Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Családtagok közötti ingatlan ajándékozás, adásvétel

wers # e-mail 2021.01.19. 08:35

és büszkén mondhatom, hogy a feleségem újra velem van, és most olyan szerelmes belém, mint még soha

Megkerestem Lord Bubuzát, a varázsigét, és mindent megtettem, amire kért csináld, mert azt mondta nekem, hogy a barátom néhány óra múlva visszatér hozzám

:))))) könyörögve kérem a moderátort, hogy ki ne törölje ezeket a fontos bejegyzéseket. Még akkor sem, ha nem éppen a megfelelő témához írta. (bár kérdés, ehhez melyik lett volna a megfelelő téma)

katherine567 (törölt felhasználó) #   2021.01.19. 05:03

A nevem Anastasia és a barátom neve Raymond, már három éve járunk, annyira szeretem a barátomat, de valami nagyon rossz dolog történt velem, megcsaltam, nem tudom megmondani, hogy történt és ő megtalálta és nagyon haragudott rám, nagyon szánalmas helyzet volt ez számunkra, és szakított velem, és blokkolt minden olyan közösségi médiában, amelyet nem is tudtam elérni, ez több mint két hónapig tartott, mire szinte elveszítettem az eszemet. Találkoztam egy régi barátommal, aki megismertetett egy varázsigénnyel, soha nem hittem a varázslatban, de megpróbáltam, mert nagyon szükségem volt a barátomra. Megkerestem Lord Bubuzát, a varázsigét, és mindent megtettem, amire kért csináld, mert azt mondta nekem, hogy a barátom néhány óra múlva visszatér hozzám, miután befejezte a varázslat elkészítését, és 13 óra múlva a barátom felhívott, és elnézést kért mindenkitől, aki történt velünk, és megígérte, hogy soha nem megy el, bármi is történik. Megfogadtam, hogy elmondom az egész világnak, mit tesz Lord Bubuza a varázslatával. Még ma lépjen kapcsolatba vele e-mailben: doctorosazeetemple235@gmail.com vagy a WhatsApp oldalon: +1 (301) 747-3442

drbjozsef #   2021.01.12. 20:32

Márton,

Ügyvédhez.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kisteleky Márton # e-mail 2021.01.12. 16:50

Sziasztok,
Egy lakás van a tulajdonomban, amelynek a felét házastársi vagyonmegosztás keretében szeretném a házastársamnak átadni. Mit kell tennem, kihez kell fordulni?

drbjozsef #   2020.11.20. 12:01

Tesó 75,

A testvérednek valószínűleg kell illetéket fizetnie, ha adásvétellel szerezte tőled az ingatlanrészedet. A visszterhes átruházásra ugyanis most sincs illetékmentesség testvérek között, csak az ajándékozásra és az (egymástól való) öröklésre.

Ha adott el előtte/utána másik ingatlant, akkor kaphat rá kedvezményt.

Neked nem kell illetéket fizetned, az biztos, ahogy előttem írták.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oligaliga # e-mail 2020.11.20. 10:57

Tesó 75

Mit értesz a július 8-i rendelet alatt?

Az eseted leegyszerűsítve:

Illetéket biztos, hogy nem kell fizetned, mert édesanyádtól örököltél, eladásnál pedig a vevő fizet.

Személyi jövedelemadót akkor kell fizetned 2021-ben, ha az örökölt ingatlanrészt többért adtad el, mint amekkora érték a hagyatékátadó végzésben szerepel.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.11.20. 10:50

Büntetést biztosan nem kell fizetned.
Arról viszont soha nem volt szó, hogy a testvérnek eladás adómentes lenne.

www.kbs-ugyved.hu

Tesó 75 # e-mail 2020.11.20. 09:26

Szép napot kívánok !
Segítséget szeretnék kérni.A múlt év folyamán,mindkét szülőnk elhunyt.Testvérem beköltözött a házba.Az én örökölt részemet eladtam neki.Az ügyvéd úr januárban azt mondta,hogy legyek nyugodt, sem adóznom,sem illetéket nem kell majd fizetnem a bevalláskor. A július 8-a óta érvényes rendelet szerint pedig, ez ugye csak az azóta történt adás-vételekre értendő.Most már nem tudom,mi a teendőm,nem szeretnék büntetést fizetni. Köszönöm a válaszát!

drbjozsef #   2020.11.15. 17:02

eltuntkincs,

A kérdés az, minek tekintitek most azt a pénzt.

Ha te is úgy tekinted, hogy az édesanyád pénze, akkor sok teendő nincs - de azért nem szerencsés ez így, pláne, ha te veszel belőle valami mást. Egy későbbi vita esetén - ami most lehetetlennek látszik, pedig gyakran nagyon nem az egy idő múlva - ez azért problémás lehet.

Ha anyukád úgy gondolja, hogy azt a pénzt neked ajándékozta, akkor meg a te érdeked, hogy le legyen papírozva, ne legyen később félreértés.

Ja egyébként a kérdésre : önmagában az, hogy a te számládra került a pénz, semmilyen bejelentési vagy illetékfizetési kötelezettséget nem keletkeztet, egyik esetben se. Ha anyukádé marad azért, ha neked ajándékozná, akkor meg azért mert egyenes ági rokonok között minden ügylet illetékmentes (és bejelentés kötelezettség sincsen, összeghatártól függetlenül már).

Én vagy így, vagy úgy, de tisztába tenném ezt a dolgot. Vagy külön számlával, vagy ajándékozási szerződéssel.

Biztos ami biztos.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

eltuntkincs # e-mail 2020.11.15. 15:34

Tisztelt Fórumozók! Édesanyám eladta a lakását, (1/1 tulajdon), amiben 40 éve élt. Bankszámlája nem volt, ezért a vevő az én számlámra utalta a vételárat. Édesanyám nem szándékozik másik ingatlant vásárolni, mivel hozzánk költözött.
Van-e jelentősége, hogy a pénz az én számlámra került, illetve van-e bármilyen bejelentési, adófizetési kötelezettségünk?
Ha az összeg egy részéből állampapírt vásárolnék, akkor milyen kötelezettségeim lennének?
Köszönöm szépen!

drbjozsef #   2020.10.26. 11:55

Ádám55,

Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt mikor tehetjük meg leghamarabb?
Bármikor.

Nincs-e arra vonatkozó kitétel, hogy "illetékelkerülésnek" tűnik-e az adóhatóságnál, ha egy adásvételt - a földhivatali bejegyzést követően - rögtön egy ajándékozás követ?
Nincs ilyen kitétel, nincs ilyen korlátozás.
Esetetekben még az adó/illeték elkerülés sem merül fel, hiszen eleve közös tulajdonú lakásból lett egy másik közös tulajdonú, nem csak a befizetendők elkerülése miatt lett ez így.

Illetve van-e előnye/hátránya, ha nem ajándékba adná nekem édesapám a részét, hanem illetékmentes adásvétel útján kerülne az én tulajdonomba? (tekintettel arra, ha a pár év múlva esetleg el szeretném adni a lakást)
Általában igaz az, hogy hosszú távon nem célszerű ha eltér a szerződés és a valóság. Ha nem fizetsz amúgy érte, akkor az ajándékozás.
De a megfelelő bizalom ésvagy kockázatvállalás (pl. összevesztek) mellett van amikor érdemes.

Esetedben ha 5 éven belül adod el, akkor adót kell fizetni. Ajándékozás szerzés esetén mindenképpen, az eladási ár alapján (25%-nak a 15%-a). Vétel szerzés esetén pedig a vételi és eladási ár különbözete után - vagyis ha megfelelő "vételárat" írtok a szerződésbe, akkor egy értékesebb ingatlannál jelentős adó takarítható meg.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ádám55 # e-mail 2020.10.26. 11:21

Jó napot kívánok!

A következő a kérdéssel fordulok Önökhöz:
Édesapámmal idén eladtunk egy 1/2-1/2 tulajdonú közös lakást, majd az azóta vásároltunk egy másikat, ami ugyancsak közös tulajdonba került - ezzel kihasználtuk a cserepótló vétellel járó illetékkedvezményt. Édesapám viszont mihamarább szeretné nekem ajándékozni az újonnan vásárolt lakás ráeső tulajdonrészét.

Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt mikor tehetjük meg leghamarabb? Nincs-e arra vonatkozó kitétel, hogy "illetékelkerülésnek" tűnik-e az adóhatóságnál, ha egy adásvételt - a földhivatali bejegyzést követően - rögtön egy ajándékozás követ?

Illetve van-e előnye/hátránya, ha nem ajándékba adná nekem édesapám a részét, hanem illetékmentes adásvétel útján kerülne az én tulajdonomba? (tekintettel arra, ha a pár év múlva esetleg el szeretném adni a lakást)
Előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
Ádám

Laikus2020 # e-mail 2020.10.24. 06:37

Nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef #   2020.10.23. 19:53

... és ha nincs különbözet, akkor nincs illeték sem.

(vétel-eladás esetén a különbözet után adó, majd a következő vételnél az előző eladás és ez a vétel közötti különbözetre az illeték.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.23. 17:36

A különbözet után kell. De ha nincs különbözet, akkor adó sincs.

www.kbs-ugyved.hu

Laikus2020 # e-mail 2020.10.23. 16:27

Bocsánat, most kiderült, hogy mégsem teljesen értem. Tehát ha ezután a csiki-csuki után (megveszem 50%-t, eladom) vennék egy lakást, akkor azután nem kellene illetéket fizetnem, mert 3 éven belül eladtam?
Köszönöm

Laikus2020 # e-mail 2020.10.23. 14:06

Nagyon szépen köszönöm, így már kezdem érteni.

drbjozsef #   2020.10.23. 14:00

Az SZJA fizetési kötelezettség akkor abból adódik, hogy szerzéstől 5 éven belül eladom, ugye?

Igen, ráadásul az ajándékozásnál az eladási ár 25%-ának 15%-a az adó, ami 3,75%, vagyis kb. mint az illeték lenne. (Tehát mindegy, mennyi értéket írnátok az ajándékozási szerződésbe, az nem számít.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.10.23. 13:58

Kivéve, ha megvásárolod a férjed nevén lévő lakás 50%-át kb. azon az áron, vagy inkább egy kicsivel többért, mint amennyiért eladnátok ezt a részt.

Legalábbis papíron, ajándékozás helyett. Persze, nem javaslom a valóságtól eltérő szerződés kötését.

Férjed nem adózik az 50%-a után, nem fizet illetéket, ha megveszi az egyik lakást.

Te csak a különbözet fizetsz adót, ha olcsóbban adod el, mint szerezted, akkor semennyit. Illetéket meg ugyanúgy nem, ahogy a férjed.

Plusz egy szerződés díját kell kifizetni, de megspórolhatjátok az illetéket.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Laikus2020 # e-mail 2020.10.23. 13:56

Köszönöm! Az SZJA fizetési kötelezettség akkor abból adódik, hogy szerzéstől 5 éven belül eladom, ugye?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.23. 13:46

Megspórolnátok kb. 1 millió forint illetéket, és keletkezne kb. ugyanannyi szja-fizetési kötelezettséged. Plusz az ajándékozás költségei.

www.kbs-ugyved.hu

Laikus2020 # e-mail 2020.10.23. 13:34

Jó napot! Bocsánat, hogy megismétlem kérdésemet, csak lehet, hogy elklallódott:
Férjem nevén (5 évnél régebb óta) van egy kb. 50 M forint értékű ingatlant, aminek eladásából 2 kisebb ingatlant szeretnénk venni, kb. 25 M-25M Ft értékben egyenként. Ha jól tudom, az eladás után csak az első ingatlan vételére tudja beszámoltatni az eladott ingatlant, azaz a másodjára vett ingatlanra a 4% illetéket mindenképpen meg kell fizetnie.

Az járható lenne, hogy nekem ajándékozza az 50M forintos ingatlan 50%-t, és eladás után az egyik lakás az én nevemre, a másik pedig a férjem nevére kerülne? Ekkor nem keletkezne illetékfizetési kötelezettség? Vagy nekem igen, mivel szerzéstől 5 éven belül eladom a szerzett illetékhányadot?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.23. 11:09

Hacsak nem úgy értette a kérdező azt ajándékozást, hogy "vesz neki" egy ingatlant"

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.10.23. 08:04

aniko7777,

Akkor ha jol értem a garázs is illeték mentes?
Igen.

Mert a mi ügyvédünk azt mondta hogy illeték köteles a garázs 10%.
Rosszul tudja.

Plusz külön szerződést is kell írni .Mert 2 különböző helyrajzi szám ès nem írhatja egy szerződésre.
Ezt is rosszul tudja. Egy szerződésbe bármi kerülhet, ötven lakás is, plusz két csirke, meg a pallosjog is.
Helyesen szerepeljenek benne az adatok, a lakásé is, garázsé is.

6 ève mikor vettük egy szerződésre írták azóta változott a törvèny ?
Nem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

aniko7777 # e-mail 2020.10.22. 22:45

Akkor ha jol értem a garázs is illeték mentes?Mert a mi ügyvédünk azt mondta hogy illeték köteles a garázs 10%.Plusz külön szerződést is kell írni .Mert 2 különböző helyrajzi szám ès nem írhatja egy szerződésre .6 ève mikor vettük egy szerződésre írták azóta változott a törvèny ? Köszönöm válaszukat