ingatlanszerzési illeték


TothA # 2007.01.16. 15:06

Kedves "kérdésre választ tudó és azt megválaszoló"!
Az esetem a következő: volt egy 8 milliós lakásom, melynek én voltam a tulajdonosa, szüleim a haszonélvezői, ezt eladtuk (sajnos úgy hogy előtte nem töröltettük a haszonélvezetet róla) és egy hónap múlva a pénzből és 5 millió hitelből vettem egy nagyobbat és mert nagyfiú lettem, a szüleim haszonélvezete nélkül. A különbözet így paraszti számítás szerint 5 millió, aminek az illetéke 140 ezer lett volna, ehelyett amit az illetékhivataltól kaptam az a duplája. Persze most már elolvastam az itv-t és látom hogy az összeg sajnos jogos. Nem lehetett volna a 140 ezres buktát kikerülni, ha töröljük előtte 3 ezerért a haszonélvezetet? Most még lehetne valahogy az illetéket csökkenteni.?

_Lala_ # 2007.01.17. 15:43

1.a 2 lakás ára közötti különbözet alapja az illetéknek.ez 3, 2 M ft. erre 4%-ot kell fizetnem vagy 2 %-ot?a különbözet 4 M alatt van, de a lakás forgalmi értéke meghaladja azt.

2%-ot.

2. a föld/illetékhivatal minden lakásvásárlás esetén becsüst küld ki vagy ez eseti jelleggel történik a valódi érték megállapítására?számomra jobb lenne, ha az értéket a hivatásos becsüs állapítaná meg, mert a lakás tavalyi becsüs által becsült ára 8M ft volt. ennek megfelelően a 2 vételár különbözete is csökkenthető lenne-ha jól gondolom.

Alapvetően az illetékhivatal nyilvántartásából indulnak ki, azaz megnézik, hogy az adott környéken milyen árakon mentek az ingatlanok, ha kb. ennek megfelelő az ár, akkor elfogadják a szerződésben levőt. 9M és 8M között nincs akkora különbség, hogy ezzel foglalkozzanak, kiváltképp, ha mérsékelni kéne az illetéket emiatt.

3. önálló jövedelmem egyenlőre nincs.diákhitelből, ösztöndíjból, különféle egyéb díjakból raktam össze a 2 lakás ára közötti különbözetet.e viszonyok ismeretében szerintetek érdemes lenne illetékcsökkentést kérnem vagy ez már eleve felesleges?

Méltányosságból lehet kérni csökkentést, halasztást, részletfizetést, esetleg kamat nélkül is.

4. az apeh-ot az előző lakásom eladásáról 400as számú nyomtatványon az ügyvédem értesítette.a lakásvételről kell külön értesítést küldeni vagy elég az adásvételi szerződésben megemlíteni a vételár összegének pontos forrását?
(józan paraszti ész szerint ebben az esetben is nyomtatványon kellene értesíteni, mivel az adásvételi szerződést nem kell nekik beküldeni.)

Nem szükséges, mivel a vétel egyúttal egy eladás is (valaki másnak), amiről kap az APEH értesítést.
Nem mellesleg pedig az adó szempontjából nem az értesítés a lényeg, mivel önbevallás és önbefizetés alapon megy az SZJA. Neked kell jól kitöltened majd az adóbevallásodat és az esetleg befizetendő összeget befizetni; a dokumentumokat meg jól elrakni 5+1 évre.

hercseg # 2007.01.17. 16:31

Kedves Lala!

köszönöm a válaszod!
örülök, hogy csak 64.000 ft-ot kell fizetnem illetékként.erre nem fogok mentességet kérni, mert nincs bőr a képemen hozzá...
én egyenlőre nem adózok, mivel még nem volt adóköteles jövedelmem.
különféle pályázatok nyereményeiből, írások honoráriumaiból és a diákhitel összegéből jött össze a 2 lakás árának különbözete.
gondolom ennek ellenére is kell adóbevallást készítenem, ameyben feltüntetem az előző lakásomért kapott jövedelmet ill. azt, hogy a másik lakásba fektettem be.
bocsánat, hogy ilyen kérdésekkel fárasztalak, de még sosem volt hasonló ügyem.
köszi még 1X!

_Lala_ # 2007.01.17. 20:09

feltüntetem az előző lakásomért kapott jövedelmet ill. azt, hogy a másik lakásba fektettem be.

Hát, nem. A jövedelem nem az, amit az előző lakásért kaptál (azt ugyanis bevételnek hívják), hanem az, amennyi nyereséget realizáltál rajta (költségként levonható a megszerzésre fordított összeg, öröklésnél az örökléskori érték, a szerzéskor fizetett illeték, az összes igazolható költség a megszerzés és az eladás kapcsán, valamint az értéknövelő beruházások igazolható ráfordításai).
Ezt kell a bevallásban feltüntetni, ill. azt, hogy ebből mennyit fordítottál lakáscélra (ez után nem kell az adót befizetni), ill. a maradékra kiszámolni és befizetni az adót.

Fotfot # 2007.01.18. 10:07

Üdvözlet!

Eddig azt hittem, tisztában vagyok az ingatlanszerzési illetékek kiszabásával kapcsolatban. Majd a tavalyi évben értékesítettem a nevemen levő 2 lakást (az egyiken volt haszonélvezeti jog, de azt természetesen megszüntettük, az adásvételi szerződésbe is belekerült), valamint vásároltam egy új építésű családi házat. A két lakást 16, illetve 12 millióért, a házat 26-ért adtam/vettem. Szocpolt elbuktam, hiába koncsorogtam az összes banknál, 2 gyereket egyedül nevelek, új építésű a ház,stb - mégsem. Papíron így 2 millióval "gyarapodott" a vagyonom. Mégis több, mint 450 ezer forintnyi illetéket követelnek most rajtam, mondván: hiába adtam el két lakást, csak egyet tudnak figyelembe venni (legalább a nagyobb értékűt...). Ennek vajon mi az oka (azokívül, hogy egy törvény)? Ha lett volna egy 26 milliót érő lakásom, akkor most nem kéne illetéket fizessek? Ellenben azért, mert 2 lakásom volt, azért máris hátrányba kell kerülnöm? Gondolom, hogy jogos az illetékhivatal igénye (persze ha valaki megcáfolna, örömmel veszem), de az egész ideológiája is érdekelne, hogy mi ennek az elképzelésnek a célja...

Valaki esetleg hasonló cipőben?
Előre is köszönöm az esetleges válaszokat!

_Lala_ # 2007.01.18. 11:02

Ennek vajon mi az oka (azokívül, hogy egy törvény)?

Az, hogy így szól a törvény.

De ha az új lakást két részletben vetted volna meg, az eladásokat és a vételeket pedig egymás mellé teszed (egy eladás - egy vétel - egy vétel - egy eladás), akkor jóval kevesebb illetéket kellett volna fizetned. Eső után köpönyeg.

Fotfot # 2007.01.18. 11:13

A "két részletben" alatt pontosan mit értesz? Nem egy összegben fizettem ki az újat, bár adásvételi szerződés csak egy készült.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.18. 11:16

Azt érti alatta, hogy előbb megvetted volna az 1/2 arányú tulajdoni hányadát, aztán meg a másikat. Neked már eső után köpönyeg, de más számára még tanulságos lehet.

Fotfot # 2007.01.18. 11:33

Aha..értem. Azért köszönöm.

hercseg # 2007.01.18. 12:23

kedves Lala!

ismét köszönet a válaszaidért!

jelek szerint nem kell adót fizetnem az előző lakás eladásából származó jövedelemre.
okai: 14 éve (szüleim által)vásárolt panellakást adtam el 5,8 M ft-ért.akkori ára 400.000 ft volt.igazolható költségem alig van, mivel eredeti szakmám kőműves, édesapám pedig csőszerelő.ennek megfelelően házilag újítottuk fel.
a jövedelem így 5, 4 ft.
az új lakást viszont 9 M ftért vettem, így a laskáseladásból származó teljes jövedelmem benne foglaltatik + 3, 2 M saját forrás is.
a lakáseladásból származó jövedelmem tulajdonjog áránál is kevesebb, mivel az 7, 2 M ft volt, 1,8 M pedig a haszonélvező haszonélvezeti jogának megváltása.

köszönöm a választ!

hercseg # 2007.01.18. 12:33

az illeték fizetés című topikban olvastam a haszonélvezeti jog megváltásával kapcsolatos problémákról.
az előbbi beírásomban említett panellakáson szüleim haszonélvezete állt fenn.
a szerződésben külön nnics megemlítve, hogy a lemondásért pénzt kérnének/kapnának.a valóságnak is ez felel meg, a vételárat teljes mértékben én kaptam meg, szüleim a haszonélvezeti jogukról ingyenesen lemondtak.
kérdés: ebben a helyzetben a haszonélvezeti jogról való lemondás nem okozhat problémát illetékfizetési/adózási szempontból?

köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.18. 15:35

Problémát nem okoz. Viszont ajándékozásnak számít, és vagyonszerzési illetéket kell fizetned utána. Vagy a vevőnek, ha az ő javára mondtak le.

hercseg # 2007.01.19. 10:46

Kedves KBS!

szomorúan olvastam válaszod, amelyet ezúton köszönök!
vagyonszerzési illeték fizetése hogyan történik?a haszonélvezeti jog értékét mi alapján számítják és mennyi rá az illeték?
elkerülhető az illetékfizetés valahogy?
pl: 50.000 ft-ért történő lemondás vagy hasonló?

a szerődésben nincs külön említve, hogy kinek a javára mondanak le haszonélvezeti jogukról a szüleim.viszont a szövegezés így szól: haszonélvezők kötelezettséget vállalnak arra, hogy a vételár kiegyenlítésekor haszonélvezeti jogukról viszavonhatatlanul lemondanak.
így kinek a javára mondtak le?
szerintem az enyémre, de nem értek hozzá.szöveg szerint viszont a vevők javára, mivel az ő teljesítésükhöz van kötve.

előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.19. 11:18

A vételár nyilván a teher nélküli ingatlan ellenértéke. Mivel ezt teljes egészében te kapod meg, úgy kell tekinteni, hogy a haszonélvezezetről való lemondást mint ajándékot te kaptad.
Hogy mennyit kell fizetni, azt az illetékhivatal majd közli. (Azon sem lepődnék meg nagyon, ha elkerülné a dolog a figyelmüket - nem tudom, mennyire körültekintőek.)

hercseg # 2007.01.19. 11:27

köszi!

a lakás árából új lakást vettem.az eladás komárom-esztergom megyében volt, a vétel csongrádban.így melyik hivatal illetékes?
a haszonélvezet pénzért történő megváltásával elkerülhető lenne az illetékfizetés?

köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.19. 12:45

Kisebb lenne az illeték, mert visszterhes a szerzés.

_Lala_ # 2007.01.20. 09:17

a haszonélvezet pénzért történő megváltásával elkerülhető lenne az illetékfizetés?

Azzal kerülhető el teljesen, ha a haszonélvező és a tulajdonos együttesen adják el az ingatlant, és mindketten megkapják a maguk részének ellenértékét a vevőtől.
Azaz a teljes vételár egy része a haszonélvezőnek megy, a haszonélvezet értékének megfelelően, a maradék pedig a tulajdonosnak, a haszonélvezettel terhelt tulajdonjog fejében.

hercseg # 2007.01.20. 16:57

köszönöm a válaszokat!

hát, akkor nincs más hátra,mint várni az illetéket.

további minden jót!

sziatok

vycab # 2007.01.27. 10:39

Sziasztok!

Lakást szeretnénk vásárolni, és már ki is néztünk egy aranyos házikót.Sajnos nyaraló, ezért szomorúan kellett tudomásul vennünk, hogy a vásárlás után fizetendő illeték kemény 10%. 12m Ft-nál ugye már elég húzós az összeg.
Olvastam viszont az illetékekről, és tudom, hogy lehetőség van kedvezményt kérni, pl részletfizetés, vagy akár az összeg csökkentése. A kérdésem, hogy számíthatunk e méltányosságra, érdemes e kérelmet benyújtani? Ez lesz mindkettőnk első lakása, 23 és 27 évesek vagyunk, a fizetésünk 100e Ft körül van.Nem tudom, hogy milyen szempontok számítanak, illetve mennyire szoktak méltányosak lenni?!Tudnátok segíteni?

Előre is köszi!

Roni04 # 2007.01.29. 16:01

Kedves Vycab!

Én majdnem biztosra mondom, hogy megkapjátok a kedvezményt. Az illetékhivatal ebből a szempontból nagyon rugalmas. Mindenképpen csatolni kell a munkáltatóit a jövedelem igazolásához, fel kell sorakoztatni, hogy mennyi a család havi kiadása, biztos hogy fog adni kedvezményt. Én megjelölném, hogy mi az a reális összeg, amit havonta fizetni tudtok.

Roni04 # 2007.01.29. 16:05

Nem lehetne építési telekké, beépítetlen területté vagy lakóingatlanná minősíteni, mielőtt megveszitek?

vycab # 2007.01.29. 22:26

Kedves Roni04!

Köszi, hogy írtál, ez jó hír!

Elméletileg folyamatban van, hogy az egész területet családi házas övezetté nyilvánítják, de sajnos nem lehet tudni, hogy mikor lesz belőle vmi. Még 'boxolnak'...
Építési területté talán lehetne, de annyira nem vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal.

Tomi620 # 2007.02.09. 10:25

Azt szeretném kérdezni, hogy ha öröklöm apám után mondjuk egy lakásingatlan negyedét (anyu lakik benne), és befizetem az erre eső örökösödési illetéket, akkor pl. a földhivatalnak a tulajdonjog átírásáért kell-e még fizetnem? (Vagy bárkinek, bármiért.)
Köszönöm!

fuleskutya # 2007.08.30. 06:16

Sziasztok! Új vagyok itt, nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a lehetőségre.

Egy elég faramuci dologban szeretnék kérdezni...

Válunk három gyerekkel, van egy közös (feles) tulajdonú házunk a férjemmel. A gyerekek lelkiegészsége érdekében - mivel nem nagyon volt érdeklődés a házra - a férjem esetleg felvenne áthidaló kölcsönt arra, hogy kifizesse a részemet és külön tudjak költözni.

Alapvetően nem akarja megtartani a házat (eszetlen sok a hitel költsége, nem kell bemutatnom). Kb. egy év alatt értékesíteni szeretné, s visszafizetni az áthidaló kölcsönt.

Azonban ez úgy néz ki, hogy ő "gazdagodik", tulajdonjogot szerez ugye egy fél házra, ennek az illetéke 700 ezer forint lenne nagyságrendileg (13 milliót adna nekem érte).

Nem lehet valami módon igazolni azt az illetékhivatal felé, hogy nem gazdagodásról van szó, hanem átmeneti állapotról, ami a kultúrált válást segíti elő? Fel lehet esetleg függeszteni az illetékfizetést x időre és addig eladja, igazolja, hogy visszafizette a kölcsönt, és csak egy "félháznyi" pénze maradt, amit ingatlanvásárlásra fordít?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.30. 06:28

Nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, ha a házassági vagyonmegosztás során a passzívákból való nagyobb részvállalás kiegyenlíti az aktívákból való nagyobb részesedést.

Vagyis ha együtt veszitek fel a hitelt - és a férjed az osztozkodáskor magára vállalja annak fejében, hogy ő kapja a ház 1/1 tulajdonjogát, akkor nem kell illetéket fizetnie.

Nincs ügyvédetek?