ingatlanszerzési illeték


lajcsó # 2015.07.08. 17:31

"A szerződés és tulajdonba vétel között fél év telik el. A végén lenne rá pénzem, a szerződéskor viszont külön erre is kölcsönt kellene felvenni."
Szerződéskötéskor egészen biztosan nem kell még illetéket fizetned. Minden azon múlik, hogy a földhivatal mikor küldi el a szerződést a NAV-hoz. Nem zárható ki, hogy már a tulajdonjog bejegyzése előtt kivetik az illetéket, ha a földhivatal a bejegyzési engedély kiadása előtt elküldi a szerződést a NAV-hoz.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.08. 18:01

Márpedig megküldi.

lajcsó # 2015.07.08. 20:18

Igen, megküldi. Viszont így az ügyfelet kellemetlen meglepetés is érheti, ha az illetéket megfizeti és utána meghiúsul a szerződés.
Nyilván ilyenkor - normál esetben - visszajár a befizetett összeg. Ha viszont, az ügyfélnek adótartozása van, abban az esetben az adóhatóság él a visszatartás jogával és az ügyfél - részben vagy egészben - búcsút inthet a pénzének!

shade3 # 2015.07.08. 22:38

De a földhivatal mikor értesül a szerződésről? Ha nincs kölcsön, széljegyzet sem kerül a tulajdoni lapra. Akkor nem csak a tulajdon bejegyzéskor jut el ez az információ a földhivatalhoz? Vagy rosszul gondolom?

lajcsó # 2015.07.09. 03:32

"Vagy rosszul gondolom?"
Nagyon rosszul gondolod! A szerződést 30 napon belül be kell nyújtani a földhivatalhoz. Ha még az eladó nem járult hozzá a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez, akkor a földhivataltól - a bejegyzési engedély megadásáig - vagy függőben tartást vagy tulajdonjog fenntartással eladás tényének feljegyzését lehet kérni. A földhivatal viszont nem várja meg a bejegyzési engedély kiadását (ami akár több év is lehet), hanem megküldi a szerződást a NAV számára. A NAV sem vár, hanem kiveti az illetéket.

shade3 # 2015.07.09. 07:18

Így már teljesen világos, nagyon köszönöm.

DSNoemi # 2015.07.13. 11:21

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Megállapodtunk egy telek adásvételről szóban. Az ingatlan teljesen rendezett viszonyokkal rendelkezik. Minden rendben azonban nem tudjuk, hogy van-e beépítési kötelezettségünk valamekkora időn belül? Létezik ilyen, vagy hagyhatom a telket üresen amíg szeretném? A közmű hozzájárulások befizetésre kerültek már. Köszönöm előre is a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.13. 12:03

Megállapodtunk egy telek adásvételről szóban.
Az nem érvényes.

van-e beépítési kötelezettségünk valamekkora időn belül?
Nincs.

lajcsó # 2015.07.13. 13:24

"azonban nem tudjuk, hogy van-e beépítési kötelezettségünk valamekkora időn belül?"
Ha vállalod, hogy a telken 4 éven belül lakóházat építel akkor kérheted az illetékmentességet. Feltételezem, hogy erre gondoltál.

FDToth # 2015.07.16. 08:47

Sziasztok,

gyors kérdés: tavaly áprilisban vettem egy telket, volt rajta egy lebontandó 'nyári lak', használhatatlan. Emiatt fizettem illetéket. A lak azóta lebontásra került, lassan kezdődik az építkezés. Ha átminősíttetem telekké az ingatlant, és 5 éven belül felhúzom a házat, akkor az illetéket vissza lehet igényelni?

Köszi a válaszokat előre is!

üdv.

FDToth

Éva1958 # 2015.07.16. 13:08

Tisztelt Szakértő.
Segítséget szeretnék kérni öntől.
Férjem szülei sajnos elhaláloztak.
Most lesz hagyatéki tárgyalás.
Tudom hogy ha neki a nevére kerül a fele ingatlan akkor az illeték mentes.
De ő szeretné a részét nekem ajándékozni. A kérdésem, akkor is illeték mentes lesz a nevemre íratás?
Köszönöm válaszát.
Éva

Szomorú örökös # 2018.07.03. 15:57

kerteszberni

Miért nem inkább úgy kérdezed, hogy be kell-e fizetni, mert akkor a válasz egyértelműen igen! Sőt, bankszámlát is megterhelnek vele simán. Végre is fogják hajtani lazán bármin, ami elérhető és ami egyértelműen az övé. Szóval megúszni nem fogja.

nonolet # 2018.07.03. 16:14

kerteszberni

Van abban levélben határidő is...

krisztike86 # 2018.07.04. 08:21

Tisztelt Fórumozók!

Ingatlan árverésem vettem egy házat 3.200.000 forintért. A végrehajtótól kaptam egy B400-as nyomtatványt, hogy töltsem ki és vigyem vissza.

A kedvezményekkel kapcsolatban szeretnék érdeklődni:

  1. még nem vagyok 35 éves, de már egy másik háztulajdon 1/4 része a nevemre került öröklés útján. Jól tudom, hogy így már nem jár a kedvezmény?
  2. A párom (nem férjem) regisztrált az árverési rendszerben, a ház az ő nevére kerül. Azonban az 50%-ét szeretném tőle megvásárolni. Vonatkozik ez a kedvezmény ránk?:

22. Lakástulajdon (lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog) magánszemély általi cseréjének és vásárlásának az Itv. 26. § (1) bekezdés y) pontja szerinti illetékmentessége, ha a magánszemély a másik lakástulajdonát (lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogát) a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon (lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog) forgalmi értéke az elcserélt, eladott lakástulajdon (lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog) forgalmi értékénél kisebb

Lehet, hogy ez teljesen már ügy, csak nem tudom, hogy el tudjuk-e kerülni az illeték fizetését kétszer, hiszen egyszer kell akkor amikor az övé lesz a ház és egyszer majd akkor, amikor én a felét megvásárolom.

Van valakinek egyéb ötlete?

Köszönöm a segítséget.

nonolet # 2018.07.04. 08:41

Ajándékozás

nonolet # 2018.07.04. 08:42

Házassági vagyonjogi megállapodás.

krisztike86 # 2018.07.04. 08:52

A helyzetet bonyolítja, hogy a pénzem lakástakarékban van, amelyet lakásvásárlásra akarok felhasználni. így muszáj a visszterhes szerződést megcsinálni, hiszen bizonyítanom kell, hogy megvettem...Ekkor pedig jön az illeték is.

Ez alapján nincs ajándékozás...

hazvetel # 2018.07.04. 11:55

Tisztelt Ügyvéd Asszony/ Ügyvéd Úr!
Házat szeretnénk venni 2019. május körül. Két lakást adnánk el. A ház értéke valószínűleg nagyobb lesz, mint a két lakásé együtt. A két lakás már 5 évnél régebben a tulajdonunk. Milyen mértékű illeték megfizetésére kötelezhetnek minket? Mi van abban az esetben, ha az egyik lakást még 2018-ban eladjuk (szeptember-október körül)?
Köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.04. 12:04

Egy lakásingatlan eladását lehet figyelembe venni az ún. cserepótló vétel kedvezményénél. (Bár az is igaz, hogy vevőnként egyet.)

hazvetel # 2018.07.04. 12:40

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tehát elképzelhető, hogy mivel ketten vagyunk tulajdonosok, ezért a 2 lakás értékét veszik alapul az illeték megállapításánál? Amennyiben az egyik - kisebb értékű - lakás értéke nem adható hozzá, azt terheli-e valamilyen adó/illeték?
Köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.04. 15:15

Nem a "vagyunk" számít itt, hanem a "leszünk".

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.04. 15:17

Ja, hogy mindkét eladni kívánt ingatlan közös tulajdon?

SaireyVMK # 2018.07.04. 15:47

Egy ingatlan eladás csak egy darab ingatlan vétel illetékének csökkentéséhez vehető figyelembe. Ott is csak meghatározott ideig(1 illetve 3év).

Tehát hiába adtok el két házat,nem lehet mindkettő árát levonni az új ingatlan vételárából az illetékcsökkentés érdekében. Csak az egyiket! Érdemes azt amelyiket drágábban el tudjátok adni.

Viszont van egy csavar. Ha a két ingatlan külön-külön tulajdonotok (tehát az egyik teljes mértékben a tiéd, a másik teljes mértékben a Párodé/akárkié),akkor külön külön is le lehet vonni az új ingatlan értékéből. Viszont ennek feltétele,hogy mindketten legyetek az új ingatlanban tulajként. Illetve fejenként csak annyi vonható le,amennyi a tulajdoni hányad arányában keletkezik.

Példa:
Te eladod a te házad 10millióért , a feleséged (vagy akárkid) 15millióért az övét. Vesztek közösen 20millióért egy új házat. Akkor az új ingatlanban te minimum 5, de legfeljebb 10millió értékben részesülhetsz a tulajdoni hányad arányában(vagyis 25-50%-ban), a másik fél pedig a maradékban ahhoz,hogy biztos mindketten illetékmentesen szerezhessétek az új ingatlant.(Bár biztos olyan nincs. Az illetékalap eltérhet ezért célszerű egy közép állást belőni,ha már
a két eladási érték úgyis meghaladja a vételárat. Tehát az említett példában a 7,5millió(37,5%) illetve 12,5millió forint(62,5% tulajdoni hányad) a legbiztonságosabb)

Persze ha mindkét ingatlan közös tulajdon az szívás,mert akkor nem tudtok élni ezzel a lehetőséggel. Ugyanis fejenként csak egy ingatlan eladás tulajdoni hányadnak megfelelő értékét vonhatjátok le az új ingatlanban szerzett tulajdoni hányadotok szerinti részéből.

SaireyVMK # 2018.07.04. 16:04

Vagyis közös tulajdonnál is tudnátok élni ezzel. Csak előtte át kell variálni a tulajdoni hányadokat,csereberélni,hogy az egyik a tiéd a másik a másiké legyen,majd ezt követően intézni az eladás(oka)t és illetékkedvezmény igénylés(eke)t az új ingatlan vételére.

Ennek az a hátránya,hogy több papírmunkával jár ami több ügyvédi költséget és földhivatali bejegyzések árát jelenti. Illetve némi illeték itt is felmerülhet,ha nem vagytok egyenesági rokonok. Aztán a friss tulajdoni szerzési dátum miatt adófizetési kötelezettségetek is keletkezhet az eladás után,ha drágábban adjátok el az ingatlanokat mint azok értéke.

A lényeg,hogy forduljatok ügyvédhez,az majd kiokoskodja hogyan lehetne a legjobb. De ne csak az illeték fizetési kötelezettségen járjon az agyatok,mert ahogy írtam az ilyen megkerülő eljárások díja és az esetleges következmények pluszköltséget jelentenek.

nonolet # 2018.07.04. 20:43

Bele van írva a levélbe!!!

Igen,
valami ilyesmi megfogalmazással van benne...

Magyarul van, csaktán megérted.
HA mégsem akkor meg add egy írástudó kezébe.