ugyanennyiért vásárolnám vissza. A szükséges forrást lehet, hogy pont szüleimtől kapnám egy ajándékozás keretében. Persze magát az ingatlant is visszaajándékozhatnák, csak akkor onnantól nem lehetne a kiadása során az értékcsökkenési leírást, mint költséget alkalmazni.

Szomorú örökös # 2021.03.01. 07:02

bjack

Érdeklődni szeretnék, hogy jogszerű lehet-e az alábbi

Nekem tipikus adókijátszás-elcsalás esetének tűnik, de ettől még lehet az akció törvényes. Még az is vizsgálandó, hogy te mikor jutottál hozzá a tehermentes lakáshoz, mert ha 5 éven belül és jövedelmed keletkezik belőle - nem a piaci vagy nem piaci ár dönti ezt el, hanem hogy mennyiért vetted - akkor bizony perkálnod kell érte. Én nem lepődnék meg, ha utána egy komolyabb vizsgálatot kapnátok, ahol az egészet górcső alá vennék. Nem tipikusan az adóhivatal az az intézmény, aki könnyedén lemond csak úgy egy milláról. :-O

bjack # 2021.02.28. 20:18

Érdeklődni szeretnék, hogy jogszerű lehet-e az alábbi:

  • van a tulajdonomban egy tehermentes lakás, amit "eladnék" szüleimnek 25 millió forintért (piaci ár) - mivel egyenesági rokon, ezért nem kell illetéket fizetniük, nekem pedig nem kell SZJA-t fizetnem
  • vásárolnék egy 65 milliós lakást, ami esetében így "csak" a 40 milliós vételárkülönbözet után kellene illetéket fizetnem
  • egy-két hónappal később "visszavásárolnám" tőlük a lakást, elvileg ismét nem keletkezne illeték és SZJA fizetési kötelezettség
  • a vásárlások kapcsán banki utalással történne a "vételár" kiegyenlítése
kornyei # 2021.02.24. 12:05

@drbjozsef
Köszönöm szépen! Átgondoljuk és lépünk :)
Bizalommal nincs probléma, örökösök kivolta is biztos.

drbjozsef # 2021.02.24. 06:43

kornyei,

Nincs erre szükség - pláne, ha bíztok egymásban.

Az örökös az örökhagyó halálának napjával szerzi meg a hagyatékot. A hagyatéki eljárás az örökösök hivatalos megnevezéséhez kell.

Ha biztosak vagytok benne, hogy ti vagytok az örökösök, akkor akár ma is aláírhatjátok az adásvételi szerződést. Mondjuk az igaz, hogy ez nem lesz neki illetékmentes.

De az is megoldás, amit írtál, és az illetékmentes. Ajándékozás testvérek között már illetékmentes. Igen, "kiskapu", sőt, szigorúan nézve joggal való visszaélés, hiszen az ügylet valódi célja az illetékfizetés elkerülése, de alapvetően ez mindennapi gyakorlat. Akár egy napon belül is.

Esetetek akár magyarázható is, hiszen ha most van szüksége pénzre, most ajándékozol neki. "Függetlenül" a hagyatékitól.

Tanácsolni nem tanácsolom ezt - de én, személy szerint, simán megcsinálnám.

kornyei # 2021.02.24. 06:06

@Szomorú örökös
Történetesen ettől kicsit sem tartok szerencsére. Ugyanakkor éppen azért mivel rendkívül jó a viszony, írhatunk is bármilyen papírt erről. Viszont ennél a pontnál gondolnám, hogy akár ügyvéd előtt ez már csalásnak minősülne és a korrekt ügyvéd ezt határozottan ellenezné?

Szomorú örökös # 2021.02.24. 04:51

kornyei

Lehet azt hogy én most ajándékozok neki X millió forintot, majd több mint fél évvel később ő történetesen lemond a hagyatéki tárgyaláson az öröklésről?

Mi van, ha meggondolja magát novemberig és nem mond le mégsem az ingatlanrészéről a hagyatéki tárgyaláson? Akkor buktad a pénzedet, mivel ajándékként adtad oda neki. A pénz nagyon meg tudja rontani az embereket. Az a kérdés, hogy vajon létezik-e erre bármilyen biztosíték. :-O

kornyei # 2021.02.23. 20:26

Jó estét kívánok kedves fórum társak.
Én egy olyan ügyben írok, amire nem találtam konkrét választ.
Jóllehet kiskapu / szabálytalan lenne - pontosan ezt szeretném kideríteni, hogy megfelelően járjunk el.
Testvéremmel ketten öröklünk egy ingatlant, azonban a hagyatéki kb novemberben lesz ahogy ígérték...
Addigra viszont tesómnak sürgősen kellene a pénz, és én ki is vásárolnám a lakásból.
Lehet azt hogy én most ajándékozok neki X millió forintot, majd több mint fél évvel később ő történetesen lemond a hagyatéki tárgyaláson az öröklésről?
És akkor így mindenkinek jo és adómentes?

Köszönöm!

wers # 2021.01.19. 07:35

és büszkén mondhatom, hogy a feleségem újra velem van, és most olyan szerelmes belém, mint még soha

Megkerestem Lord Bubuzát, a varázsigét, és mindent megtettem, amire kért csináld, mert azt mondta nekem, hogy a barátom néhány óra múlva visszatér hozzám

:))))) könyörögve kérem a moderátort, hogy ki ne törölje ezeket a fontos bejegyzéseket. Még akkor sem, ha nem éppen a megfelelő témához írta. (bár kérdés, ehhez melyik lett volna a megfelelő téma)

katherine567 (törölt felhasználó) # 2021.01.19. 04:03

A nevem Anastasia és a barátom neve Raymond, már három éve járunk, annyira szeretem a barátomat, de valami nagyon rossz dolog történt velem, megcsaltam, nem tudom megmondani, hogy történt és ő megtalálta és nagyon haragudott rám, nagyon szánalmas helyzet volt ez számunkra, és szakított velem, és blokkolt minden olyan közösségi médiában, amelyet nem is tudtam elérni, ez több mint két hónapig tartott, mire szinte elveszítettem az eszemet. Találkoztam egy régi barátommal, aki megismertetett egy varázsigénnyel, soha nem hittem a varázslatban, de megpróbáltam, mert nagyon szükségem volt a barátomra. Megkerestem Lord Bubuzát, a varázsigét, és mindent megtettem, amire kért csináld, mert azt mondta nekem, hogy a barátom néhány óra múlva visszatér hozzám, miután befejezte a varázslat elkészítését, és 13 óra múlva a barátom felhívott, és elnézést kért mindenkitől, aki történt velünk, és megígérte, hogy soha nem megy el, bármi is történik. Megfogadtam, hogy elmondom az egész világnak, mit tesz Lord Bubuza a varázslatával. Még ma lépjen kapcsolatba vele e-mailben: doctorosazeetemple235@gmail.com vagy a WhatsApp oldalon: +1 (301) 747-3442

drbjozsef # 2021.01.12. 19:32

Márton,

Ügyvédhez.

Kisteleky Márton # 2021.01.12. 15:50

Sziasztok,
Egy lakás van a tulajdonomban, amelynek a felét házastársi vagyonmegosztás keretében szeretném a házastársamnak átadni. Mit kell tennem, kihez kell fordulni?

drbjozsef # 2020.11.20. 11:01

Tesó 75,

A testvérednek valószínűleg kell illetéket fizetnie, ha adásvétellel szerezte tőled az ingatlanrészedet. A visszterhes átruházásra ugyanis most sincs illetékmentesség testvérek között, csak az ajándékozásra és az (egymástól való) öröklésre.

Ha adott el előtte/utána másik ingatlant, akkor kaphat rá kedvezményt.

Neked nem kell illetéket fizetned, az biztos, ahogy előttem írták.

oligaliga # 2020.11.20. 09:57

Tesó 75

Mit értesz a július 8-i rendelet alatt?

Az eseted leegyszerűsítve:

Illetéket biztos, hogy nem kell fizetned, mert édesanyádtól örököltél, eladásnál pedig a vevő fizet.

Személyi jövedelemadót akkor kell fizetned 2021-ben, ha az örökölt ingatlanrészt többért adtad el, mint amekkora érték a hagyatékátadó végzésben szerepel.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.20. 09:50

Büntetést biztosan nem kell fizetned.
Arról viszont soha nem volt szó, hogy a testvérnek eladás adómentes lenne.

Tesó 75 # 2020.11.20. 08:26

Szép napot kívánok !
Segítséget szeretnék kérni.A múlt év folyamán,mindkét szülőnk elhunyt.Testvérem beköltözött a házba.Az én örökölt részemet eladtam neki.Az ügyvéd úr januárban azt mondta,hogy legyek nyugodt, sem adóznom,sem illetéket nem kell majd fizetnem a bevalláskor. A július 8-a óta érvényes rendelet szerint pedig, ez ugye csak az azóta történt adás-vételekre értendő.Most már nem tudom,mi a teendőm,nem szeretnék büntetést fizetni. Köszönöm a válaszát!

drbjozsef # 2020.11.15. 16:02

eltuntkincs,

A kérdés az, minek tekintitek most azt a pénzt.

Ha te is úgy tekinted, hogy az édesanyád pénze, akkor sok teendő nincs - de azért nem szerencsés ez így, pláne, ha te veszel belőle valami mást. Egy későbbi vita esetén - ami most lehetetlennek látszik, pedig gyakran nagyon nem az egy idő múlva - ez azért problémás lehet.

Ha anyukád úgy gondolja, hogy azt a pénzt neked ajándékozta, akkor meg a te érdeked, hogy le legyen papírozva, ne legyen később félreértés.

Ja egyébként a kérdésre : önmagában az, hogy a te számládra került a pénz, semmilyen bejelentési vagy illetékfizetési kötelezettséget nem keletkeztet, egyik esetben se. Ha anyukádé marad azért, ha neked ajándékozná, akkor meg azért mert egyenes ági rokonok között minden ügylet illetékmentes (és bejelentés kötelezettség sincsen, összeghatártól függetlenül már).

Én vagy így, vagy úgy, de tisztába tenném ezt a dolgot. Vagy külön számlával, vagy ajándékozási szerződéssel.

Biztos ami biztos.

eltuntkincs # 2020.11.15. 14:34

Tisztelt Fórumozók! Édesanyám eladta a lakását, (1/1 tulajdon), amiben 40 éve élt. Bankszámlája nem volt, ezért a vevő az én számlámra utalta a vételárat. Édesanyám nem szándékozik másik ingatlant vásárolni, mivel hozzánk költözött.
Van-e jelentősége, hogy a pénz az én számlámra került, illetve van-e bármilyen bejelentési, adófizetési kötelezettségünk?
Ha az összeg egy részéből állampapírt vásárolnék, akkor milyen kötelezettségeim lennének?
Köszönöm szépen!

drbjozsef # 2020.10.26. 10:55

Ádám55,

Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt mikor tehetjük meg leghamarabb?
Bármikor.

Nincs-e arra vonatkozó kitétel, hogy "illetékelkerülésnek" tűnik-e az adóhatóságnál, ha egy adásvételt - a földhivatali bejegyzést követően - rögtön egy ajándékozás követ?
Nincs ilyen kitétel, nincs ilyen korlátozás.
Esetetekben még az adó/illeték elkerülés sem merül fel, hiszen eleve közös tulajdonú lakásból lett egy másik közös tulajdonú, nem csak a befizetendők elkerülése miatt lett ez így.

Illetve van-e előnye/hátránya, ha nem ajándékba adná nekem édesapám a részét, hanem illetékmentes adásvétel útján kerülne az én tulajdonomba? (tekintettel arra, ha a pár év múlva esetleg el szeretném adni a lakást)
Általában igaz az, hogy hosszú távon nem célszerű ha eltér a szerződés és a valóság. Ha nem fizetsz amúgy érte, akkor az ajándékozás.
De a megfelelő bizalom ésvagy kockázatvállalás (pl. összevesztek) mellett van amikor érdemes.

Esetedben ha 5 éven belül adod el, akkor adót kell fizetni. Ajándékozás szerzés esetén mindenképpen, az eladási ár alapján (25%-nak a 15%-a). Vétel szerzés esetén pedig a vételi és eladási ár különbözete után - vagyis ha megfelelő "vételárat" írtok a szerződésbe, akkor egy értékesebb ingatlannál jelentős adó takarítható meg.

Ádám55 # 2020.10.26. 10:21

Jó napot kívánok!

A következő a kérdéssel fordulok Önökhöz:
Édesapámmal idén eladtunk egy 1/2-1/2 tulajdonú közös lakást, majd az azóta vásároltunk egy másikat, ami ugyancsak közös tulajdonba került - ezzel kihasználtuk a cserepótló vétellel járó illetékkedvezményt. Édesapám viszont mihamarább szeretné nekem ajándékozni az újonnan vásárolt lakás ráeső tulajdonrészét.

Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt mikor tehetjük meg leghamarabb? Nincs-e arra vonatkozó kitétel, hogy "illetékelkerülésnek" tűnik-e az adóhatóságnál, ha egy adásvételt - a földhivatali bejegyzést követően - rögtön egy ajándékozás követ?

Illetve van-e előnye/hátránya, ha nem ajándékba adná nekem édesapám a részét, hanem illetékmentes adásvétel útján kerülne az én tulajdonomba? (tekintettel arra, ha a pár év múlva esetleg el szeretném adni a lakást)
Előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
Ádám

Laikus2020 # 2020.10.24. 04:37

Nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef # 2020.10.23. 17:53

... és ha nincs különbözet, akkor nincs illeték sem.

(vétel-eladás esetén a különbözet után adó, majd a következő vételnél az előző eladás és ez a vétel közötti különbözetre az illeték.)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.23. 15:36

A különbözet után kell. De ha nincs különbözet, akkor adó sincs.